Åka längdskidor i Funäsdalen (11 fina längdskidspår)

Funäsdalen är ett område som hör till Funäsfjällen. Här kan du åka på välpreparerade längdskidspår i världsklass. Glid fram och njut av ett vackert fjällandskap eller utmana dig själv på de tuffare spåren.

Ska du åka längdskidor i Funäsdalen får du inte missa de fina spåren som går på fjället. Eller de som går i en vindskyddad skogsterräng där granarna är tyngda med snö.

De bästa längdskidspåren som finns i Funäsdalen är Gondolspåret, Ånåfjällsrundan, Byslingan, Korta sjöslingan, Långa sjöslingan, Eriksgårdsslingan, Röstberget (3-12km), Sörmonspåret, Skogsslingan och 1:an.

1. Gondolspåret

bra skidspår funäsdalen
Längd: 3km
Elljusspår: Nej
Spåravgift: Ja
Klassisk stil: Ja
Skate: Ja

Vill du hinna uppleva så mycket som möjligt på en kortare sträcka? Då ska du ta gondolen upp till Funäsdalsberget och åka Gondolspåret på 3km.

Är det kallt i by är det oftast lite varmare uppe på toppen.

Här får du en magisk utsikt över fjällvärlden och Funäsfjällen. Spåret börjar i uppförsbacke men planar sedan ut och blir lättåk.

På Gondålspåret får du åka både klassisk stil och skate även hund är tillåtet här. Tänk på att du måste ha ett spårkort för att kunna åka här.

2. Ånåfjällsrundan

Längd: 14,5km
Elljusspår: Nej
Spåravgift: Ja
Klassisk stil: Ja
Skate: Ja

Är du ute efter en lite längre skidtur i Funäsdalen är Ånåfjällsrundan på 14,5km en riktigt fin runda. Här får du skida i en riktigt vacker fjällmiljö. Spåret börjar med mycket stigning i början men du belönas sen med att få åka nedför.

Innan spåret delar sig finns en raststuga där du kan passa på att pausa och fylla med lite energi och vätska. Spåret prepareras oftast v.7 om vädret tillåter.

Hund är tillåtet i spåret och du kan åka både skate och klassisk stil här. Startar gör du vid Backavallsvägen där även en parkering finns.

3. Byslingan

lättåkta skidspår
Längd: 3-5km
Elljusspår: Nej
Spåravgift: Ja
Klassisk stil: Ja
Skate: Ja

Byslingan är ett familjevänligt spår som går att åka som 3km eller 5km. Spåret går plant och är ett riktigt bondbyspår som går genom gammal bebyggelse av fina gårdar och hus.

Under turen får du även njuta av Anåfjället som bakgrunden. Spåren startar i Risnäset och är markerade med antingen röd eller gul markering beroende på vilket spår du tar.

Hund är tillåtet i spåret och du kan åka klassisk stil och skate på båda Byslingorna.

4. Korta sjöslingan

Längd: 3km
Elljusspår: Nej
Spåravgift: Ja
Klassisk stil: Ja
Skate: Ja

Gillar du att åka på plan mark utan backar? Då kan Korta sjöslingan vara något för dig. Det är ett spår på 3km som går i Funäsdalens by med närheten till både restauranger och caféer.

Det är också ett perfekt spår att åka om du vill ha med dig barn i pulka. Här kan du åka både klassisk stil och skate.

Spåret är även många bybors lunch-runda då det ligger nära byn. Spåret startar i Risnäset där du även kan parkera.

5. Långa sjöslingan

Längd: 5km
Elljusspår: Nej
Spåravgift: Ja
Klassisk stil: Ja
Skate: Ja

Funäsdalens kanske mest omtyckta längdskidspår är Långa sjöslingan som också går över sjön och runt. Även det här spåret är platt och lättåkt som Korta sjöslingan.

Skidspåret är 5km och går utmärkt att åka med barn. Ta med er matsäck och pausa vid vindskyddet som finns längs spåret. Helt klart uppskattat av barnen.

Även det här spåret startar vid Risnästet och du kan åka klassiskstil och skate här.

6. Eriksgårdsslingan

preparerade skidspår funäsdalen
Längd: 5km
Elljusspår: Nej
Spåravgift: Ja
Klassisk stil: Ja
Skate: Ja

Är det en blåsig dag på fjället kan du passa på att åka det gamla motionsspåret Eriksgårdsslingan som är 5km. Spåret går i en vindskyddad terräng med både lite stigningar och flacka partier.

Tips! Avsluta turen med ett besök på Eriksgårdens spaavdelning.

För att vistas i spåret behöver du ett spårkort och du kan åka både klassisk stil och skate här. Spåret startar vid Eriksgårdens Fjällhotell.

7. Röstberget

Längd: 2,5-12km
Elljusspår: Nej
Spåravgift: Ja
Klassisk stil: Ja
Skate: Ja

Röstberget finns i tre olika längd och med olika typer av terräng och svårighetsgrad. Alla spåren startar vid idrottsplatsen vid Röstberget. Du kan köra både klassik stil och skate i alla tre spår. Hund är också tillåtet att ta med i spåren.

Röstberget (2,5km) är ett elljusspår som går i en lite tuffare terräng med mycket uppför i början som sedan går utför på slutet. Ibland kan du skymta Anåfjället och Funäsdalsberget från spåret.

Röstberget (5km) även det här är ett tuffare spår som går mycket uppför i början. Spåret är varierande då du åker både på kalhyggen och i skogsterräng.

Röstberget (12km) är den längsta sträckan som går på en mer flack mark med mindre uppförsbackar. Det är en fin tur som går i en varierande omgivning av bykänsla, skogsterräng, längs vattendrag och med fjällutsikt. Perfekt att åka blåsiga dagar!

8. Sörmonspåret

Längd: 5,5km
Elljusspår: Ja
Spåravgift: Ja
Klassisk stil: Ja
Skate: Ja

Sörmonspåret är ett elljusspår på 5,5km som börjar med mycket uppförsbacke som sedan vänder runt och går nedför.

Vill du ha en längre åkning kan du förlänga spåret med de andra elljusspåren som utgår från Funäsdalens idrottsplats.

Hund är tillåtet att ha med i spåret och du kan åka både klassisk stil och skate här. Spåret startar i Sörmon i Ljusnedal.

9. Skogsslingan

skidspår i skogsterräng
Längd: 6km
Elljusspår: Nej
Spåravgift: Ja
Klassisk stil: Ja
Skate: Ja

En riktigt mysig och inte allt för tufft skidspår är Skogsslingan som är 6km långt. Spåret går i en vindskyddad skogsterräng där granarna är tyngda av snö.

Här skidar du genom ett riktigt mysigt vinterparadis!

Spåret har lite höjdskillnader men är mest flackt och lättåkt. Här kan du åka både klassiks stil och skate, hund får du också ha med dig. Spåret går även förbi stugbyar i Ljusnedal.

10. 1:an

Längd: 1km
Elljusspår: Ja
Spåravgift: Ja
Klassisk stil: Ja
Skate: Ja

Det här skidspåret är ett lätt och kort elljusspår på 1km. Men precis innan vändning blir det en brant stigning.

Ett tips! Köra några extra varv runt fotbollsplanen för stakträning, där är det fint och lättåkt.

Precis som de flesta spår i Funäsdalen kan du även här åka både klassisk stil och skate. Hund är också tillåtet att ta med i spåret. Starta gör du från Röstabergets idrottsplats.

11. Övriga längdskidspår i Funäsdalen

fina längdspår funäsdalen

Förutom de spår vi listat här ovan finns även andra spår du kan åka i Funäsdalen. Det här är anslutningsspår till andra skidspår. Eller spår som kopplar ihop olika platser.

  • Ljusnedalspåret (3km) – Kopplar ihop Funäsdalens idrottsplats med Sörmons stugby i Ljusnedal.
  • Risnäsetspåret (2km) – Anslutning till Risnäsets sjöslingor och bergsleden. Går förbi riksväg 84.
  • 8:an (8km) – Bitvis ett gemensamt spår med Röstberget på 5km.

När kan man åka längdskidor i Funäsdalen?

I Funäsdalen brukar du kunna åka längdskidor från mitten av december. Flera spår öppnas eftersom beroende på snömängd.

I Funäsdalen kan du åka längdskidor ända fram till slutet på april.

För att hålla dig uppdaterad om de olika längdskidspår kan du ladda ner Funäsdalens app. Där kan du se spårstatus, längd och vart de olika spåren ligger.

Vart köper man spårkort för längdskidor?

Du kan köpa spårkort (Fjällpass längd) på de flesta butiker i Funäsdalen men också på boendeanläggningar, turistbyråer och i liftkassor.

Smidigaste sättet att köpa spårkort är via Funäsdalens app (Spår & Leder i Funäsdalen). Det går att köpa dagspass och ju mer dagar du köper desto mer rabatt får du. Du kan också köpa ett spårkort för hela säsongen.

Ett spårkort behövs för att du ska kunna åka på Funäsdalens längdskidspår.

Hyra längdskidor i Funäsdalen

Behöver du hyra längdskidor kan du göra det på de ställen vi listar här under. Tänk på att boka din utrustning i förväg så du får rätt storlek.

  • Fjällsport Funäsdalen
  • Topsport Funäsdalen

Har du åkt längdskidor i Funäsdalen? Dela gärna med dig av dina bästa tips i kommentarsfältet!

Lämna en kommentar