Bästa Skidryggsäcken 2024 (Bäst i Test)

En skidryggsäck är smidig att ha med sig i skidbacken speciellt om du vill ha med ett extra ombyte eller matsäck. Det är också bra om du ska på topptur och behöver ha med lavinutrustning.

Men vad är egentligen en bra skidryggsäck och vad är bra att tänka på innan köpet. Allt det kommer vi ta upp i inlägget!

En bra skidryggsäck ska ha en skön passform som går att justera och sitta bekvämt på ryggen, ha flera smarta fack så allt ligger stilla i ryggsäcken, ha fästen för skidor utanpå och vara tillverkat i ett slittåligt och vattenavvisande material.

bästa skidryggsäck pocPOC Dimension VPD Backpack
Bästa Skidryggsäck med Ryggskydd
(22L)
Kolla pris här
bästa skidryggsäck ortovox bäst i testOrtovox Free Rider 26 S
Bästa Skidryggsäck för Topptur
(26L)
Kolla pris här
bästa skidryggsäck ospreyOsprey Glade 12
Bästa Skidryggsäck Liten
(12L)
Kolla pris här
skidryggsäck bäst i test salaomonSalomon MTN 30
Bästa Skidryggsäck Stor
(30L)
Kolla pris här

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

Bästa Ryggsäcken för Skidåkning (Tänk på det här)

Börja med att fundera på när du tänkt att använda en skidryggsäck.

Är det för att få med extra kläder och en termos? Eller är det för att du ska vara ute en hel dag och vill ha plats med mer ombyte och mat, du kanske även behöver plats för andra familjemedlemmars saker? Ska du ut på topptur?

Genom att ställa dessa frågor blir det också enklare att välja vilken typ av ryggsäck för skidåkning du ska ha. Funderar även över om det är några funktioner du vill ha som skidfästen eller inbyggt ryggskydd.

Läs vidare för att hitta rätt skidryggsäck för just dig.

Innehållsförteckning

1. POC Dimension VPD Backpack Bästa Skidryggsäck med ryggskydd

bästa ryggsäck för skidor med ryggskydd
 • Bästa skidryggsäck med ryggskydd
 • Lätt & smidiga
 • Många smarta fack

Den bästa skidryggsäcken med ryggskydd är POC Dimension VPD Backpack. Ryggsäcken har ett inbyggt ryggskydd som skyddar dig från kotfrakturer om du skulle ramla.

Men det är inte det enda den här skidryggsäcken har. Den har även många smarta fack och fästen.

Du kan exempelvis fästa dina skidor på ryggsäcken när du inte använder dom i två olika varianter för att passa dig bäst. Och det finns ett vadderat google fack i toppen.

POC Dimension VPD Backpack är även utrustad med RECCO-system som gör det lättare för räddningstjänst att hitta och lokalisera dig om något skulle hända.

Vad vi gillar

Den här ryggsäcken har verkligen allt för att passa både utanför pisten och i pisten. Det vi gillar mest förutom alla smarta funktioner är att den är skön att ha på sig. Du märker knappt av den.

Ryggsäcken är också lätt justerad för att få den perfekta passformen efter dig. En annan fördel är att den är tillverkad i ett vattenavvisande material så du slipper oroa dig över att dina saker ska bli blöta.

Vad vi inte gillar

Det är en dyr ryggsäck. Så vill du ha något enklare och inte behöver alla funktioner så rekommenderar vi att du kikar på Osprey Glade 12 istället.

Den här skidryggsäcken passar dig som:

Vill ha en skidryggsäck som passar till det mesta. Den passar bra om du åker mycket offpist men passar även för längre dagar i pisten när du vill packa med dig lite mer än en termos och extra kläder.

Den passar också bra om du vill ha ryggskydd och ryggsäck i ett och inte vill bära ett ryggskydd separat.

Fördelar

 • 22 L
 • Utrustad med RECCO
 • Slittålig
 • Vattenavvisande

Nackdelar

 • Dyr

2. Ortovox Free Rider 26 S Bästa Skidryggsäck för Topptur

bästa skidryggsäck för topptur
 • Bästa skidryggsäcken för topptur
 • Nödkort
 • Plats för lavinutrustning

Bästa skidryggsäcken för toppturer är Ortovox Free Rider 26 S. Den är speciellt framtagen för att passa friåkare och dig som toppturar på fjället.

Ryggsäcken är utrustad med det mesta för att du ska få en säker och bekväm tur på fjället.

En separat ryggskena finns för att skyddar din ryggen, visselpipa så du kan göra dig hörd om det behövs och ett fack där du får plats med lavinutrustning och där ett nödkort finns.

Det finns även fästen utanpå ryggsäcken där du kan fästa skidor, rep och isyxa. Ryggsäcken rymmer 26L vilket gör att du får plats med extrakläder och matsäck också. När du inte behöver din hjälm finns ett hjälmnät på ryggsäcken att ha den i.

Vad vi gillar

Ett extra plus får ryggsäcken för att den är anpassad så du kan ha ett vätskesystem i den om du vill. Men det får du köpa separat.

Vi gillar även det breda höftbältet, det gör att ryggsäcken sitter bekvämt och du enkelt justera ryggsäcken efter dig.

Vad vi inte gillar

Det vi kan sakna är att ryggsäcken inte är utrustad med RECCO-system. Förutom det är det en grym skidryggsäck att ha med på toppturen.

Den här skidryggsäcken passar dig som:

Toppturar mycket och åker mycket utanför pistade backar. Med ett säkerhetsfacket får du plats med all lavinutrustning. Förutom det får du plats med mycket annat som kan behövas en heldag på fjället.

Passar också till dig som vill ha en skidryggsäck som du kan ha ett vätskesystem i.

Fördelar

 • Skidfästen
 • Anpassad för vätskesystem
 • Visselpipa

Nackdelar

 • Saknar RECCO-system

3. Osprey Glade 12 Bästa Skidryggsäck (Liten)

skidryggsäck liten
 • Bästa skidryggsäck (Liten)
 • Slimad passform
 • Smidig

Är du ute efter en mindre skidryggsäck är Osprey Glade 12 den bästa i testet. Här får du plats med det mest nödvändigaste som värdesaker, extra kläder och en termos.

Även om det är en liten skidryggsäcken tillskillnad från de andra i testet så har den flera smarta fack och funktioner som passar för en hel dag i skidbacken.

Skidfästen finns för att fästa skidorna utanpå ryggsäcken, ett separat fack för googels och en visselpipa på bröstremmen finns. Dessutom är den tillverkad i ett slittåligt och vattentätt tyg.

Vad vi gillar

Vi gillar den slimmade passformen på ryggsäcken. Den är smidig att åka i liften med och du märker knappt av den.

För att vara en så bra skidryggsäck som har det mesta är den också prisvärd. Vill du ha en enkel men bra skidryggsäck är den här något att satsa på.

Vad vi inte gillar

Vi hade önskat lite bredare höftremmar för en skönare och stabilare passform. Men det är också något man får välja bort om man vill ha en liten skidryggsäck.

Den här skidryggsäcken passar dig som:

Vill ha en mindre skidryggsäck. Du har inte med dig så mycket i skidbacken förutom det nödvändigaste. Passar bra om du åker i pistade backar.

Passar också dig som vill ha en smidig och lätt skidryggsäck som inte känns i vägen och tar för mycket plats.

Fördelar

 • Vattentät
 • Skidfäste
 • Anpassad för vätskesystem

Nackdelar

 • Smala höftremmar

4. Salomon MTN 30 Bästa Skidryggsäck (Stor)

bästa skidryggsäck salomon
 • Bästa skidryggsäck (Stor)
 • Rymlig
 • Vattenavvisande

Vill du ha en skidryggsäck som rymmer det mesta för att vara ute i skidbacken en heldag eller ute i offpisten, då är Salomon MTN 30 den bästa.

Här får du en rymlig ryggsäck på 30L som rymmer lavinutrustning, övrig utrustning som extra kläder och termos. Fästen för både skidor ock stavar finns på utsidan.

Ryggsäcken är inte vattentät men vattenavvisande och är anpassad för ett vätskesystem om du vill ha det. Breda och justerbara remmar gör att ryggsäcken sitter skönt och stabilt när du åker skidor.

Vad vi gillar

Vi gillar den vadderade ryggpanelen det gör att ryggsäcken sitter extra bekvämt på ryggen. Den är också följsam så du känner inte av att den är i vägen för dig.

En annan fördel som vi gillar är att du kan få ner en vattenflaska i axelremmen som gör att du enkelt kan komma åt vatten om du inte använder ett vätskesystem.

Vad vi inte gillar

Det enda vi saknar är att den skulle varit helt vattentät.

Det är också en stor skidryggsäck så inget vi rekommenderar om du ska åka i pistade skidbackar några timmar. Eller om du söker en mer nättare skidryggsäck då är de andra i testet bättre alternativ.

Den här skidryggsäcken passar dig som:

Ska vara ute i backen eller på fjället en hel dag och behöver ha med dig mycket packning. Passar också dig som behöver en rymlig skidryggsäck om du ska ta hand om familjens extra kläder.

Fördelar

 • Följsam
 • Vadderad ryggpanel
 • Anpassad för vätskesystem

Nackdelar

 • Inte vattentät

Att Tänka på när Du Köper en Skidryggsäck

ryggsäck för skidåkning
 • Passform – Passformen är viktigt för att du ska kunna åka skidor ostört
 • Material – Är ryggsäcken slittålig, vattenavvisande eller vattentät?
 • Antal fack – Det är bra med många och smarta fack. Det håller saker på plats
 • Storlek – Kolla alltid hur mycket ryggsäcken rymmer för att få rätt storlek
 • Fästanordningar – Gör att du kan du fästa skidor och stavar utanpå ryggsäcken

Passform (Går det att justera)

Passformen på en skidryggsäck är viktig tycker vi. För att kunna åka säkert utan att känna att ryggsäcken rör på sig och guppar runt på ryggen. Eller att den känns för tung är det viktigt att den sitter bra och bekvämt på ryggen.

För att få till en bra passform är det bra om ryggsäcken har breda och sköna axelremmar och midjebälte. Ryggsäcken ska även vara enkelt att justera för att få de att passa bra på just dig.

De flesta skidryggsäckar finns i en storlek som du sen justerar efter dina önskemål. Medan vissa finns i varierade storlekar, då är det rygglängden du mäter för att få en bra storlek på ryggsäck efter dig.

Material (Slittåligt & väder-skyddat)

Det är bra med en skidryggsäck som är både slittålig och vattenavvisande men gärna vattentät.

Det gör att du slipper oroa dig över att dina kläder och annan utrustning blir blöt om det snöar mycket. Med ett slittåligt material kommer också ryggsäcken att hålla längre.

En ryggsäck för skidåkning utsätts för mycket slitage därför är ett slittåligt material bra.

Antal Fack (Finns smarta fack)

Hur många fack finns det i ryggsäcken? Smarta fack gör att du kan packa din ryggsäck bättre. Fack hjälper till att hålla alla saker på plats så de inte åker runt i ryggsäcken.

Med löst packade saker blir det obekvämt att åka skidor eftersom du kommer känna att allt rör och flyttar på sig.

Storlek (Hur mycket rymmer ryggsäcken)

Fundera över hur stor ryggsäck du behöver, hur mycket den ska rymma. I inlägget har vi tagit fram ryggsäckar som är 12-30L.

Vi tycker inte du ska ha en skidryggsäck som är är större än 30L och ingen mindre än 12L. Sen beror så klart storlek på ryggsäck på hur mycket eller lite du tänkt packa i den.

Vanligast är att packa med lite extra ombyte, snacks och termos. För det räcker en ryggsäck på 12-20L bra.

Fästanordningar (Kan du fästa skidor & stavar)

En skidryggsäck utan fästanordningar är ingen skidryggsäck enligt oss. Det ska finnas fästen för skidor utanpå ryggsäcken, vissa har även fästen för stavar och annan lavinutrustning om du toppturar.

Skidor går att fästa på olika sätt på vissa skidryggsäckar. Medan andra ryggsäckar går det bara att fästa på ett sätt. Kolla vad det finns för typ av fästen och hur du fäster skidorna på.


Sammanfattning – Bästa Ryggsäcken för Skidåkning

 • Är du ute efter en skidryggsäck med ryggskydd är POC Dimension VPD Backpack ett bra val eftersom det är den enda i testet som har ett inbyggt ryggskydd tillskillnad från de andra.
 • Om du letar en skidryggsäck för topptur är Ortovox Free Rider 26 S ett bra val eftersom den är speciellt framtagen för toppturer och fri åkning tillskillnad från de andra.
 • Vill du ha en liten skidryggsäck är Osprey Glade 12 ett bra val eftersom det är den mista i testet.
 • Är du istället ute efter en stor skidryggsäck är Salomon MTN 30 ett bra val eftersom den rymmer 30L och är de största tillskillnad från de andra ryggsäckarna.

Lämna en kommentar