Sveriges längsta skidbacke (13 grymt långa skidbackar)

Det finns gott om långa skidbackar på Sveriges olika skidanläggningar där den längsta backen är Långsvängen i Åre som är hela 6,5km lång. Den längsta nedfarten som ligger mest söder ut är Hemvägen i Romme Alpins som är 2,7km.

De långa backarna kan vara allt från svarta, röda, blåa eller gröna pister. Oftast är de som brantast i början och flackar sedan ut till blåa eller gröna backar.

Sveriges längsta skidbacke är Åre (6,5km), Hemavan (5km), Blåsjön (3,5km), Björkliden (3,3km), Lofsdalen (3,1km), Stöten (3km), Bydalen (3km), Kläppen (2,9m), Idre Fjäll (2,8km) och Romme Alpin (2,7km).

1. Åre, Långsvängen (6500 meter lång)

långsvängen åre
Längd: 6500 meter
Skidanläggning: SkiStar
Ort: Åre

I Åre hittar du Sveriges längsta skidbacke nämligen Långsvängen som är hela 6,5km lång. Långsvängen startar från toppen och tar dig ända ner till dalen igen.

Det är en blå backe som tar dig förbi flera skidområden i Åre som börjar med Tväråvallvet och Stendalen för att sedan svänga in mot Åre by igen och tar dig genom Ullådalen, Rödkullen och Bräcke.

Från Rödkullen är backen även belyst. Vi lovar att det känns i benen, ett tips är att stanna lite på vägen och njuta av utsikten ibland eller för att ta en fikapaus vid Rödkullen.

2. Hemavan (5000 meter lång)

hemavan långa skidbackar
Längd: 5000 meter
Skidanläggning: Hemavan
Ort: Hemavan

Sveriges näst längsta skidbacke ligger i Hemavan och är 5km lång.

Kanske inte så konstigt då Hemavan har den näst högsta fallhöjd på 665 meter efter Åres 890 meter.

Här kan du åka ända från toppen som ligger 1135 meter över havet ner till byn. Det är olika nedfarter som gå ihop med varandra som är både blå och grön backe ner. Vilket gör backen lättåkt.

3. Blåsjön (3500 meter lång)

Längd: 3500 meter
Skidanläggning: Blåsjöns Fjällanläggning
Ort: Stora Blåsjön

Med Sveriges femte högsta fallhöjd på 475 meter får du en nedfart på 3,5km som tar dig från toppen ner till liften i dalen. Det börjar med blå backe som sedan går över till grön och röd.

Blåsjön ligger i Frostviken i Strömsunds kommun. Cirka 28 mil norr om Östersund.

Här åker du skidor nerför Mesklumpen som ligger 924 meter över havet med utsikt åt alla väderstreck. Blåsjön är en snösäker skidort att åka till.

4. Björkliden (3300 meter lång)

Längd: 3300 meter
Skidanläggning: Björkliden
Ort: Björkliden

Björkliden har Sveriges tredje högsta fallhöjd på 540 meter och här kan du ta dig ner på en 3,3km lång skidbacke som går från toppen ner till botten av fjället.

Det är olika pister som går ihop vilket gör att du kan åka så långt.

Björkliden ligger mellan Abisko och Riksgränsen. Även detta fjäll är en snösäker skidort att åka till som också bjuder på magiska utsikter och en lång vintersäsongen.

5. Lofsdalen (3150 meter lång)

skidort med tåg åre
Längd: 3150 meter
Skidanläggning: Lofsdalen
Ort: Lofsdalen

På femte plats av Sveriges längsta skidbacke ligger Lofsdalen med en backe som är nästan 3,2km lång, det är även Sveriges längsta backe med belysning.

Du startar från toppen på Hovärken som ligger 1125 meter över havet.

Det är tre olika pister som går ihop med varandra som är Toppen, Lången och Loffe där det börjar med en svart backe som sedan går över och blir blå och grön backe.

6. Stöten, Mormors störtlopp (3060 meter lång)

Längd: 3060 meter
Skidanläggning: Stöten
Ort: Sälen

Sälens längsta nedfart men även Dalarnas längsta skidbacke ligger i Stöten och har en längd på lite mer än 3km. Nedfarten heter Mormors störtlopp (pist 3).

Det är en grön backe ända från toppen ner till dalen. Vilket gör det möjligt att åka även för nybörjare och barn.

Stöten är det nordligaste fjället i Sälen och ligger efter Hundfjället. Stöten är en förkortning på Granfjällsstöten som skidanläggningen ligger kring.

7. Bydalen (3000 meter lång)

Längd: 3000 meter
Skidanläggning: Bydalsfjällen
Ort: Bydalen

Bydalens längsta nedfart är 3km lång som tar dig från toppen ända ner till dalen. Bydalen ligger cirka 8mil sydost om Åre och är ett betydligt lugnare skidområde än vad Åre är.

Trots ett lugnt skidområdet är det Sveriges femte största anläggning med långa och fina backar.

8. Kläppen, Lämmeltåget (2840 meter lång)

Längd: 2840 meter
Skidanläggning: Kläppen
Ort: Sälen

Dalarnas näst längsta backe ligger i Kläppen och är en nedfart på 2,8km, det är en och samma backe du åker i som heter Lämmeltåget (pist 12).

Lämmeltåget är en grön backe som går ända från toppstugan ner till Välkomstcentret. Till toppstugan tar du dig lättast upp med Gondol Sälen eller med stolsliften Järpen.

Kläppen ligger cirka 17km söder om Sälen by och 49km från Malung.

9. Idre, Dalarnas längsta (2800 meter lång)

Längd: 2800 meter
Skidanläggning: Idre fjäll
Ort: Idre

Idres längsta skidbacke heter Dalarnas längst (pist 15) en grön backe som är 2,8km lång.

Men som ni ser i listan är det inte inte Dalarnas längsta nedfart längre, men väldigt nära. Men 2,8km är ändå en lång skidbacke att åka.

Backen startar uppe på Idre Fjäll som ligger 890 meter över havet och tar dig ända ner till sittliften Väst 6:an. En lättåkt backe som de flesta kan åka.

Om du vill ha mer utmaning bjuder Idre Fjäll faktiskt på Sveriges brantaste backe. Så Idre Fjäll har en bra variation på åkningen, allt från lätta gröna backar till branta svarta nedfarter.

10. Romme Alpin, Hemvängen (2700 meter lång)

hemvägen rommes längsta skidbacke
Längd: 2700 meter
Skidanläggning: Romme Alpin
Ort: Borlänge

Den längsta nedfarten som ligger mest söder ut på listan är Hemvägen (pist 25) i Romme Alpin. Hemvägen är en skidbacke som är 2,7km lång bara 100 meter kortare än vad Idres längsta nedfart är.

Hemvägen är en grön backe som startar från Rommes högsta berg (Snöberget) och går ända ner i dalen. För att komma till Snöberget måste du först ta dig till Solklinten för att sedan åka ner till Romme syd och därifrån ta Snöberget express upp.

Romme Alpin ligger i Borlänge och 22mil från Stockholm, det tar cirka 2,5 timme att ta sig dit med bil från Stockholm.

11. Dundret, Pelikanstigen (2500 meter lång)

Längd: 2500 meter
Skidanläggning: Dundret
Ort: Gällivare

Dundrets längsta nedfart heter Pelikanstigen (pist 1) och är 2,5km lång. Det är en blå backe som går ända från Linbanetoppen uppe på kalfjället och går sedan ner i skogen. Backen flackar sedan ut till en grön backe innan du kommer ner till liften igen.

För att komma upp till toppen och Pelikanstigen tar du dig upp med Dundret express eller med ankarliften Fjälliften.

Dundret är en snösäker skidanläggning som 2020 utsågs till Sveriges bästa skidort genom en omröstning på Freeride.

12. Vemdalen, Hildings (2200 meter lång)

vemdalens längsta backe
Längd: 2200 meter
Skidanläggning: SkiStar
Ort: Vemdalen

Vemdalens längsta nedfart är 2,2km och går från Skalfjället, nedfarten är Hildings (pist 21). Hildings är en blå backe där första delen går på kalfjället innan den går ner i skogen. Backen fortsätter sedan över bron bort till Hovde.

För att åka Vemdalens längsta backe måste du ta sittliften Pass expressen upp som går från Skalpasset.

Vemdalen ligger i Härjedalen och ägs av SkiStar förutom Vemdalsskalet hör även Björnrike och Storhogna till skidanläggningen.

13. Funäsdalsberget (2100 meter lång)

Längd: 2100 meter
Skidanläggning: Funäsfjällen
Ort: Funäsdalen

I Funäsfjällen hittar du den längsta nedfarten på Funäsdalsberget. En nedfart som är 2,1km lång. Det är Lundinsmotet (pist 11) som sedan går över till Gärdet (pist 4) båda backarna är blåa och går från toppstugan ner till Kåvan Gästcenter.

Det går tre liftar upp till toppstugan på Funäsdalsberget som är Gondolbanan, Rösbergsliften och Kåvan Express.

Förutom Funäsdalsberget finns andra skidanläggningar att åka skidor på i Funäsdalen bland annat Tänndalen, Tänneskröket, Hamrafjället och Ramundberget.

Vanliga frågor

Hur lång är världens längsta skidbacke?

Världens längsta skidbacke är 17 km och ligger i de franska Alperna närmare bestämt i Les Deux Alpes. Nedfarten startar på toppen av Dôme de la Lauze och går ända ner till byn Mont de Lans.

Vilken är Trysils längsta nedfart?

Den längsta nedfarten i Trysil är 5,4km. Exakt vilken pist det är vet vi tyvärr inte.

Vilken backe är längst i Sälen?

Mormors störtlopp i Stöten är Sälens längsta skidbacke som är 3060 meter lång (3km).

Lämna en kommentar