Sveriges brantaste skidbacke (5 grymt branta skidbackar)

Att åka utför branta skidbackar är något som fascinerar många av oss. Det ger en kick och ett rejält sug i magen.

Men för att ta sig an de branta backar kräver det också att du är en van skidåkare. Tyvärr har olyckor hänt och i vissa fall med dödlig utgång. Mer om det i inlägget.

De brantaste skidbackarna i Sverige är Chocken i Idre fjäll, Väggen i Sälen (Hundfjället), Rännan i Lofsdalen och Nol i egga i Funäsdalen.

1. Chocken, Idre Fjäll (46 graders lutning)

Lutning: 46 graders lutning
Skidanläggning: Idre Fjäll
Vart: Dalarna

Chocken i Idre Fjäll är Sveriges brantaste skidbacke med en lutning på 46 grader och en längd på 680 meter. Men backen har faktiskt varit brantare än så. År 2002 var Chocken aningen brantare och hade då en 48 graders lutning.

Efter ett antal olycksfall som inträffade i Chocken valde Idre Fjäll att spränga bort de brantaste partiet av backen därav den nya lutning på 46 grader idag.

I Chocken har tävligen Speed Week hållits där det går ut på att komma ner för backen snabbast möjligt. Hastighetsrekordet ligger på cirka 180km/h.

Dödsfall Chocken,Idre

År 2000 omkom en skidåkare i Chocken efter att ha ramlat i backen och dragit med sig en lös sten i fallet som oturligt träffade honom så han avled.

För att en pistmaskin ska klara av att pista en så brant backe som Chocken hålls maskinen uppe med hjälp av en vajerlina. Tyvärr lossnade en sådan vajer en gång när en pistmaskin höll på att pista Chocken som slutade i en tragisk olycka.

2. Väggen, Sälen (45 graders lutning)

branta backar i sälen
Lutning: 45 graders lutning
Skidanläggning: Sälen, Hundfjället
Vart: Dalarna

En annan brant backe som även den ligger i Dalarna är Väggen, närmare bestämt vid Hundfjället som ligger i Sälen. Väggen var Sveriges brantaste backe fram tills 1998 då Chocken öppnades i Idre Fjäll.

Väggen är en jämn och bred backe med en 45 graders lutning och är cirka 500 meter lång. Även här hålls tävlingar i speedski där rekordet ligger på 198km/h vilket gör att Väggen är den snabbaste skidbacken.

Förutom tävlingar i speedski hålls även den populära tävlingen Uppåt Väggen som är påskens stora händelse i Sälen. Tävligen går ut på att ta sig snabbast upp och ner för Väggen, tävlingen samlar många åskådare varje år.

Olyckor Väggen, Sälen

Precis som med Chocken har det tyvärr även inträffat dödsfall i skidbacken Väggen. År 2005 tappade en kvinna kontrollen tidigt i backen och åkte nerför backen i hög hastighet mot marken och slogs medvetslös, tyvärr gick inte hennes liv att rädda.

Samma år skadades en ung kille allvarligt efter att ha åkt uppför Väggen med skoter trots förbud. Även två laviner har gått i området kring Väggen.

3. Rännan, Lofsdalen (42 graders luting)

branta skidbackar i sverige
Lutning: 42 graders lutning
Skidanläggning: Lofsdalen
Vart: Härjedalen

Rännan i Lofsdalen är Sveriges tredje brantaste backe med en lutning på 40 grader. Backen startar uppe på Hovärken som ligger 1125 m ö.h.

Första delen av backen är röd som sedan går över till det brantaste delen som är Rännan.

Efter Rännan flackar backen ut och går över i en grön backe som tar dig ända ner till liften igen. Total är hela backen 600 meter lång.

4. Nol i egga, Funäsdalsberget (40 graders lutning)

Lutning: 40 graders lutning
Skidanläggning: Funäsdalen
Vart: Härjedalen

År 2008 öppnades Funäsdalsberget deras brantaste backe och Sveriges fjärde brantaste skidbacke.

Nol i egga ligger bredvid parkområdet och ovanför Kåvans Gästcenter vid Funäsdalsberget. Nol i egga har en 40 graders lutning är 800 meter lång och 70 meter bred.

5. Övriga branta backar i Sverige

Förutom de backar vi har nämt här ovan finns så klart flera branta skidbackar på Sveriges skidanläggningar.

Exakt hur många graders lutning dessa backar har vet vi tyvärr inte och det är svårt att få fram info om det. Men det vi vet är vilka som är de brantaste backarna på respektive skidanläggning.

Åre (Lundsrappet)

Åre är ett riktigt stort skidområde i Jämtland med sina 89 pister. Åres brantaste backe är Lundsrappet (pist 55). Ta VM:8an upp och åk av till vänster då kommer du till Lundsrappet.

Backen är svart och som brantast i början, flackar sedan ut lite till en röd backe. Om du istället letar långa backar hittar du den längsta skidbacken i Sverige i Åre.

Vemdalen (Svartåshanget)

Vid Klövsjö hittar du Vemdalens brantaste skidbacke som är Svartåshanget (pist 10). Svartåshanget har en lutning på 38 grader och dit tar du dig lättast med Hovde express för att komma upp till toppen och starten av backen.

Tärnaby (Granbacken)

Brantaste backe i Tärnaby är Granbacken (nr 17) som är en offpist backe som går i skogsområde. Backen går bredvid anjaliften som också är den lift du tar dig upp med för att komma åt Granbacken. Här är det riktigt fin puder åkning när det kommit mycket snö.

Romme Alpin (Götes Brant)

Rommes brantaste skidbacke är Götes Brant (pist 17). Till Götes Brant kan du ta flera liftar bland annat Götes Express, ankarliften Tvillingarna, Syd express och Solklinten express. Backen Götes Brant har fått namnet av storbonden som bor precis nedanför backen Göte Reyier.


Så brant är skidbacken du åker i

hur brant är en skidbacke

För att få en bättre förståelse på hur branta de svarta backarna är tänkte vi förklara hur många graders lutning de gröna, blåa och röda backarna är.

Gröna backar

Har en lutning på 9 grader. Är mycket lätt skidåkning där backen är flack och passar bra för nybörjare och barn.

Blåa backar

Har en lutning på 15 grader. Är en lätt backe där du får lite mer fart. Passar också bra för nybörjare och barn eller för dig som bara vill ta det lite lugnt i backen.

Röda backar

Här är lutningen 25 grader. Medelsvår skidbacke där det börjar bli lite brant. Passar dig som har åkt skidor ett tag.

Svarta backar

Vanliga svarta backar på skidanläggningar har en en lutning på 30-35 grader. Svår till mycket svår backe. Här måste du vara van att åka skidor och ha kontroll.

Lutningsprocent till lutning i grader

Ibland skrivs lutningsprocent (stigningsprocent) ut på backarna istället för hur många graders lutning en backe har.

För att du lättare ska veta lutningsgraden på en backe har vi omvandlat procenten till grader.

  • 20% lutning – 11 grader
  • 50% lutning – 27 grader
  • 100% luning – 45 grader

Vanliga frågor

Hur brant är en svart backe?

En svart backe har ofta en lutning på 30-35 grader. De skidbackar du oftast ser proffs åka i alperna som är galet branta har oftast en lutning på 50+ grader.

Är det farligt att åka i branta backar?

Ja, om du inte är van vid skidåkning. De riktigt brant skidbackarna som Chocken och Väggen går rakt ner och det är i slutet av backen som den planar ut. Vanliga svarta backar som inte är lika branta brukar flacka ut lite innan backens slut vilket gör att du inte kommer ner i så hög hastighet mot slutet.

Hur många grader är världens brantaste backe?

Exakt hur många grader värdens brantaste backe är vet vi tyvärr inte. Men en skidbacke som är känd för att vara ”världens brantaste”, i alla fall promotas den för det är Harakiri i Mayrhofen (Österrike) med en lutning på 78 procent. Det betyder dock att den inte är världens brantaste. Manni Pranger i Österrike har dock en lutning på dryga 45%.

Vilken är Trysils brantaste backe?

Experten (pist 75) är den brantaste backen i Trysil med en lutning på 45 grader i början av backen som sedan går över i pist 69 och 70 som också är svarta backar.

Vilka är Europas brantaste skidbackar?

Några av Europas brantaste skidbackar är bland annat Mani Pranger (Österriket), Kandahar (Tyskland), Langer Zug (Österrike), Gamsleiten (Österrike).

Lämna en kommentar