Bästa Underställ för Skidåkning 2023 (Bäst i Test)

För att du ska hålla dig torr och varm en hel dag i skidbacken måste du ha ett underställ. Ett underställ är till för att transportera bort fukten från kroppen och hålla dig varm.

Underställ är det första lagret du tar på dig. I det här inläget kommer vi tipsa om de bästa underställen och gå igenom vad som är viktigt att tänka på.

Ett underställ för skidåkning ska ha en kroppsnära passform, andas och transportera bort fukt, värma, vara slittåligt, ge bra rörelsefrihet och vara tillverkad i merinoull eller en blandning av merinoull och syntet.

bästa i test underställ herrDevold Expedition Man Zip Nack
Bästa Underställ Herr
(Hög krage)
Kolla pris här
bästa underställ dam kari traaKari Traa Women’s Åkle Base Layer Set
Bästa Underställ Dam
(100% merinoull)
Kolla pris här
bästa undertstället för barnLindberg Junior Merino Set
Bästa Underställ för Barn
(Mjukt & skönt)
Kolla pris här

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

Bästa Understället för Skidåkning (Tänk på det här)

För att välja rätt typ av underställ till dig är det bra att ställa några frågor. Som hur aktiv du är i skidbacken. Under vilken period ska du åka skidor är det kallt eller mildare temperaturer? Vilka övriga kläder har du på dig?

När du vet svaren på de frågorna är det lättare att välja om du ska ett tunnare underställ eller ett tjockare men även hur det är sytt.

Underställ finns i olika material och i olika modeller. Underställ med hög krage är extra skönt när det är kallt och blåsigt ute. Merinoull värmer bättre än syntet samtidigt som det andas.

Fortsätt läsa för att hitta rätt underställ till just dig.

Innehållsförteckning

1. Devold Expedition Man Zip Neck Bästa Underställ Herr

underställ med hög krage
 • Bästa Underställ Herr
 • Extra värme med hög krage
 • Fungerar bra vid blåsigt & kallt väder

Det bästa understället i Herr-modell är Devold Expedition Man Zip Neck. Som är ett underställ i två lager. Lagret närmast kroppen är 100% merinoull och det andra lagret är 90% merinoull och 10% syntet för extra hållbarhet.

Det här är ett underställ som klarar alla väderförhållanden. Även om det värmer riktigt bra i kalla förhållanden ventilerar den också och trycker bort fukten från kroppen.

Devold Expedition Man Zip Neck har en hög krage så du slipper kall blåst i nacken, den är även förlängd i ryggslutet för att inte glappa mellan byxorna.

Devolds underställ är utsedd till årets produkt av Utemagasinet!

Vill du ha tillhörande underställsbyxor så hittar du de här.

Underställströjan finns även som Dam-modell här.

Vad vi gillar

Det här är verkligen ett toppen underställ på alla sätt. Det är mjukt och skönt, kliar inte alls mot huden.

Använder du den när det är mildare temperaturer ute räcker det med den och en skidjacka över. Du kan också lätt reglera temperaturen med att öppna upp dragkedjan vid halsen.

Vi har tidigare haft problem med underställ just att de är så låga i nacken och att det ofta blir glapp och drar i nacken. Det slipper du med det här understället. Vi älskar det!

Vad vi inte gillar

Det finns inget vi inte gillar. Det enda är att priset är högt. Men vill du ha det bästa understället i Herr-modell med grym kvalité som passar till allt så är den värd vartenda krona.

Det här understället passar dig som:

Vill ha ett varmt och skönt underställ som passar extra bra i kalla och extrema förhållanden men även under mildare temperaturer med endast den under en skidjacka.

Passar även dig som har problem med att det dra i nacken. Det slipper du med den höga kragen som värmer skönt.

Fördelar

 • Hög krage
 • Längre i ryggen
 • Transporterar bort fukt bra

Nackdelar

 • Dyr

2. Kari Traa Women’s Åkle Base Layer Set Bästa Underställ Dam

underställset merinoull
 • Bästa Underställ Dam
 • Köps som ett set
 • 100% Merinoull

Bästa understället i Dam-modell är Kari Traa Women’s Åkle Base Layer Set. Som är ett underställ i 100% merinoull. Med merinoull får du ett underställ som är temperatur reglerande. Det innebär att det värmer när det är kallt och håller dig sval när det är varmt.

Därför passar det här understället oavsett väderprognos. Merinoull är också ett material som andas och transporterar bort fukten från kroppen.

Understället från Kari Traa är speciellt sydd för att passa en kvinnokropp. Det är en högmidja på byxorna vilket gör att de inte glider ner.

Vad vi gillar

Vi gillar att merinoullen i understället känns mjuk och skön mot huden. Och att passformen är bra även om den tappar lite efter några användningar. Merinoull blir oftast lite lösare efter ett tag.

Vi gillar även designen på understället med mönstret och knapparna som du kan knäppa upp för extra ventilation.

Det bästa är att du köper understället som ett set, du får både tröja och byxor till ett bra pris än att köpa de separat.

Vad vi inte gillar

Hållbarheten är inte den bästa eftersom det endast är merinoull och ingen syntet. Merinoull är ett grymt och funktionellt material på många sätt men just hållbarheten är lite sämre.

Tänk på! Tvätta det inte för ofta, det behövs inte utan det räcker endast med att hänga upp understället och vädra ur det. Då håller de längre.

Det här understället passar dig som:

Vill ha ett värmande men tunnare underställ i merinoull som är anpassat för kvinnokroppen. Önskar du ett par underställsbyxor med hög midja ska du välja det här setet.

Fördelar

 • 100% merinoull
 • Mjukt
 • Andas

Nackdelar

 • Inte så hållbart

3. Lindberg Junior Merino Set Bästa Underställ för Barn

varmt underställ barn
 • Bästa Underställ för Barn
 • Underställs set
 • Varm & skön

Det bästa understället för barn är Lindberg Junior Merino Set som är en blandning av 70% merinoull och 30% syntet. Synteten i understället ger extra hållbarhet och stretch.

Understället kommer hålla ditt barn både torr och varm. Med bra isolering och bra ventilation som trycker ut fukten från kroppen.

Vad vi gillar

Är att det är mjukt och skönt mot huden. Ditt barn slipper att det sticks och kliar som lätta kan bli av ullmaterial. Vi gillar också att det går att köpa i set så du får både tröja och byxa till.

Underställs setet går att göpa från 2år och uppåt. De finns också i flera fina färger att välja på.

Vad vi inte gillar

Många upplever understället litet i storleken, ett tips är att gå upp en storlek. Annars är det en perfekt underställ till ditt barn i skidbacken.

Det här understället passar dig som:

Vill ha ett bra mjuk, värmande och slittåligt underställ i skidbacke åt ditt barn. Passar bra att ha kalla dagar i backen med extra lager eller med mindre lager varmare skiddagar.

Fördelar

 • Mjukt
 • Bra kvalité
 • Storlekar från 2år

Nackdelar

 • Liten i storleken

Att Tänka på när Du Köper ett Underställ

underställ i merinoull
 • Passform – Ett underställ ska sitta tight och nära kroppen
 • Ventilation – Understället ska andas för att du ska hålla dig torr och varm
 • Material – Bra material på underställ är merinoull och syntet
 • Rörelsefrihet – Det är bra om du kan känna dig rörlig och flexibel i ett underställ

Passform (Ska sitta nära kroppen)

Ett underställ ska sitta kroppsnära och tight. Inte för tight så det skaver eller trycker någonstans. Testa att ta på dig understället hemma och gå runt i det då känner du snabbat om det sitter åt någonstans eller inte.

Anledningen till att det ska sitta nära kroppen är för att underställ fungerar som en fukttransport.

När du blir varm och svettig trycker underställt ut fukten till nästa lager så att du håller dig varm och torr på insidan.

Ventilation (Håller dig torr)

Det kanske viktigaste med ett underställ är att det kan ventilera och andas. Med bra ventilation transporteras fukten bort från kroppen.

Med bra ventilation kommer du hålla dig torr. Det i sin tur gör att du inte bir kall och fryser.

Undvik! Underställ i bomull, det suger istället åt sig fukt som stannar kvar i underställt. Det kommer gör att du blir blöt, kall och frusen. Vilka material som är bra tar vi upp här under.

Material (Merinoull & Syntet)

Materialet på understället har stor betydelse för att det ska både ventilera och värma bra. Material som merinoull och syntet är de bästa. Vi använder oss bara av merinoull eller en blandning av merinoull och syntet.

Merinoull

Bästa materialet på ett under ställ är helt klart merinoull. Merinoull är ett temperatur-reglerande material som håller dig varm när det är kallt och sval när det är varmt. Vilket gör att det passar oavsett temperatur på säsongen.

Merinoull är också grymt på att transportera bort fukt från kroppen som gör att du håller dig torr.

Nackdelen med merinoull är att det inte är lika hållbart som syntet. Men det behöver heller inte tvättas ofta utan det räcker med att torka och vädra. Det är sällan merinoull luktar illa.

Syntet

Syntet är också ett bra material på underställ för alpin skidåkning, det har mer stretch i sig och är mer slittåligt än merinoull. Men värmer inte lika bra som merinoull och behöver tvättas oftare.

Vill du ha ett slittåligt mer stretchigt material är en blandning av merinoull och några procent syntetmaterial en bra kombo på underställ i skidbacken.

Rörelsefrihet (Slipp känna dig begränsad)

Det är viktigt att du känner att du kan röra på dig ordentligt i ett underställ utan att det tar åt eller stramar någonstans. Både merinoull och syntet ger bra flexibilitet i underställ.


Vad är varmast merinoull eller ull?

Båda är lika varma eftersom båda är ull men har olika fibrer och struktur. Merinoull är ett mycket finare och mjukare ull än den vanliga traditionella ullen som är mer grov i både fibrer och struktur.

Merinoull kliar inte mot huden den är mycket mjukare och skönare än vanlig ull. Idag används oftast merinoull i underställ och inte vanlig ull. Just för att det är mycket skönare att bära.

Förutom att ull värmer så är det sällan ett underställ i merinoull börjar luka illa. Det räcker endast att hänga upp så de får vädra mellan användningarna.

Sammanfattning – Bästa Understället för Skidåkning

 • Om du letar ett underställ med hög krage i Herr-modell är Devold Expeditoon Man Zip Neck ett bra val eftersom den har en hög krage du kan dra upp för att slippa drag i nacken.
 • Om du letar ett underställ för Barn är Lindberg Junior Merino Set ett bra val eftersom den är både varm och mjuk men också slittålig.

Lämna en kommentar