Bästa Skidmasken (Balaclava) 2023 (Bäst i Test)

En skidmask eller balaclava som det också kallas är riktigt skönt att ha kalla och blåsiga skiddagar på fjället. Det skyddar ansiktet från bitande kyla och håller tätt vid öron och ner på nacke, hals.

I det här inlägget går vi igenom hur en skidmask (balaclava) ska sitta och vilka material som är de bästa. Vi har även listat de bästa skidmaskerna för Herr, Dam och för Barn.

En bra skidmask ska sluta om ansikte och huvud bra, ha en längre bak- och fram del för att skydda nacke och hals från kalla vindar, värma, ventilera och vara mjuk och skön att bära.

balaclava i merinoullWoolpower Balaclava 400
Bästa Skidmask Herr
(70% Merinoull)
Kolla pris här
bästa skidmasken damUrberg Selje Merino-Bamboo Balaclava
Bästa Skidmask Dam
(Varm & mjuk)
Kolla pris här
bästa skidmasken barnReima Kids’ Balaclava Starrie
Bästa Skidmask för Barn
(Vindtäta öronlappar)
Kolla pris här

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth, Outdoorexperten och Skistart

Bästa Balaclavan för Skidåkning (Tänk på det här)

En balaclava är skön att ha när du vill hålla värmen över ansiktet och huvudet. Och används oftast vid blåsigt och kallt väder.

Innan du skaffar en balacklava är det bra att fundera över hur tjock den ska vara. Får den plats under hjälmen utan att knöla sig. Går den tillräckligt långt ner över hals och nacke.

Är materialet mjuk och skönt för att ha över ansiktet och hur fuktigt blir tyget när du andas genom det.

Det är svårt att komma ifrån fukten helt eftersom alla material kommer att dra till sig det, men vissa material torkar snabbare och värmer ändå trots att de är fuktiga. Merinoull är ett grymt material för det.

Läs vidare för att hitta rätt skidmask för just dig.

Innehållsförteckning

1. Woolpower Balaclava 400 Bästa Skidmask Herr

bästa balaclava herrr
 • Bästa Skidmask Herr
 • 70% Merinoull
 • Mångsidig öppning

Bästa skidmasken i Herr-modell är Woolpower Balaclava 400. Det är en skidmask tillverkad i 70% merinoull som gör att den både värmer och ventilerar bra.

Förutom det gör merinoullen att skidmasken torkar snabbt om den blir blöt eller fuktig.

Fördelen med Woolpowers Balaclana 400 är du kan ha den helt öppen och ha ansiktet framme om det är varmt eller dra över skidmasken över näsa och mun när det blåser kallt.

Vad vi gillar

Vi gillar att även om du har den över näsa och mun och det blir fuktigt av ångorna vi andas ut så värmer ändå skidmasken ansiktet tack vare merinoull.

Du slipper den här kalla och blöta känslan man annars lätt kan få av en skidmask i bomull eller fleece.

Vi gillar också att den går ner en bit över nacken och halsen.

Vad vi inte gillar

Funktionellt är den här skidmasken grym, den uppfyller allt en skidmask ska göra. Men den är också den dyraste i testet.

Den här skidmasken passar dig som:

Vill ha en skidmask som du kan dra ner under haken men också dra upp över näsan när det blir riktigt kallt.

Den är också bra för dig som tröttnat på att alltid bli blöt, kall och fuktig i ansiktet av ångan du andas ut. Den här värmer trots det och känns inte alls lika fuktig som andra skidmasker.

Fördelar

 • Mångsidig öppning
 • Torkar snabbt
 • Lång i hals & nacke

Nackdelar

 • Dyr

2. Urberg Selje Merino-Bamboo Balaclava Bästa Skidmask Dam

bästa balaclava dam
 • Bästa Skidmask Dam
 • Mjuk
 • Värmer ansiktet bra

Den bästa skidmasken i Dam-modell är Urberg Selje Merino-Bamboo Balaclava. Det är en skidmask som är tillverkad i 100% merinoull på utsidan för att värma, ventilera och torka snabbt.

Insidan är 100% bambu som gör att skidmasken känns mjuk och skön mot huden. Det gör att du slipper en stickande och kliande känsla om du är känslig mot ull.

Urberg Selje Merino-Bamboo Balaclava är också lång i både nacke och hals för att du ska slippa glapp mellan plaggen. Det gör det extra skönt när det blåser kallt.

Vad vi gillar

Vi gillar att materialet känns lite tunnare. Det gör skidmasken smidigt att ha under skidhjälmen utan att knöla sig. Även om det är tunt värmer den bra.

Vi gillar även att den är prisvärd. Du får en grym skidmask i bra material till ett bra pris. Kan inte bli bättre!

Vad vi inte gillar

Det vi gillar lite mindre är att vissa kan uppleva den lite tight och trång. Det beror så klart helt på storleken på ditt huvud och ansikte.

Vet du att du har ett lite större ansikte kan du välja Woolpower Balaclava 400 istället.

Den här skidmasken passar dig som:

Vill ha en prisvärd skidmask i merinoull, som känns mjuk och skön mot huden utan att klia eller sticka.

Passar bra till dig med ett mindre huvud. Önskar du dig en skidmask som inte är för tjock och knölar sig under skidhjälmen är den här grym!

Fördelar

 • Värmer
 • Ventilerar
 • Mjuk & skön mot ansiktet

Nackdelar

 • Liten i storleken

3. Reima Kids’ Balaclava Starrier Bästa Skidmask för Barn

bästa balaclava barn
 • Bästa Skidmasken för Barn
 • Fodrad för extra värme
 • Vindtäta öronlappar

Bästa skidmasken för barn är Reima Kids’ Balaclava Starrie. Det är en skidmask i merinoull för att ge det bästa av värme och ventilation.

Skidmasken är även lite fodrad för att ge extra med värme och har ett par vindtäta öronlappar för att hålla öronen varma.

Det är en bra passform på skidmasken som sluter om huvudet och ansiktet bra på ditt barn så att ingen kyla eller vind tar sig in.

Vad vi gillar

Vi gillar att den känns mjuk och skön mot huden så den inte irriterar ditt barns ansikte. Eftersom barn fryser mer än oss vuxna är det toppen att den är fodrad också tillskillnad från skidmasker för vuxna.

Vad vi inte gillar

Vi har inget negativt att säga om Reima Kids’ Balaclava Starrie skidmask utan den är grym om du vill ha en varm och skön skidmask till ditt barn!

Den här skidmasken passar dig som:

Är ute efter en värmande och mjuk skidmask i merinoull till ditt barn. Passar barn i åldrarna 9 månader till 4år.

Fördelar

 • Bra passform
 • Fodrad för extra värme
 • Mjuk & skön

Nackdelar


Att Tänka på när Du Köper en Skidmask (Balaclava)

bästa balaclavan för skidåkning
 • Passform – En skidmask ska inte sitta för löst utan mer tight för att sitta på plats
 • Värmande– Det är viktigt att skidmasken värmer
 • Ventilerande – För att slippa fukt vid näsa och mun är det bra om skidmasken ventilerar
 • Material – Merinoull är det bästa materialet du kan ha på en skidmask

Passform (Skidmasken ska sluta tätt)

Det är viktigt att skidmasken sitter bra av fler anledningar. Dels ska den sluta tätt runt ansiktet så det inte kommer in kalla vindar. Men inte för tight att det gör ont och känns stramt.

Men den ska heller inte sitta för lös och slapp. Har du en för lös skidmask kommer den släppa in kalla luft i gliporna och inte sitta bra på plats. Du kan också uppleva att det knölar sig under hjälmen.

Värmande (Håll kylan borta)

Största anledningen att ha en skidmask (balaclava) är ju för att hålla värmen när det är kallt och blåsigt i skidbacken.

Det bästa materialet som värmer är merinoull men även material som fleece värmer bra.

Det finns också skidmasker som är fodrade för att ge extra värme men de är då lite tjockare och kan upplevas lite knöligare under en skidhjälm.

Ventilerande (Slipp en kall & fuktig insida)

Eftersom du har en skidmask över ansiktet där vi andas från näsan och munnen är det vanligt att det blir fuktigt och ibland blött på insidan.

Om materialet på skidmasken inte kan ventilera och torka snabbt kommer det bli kallt att ha det blöta mot huden.

Ett material vi tjat om mycket är merinoull men det är det bästa för att du ska slippa få den kalla och fuktiga känslan mot ansiktet. Merinoull torkar snabbt och ventilerar bra. Även när det är fuktigt så värmer det ditt ansikte.

Andra varianter som finns är små andningshål som släpper ut fukten. Men att helt komma ifrån en fuktig insida är svårt.

Material (Välj merinoull)

Att välja rätt material har stor betydelse för att du ska få en varm, mjuk och ventilerande skidmask.

Som vi nämt innan är merinoull ett bra val på material eftersom den har alla egenskaper du vill ha i en skidmask. Dessutom är det sällan merinoull börjar lukta illa.

Undvik! Använd aldrig en skidmask med rent bomull. Det kommer göra dig både blöt och kall eftersom bomull inte transporterar bort fukt utan istället suger åt sig fukten. Bomull värmer heller inte lika bra som merinoull och fleece.


Sammanfattning – Bästa Balaclavan för Skidåkning

 • Om du letar en skidmask i Herr-modell är Woolpower Balaclava 400 ett bra val eftersom den innehåller 70% merinoull och kan användas både över näsan och under hakan tillskillnad från de andra i testet.
 • Är du i stället ute efter en skidmask i Dam-modell är Urberg Selje Merino-Bamboo Balaclava ett bra val eftersom den har en mindre passform och har ett yttermaterial i 100% merinoull och en insida av bambu för en extra mjuk känsla mot huden.
 • Ska du ha en skidmask till ett mindre barn är Reima Kids’ Balaclava Starrier ett bra val, de finns i storlekar från 9månader till 4år och har en mjuk och fodrad insida.

Lämna en kommentar