Åka skidor första gången (9 tips till nybörjaren)

Det är aldrig försent att lära sig något nytt tycker vi. Så varför inte börja åka skidor. Att kunna åka skidor öppnar upp en helt ny värld om du inte gjort det förut.

I det här inlägget går vi igenom det mest grundläggande som är bra att tänka på när du är nybörjare på skidor. Inget är lätt i början och det gäller att öva hela tiden och inte ge upp!

När du ska åka skidor för första gången ska du först se till att du har skidor anpassade för dig, börja åka i flacka backar, hitta balansen på skidorna, lär dig bromsa innan du börjar svänga, försök slappna av, ta pauser och öva hela tiden.

1. Se till att du har rätt utrustning

skidutrustning för nybörjare

Det viktigast innan du ger dig ut i skidbacken för att lära dig åka skidor är att se till att du har rätt skidor på fötterna. Med rätt skidor blir det både lättare att lära sig åka men också roligare.

Det är också viktigt att de är inställda på rätt vikt för dig så de löser ut sig om du ramlar. Är de inställda på fel vikt kan du riskera att skada knäna.

Välj ett par kortare skidor som nybörjare

Längden på ett par alpina-skidor ska ligga mellan bröstkorgen och hakan för en nybörjare.

Varför du ska välja ett par kortare skidor än vad man normal gör är för att det blir lättare att lära sig åka. Det blir också lättare att svänga med ett par kortare skidor.

Skidorna ska även vara mjuka så du inte väljer ett par hårda och styva skidor. Ett par mjuka skidor är även dom lättare att hantera. Du behöver inte ta i så mycket för att få skidorna att göra som du vill.

Det kan ofta vara ett bra alternativ att hyra skidor istället för att köpa begagnade skidor (eller nya) eftersom du kommer få hjälp att hitta rätt. Och du har även möjlighet att byta om det skulle kännas fel.

Hoppa över stavarna i början

Det är ofta vi ser att slalomåkare åker med ett par stavar. Gör inte det i början det kan du lägga till senare när du fått in rätt teknik med skidorna. Med stavar blir det ytterligare ett moment att ha koll på.

2. Börja i flacka backar

flacka backar för nybörjare

Börja alltid i gröna och flacka backar för att träna in tekniken noga, gärna barnbackar de är även kortare än andra backar.

Där får du inte upp farten så snabbt och du hinner tänka. När det går långsamt slår du dig heller inte lika hårt om du ramlar.

Ett tips är att besöka en skidanläggning eller ett området på skidorten där det är lite lugnare. Eller försöka åka mitt i vardagarna om du kan. I en lugnare backe med mindre folk slipper du ha koll på andra skidåkare som kan göra dig stressad.

Plan mark

Ta på dig skidorna innan du åker upp i backen och gå runt lite med dom när du står på en plan mark. Testa att glida lite med dom. Det här är för att du ska få en första känsla av hur det känns.

Gröna backar

Gröna backar är mycket lätta och flackaste backarna att åka i, de är även breda backar. Barnbackar är alltid gröna men korta. Men det finns också långa gröna backar att åka. En grön backa är perfekt för nybörjare.

Blåa backar

Blåa backar är lätta men har lite mer lut. Här får du upp farten lite mer. Att åka blåa backar blir nästa steg när du börjar få kontroll över skidtekniken och kan bromsa.

Även om det känns läskigt så är det faktiskt lättare att lära sig när du får upp lite fart i åkningen.

3. Hitta balansen på skidorna

hitta balansen i skidåkning

När du har rätt utrustning för att lära dig åka skidor och har hittat en lugn grön backa att åka i ska du börja med att hitta balansen på skidorna. Med bra balans har du även kontroll på skidorna.

Böj på knäna

Börja med att böja lite på knäna och stå lite brett isär det ger en bättre balans än om du står rakt upp med raka ben.

Risken att ramla minskar med bra balans och när du böjer på benen är det lättare att fånga upp balansen om du tappar den.

Stå mitt på foten

Försök att stå mitt på foten så du inte har tyngden på tårna eller hälarna. Står du mitt på foten får du bäst balans.

4. Lär dig bromsa

När du hittat balansen på skidorna ska du lära dig att bromsa.

Att lära sig bromsa är viktigt för att du inte ska ramla och tappa kontrollen när du känner att det går för fort.

Du kan bromsa på lite olika sätt med skidor men som nybörjare ska du lära dig att ploga först.

Ploga bäst för nybörjare

Att ploga är det lättaste sättet att bromas på och få stopp på farten. För att ploga ska du forma skidorna som ett ”V” dina tår ska peka mot varandra och lika med skidspetsarna fram.

För att enkelt bromsa tryck ut hälarna då bildar du en plog automatiskt.

Ju mer du trycker ut hälarna och gör ett större ”V” ju mer kommer du att bromsa. Genom att ploga får du kontroll på farten och kan sakta glida fram.

Luta dig framåt

Oftast lutar vi oss bakåt när vi blir rädda för at vi tror att det bromsar farten. Men det är faktiskt helt fel.

Det bästa är att luta sig framåt hur läskigt det än känns. Genom att luta dig framåt får du bättre kontroll och du slipper bakvikt. Med bakvikt har du lättare att ramla.

5. Börja svänga

Nu när du har lite kontroll på skidorna, har en bra balans och kan ploga är det dags att börjar träna svängar.

Att kunna svänga gör skidåkningen roligare och för att åka slalom måste du kunna svänga. Med svängar kan du också styra dig åt det håll du vill åka mot.

Tårna styr skidorna

Ett enkelt sätt att tänka på när du vill svänga är att peka med tårna dit du vill att skidorna ska ta dig. Tårna styr riktningen på skidorna.

Föröver kroppstyngden

Ett lätt sätt att lära sig svänga är att utgå från plogen. Därifrån ska du få över tyngdpunkten på ena foten. Lägger du tyngden på höger ben och skida kommer du att svänga åt vänster och tvärtom.

När du fått in tyngdfördelningen är det bara att träna på att få in en rytmisk rörelse och få in svängarna med varandra. Du skiftar tyngdpunkten varann gång.

6. Försök att slappna av

Ett annat viktigt tips är att försöka slappna av så mycket det går. Ofta spänner vi oss när vi är osäkra eller koncentrerade.

Även om det är benen som ska jobba kan vi spänna överkroppen som axlar ock armar. Att spänna sig gör skidåkningen jobbigare.

Stanna upp ibland, det gör dig medveten om du spänner dig och du kan börja med att slappna av på nytt. Ju säkrare du blir ju mer avslappnad kommer du också att bli.

7. Ta pauser

Glöm inte att ta pauser emellan åt. Att lära sig åka skidor tar på krafterna det är nya muskler som får arbeta och det är mycket att tänka på.

Är du trött och energilös är det lätt att börja slarva med tekniken. Därför är pauser bra att ta så du får i dig energi och kan vila benen en stund.

8. Öva öva öva

Det kanske vanligaste tipset många ger är att du ska öva, öva och återigen öva. Träning ger färdighet sägs det. Och det är helt rätt.

Ju mer du träna och övar på att åka skidor ju bättre kommer du att bli. Tillslut kommer det att sitta i ryggmärgen.

Låt det heller inte gå för långt mellan gångerna, det är lätt att du tappar det du lärt dig och får börja om varje gång.

9. Ta skidlektioner

För att verkligen bli bra i skidbacken och lära dig rätt teknik från början rekommenderar vi att du bokar in minst en skidlektion.

På en skidlektion kan du också passa på att fråga saker du undrar över när det kommer till skidåkning. Det bästa är att göra det i början när du är helt ny så du direkt lär dig rätt teknik.

Har du redan börjat åka på ett sätt och ska sen lära om dig för du har fel teknik kommer det vara svårare än att du lär dig rätt från början.


Lär dig åka lift för första gången

lär dig åka lift med skidor

Något som kan vara svårt och som du också måste lära dig är att åka lift upp i backen. Det är inte enkelt första gångerna. Det glider under fötterna och du ska hinna få tag i liften samtidigt som du ska sätta den rätt.

Börja med att välja en kortare backe där liften inte är så lång. Berätta för liftvärden att du är nybörjare och behöver hjälp. De sänker ofta farten på liften då och tar en lift åt dig och placerar den rätt så du enkelt kan åka iväg. Liftvärdar är där för att hjälpa dig.

Det finns tre olika typer av liftar du kan stöta på knapplift, ankarlift och sittlift mer om dom går vi igenom här under.

Knapplift

Knappliften är en stålift och den vanligaste liften. I en knapplift åker man en åt gången.

Du kan antingen hålla i stången eller sätta den runda plattan mellan benen när du står upp och låter liften sedan dra dig upp. Knappliftar finns oftast i lite kortare backar.

Ankarlift

En ankarlift är precis som det låter det ser ut som ett ankare eller som ett ”T” och här kan man åka en eller två tillsammans.

Ankarlift är också en stålift. Precis som knappliften kan du hålla i stången men det blir jobbigt om du åker i en lång backe. Vanligast är att placera den mot baken och låta den dra upp dig i backen.

Sittlift/Stolslift

Sittlift är som en soffa eller en tvåsittsfotölj du sitter i. Det finns sittliftar som är för 2 personer men det finns också större sittliftar som kan ta 8 personer.

Här åker du bara fram på rullbandet och sedan kommer sittliften bakom dig. Det är bra om du har lite koll bakåt när den kommer.

När du har kommit på sittliften drar du ner skyddsstängslet. Sittliftar finns i längre skidbackar.

Gondol

En gondol hittar du på stora skidanläggningar där du ska högt upp på fjället. Gondolen skyddar dig från vind och väder.

För att komma in i en gondol måste du ta av dig skidorna och hålla de i handen. En gondol kan rymma allt från 2 till 16 personer.

Övriga tips för dig som ska lära dig åka skidor

  • Använd hjälm
  • Klä dig efter väder
  • Försök att hålla dig på sidan av backen så du inte åker mitt i backen
  • Ha kul!

Sammanfattning – Åka skidor för första gången

  • Se till att du har rätt utrustning
  • Börja i flacka backar
  • Hitta en balans på skidorna
  • Lär dig bromsa
  • Börja svänga
  • Försök att slappna av
  • Ta pauser
  • Öva öva öva
  • Ta skidlektioner

Lämna en kommentar