Bästa Ryggskyddet för Skidor 2023 (Bäst i Test)

Att använda ryggskydd vid skidåkning är lika viktigt som att använda hjälm. Ett ryggskydd skyddar mot kotfrakturer som kan ge dig allvarliga skador.

Ett ryggskydd ska användas i pistade backar, offpist och i parken. Risker finns att bli påkörd bakifrån av andra skidåkare, krascha in i träd eller lada på en sten i offpist, åker du park finns risk att skada ryggen på rails och boxar.

Ett bra ryggskydd för skidor ska vara följsamt och ge bra rörelsefrihet, skyddet ska forma sig efter dig men bli hårt vid krasch, ha bra passform, ventilera och ha CE-märkning.

bästa ryggskyddet herrPOC Spine VPD Air Vest
Bästa Ryggskyddet Herr
(Mjuk & Följsam)
Kolla pris här
bästa ryggskydd för skidor damGridarmor Geilo Soft Vest BP
Bästa Ryggskyddet Dam
(Fodrat ryggskydd för extra värme)
Kolla pris här
bästa ryggskydd för skidor barnScott Airflex Junior Vest Protektor
Bästa Ryggskyddet Barn
(Passar barn från 4-5år)
Kolla pris här

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

Bästa Ryggskyddet för Skidåkning (Tänk På Det Här)

Innan du köper ett ryggskydd är det bra att ha koll på lite saker så det blir rätt från början.

Viktigaste är att ryggskyddet sitter bra på dig, för att ge det bästa skyddet. Hur du vet om ett ryggskydd sitter bra kommer vi ta upp längre ner i inlägget.

En annan sak som är bra att ha koll på är i vilket material den är tillverkad i. Så du får bra ventilation och rörelsefrihet.

Läs vidare för att hitta rätt ryggskydd för just dig.

Innehållsförteckning

1. POC Spine VPD Air Vest Bästa Ryggskyddet Herr För

bästa ryggskyddet poc
 • Bästa Ryggskyddet Herr
 • Flexibel
 • Bekväm passform

Ett ryggskydd som varit populärt i många år är POC Spine VPD Air Vest. Inte alls konstigt här får du ett ryggskydd som är flexibel och knapp märks av att du har det på dig.

Det här ryggskyddet från POC är utrustat med deras VPD skydd, som är mjukt, följsamt och formar sig efter kroppen när det blir varmt. Vid slag eller hårt fall bli skyddet stenhårt för att skydda ryggraden.

En annan fördel med ryggskyddet är att det ventilerar och andas vilket i sin tur gör att du håller dig torr och du slipper den blöta känslan som lätt blir annars.

Vad vi gillar

Det vi gillar lite extra mycket är att ryggskyddet är lätt. Man märket knappt av att man bär det vilket är ett stort plus.

Vi älskar också att det är en väst vilket gör att den sitter bra utan att skyddet flyttar på sig när man åker.

Vad vi inte gillar

Det vi gillar lite mindre är priser. POC Spine VPD Air Vest är det dyraste ryggskyddet i testet. Men och andra sidan är det riktgt bra kvalité.

Det här ryggskyddet passar dig som:

Villl ha ett smidigt ryggskydd som ger bra skydd samtidigt som det ventilerar. Passar bra oavsett om du åker i pist, offpist eller i parken.

Men extra bra i parken när du behöver känna dig flexibel och att inget tar emot eller sitter i vägen.

Fördelar

 • Mjuk & följsam
 • Bra passform
 • Lätt

Nackdelar

 • Dyr

2. Gridarmor Geilo Sift Vest BP Bästa Ryggskyddet Dam

bästa ryggskydd dam
 • Bästa Ryggskyddet Dam
 • Ventilerande
 • Smidigt

Bästa ryggskyddet i Dam-modell är Gridarmor Gelio Sift Vest BP. Varför det är bästa Dam-modellen är att den finns i mindre storlekar än normalt vilket är perfekt om du är kort.

Förutom mindre storlekar är även ryggskyddet fodrat för extra värme. Kvinnor har en tendens att frysa mer än män därför passar den här modellen bättre för tjejer.

Förutom mindre storlekar och fodrat ryggskydd andas den även bra. Väst-modellen med dragkedja och ett kardborreband i midjan gör att ryggskyddet sitter på plats hela dagen i skidbacken.

Vad vi gillar

Vi älskar passformen på det här ryggskyddet det sitter bra och följer kroppsrörelserna. Så skön att bära. Kvalitén känns också grym.

Förutom de gillar vi att den känns lätt inget som tynger ner.

Vad vi inte gillar

Finns egentligen inget vi inte gillar med Gridarmors ryggskydd. Enda är att det kan upplevas varm under vårvintern eller om du är varm av dig som person.

Det här ryggskyddet passar dig som:

Vill ha ett lätt och följsamt ryggskydd som sitter på plats hela dagen. Passar också dig som är kort och frusen av dig.

Fördelar

 • Bra passform
 • Följsam
 • Fodrat ryggskydd

Nackdelar

 • Upplevs varm i mildare temperaturer

3. Scott Airflex Junior Vest Protector Bästa Ryggskyddet Barn

ryggskydd för skidor barn
 • Bästa Ryggskyddet Barn
 • Bra stretch
 • Passar barn från 4-5år

Det bästa ryggskyddet i Barn-modell är Scott Airflex Junior Vest Protector. Det här ryggskyddet är speciellt utformat att passa mindre barn och ungdomar.

Ryggplattan blir mjuk och följsam när den blir varm av kroppsvärmen och formar sig efter barnets kropp. Vid slag och fall blir plattan hård för att skydda ryggen från skador.

Västen stängs fram med blixtlår och gör att den sitter på plats hela dagen.

Vad vi gillar

Det vi gillar är att västen är tillverkat i ett ventilerande nättyg som andas. Nätet är även stretchigt vilket ger bra rörelsefrihet åt barnet.

Vad vi inte gillar

Finns inget negativt att säga om den här ryggplattan. Den är bra på alla sätt.

Det här ryggskyddet passar dig som:

Vill ha ett bra ryggskydd till ditt barn i skidbacken, passar barn från 4-5år och uppåt.

Fördelar

 • Ventilerar
 • Stretch
 • Skön att bära

Nackdelar


Att Tänka på när Du Köper ett Ryggskydd

bra ryggskydd för skidåkning
 • Modell – Ryggskydd finns som väst eller som axelremmar
 • Passform – Viktigt för att ryggskyddet ska ge det bästa skyddet
 • Flexibilitet – Gör att du känner dig rörlig i skidbacken
 • Ventilation – Bra om ryggskyddet andas så du inte blir blöt
 • CE-märkning – Viktigt att ryggskyddet uppfyller säkerhetskraven i Europa

Modell (Väst eller axelremmar)

Ryggskydd finns att köpa i två olika modeller, väst eller med axelremmar. Att hitta en modell som passar dig och som du trivs i är viktigt för att du inte ska känna dig begränsad eller obekväm i åkningen.

Ryggskydd som väst

Ett ryggskydd som är en väst är det vi rekommenderar och det vi själva använder. Västen gör att ryggskyddet sitter bättre på plats än med remmar.

Du stänger igen västen med dragkedja och på vissa finns även ett brett kardborreband i midjan för extra bra passform.

Västen är ofta tillverkat i ett nätmaterial som andas och som det är stretch i för bra rörelsefrihet.

Ryggskydd som axelremmar

Ryggskydd som endast sitter med remmar och ett midjeband är bra om du är varm av dig inte vill ha en väst.

Ryggskydd med axelremmar påminner om en ryggsäck fast med ryggskydd istället för ryggsäcken. Är det axelremmar du vill ha skulle vi rekommendera att välja ett par med breda remmar.

Med bredare remmar är det bekvämare och det gör också att ryggskyddet sitter bättre på plats än med ett par tunna axelremmar.

Passform (Bra passform ger bäst skydd)

Att hitta en bra passform på ryggskyddet gör att skyddet sitter rätt och skyddar rätt delar. Med en bra passform kommer du heller inte märka av att du har det på dig.

För att hitta rätt passform på ett ryggskydd går man efter längden. Vi förklara mer längre ner i inlägget hur du kommer fram till rätt storlek på ryggskyddet.

Flexibilitet (Ger bra rörelsefrihet)

ryggskydd med stretch
Här kan ni se att det är stretch i nättyget. Den stretchar åt alla håll vilket gör västen flexibel.

När du har ett ryggskydd vill du att det ska vara följsamt och ge bra rörelsefrihet. Du vill inte känna dig begränsad eller att något tar emot när du åker skidor.

För att få ett så bra och flexibelt ryggskydd som möjligt är det bra att kika på materialtet. Är det ett ryggskydd med väst ska västen vara tillverka i ett material med stretch.

För extra bra flexibilitet är det bra om ryggskyddet blir mjukt av kroppsvärmen det gör att det formar sig efter din kropp. Men skyddet stelnar snabbt vid hårt slag mot ryggen som kommer vid en krasch.

Ventilation (Håller dig torr)

ryggskydd med ventilation
Här ser ni ventilationen på ett av våra ryggskydd. Tyget är i ett nätmaterial som andas och även hålen i ryggplattan ventilerar.

För att slippa bli blöt och kall mot kroppen är det viktigt att ryggskyddet kan ventilera och trycka bort fukten. Det gör att du håller dig torr och inte börjar frysa.

Ett ryggskydd med endast axelremmar är det bra att kolla så självaste ryggskyddet ventilerar.

Har du ryggskydd med väst ska du också kolla så materialtet ventilera. Allt sånt står oftast i beskrivningen på ryggskyddet.

CE-märkning (Säkerhetskrav)

ce-märkning på ryggskydd
Som på bilden ovan ser en CE-märkning ut.

När ett ryggskydd har en CE-märkning (Conformité Europeénne) betyder det att ryggskyddet följer de europeiska säkerhetskraven. Med det menas att de har kontrollerats för att skydda bra.

Är inte ryggskyddet CE-märkr finns det risk för att skyddet inte skyddar ordentligt vid eventuell krasch.

Det är EU som bestämmer vilka produkter som ska CE-märkas. Skydd som säljs inom EU måste vara CE-märkta men det är ändå bra att kolla det en extra gång.


Hitta rätt storlek på ryggskydd för skidor

Det viktigaste med storleken på ryggskydd är att det inte får vara för stort. Är du mellan två storlekar och känner dig osäker är det bättre att välja den mindre storleken. Ett vanligt misstag många gör är att tro att ett ryggskydd ska täcka hela ryggen.

Ett ryggskydd ska aldrig sticka upp i nacken. Det kan göra mer skada än nytta om du skulle få en smäll eller kraschar.

Ett enkelt sätt att veta om ryggskyddet har rätt storlek är att ta på dig skyddet. Sätt dig ner och böj huvudet bakåt. Ryggskyddet ska inte ens nudda nacken eller vara i närheten av att nudda nacken då är det för stort.

Det är också bra om du rör överkroppen lite åt sidorna för att känna efter om det är följsamt och inte sitter åt eller skaver någonstans. Beställer du ryggskydd på nätet följer du storlekstabellen. Kolla öppetköp så du kan byta om det ändå inte skulle passa.

När ska man börja med ryggskydd?

Så tidigt som möjligt. Direkt när du börjar åka skidor. Idag finns det även ryggskydd till riktgt små barn (4-5år)vilket inte fanns förut.

Men trots det kan det vara för stort så testa innan. Annars börjar ni med ryggskydd så fort det passar barnets storlek.

Varför ska man använda ryggskydd?

Ett ryggskydd ska du använda för att skydda dig mot mjukdelsskador och kotfrakturer. Förr användes ryggskydd enbart av friåkare som kom upp i höga hastigheter.

Men idag används det av alla oavsett om du åker i pisten, offpisten eller i parken.

Du kan riskera bli påkörd bakifrån, ramla bakåt och få din termos/mattermos som ligger i ryggsäcken i ryggen. I offpisten kan du åka in i träd ramla över sten eller stubbe. Och i parken finns risk att skada ryggen över rails och boxar.

Sammanfattning – Bästa Ryggskydd för Skidor

 • Om du letar ett ryggskydd för skidor i Herr-modell är POC Spine VPD Air Vest ett bra val eftersom den ventilerar och är följsam.
 • Är du ute efter ett ryggskydd för skidor i Dam-modell är Gridarmor Geilo Soft BP ett bra val eftersom den finns som kortare modell och har ett fodrat ryggskydd för extra värme tillskillnad från POC Spine VPD Air.
 • Vill du ha ett mindre ryggskydd för skidor som är sytt och anpassat till mindre barn är Scott Airflex Junior Vest Protector ett bra val. De passar barn från 4-5år och uppåt.

Lämna en kommentar