Längdskidåkning i Lofsdalen (11 fina skidspår att åka längdskidor på)

I Härjedalens kommun ligger vackra Lofsdalen som är ett fint vinterparadis som bjuder på vacker natur och stora kalfjäll. Här har du möjlighet att åka i preparerade skidspår men även turspår finns.

Är du ute efter en lugn och mysig skidort att åka längdskidor på är Lofsdalen rätt ställe att åka till. Här finns gott om natursnö och spåren går genom öppna kalfjäll och i en vindskyddad skogsterräng.

De bästa längdspåren i Lofsdalen är Petterssonspåret, Lussileden, Hovärkspåret, Byspåret, Skogsslingan, Solstickaren, Fjällslingan och Pilgrimsleden. Flera turspår finns också på andra sidan Lofssjön.

1. Petterssonspåret – Orangea spår

Längd: 10,5km
Elljusspår: Nej
Spåravgift: Ja
Klassisk stil: Ja
Skate: Ja

Petterssonspåret är ett varierande och roligt längdskidspår som bjudet på omväxlande åkning. Här får du kämpa dig svettig uppför men också njuta av fin utförsåkning som belöning.

Det här är det perfekta spåret för dig som vill träna till Vasaloppet. Vill du ha en längre skidrunda kan du kombinera Petterssonspåret med Hovärksspåret.

Spåret startar vid parkeringsplatsen Uppvallen och åkningen sker medsols. Passa på att stanna till vid grillkåtan på vägen och ät en god matsäck eller ta en fika paus.

2. Lussileden – Rosa spåret

fjällspår lofsdalen
Längd: 12km (enkel riktning)
Elljusspår: Nej
Spåravgift: Ja
Klassisk stil: Ja
Skate: Ja

Det här är finaste spåret i Lofsdalen som bjuder på vackra vyer över kalfjället. Spåret är också lättåkt och passar därför alla skidåkare. Några få backar kommer du att stöta på men de är lätta att ta sig an.

Här åker du i en öppen terräng på kalfjället med magiska vyer. Gör det till en heldagsutflykt och ta med matsäck. Stanna mitt på kalfjället vid fint och soligt väder eller stanna vid grillkåtan som kommer längre upp på spåret.

Spåret startar vid Hovärksparkeringen och går ända till Lussifjällets grillkåta sträckan är 12 km enkelväg. Tillbaka kan du antingen ta samma spår eller så åker du av mot Petterssonspåret och sedan Hovärksspåret för att komma tillbaka till parkeringen.

3. Hovärksspåret – Gröna spåret

familjevänliga skidspår lofsdalen
Längd: 8km
Elljusspår: Nej
Spåravgift: Ja
Klassisk stil: Ja
Skate: Ja

Överdelen av Hovärksspåret går på öppet kalfjäll och den nedre delen går i en skyddad skogsterräng. Det här spåret passar dig som är lite mer van vid längdskidåkning.

Det är ett fint skidspår med några jobbiga backar att ta sig igenom. Extra fint är spåret att skida vid fint och soligt väder. Även vid detta skidspår kommer du åka förbi en grillkåta att stanna vid om du vill.

Du kan gå på spåret antingen vid Hovärksparkeringen eller vid Uppvallens parkering. Om du vill ha en längre runda kan du gå på Petterssonspåret som går ihop vid grillkåtan.

4. Östan – Mörkgröna spåret

Längd: 8km
Elljusspår: Nej
Spåravgift: Ja
Klassisk stil: Ja
Skate: Ja

Östan är ett längdskidspår som är lättåkt och passar alla även dig som är nybörjare. Här är det mest flacka spår med någon liten backe att ta sig uppför.

Spåret ligger i en skyddad skogsterräng och startar vid Fjällhotellet. Här kan du välja att åka hela skidspåret som är 8km eller det kortare som är 6km. Spåret är markerat med mörkgröna markeringar.

Längst bort på Östan spåret om du väljer att åka hela på 8km så hittar du ett vindskydd där du kan pausa och äta matsäck eller ta en fika paus vid.

5. Byspåret – Röda spåret

Längd: 10km
Elljusspår: Nej
Spåravgift: Ja
Klassisk stil: Ja
Skate: Ja

Byspåret är precis om det låter ett längdskidspår som går nere och runt by. Slingan är rödmarkerad och du kan välja om du vill ta en runda på 5km eller på 12km.

Spåret passar bäst för dig som är en van längdskidåkare.

Terrängen är lätt kuperad och ligger vindskyddat i skog. Byspåret bjuder på en brant stigning nästan direkt vid start. Du kan gå på spåret vid Fjällhotellet eller på Uppvallens parkering.

6. Pilgrimsleden

Längd: 27km
Elljusspår: Nej
Spåravgift: Ja
Klassisk stil: Ja
Skate: Ja

Pilgrimsleden är en turled med riktigt vackra vyer över kalfjället speciellt fint är det att åka den en solig vårvinter dag. Spåren går i öppen fjällterräng och är lätt att ta sig fram på därför passar den för alla längdskidåkare.

Eftersom Pilgrimsleden ligger på kalfjället är den också väldigt väder utsatt och prepareras endast när det är bra väderförhållanden.

Undvik att åka detta spår om det är kallt och blåsigt eftersom spåren försvinner av drivsnö och det kommer vara kallt.

Kliv på spåret vid Hovärksparkeringen för att direkt komma ut på Pilgrimsleden, du kan också välja att gå på vid Uppvallens parkeringen och åka första delen på Petterssonspåret som sedan går ihop med Pilgrimsleden.

7. Skogsslingan – Svarta spåret

Längd: 20km
Elljusspår: Nej
Spåravgift: Ja
Klassisk stil: Ja
Skate: Ja

Skogsslingan är ett 20km långt skidspår som går ihop med Petterssonspåret och Byslingan. En blåsig vinterdag är det perfekt att ge sig ut i Skogsslingan då stora delar av spåret ligger i vindskyddad skogsterräng och du slipper att spåren drivs igen av snö.

Där spåret går ihop med Pettssonspåret finns en grillkåta om du vill pausa innan du åker vidare i spåret. Du kliver på längdspåret vid parkeringen där elljusspåret startar.

Skogsslinga passar de flesta men är du helt ny på längdskidor kanske du ska avvakta med att ge dig ut på en 20km runda.

8. Solstickaren – Gula spåret

Längd: 3km
Elljusspår: Nej
Spåravgift: Ja
Klassisk stil: Ja
Skate: Ja

Solstickaren är en transportsträcka från Byspåret upp till Solgropen, sträckan är 3km lång och går genom Hovärksspåret. Du kommer på spåret vid raststugan som ligger vid Byspåret.

Från Solgropen kommer du direkt på Pilgrimsleden och Lussileden. Det är ett perfekt spår att ta om du vill upp till de fina längdskidspåren på kalfjället och slippa ta bilen till en parkering.

9. Fjällslingan – Ljusrosa spåret

Längd: 3km
Elljusspår: Nej
Spåravgift: Ja
Klassisk stil: Ja
Skate: Ja

Det ljusrosa spåret som heter Fjällslingan är ett riktigt fint och lättåkt spår som passar alla, nybörjare och mer vana längdskidåkare. Är vädret klart kommer du få en fin utsikt över fjället runt hela spåret.

Runt Fjällslingan går även Hovärkspåret, Lussileden, Övre Strådalsleden och Solstickaren. Du kan välja om du vill gå på spåret vid Hovärksparkeringen eller om du tar Solstickaren upp till spåret från byn.

Passa på att ta med en matsäck om det är fint väder och njut av den uppe på fjället med en vacker utsikt. Vill du åka längre än 3km kan du ta en avstickare till någon av de spåren som ligger i närheten.

10. Sömlingshågna runt

varm choklad i lofsdalen
Längd: 23km
Elljusspår: Nej
Spåravgift: Ja
Klassisk stil: Ja
Skate: Nej

På andra sidan Lofssjön hittar du turspåret Sömlingshågna runt som totalt är 23km långt där det börjar med en jobbig stigning men väl uppe på Passet möts du av vackra fjällvyer som lätt är värd att kämpa för och som du sent kommer att glömma.

Vill du ta en kortare tur kan du välja att ta enbart Våffelstugeleden som är 4km lång. Den tar dig till våffelstugan där du kan ta en frasig våffla eller varför inte en varmchoklad med grädde i.

Tänk på att inte åka på Sömlingshågna runt vid dåligt väder då spåren snabbt försvinner av drivsnö vilket gör att det kan vara svårt att hitta. Du går på spåret vid Västvallens parkering som ligger på andra sidan Lofssjön.

11. Strådalsleden – Blåa spåret

Längd: 15km
Elljusspår: Nej
Spåravgift: Ja
Klassisk stil: Ja
Skate: Ja

Strådalsleden kan delas in i Övre Strådalsleden och Nedre Strådalsleden. Där den övre delen är 5km lång och går uppe på kalfjället vid Lussileden och Pilgrimsleden.

Nedre Strådalsleden är 6km lång och går i en skyddad skogsterräng och här kan du åka om det är blåsigt eller sämre väder. Både den övre och nedre delen går ihop med varandra uppe i Pettersonspåret om du vill åka en längre runda på 15km.

Du kan gå på spåret på Hovärksparkeringen för att komma på Övre Strådalsleden. Strådalsleden är lättåkt och passar alla att åka.


När öppnar skidspåren i Lofsdalen?

LofsdaIen har längdskidspår som öppnar redan i november. De öppnar upp elljusspåret med hjälp av konstsnö som är 1,5km långt beroende på väderförhållanden.

Resten av alla skidspåren öppnar så fort de kan och när det finns tillräckligt med natursnö så de kan prepareras.

Oftast är alla längdskidspåren öppna i mitten på december. Självklart är det beroende på väderförhållanden och mängden snö som kommer. Så exakta datum kan variera från år till år.

Hyra längdskidor i Lofsdalen

Har du inga egna längdskidor kan du hyra allt som hör till i Lofsdalens skiduthyrning som ligger vid skidanläggningen eller i byn.

Tänk på att vara ute i god tid, ring och boka utrustning innan din ankomst för att vara säker på att din storlek finns inne.

  • Skidboden – Ligger vid skidanläggningen i Lofsdalen
  • Karins sportbod – Ligger nere i byn på andra sidan Ica butiken

Kurs i längdskidor

Är det första gången du ska åka längdskidor eller vill du finslipa på din teknik kan du boka en kurs i skidskolan för längdskidor.

Du kan också få hjälp med att förbättra din tid inför Vasaloppet. Boka kursen innan din ankomst, det gör du enkelt på Lofsdalens hemsida.

Har du åkt längdskidor i Lofsdalen? Dela gärna med dig av dina bästa tips i kommentarsfältet!

Lämna en kommentar