Längdskidåkning inomhus – 4 bra skidtunnlar i Sverige

Inomhusanläggningar för skidor finns det gott om runt om i världen. Mer vanligast är det med skidbackar än men längdskidspår.

I Sverige finns inomhusskidåkning på några platser där du har möjlighet att åka skidor även på sommaren i Sverige. Vilket är häftigt och bra för dig som tränar längdskidor eller för dig som vill slipa på tekniken året runt.

I Sverige kan du åka längdskidor på tre platser som är i Torsby, Göteborg och i Göllö som ligger i Östersund. I framtiden kommer du även kunna åka längdskidor inomhus i Järfälla som ligger utanför Stockholm. Där byggnationen är i full gång just nu och beräknas vara klar 2027.

1. Torsby Skidtunnel

Längd: 1,3km
Elljusspår: Ja
Spåravgift: Ja
Klassisk stil: Ja
Skate: Ja

Sveriges första skidtunnel öppnades sommaren 2006 i Torsby som ligger i Värmland. Här kan du åka längdskidor nästan året runt, närmare bestämt från maj till mars. Skidtunneln har ofta besök av längdlandslaget som tränar här.

Längden på skidtunneln är 1,3km längdskidspår där du kan åka både klassik stil och skate. Här åker elitåkare, motionärer och nybörjare samt barn.

Tunneln är 8 meter bred och har en temperatur som ligger mellan 0 till -3 grader. Här är det alltid vindstilla och du får alltid åka i perfekta väderförhållande.

Mer än bara en skidtunnel (cafeteria, vallabod & testcenter)

Förutom ett inomhusspår finns servering i form av cafeteria och restaurang. Det finns även vallabod, testcenter där du kan testa kondition, teknik och styrka.

En butik finns där du kan hyra utrustning men också köpa utrustning om du behöver. Torsbys Skidtunnel har öppet nästan alla dagar förutom julafton och nyårsdagen då det är stängt.

Olycka i Torsby Skidtunneln

Under augusti 2022 fick skidtunneln i Torsby tillfälligt stänga pågrund av att en olycka inträffade. Då en olycksutredning sattes igång.

Det som hände var att två skidåkare krockade i hög hastighet och fick föras till sjukhuset.

Det visade sig att en av skidåkarna hade fått ett felskär och kommit in på fel spår och där krockat med en annan skidåkare och sen flugit in i den oskyddad tunnelväggen av betong.

Priser i Torsbys Skidtunnel

Här ser du priserna på vad det kostar att åka i Torsbys Skidtunnel. En avgift på 60kr tillkommer för kort om du inte har ett du kan ladda på.

PrisVuxenBarn (8-15år) & Pensionär
1 dag320 kr210 kr
2 dagar610 kr370 kr
3 dagar830 kr520 kr
Årskort (365 dagar) 3100 kr2100 kr
Prova på (60min) ink. utrustning320 kr210 kr

2. Skidome Göteborg

längdskidor inomhus
Längd: 1,2km
Elljusspår: Ja
Spåravgift: Ja
Klassisk stil: Ja
Skate: Ja

Skidome i Göteborg öppnade 2015 och blev den andra inomhusarenan att öppna i Sverige för längdskidåkning året runt. Precis som i Torsbys skidtunnel kan alla åka här oavsett om du är tävlingsåkare, motionär eller barn.

Skidome håller en jämn inomhustemperatur på -4 grader. Här kan du åka klassiks stil i två skidspår och skate i ett annat. Hela banan är 1,2km. Det finns också en brantare backe att ta sig uppför om du är en van skidåkare.

Vill du avsluta med en god lunch/middag eller börja med en god frukost? På restaurang Capo som ligger på entréplan kan du äta både frukost, lunch, middag och köpa take away.

Butik på Skidome

I butiken som ligger i Skidome kan du hyra den utrustning du behöver. Du kan hyra allt från skidor, stavar och pjäxor. Här kan du även lämna in dina skidor för vallning om du känner dig osäker eller inte har tid att valla själv.

Förutom den servicen kan du även köpa funktionella kläder som passar för längdskidåkning från kända skidmärken. Du kan även köpa prylar som valla och vätskebälte samt skidor, stavar och pjäxor.

Skidomes öppettider

Skidome i Göteborg har öppet året om förutom 23-24 december då hallen är stäng pågrund av snövård.

Annars har skidhallen öppet alla dagar från kl:05.00-21.15 tisdag till fredag, på måndagar och helger öppnar de lite senare. Under storhelger kan öppettiderna variera.

Butiken har inte lika generösa öppettider som skidhallen har. Läs mer om öppettiderna på Skidome.

Priser Skidome Göteborg

Här ser du priserna på vad det kostar att åka i Skidome. Du har även möjlighet att betala årskortet via autogiro.

PrisVuxenBarn (8-15år) & Pensionär
1 dag249 kr149 kr
Årskort dag (från öppning till kl:16)1795 kr1795 kr
Årskort3595 kr1995 kr

3. Mid Sweden skipark 365 (Göllö, Östersund)

Längd: 1,4km
Elljusspår: Ja
Spåravgift: Ja
Klassisk stil: Ja
Skate: Ja

Den tredje inomhusanläggningen för längdskidåkning öppnade 2017 i Göllö som ligger lite utanför Östersund.

Även här kan alla åka oavsett nivå och ålder. På Mid Sweden skipark 365 är skidspåret 1,4 km vilket gör det till det längsta inomhusspåret för längdskidåkning.

Du kan åka både klassisk stil och skate. Bredden på banan är 6-8 meter och det hålls en jämn temperatur på cirka -4 grader här inne. Det finns också en 100meter bana för skidlek eller test av glidet på skidorna.

Äta på Mid Sweden skipark 365

Hungrig efter ett pass i skidspåret? Vid receptionen ligger ett café där du kan beställa en god fika, matiga mackor eller lättare lunch.

Tips! Beställ en fikakorg eller ett grillpaket från caféet och ta med upp till grillplatsen som ligger på bergs toppen.

Från grillplatsen får du en fin utsikt över Revsundssjön. Du kan antingen gå en promenad längs Sankt Olavsleden upp eller ta trapporna.

Priser Mid Sweden skipark 365

Här ser du priserna på vad det kostar att åka längdskidor i Mid Sweden skipark 365 i Göllö skidtunnel. Du har även möjlighet att betala ditt årskort via autogiro om du vill.

PrisVuxenBarn (8-15år) & Pensionär
1 dag300 kr180 kr
2 dagar560 kr330 kr
3 dagar770 kr470 kr
Årskort (365 dagar) 2990 kr1990 kr
Prova på (60min) ink. utrustning300 kr150 kr

4. Skidome Stockholm (Järfälla)

I Järfälla kommun kommer det byggas en Skidome som ligger intill den nya tunnelbanestationen i Barkarby. Det kommer vara en bana som är 1,25km lång där det ska gå att åka både klassiks stil och skate.

Det är ett helt nytt område som håller på att byggas i skrivande stund och som de tror ska vara klart till 2026 därefter kommer det att påbörja byggnaden av Skidome som beräknas vara klar till år 2027.

Om de håller planen och om det verkligen blir av vet vi inte just nu utan det får helt enkelt framtiden visa. Vi hoppas iallafall att det ska bli av. För som vi alla vet är inte vintersäsongen lång i Stockholm.

Bra kläder att ha på sig i en skidtunnel

I en skidtunnel är det en jämn temperatur som ligger mellan 0 till -4 grader. Det är vindstilla och ingen nederbörd så du behöver inte ha mycket kläder på dig.

Att klä sig i olika lager är det bästa för att hålla en jämn temperatur. Ta på dig funktionella kläder som ventilerar och som är smidiga att bära.

  • Underställ närmast kroppen
  • Tunnare fleecetröja
  • Vindjacka/Löparjacka över
  • Vintertights som är fodrade. Löpartights fungera också bra
  • Möss/pannband
  • Handskar

Har du åkt längdskidor i inomhus? Dela gärna med dig av dina bästa tips i kommentarsfältet!

Lämna en kommentar