Längdskidåkning i Sverige – 27 fina ställen att åka längdskidor på

Längdskidor är en populär aktivitet och sport att utför i Sverige och det finns många fina längdspår att upptäcka i vårat avlånga land. Även om säsongen är kort i de södra delarna förlängs vintersäsongen med hjälp av inomhusbanor.

Den bästa längdskidåkningen hittar du helt klart i de de nordligaste delarna av Sverige. Där är det mer snösäkert, säsongen är lång och du får en fin naturupplevelse på köpet.

Bästa längdskidspåren i Sverige hittar du i Vålådalen i Åre, Bruksvallarna i Funäsfjällen, Abisko, Lofsdalen, Idre Fjäll, Grövelsjön, Sälen, Stöten, Kläppen, Orsa Grönklitt, Falun, Gyllbergen i Borlänge, Hellasgården i Stockholm och Torsby i Värmland.

Innehåll

Längdskidåkning i Norra Sverige

längdskidspår i sverige åre

Det är i de norra delarna av Sverige du kommer hitta den bästa längdskidåkningen eftersom det är mest snösäkert här än i de södra delarna av landet.

Förutom att det är snösäkrare får du även skida genom flera otroliga fjällandskap. Och det är helt klart vårat favorit ställe att åka längdskidor på.

1. Åre

Ett stort och populärt skidområde i Sverige är helt klart Åre. Förutom att åka utför kan du åka i preparerade längdskidspår i Björnen, Duved, Ullådalen och i de Södra Årefjällen.

Det finns flera elljusspår i både Björnen och Duved som gör det möjligt att åka längdskidor när det är mörkt. I Ullådalen finns även kryssmarkerade spår som tar dig ut på fjället.

Ullådalen har ett bra sollägen under vårvintern då solen lyser länge här. Ett tips är att skida förbi Lillåstugan och äta deras frasiga våffla med hjortronsylt och grädde!

Södra Årefjällen – Ett paradis för längdskidåkare

I Vålådalen som ligger i Södra Årefjällen prepareras ett skidspår så tidigt som mitten av oktober av sparad snö.

Södra Årefjällen har oändligt många skidspår att välja på som är både preparerade men också många turspår som går på fjället och i Vålådalens naturreservatet.

I Södra Årefjällen kan du åka längdskidor i Edsåsdalen, Trillevallen, Ottsjö och i Vålådalen. Här nedanför listar vi några av de populäraste längdskidspåren i Åre.

Bästa skidspåren i Åre

 • Vålådalen i Södra Årefjällen
 • Ullådalen
 • Björnen

2. Funäsfjällen

Till Funäsfjällen hör Funäsdalen, Tänndalen, Bruksvallarna, Ramundberget och Tännäs. Här prepareras 30mil längdskidspår i världsklass.

Många av skidspåren i funäsfjällen ligger lättillgängliga från de olika byarna och gott om elljusspår finns så du även kan åka under de mörka timmarna på dygnet.

De bästa spåren hittar du i Bruksvallarna. Där prepareras även skidspår i oktober och många tävlingsåkare åker dit för att träna.

Med ditt spårkort åker du gratis med skidbussen om du är sugen på att testa skidspåren på ett annat ställe i Funäsfjällen.

Många skidspår går även ihop så du kan själv kombinera längden. Det finns skidspår som passar alla typer av längdskidåkare, nybörjare, motionären elitåkaren och barnfamiljen.

Åk längdskidor uppe på fjället – Magiskt under vårvintern

Under februari dras även en del spår uppe på fjället om vädret tillåter. Där är det magiskt att åka på vårvintern och solen värmer skönt.

Dessutom har du galet fina utsikter över Funäsfjällen och resten av fjällvärlden.

Bästa skidspåren i Funäsfjällen

 • Bruksvallen/Ramundberget
 • Tänndalen
 • Funäsberget

3. Lofsdalen

I Lofsdalen finns 12mil preparerade längdskidspår där du kan åka både klassik stil och skate. Spåren passar för alla typer av skidåkare och går förbi de flesta av stugbyarna i Lofsdalen.

Spårcentralerna i Lofsdalen ligger vid Fjällhotellet, Hovärken, Uppvallen eller Västvallen. Vi tycker de bästa längdskidspåren i Lofsdalen startar vid Hovärken.

Längs med många av skidspåren finns vindskydd och eldplatser. Där finns även ved om du vill elda eller grilla korv. Perfekt för en paus!

Dåligt glid? – Vallabod finns vid spårcentralerna

Behöver du valla finns vallabod vid spårcentralerna som ligger vid elljusspåren. Fjällhotellet och Hovärken.

Förutom fint preparerade längdskidspår finns också gott om turleder att åka. De flesta ligger på andra sidan Lofssjön där du skidar över från Lofsdalen eller ta biler till Västvallen.

Ett turspår du inte får missa är Våffelstugeleden, en del uppför i början, belöningen blir en god våffla och fin utsikt.

Bästa skidspår i Lofsdalen

 • Lussileden – 12km
 • Petterssonspåret – 10,5km
 • Hovärksspåret – 3km, 4km, 8km

4. Vemdalen

åka längdskidor i vemdalen

Vemdalen är ett samlingsnamn för Vemdalsskalet, Björnrike och Storhogna/Klävsjö. Och här kan du totalt åka på 7mil preparerade skidspår.

Du kan välja bland tuffa och utmanande spår, men även fina familjespår finns att skida fram på.

Om du vill kan du ta dig mellan de olika skidområdena med hjälp av längdskidspåren. I alla Vemdalens skidspår kan du åka både klassisk stil och skate.

Har du möjlighet är ett tips att åka Högfjällsrundan som går på fjället i Storhogna. Spåret prepareras bara ibland.

Slipp åka längdskidor i mörker – Elljusspår fram till kl:23.00

I Björnrike finns ett längdskidspår som är belyst ända fram till kl:23.00, spåret är 1,6km. Som också är det skidspår du kan åka längst i med belysning.

I Vemdalen och i Storhogna släcks lamporna kl:22.00. Där finns elljusspår som är mellan 2-5km långa.

Bästa skidspår i Vemdalen

 • Vemdalsskalet
 • Björnrike
 • Storhogna/Klövsjö

5. Björkliden

Ett snösäkert skidområde att åka längdskidor på är helt klart i Björkliden som ligger mellan Abisko och Riksgränsen. Hit kan du enkelt ta tåget direkt från Stockholm.

Det är även mittemot tågstationen Rallarspåren startar som består av tre skidspår som är mellan 7-9,4km långa.

De Övre skidspåren startar bakom Fjäll hotellet eller mittemot infarten till stugbyparkeringen. Det är två kortare spår på 1-4km.

Många av sommarens vandringsleder kan du uppleva även på vintern med skidor!

I Björkliden åker du längdskidor i ett riktigt vinterland med öppna fjällandskap, vindskyddad skog och fina utsikter över fjällen. Men något Björkliden mest är känt för är deras otroligt fina turspår som också är vandringsleder på sommaren.

Längdskidspår med utsikt – Upplev Lapporten från skidspåret

Vill du uppleva Lapporten ska du ta Helslinga som är 9km. När du kommer till kapellet svänger du av till höger. Där kommer du få en magisk utsikt mot Lapporten.

Förutom att uppleva Lapporten kommer du även att skida förbi historiska platser som Rallarkyrkogården som uppkom när malmbanan byggdes.

Bästa skidspåren i Björkliden

 • Helslingan (röd) – 9km
 • Hela Rallarspåret – 9,4km
 • Mellanslingan – 7km

6. Abisko

längdskidor abisko

Ett annat välkänt och snösäkert ställe att åka längd- och turskidor på är i Abisko. Kanske mest känt för sin offpist åkning från Nuolja. Hit kan du också ta tåget till från Stockholm.

I Abisko åker du på på lätta och fina längdskidspår som är mellan 3,5-9km långa. Och du kan åka både klassisk stil och skate. Inga elljusspår finns här så ett tips är att alltid ha med pannlampa.

Här skidar du genom den storslagna nationalparken. Behöver du hyra någon utrustning kan du göra det i Abisko Turiststation.

Stora chanser att uppleva norrsken i Abisko

I Abisko har du stora chanser att uppleva norrsken. Då Abisko är en av världens bästa platser för att se det magiska ljusfenomenet på. Det enda som behövs är en klar och kall kväll.

Du kan också ta dig upp i Aurora Sky station som nästan ligger på toppen av fjället Nuolja. Här kan du äta middag om du vill. Vill du endast ta dig upp för att kika på norrsken kan du göra det efter kl.21.00.

Bästa skidspåren i Abisko

 • Gula spåret – 4,5km
 • Gröna spåret – 9km
 • Turspår i varierad längd

7. Skellefteå

I Skellefteå finns ett stort utbud av längdskidspår där 12mil elljusspår finns runt om i hela kommunen. Ett av Sveriges kanske bästa längdskidsystem hittar du på Vitberget.

Där finns skidspår i tuff och kuperad terräng som passar den som tränar och tävlar i längdskidor. Men vill du komma ut och motionera eller kanske testa på att åka längdskidor finns även finna och lättåkta spår.

Skellefteå hör till de få ställena i Sverige som sparar snö från säsongen innan vilket gör att de kan öppna skidspår tidigt på vintersäsongen.

Många av skidspåren går i en vindskyddad skogsterräng. I Skellefteås speciellt på Vitberget kan du åka både klassisk stil och skate.

Bästa skidspåren i Skellefteå

 • Gubbsjuan (Vitberget) – 7km
 • Motionsspåret (Vitberget) – 10km
 • Elljusspåret (Vitberget) – 3km

8. Gällivare (Dundret)

Den bästa platsen att åka längdskidor på i Gällivare är utan tvekan i Dundret. Här har världscupen haft flera deltävlingar men även andra tävlingar i längdskidåkning har hållits här.

Gällivare är ett snösäkert ställe där snön kommer redan i november och ofta finns skidspår kvar ända in i början på maj.

En av Sveriges främsta skidåkare Marcus Hellner bor endast några hundra meter från skidspåret i Dundret.

Från Dundret kan du åka längdskidor ända ner till stan om du vill. I nästan alla spår kan du åka både klassisk stil och skate. Hund är tillåtet att ha med i två skidspår Harrträskspåret och sträckan Femmanvägen till Åke toppen.

Bästa skidspår i Gällivare (Dundret)

 • Femmanvägen till Åke – 5,6km
 • Dundret runt spåret – 30km
 • Harrträskspåret – 3,7km

9. Umeå

Umeås längdskidåkning ligger nära de centrala delarna av stan men du kan också hitta skidspår en bit utanför. Det är när du tar dig lite utanför stan du får åka i natursköna spår.

Det finns ett varierande utbud av olika nivåer på längdskidspåren i Umeå och passar därför både erfarna och nybörjare. Klassiks stil kan du åka på alla spår och skate på vissa.

De två mest besökta områdena att åka längdskidor på i Umeå är Nydala fritidsområde och Klappmark. I Klappmark finns en mysig rast- och eldplats om du vill grill men ta med egen ved.

Bästa skidspår i Umeå

 • Klappmark – 1,5-5,5km
 • Nydala – 1,8-10km
 • Holmslund – 0,7-15km

10. Sundsvall

Det är på Södra Berget du hittar de bästa och mysigaste längdskidspåren i Sundsvall. Här finns ett stort utbud av olika spår och i en varierad längd. Totalt finns det 25 preparerade skidspår att välja på.

På Södra Berget åker du bland annat i en mysig snöklädd skog som skyddar mot vind. Att besöka Södra Berget är en perfekt heldagsaktivitet att göra.

Förutom Södra berget i finns även fina spår vid Hultstugan och i Klingsta. Besöker du Hultstugan på helgen får du inte missa att ta en fika där.

Bästa skidspår i Sundsvall

 • Södra berget – 0,2-15km
 • Hulistugan – 3,2-11km
 • Klingsta – 0,1-5km

11. Östersund

I Östersund finns flera längdskidspår centralt. Åk på fint preparerade spår på skidstadion eller på Storsjön där du åker på en flack och lättåkt bana. Spåret på Storsjön prepareras senare under vintersäsongen oftast i februari.

Eftersom längdskidspåren i Östersund ligger centralt kan du avsluta med att ta en fika på någon av alla mysiga caféer inne i stan.

Ett område du inte får missa att åka längdskidor på i Östersund är Svartsjöarn. Här kommer även snön tidigare än vad den gör nere i Östersund eftrsom Svartsjöarna ligger lite högre.

Bästa skidspår i Östersund

 • Svartsjöarna – 5-10km
 • Storsjön – 17km
 • Östersund skidstadion – 2,7-22km

Längdskidåkning i Mellersta Sverige

längdskidåkning mellersta sverige

Även i Mellersta Sverige kan du hitta fina längdskidspår som även ger dig vackra naturupplevelser.

Här finns det gott om längdskidspår i norra Dalarna där också fjällen ligger. Det kanske mest kända längdskidspåret som ligger här måste ändå vara Vasaloppet.

Lite mer söder ut i Mellersta Sverige kan du hitta skidspår som går mycket i en vindskyddad skog. De snöklädda träden ramar in spåren fint på vintern.

12. Idre Fjäll

Ett fjäll som ligger längst upp i Dalarna är Idre Fjäll. Här finns elva preparerade längdskidspår som passar både för barn, motionären och den som söker lite mer utmaning.

Längdskidåkningen i Idre är mest koncentrerad runt själva Idre Fjäll, men det finns även fina spår runtomkring skidanläggningen. På Idre Fjäll kan du åka i ett längdskidspår redan i oktober då snö sparats från säsongen innan.

Har du tid över får du inte missa att skida vid Nipfjället och Städjan som också ligger i naturreservatet Gränslandet. Här är det riktigt fint under vårvintern en solig dag.

Bästa skidspåren i Idre Fjäll

 • Fjället runt – 9km
 • Turspår i Nipfjället/Städjan
 • Burusjöspåret – 15km

13. Grövelsjön

På gränsen till Norge ligger Grövelsjön inte alls långt från Idre Fjäll. Här finns välpreparerade skidspår men också fina turspår att följa.

I Grövelsjön får du njuta av den magiska fjällvärlden och kan även se över till de norska fjällen. Här är det även tillåtet att ta med hud och pulka i skidspåren, hund ska vara kopplad och får vara i skate spåren.

Under en skidtur här kommer du hitta flera fina platser att pausa på så glöm inte att ta med matsäck och fika på turen.

Bästa skidspår i Grövelsjön

 • Turspår i varierad längd
 • Motionsslingor – 1,25-10km
 • Elljusspår – 2,4km

14. Sälenfjällen

skidspår i sälen

Hela Sälenfjällen innefattar fyra skidanläggningar som är Lindvallen, Högfjället, Tandådalen och Hundfjället. På alla anläggningar kan du åka i preparerade skidspår – där Lindvallen har de mest barnvänliga spåren att åka i.

Missa inte skidspåren i Myrflodammen som ligger på andra sidan vägen av Tandådalen, här åker du längdskidor i en vindskyddad skog men också över myrar. Det är ett lite lugnare område att.

Det är nere i Sälen by Vasaloppet startar och går till Mora!

Totalt finns det fyra elljusspår på Sälenfjällen där två ligger i Lindvallen och två i Tandådalen/Hundfjället. Belysningen är tänd mellan kl. 07.00-22.00. Högfjället saknar elljusspår.

För mer information och tips kan du läsa vårat inlägg om längdskidåkning i Sälen.

Bästa skidspår i Sälenfjällen

 • Lindvallen – 1,5-5km
 • Högfjället – 3-10km
 • Tandådalen/Hundfjället – 3-11km

15. Stöten

Ett fjäll som också ligger i Sälen efter du passerat Hundfjället är Stöten. Här finns det fem preparerade längdspår som går nere i dalen och två längdspår uppe på fjället.

Vill du åka under de mörka timmarna på dygnet finns ett elljusspår som lyser fram til kl:23.00. Du kan åka klassisk stil i alla spår och skate i tre av de preparerade skidspåren.

Åk längdskidor på Sälens högsta topp Östa Granfjället som ligger 948 m ö.h!

Något vi rekommenderar om du är i Stöten är att åka i deras längdskidspår som går uppe på kalfjället. Här får du också en otroligt fin utsikt över fjällen. Det finns ett spår på 3km och ett längre på 16km.

Bästa skidspår i Stöten

 • Pipsvängen – 4km
 • Slingersvansen – 7km
 • Toppspåret – 3km

16. Kläppen

Innan du kommer fram till Sälen by kommer du passera Kläppen – en populär skidort för de som letar längdskidspår i Dalarna. Här kan du åka i sex skidspår som har en längd mellan 5,6-24,5km. Totalt är det nästa 4mil preparerade skidspår.

Favorit spåret i Kläppen är helt klart Toppspåret. Det är ett lite utmanade spår med backar men du får njuta av vacker utsikt här, där spåret väder finns ett vindskydd och en grillplats.

Du kan åka längdskidor i Kläppen även när det blivit mörkt. Älvspåret är ett elljusspår som lyser mellan kl:07.00-22.00. Redan i slutet på november kan du åka i ett preparerat skidspår här.

Bästa skidspår i Kläppen

 • Toppspåret- 6,1km
 • Älvspåret – 13km
 • Myrspåret – 5, 6km, 7,7km och 9,4km

17. Orsa

I Orsa finns fem olika platser med längdskidspår men det ställe som sticker ut mest och dit flesta väljer att åka är till Orsa Grönklitt.

Det är ett riktigt skidparadis för dig som gillar att åka längdskidor och inte vill ta dig så högt upp i landet. Här finns 13mil preparerade skidspår.

Missa inte Böllingemyren ett skidspår som påminner om fjällen eller Utsiktsspåret.

Orsa Grönklitt är känt för bra längdskidspår och ett spår prepareras redan i slutet av november.

Här kan du hitta lättåkta och flacka spår som passa allt från nybörjaren och barnfamiljen. Men även utmanade och backiga spår finns.

Bästa skidspår i Orsa Grönklitt

 • Böllingemyren – 11km
 • Utsiktsspåret – 3,7km
 • Kallbollsrundan – 16km

18. Leksand

Längdskidåkningen i Leksand bjuder dig på en stor variation, allt från att åka på frusna sjöar till att åka i snöklädda skogar.

I närheten av Leksand ligger Granberget där ett preparerat skidspår mellan Granberget och Länken eller tvärtom, det är en sträcka på 30km.

Från Leksand har du även tillgång till Siljan. När sjön har frusit sig tillräckligt tjock och snö lagt sig kan du åka riktigt långt på lättåkta spår här.

Bästa skidspår vid Leksand

 • Granbergets till Länken – 30km
 • Skidspår på Siljan

19. Falun

På Lugnet i Falun hittar du flest längdskidspår, där även tävlingsspår finns. Lugnet ligger centralt och är lätt att nå med buss från stan.

På Lugnet har även världscupstävlingar hållits och ett skidspår brukar kunna öppnas redan i oktober med sparad snö. Lugnet är utan tvekan det populäraste stället för längdskidåkning i Falun.

I Sörskog lite utanför Falun kan du åka längdskidor med vildmarkskänsla!

Två ställen några mil utanför Falun där snön kommer tidigt och där riktigt natursköna skidspår finns är i Sörskog och Vittjärn som vi verkligen kan rekommendera.

Bästa skidspår i Falun

 • Lugnet – 0,7-15km
 • Sörskog – 1,5-18km
 • Vittjärn – 1-14km

20. Borlänge

Det bästa stället för längdskidor i Borlänge är i Gyllbergen som ligger lite utanför stan. Här åker du på fina längdskidspår med fjällkänsla. Gyllbergen är ett riktigt naturskönt område och det finns även eldplatser och vindskydd här.

Även om det är snö fattigt i Borlänge finns det massor med snö i Gyllbergen eftersom det ligger lite högre.

Vill du åka längdskidor lite närmare Borlänge finns det flera spår i både Bergebo och i Mellsta. Båda ställena är två populära friluftsområden i Borlänge och där finns även elljusspår om du vill åka på kvällen eller tidig morgon när det är mörkt.

Bästa skidspår i Borlänge

 • Gyllbergen – 0,6-20km
 • Bergebo – 1,5-20km
 • Mellsta – 1-7,5km

21. Stockholm

längdskidor i stockholm

I Stockholm finns flera naturreservat, naturområden och friluftsområden att åka längdskidor på. Vissa ställen prepareras skidspåren med hjälp av konstsnö så fort det blir ihållande minusgrader.

Ett ställe i Stockholm vi gillar att åka längdskidor på är i Hellas. Där finns även servering, omklädningsrum och bastu. Till Hellas är det lätt att ta sig till med buss från Slussen.

Andra områden med bra skidspår i Stockholm är Ågesta Friluftsområde som ligger i Huddinge söder om stan. Vill du åka i de norra delarna av Stockholm har Urviks motionsområde i Sundbyberg fina längdskidspår.

Bästa skidspår i Stockholm

 • Hellasgården – 1,3-8,5km
 • Ågesta Friluftsområde – 0,5-8,5km
 • Urviks motionsområde – 0,2-15km

22. Uppsala

Så fort det kommer snö som lägger sig som ett täcke över stan prepareras längdskidspår på flera ställen i Uppsala. Här finns det precis som i Stockholm gott om fina naturområden och naturreservat.

I Uppsala kan du åka på öppna ängar men också i mysig skogsterräng. Spåren är oftast lättåkta och går på mycket flack mark. Vissa backa förekommer ibland.

Några kilometer söder om Uppsala ligger Hågadalen som är ett populärt ställe att åka längdskidor på där även ett elljusspår finns. Vill du åka längdskidor med hund finns det två skidspår i Björlinge där det är tillåtet. Björlinge ligger cirka 2 mil norr om Uppsala.

Bästa skidspår i Uppsala

 • Hågadalen – 2-14km
 • Björklinge – 2,5-10km
 • Fjällnorra Friluftsområde -1,5-11,5km

23. Gävle

Inte alls långt från Stockholm ligger Gävle, som är ett snösäkrare ställe att åka längdskidor på i jämförelse. De flesta längdskidspåren i Gävle går i en vindskyddad skogsterräng.

Högbo Bruk är känt som Gästriklands skidparadis och ligger endast några mil utanför Gävle.

På Högbo Bruk prepareras skidspår tidigt på säsongen och hund är tillåtet i sex av åtta spår. Elljusspåren är även tända ända fram till kl:23.00.

Vill du åka på ett ställe som ligger närmare Gävle får du inte missa Hemligby Friluftsområde. Här finns det skidspår som passar mindre barn men också längre fina motionsspår på 10km.

Ett tips om du inte har egen matsäck med dig är att ta en lunch eller fika i Hemlingbystugan.

Bästa skidspår i Gävle

 • Högbo Bruk – 2-15km
 • Hemlingby Friluftsområde – 0,6-10km
 • Hedesunda – 1-17km

24. Västerås

Ska du åka längdskidor i Västerås kan vi rekommenderar att du tar dig till Rocklunda där flest preparerade skidspår finns i olika längd.

Här finns även ett spår som prepareras med konstsnö så fort det blir minusgrader. I Rocklunda får du ta med dig din fyrbenta vän i ett skidspår för skate på 2,3km.

Andra bra ställen med längdskidspår i Västerås är Skultuna som ligger lite utanför stan och Adsum skitrack i Vedboabacken där du också kan hyra utrustning.

Bästa skidspår i Västerås

 • Rocklunda – 1,3-13,6km
 • Skultuna – 0,8-12km
 • Adsum Skitrack – 2,1km

25. Torsby

Det bästa stället att åka längdskidor i Värmland är utan tvekan i Torsby. Här finns flera ställen att välja på. Varför inte åka längdskidor på Sveriges sydligaste fjäll Hovfjället?

Att åka längdskidor på Hovfjället ger en känsla av att vara i vildmarken och här kommer snön tidigt till skillnad från resten av Torsby. I Hovfjället finns sex längdskidspår och hund är tillåtet i två av dom.

I Torsby skidtunnel kan du åka längdskidor året runt. Då tunneln håller en jämn temperatur på -3 grader. Här inne finns ett spår som är 1,3km. Men det finns också preparerade skidspår utanför skidtunneln.

Bästa skidspår i Torsby

 • Hovfjället – 0,8-10km
 • Brännäs – 1,5- 10km
 • Torsby skidtunnel – 1,3-10km

Längdskidåkning i Södra Sverige

längdskidor i södra sverige

I södra Sverige är vintersäsongen kort och ibland är det även dåligt med snö här. Men när det väl kommer snö prepareras det riktigt fina längdskidspår på många platser.

Skidspåren i Södra Sverige är mycket mer flacka och plana, få backar att ta sig an vilket gör skidåkningen lättåkt. Här finns även längdskidåkning inomhus med konstsnö där du kan åka längdskidor året runt.

26. Jönköping

I Jönköping finns det lättåkta skidspår eftersom marken är väldigt platt på många ställen, visst kan du hitta backar, men inte många.

Två ställen i Jönköping där det finns mycket skidspår med mest variation är i Hallbystugan och i Månsarp. I Hallbystugan finns ett elljusspår som lyser fram till kl.21.30 som också prepareras med konstsnö så fort temperaturerna tillåter.

I Månsarp finns inget elljusspår så pannlampa är bra om du ska åka där när det är mörkt. Här tillverkas ingen konstsnö. Men så fort det kommer tillräckligt med natursnö prepareras spåren.

Bästa skidspår i Jönköping

 • Hallbystugan – 2-22km
 • Månsarp – 3-16km
 • Bottnaryd – 0,8-8km

27. Göteborg

Det är sällan snön ligger kvar i Göteborg, men när den väl gör det kan du åka på preparerade skidspår i Sisjön som ligger lite utanför Göteborg.

Spåren i Sisjön är lättåkta och flacka. Och på elljusspåret kan du åka både klassisk stil och skate, även hund är tillåten i det spåret.

Även om snön och vintersäsongen inte är lång i Göteborg så finns Skidome som har öppet året runt tack vare ett kallt inomhus klimat. Det är en inomhusbana som har ett skidspår på 1,2km och där även teknikbana finns.

Läs mer i vår artikel om längdskidåkning i Göteborg.

Bästa skidspår i Göteborg

 • Skidome – 1,2km
 • Sisjön – 2,3-7,5km

När öppnar skidspåren i Sverige?

Vissa skidspår öppnar redan i oktober med hjälp av sparad snö. De ställen som öppnar upp då är bland annat Bruksvallarna, Idre fjäll och i Vålådalen.

Vill du åka längdskidor i fjällen kan du åka redan i slutet av november eller i mitten på december på många platser i norra delarna av Sverige.

I Södra Sverige kan du åka tidigt på säsong på inomhusbanorna som finns i Göteborg och Torsby. Som bäst längdskidåkning brukar det vara efter nyår på de flesta ställena i Sverige.

Hyra längdskidor på olika orter

Behöver du hyra utrustning för längdskidor kan du göra det på de flesta plaster och städer där du kan åka längdskidor.

Det går att hyra längdskidor över dagen men också i en vecka eller i en hel vintersäsong om du vet att du kommer åka mycket längdskidor. Att hyra en hel säsong går inte på alla ställen så kolla vad som gäller på det stället du vill hyra på.

Det bästa är att boka den utrustning du vill ha i förväg så du vet att du får rätt storlek på alla saker du behöver. På många ställen kan du boka utrustning på nätet eller ringa in och boka.

Vilket är ditt favoritställe för längdskidåkning i Sverige? Dela gärna med dig av dina bästa tips i kommentarsfältet!

Lämna en kommentar