Åka längdskidor första gången (8 tips till nybörjaren)

Sugen på att testa längdskidor men vet inte riktigt vad du behöver för att börja? I det här inlägget går vi genom vilken utrustning du ska börja med som nybörjare. Vi går även igenom hur du kommer igång för att få ut det bästa av att åka längdskidor.

Att åka längdskidor ger bra träning och motion men det bästa är ändå den härlig naturupplevelsen om du frågar oss. Även om det är tuff emellanåt kan längdskidåkning även vara väldigt rofyllt och njutbart.

När du åker längdskidor för första gången behöver du en lättåkt utrustning, längdskidor som är inställda efter dig, mjuka och lätta pjäxor och stavar som går till axlarna. Börja i flacka och breda skidspår. Förutom utrustning och teknik får du inte glömma borta att ha kul!

1. Välj längdskidor för klassisk stil

längdskidor klassisk stil

Det absolut viktigaste när du ska åka längdskidor för första gången är att välja ett par skidor som är lätta att åka med.

Välj därför längdskidor som är till för klassisk stil. De är lättare att åka med än med ett par skate-skidor som är styvare.

Som nybörjare är det just klassisk stil du kommer köra i början.

Börja med mjukare spann & kortare skida

Både längden och spannet har stor betydelse för längdskidåkningen. Att välja rätt längd och spann har betydelse för glidet i skidspåret.

Men som nybörjare är det faktiskt bättre att välja skidor med mjukare spann i början än ett par som är hårda. Ett mjukt spann är lättare att hantera men kommer ge dig sämre glid.

Spannet är det som sitter i mitten på skidan, det är den delen på skidan som du trycker ner i snön för att få fäste i spåret. Har du ett för hårt spann blir det jobbigt att trycka ner skidan och du kommer få svårt att få fäste i snön vilket gör att det blir bakhalt.

Även med längden på skidorna är det enklare att börja med ett par kortare skidor för att lättare lära sig åka. När du kan åka lite bättre kan du gå upp till normal längd.

2. Vallningsfria skidor passar nybörjaren

vallningsfria skidor för nybörjare

Som nybörjare är vallningsfria skidor både det bästa och lättaste alternativet. Vallningsfria skidor kallas även för skins.

Anledningen till att längdskidorna ska vallas är för att det inte ska bli bakhalt i spåret. Med valla får du ett bra fäste i snön.

Att hitta rätt valla kan vara knepigt om du inte gjort det förut och inget vi tycker du ska lägga tid på i början.

Vallningsfria skidor (skins)

Med ett par vallningsfria skidor behöver du inte fundera över vilken valla du ska ha till olika temperatur.

Skinskidor har en stighud (skin) som är infäst i belaget på skidorna som sitter i spannet där du annars lägger vanlig traditionell valla.

Traditionell valla för längdskidor

Det står oftast på vallan vilken temperatur den passar bäst för. Det gör det lite lättare att hitta bland all valla.

  • Brukvalla (hård valla) – Kallare temperaturer
  • Klistervalla (mjuk valla) – Varma temperaturer

3. Pjäxor & bindningssystem

pjäxor och bindningar längdskidor

När du har hittat ett par bra längdskidor som passar dig ska du även ha ett par pjäxor och ett bindningssystem till skidorna innan du kan ge dig ut i spåret.

Även här finns det olika typer av pjäxor att välja på.

Klassiska längdpjäxor – Passar bäst för nybörjare

Den klassiska längdpjäxan passar bäst för nybörjare och när du åker klassisk stil. De är både lätta och mjuka.

Du får även lättare fäste i spåret. En klassisk längdpjäxan är inte lika styv som skatepjäxor och lite varmare.

Bindningssystem för längdskidor

Ett bindningssystem är där pjäxan fäster i skidan. Och även här finns olika varianter av bindningar beroende på åkstil.

Välj bindningar för klassisk stil det är där du kommer börja din åkning som nybörjare. Skate är en svårare stila att åka.

Prolink systemet är det bästa bindsningssystemet för nybörjare, de är allsidiga och passar till de flesta pjäxor.

Olika bindningssystem:

  • Prolink
  • NNN
  • Turnamic
  • SNS

4. Välj längdstavar som går upp till axlarna

längd på stavar för längdskidor

För att du ska kunna ta dig framåt i spåret behöver du även ett par stavar. Stavarnas längd skiljer sig beroende på om du åker klassisk stil eller skate.

Ligger du mellan två längder på stavarna ska du välja de längre.

Det är lättare att kapa av längden på stavarna om de är för långa. Stavarna kapas av vid handtagsänden. Lättast är att lämna in de till en specialist som gör det åt dig.

Stavar för klassisk stil

Kortare stavar som går upp till axlarna. Vill du ha en exakt längd kan du multiplicera din längd i centimeter med 0,83 (exempel: 180×0,83 = 149,4cm). Här får du fram att du ska ha en stavlängd på 149,4cm om du är 180cm lång och åker klassisk stil.

Stavar för skate

Längre stavar som går upp till öronen. För exakt längd på stavar för skate ska du multiplicera din längd i centimeter med 0,89 (exempel: 180×0,89 = 160,2cm). Den exakta längden på stavar för skate för dig som är 180cm är 160,2cm.

5. Åk i lättåkta skidspår

lättåkta skidspår

Nu när du har allt för att börja åka längdskidor ska du börja med att åka i lättåkta spår. Där det är flackt och du har bra sikt.

Gärna ett spår som går rakt fram. Det gör dig förbered på vad som kommer längre fram och du slipper bli överraskad. Du kan koncentrera dig på att lära känna dina skidor och träna på tekniken.

Börja långsamt

Ett misstag många gör i början är att ha för bråttom. Låt det ta tid och åk inte för långa sträckor i början. Låt även kroppen få vänja in sig vid nya rörelser och muskler.

Ju säkrare du blir kan du successivt öka farten och börja testa längre och mer kuperade spår med små upp-och nedförsbackar.

6. Börja med klassisk stil (diagonalen)

längdskidor för nybörjare

Det absolut lättaste sättet att ta sig fram på ett par längdskidor är med diagonalen (klassisk stil).

Det är som att gå på skidor. Passar perfekt när du vill ut och njuta i skidspåret. Du kan även utveckla den klassiska stilen med stakning och saxning framöver.

Diagonalteknink

Diagonalåkningen är den äldsta tekniken och väldigt lätt att lära sig. Börja med att hitta en bra balans. Sen sätter du hela tiden en fot framför den andra precis som när du går fast med skidor.

Vill du utveckla så det går lite fortare ska du träna på att glida på skidan. Dela in rörelsen i två delar. Frånskjutet som skjutsar dig framåt och glidfasen som hjälper till att hålla farten.

7. Ta med vatten & energibars

Längdskidor tar mycket på krafterna därför är det viktigt att du tar med dig både vatten och någon form av energibar.

För att smidigt få med det kan du använda en midjeväska i stället för en ryggsäck. Det är lättare att åka längdskidor med en midjeväska eftersom du slipper tyngden på axlarna.

Det finns även vätskebälten som du sätter runt midja om du vill få med dig vatten smidigt och lätt.

8. Glöm inte bort att ha kul!

Något du inte ska glömma är att ha kul i skidspåret.

Att åka längsskidor ger inte bara bra motion och träning det är även en härlig naturupplevelse, passa på att njuta av omgivningarna och naturen du passerar.


Skidtekniker i längdskidspåret

skidstilar

Inom längdskidåkning finns två olika stilar, den klassiska stilen som är den vanligaste tekniken som vi även varit inne på lite tidigare i inlägget.

Sen finns skate kallas även för fristil som är en nyare teknik inom längdskidåkning.

Klassisk stil

Den klassiska stilen är den äldsta skidtekninken. Det innebär att du åker med skidorna parallellt. Klassiks stil fungerar bästa i preparerade skidspår.

I den klassiska stilen finns fyra olika tekniker eller växlar som det också heter.

  • Saxning – Används i uppförsbackar när skidorna inte fäster eller när du inte orkar åka diagonalt. Med saxning vinklar du skidorna snett utåt så de bildar ett stort ”V”. Det ser nästan ut som att du springer uppför backen med skidorna på.
  • Diagonalåkning – Används i flacka delar eller när det är långa men inte så brant uppförsbackar. Tekniken passar bra för nybörjare.
  • Stakning – Kan göras med frånskjut och utan. Stakning med frånskjut är också en bra teknik som passar nybörjare på längdskidor, där du trycker ifrån med armarna parallellt samtidigt som du skjuter ifrån med ett ben.
  • Fartställning – Används i nedförsbackar. Det innebär att du böjer bena i cirka 90 grader, sätter armarna tätt mot kroppen och glider ner. Går det för fort får du börja bromsa så du inte kraschar. Bromsa gör du genom att ploga, ställ skidorna brett isär.

Skate (fristil)

Skate är en nyare stil och vart tillåten på 80-talet. Skate påminner om skridskoåkning därav namnet på stilen.

Det är en snabbare åkning än vad klassik stil är och du kan komma upp i riktigt hög fart.

Att åka skate kräver mycket teknik och det är oftast de som åker längdskidor regelbundet som behärskar denna åk stil. Skate är inget du som nybörjare ska ge dig på i början iallafall.

Klä dig i smidiga & ventilerande kläder

kläder för längdskidor

När du har skaffat rätt utrustning för längdskidor ska du även ha kläder som passar för längdskidåkning. Du får snabbt upp värmen i spåren därför ska du inte ha för tjocka kläder.

Självklart kan du ha vad du vill men för att göra åkning så lätt och rolig som möjligt är det viktigt att du väljer smidiga och ventilerande kläder.

Börja med att kolla vad du har hemma. Kläder för vinterlöpning passar även bra för längdskidor.

Klä dig så här:

  1. Underställströja
  2. Ventilerande, värmande strumpor
  3. Fleecetröja som mellanlager
  4. Fodrade tights
  5. Lätt vindjacka
  6. Mössa/pannband
  7. Handskar
  8. Längdskidglasögon

Använd kläder med bra ventilation

Eftersom du snabbt får upp värmen när du åker längdskidor är det bra om kläderna ventilerar. Ventilerar de inte kommer kläderna bli blöta eller fuktiga av svett som i sin tur kommer göra dig kall.

Ha lätta & tighta kläder

Med lätta och tighta kläder blir du också smidigare och rörligare i skidspåret. Det finns lätta vindjackor både för varmare och svalare väder. Vanliga tights funkar bra när det är varmt annars finns fodrade tights.

Förbered dig innan du ger dig ut i spåret

För att få den bästa upplevelsen ute på längdskidor är det bra om du förbereder dig lite innan. Så du slipper stå ute i spåret och inse att stavarna är för korta eller att du är alldeles för varmt klädd.

Ät en stadig frukost

Det är viktigt att äta ordentligt både dagen innan och att du äter en stadig frukost. Att åka längdskidor tar på krafterna och du behöver all energi du kan få. Drick även mycket vatten!

Se över din utrustning

Se över din utrustning speciellt om det var längesen du använd den sist. Så du har rätt längd på stavarna, rätt valla om du inte har vallningsfria skidor. Kolla så pjäxorna känns sköna.

Klä dig efter väder

Kolla vad det är för väder ute innan du ger dig i väg så du kan klä dig för rätt temperatur. Du är som bäst klädd när du fryser lite när du kommer ut. När du åker längdskidor får du snabbt upp värmen.

5 Saker att tänka på när du vistas i längdskidspår

Precis som med allt annat finns det oskrivna regler i längdskidspåret. Det är bra att ha koll på dom innan du ger dig ut så du inte får några sura miner efter dig. Som med det mest handlar det om sunt förnuft.

1. Följ färdriktningen

Åk alltid i spårets färdriktning, följ därför alltid skyltarna som visar åt vilket håll spåret går. Åker du i motsatt riktning riskerar du att krocka med andra åkare eller vara i vägen.

2. Visa hänsyn till andra åkare

Du kommer stöta på flera olika nivåer på skidåkare i spåret allt från nybörjare till mer erfarna längdskidåkare. Var trevlig mot de du möter och hälsa gärna. Ser du någon som behöver hjälp, hjälp gärna till om du kan.

3. Lämna plats åt snabba skidåkare

Ser du att det kommer en annan skidåkare lämna plats åt den genom att gå åt sidan så de lätt kan komma förbi dig. Genom att släppa förbi de snabba åkarna kan du även ta det lugnt och slippa höra någon flåsa och stressa på bakifrån.

4. Var rädd om skidspåren

Det läggs ner mycket jobb och tid på att preparera fin längdskidspår därför ska du vara rädd om spåren och inte förstöra de med flit eller skräpa ner.

5. Stanna säkert

Behöver du stanna för att vila eller för att fylla på med energi är det viktigt att du kollar både bakom och framför dig innan du stannar, kliv även ur spåret så du inte är i vägen för andra. Det bästa stället att stanna på är vid en rak sträcka där du har fri sikt åt alla håll.

Sammanfattning – Åka längdskidor första gången

  • Välj längdskidor för klassisk stil
  • Vallningsfria skidor passar nybörjare
  • Pjäxor och bindningssystem
  • Välj längdstavar som går upp till axlarna
  • Åk i lättåkta skidspår
  • Börja med klassisk stil (diagonalen)
  • Ta med vatten och energibars
  • Glöm inte bort att ha kul!

Lämna en kommentar