Bra kläder för längdskidåkning (8 bra plagg i skidspåret)

Att åka längdskidor sätter press på bra och funktionella kläder som andas. När du åker längdskidor är du aktiv med hela kroppen och blir snabbt varm. Därför ska du inte ha alltför tjocka kläder eller för många lager.

Både intensitet och utomhustemperatur spelar roll för vilka kläder du ska välja. Det gör inget om du fryser lite innan eftersom du snabbt får upp värmen i skidspåret.

Bra kläder för längdskidåkning är underkläder som andas, underställ i syntetmaterial, tunn fleecetröja, lätt vindjacka, fodrade tights och mössa/pannband. Tänk på att välja kläder som andas och transporterar bort fukt från kroppen.

1. Underkläder som ventilerar

bra kläder för längdskidåkning

Börja med ett par underkläder som andas och transporterar bort fukt. Just för längdskidåkning är ett par underkläder i syntetmaterial ett bra val. Förutom att de är funktionella är de stretchiga vilket gör att du känner dig rörlig.

Polyester är en slags syntet som är bra på att transporterar bort fukt från kroppen vilket gör att du håller dig torr. De är även svalare att ha på sig vilket är skönt när du får upp värmen.

Undvik att ta på dig ett par kalsonger eller trosor i bomull. Bomull suger istället upp fukten och släpper inte ut den. Det gör dig både kall och blöt.

Fördelar med ett par underkläder i syntet:

  • Andas och transportera bort fukt – Syntet underkläder andas och transporterar bort fukt från kroppen vilket gör att du kommer känna dig torr under hela turen.
  • Sköna att bära –Underkläder i syntet är sköna att bära. De är stretchiga och följsamma, det är sälla de skaver.
  • Tunna – Till skillnad från ett par underkläder i bomull är syntet (polyester) tunnare. Vilket också gör att de känns skönare och luftigare att ha på sig.

2. Underställströja i syntetmaterial

Vid kallt väder är det skönt att ha en underställströja på sig vid längdskidåkning. Det är sällan du behöver ett par underställsbyxor när du åker längdskidor eftersom tightsen oftast är fodrade.

En underställströja ska sitta tight mot kroppen så plagget kan transportera bort fukt annars finns risk att fukten blir kvar mot huden som i sin tur gör dig kall.

En underställströja i syntetmaterial gör dig mer rörlig eftersom det är stretching till skillnad från ull som är stelare i materialet.

Ett tips är att kolla så understället har flatlocksömmar. Med det menas att sömmarna är platta och kommer inte att skava mot huden när du rör på dig.

Fördelar med underställ:

  • Värmer – Med ett underställ får du extra värme kalla vinterdagar i skidspåret.
  • Håller dig torr – Underställ i syntet skickar ut svett och fukt från kroppen så du slipper bli kall och blöt.
  • Stretchiga – När du åker längdskidor vill du känna dig rörlig och slippa känna att det tar emot någonstans. Underställ i syntet ett perfekt material som är stretchigt och ger rörelsefrihet.

3. Tunn fleecetröja

Vid extra kallt väder kan det vara skönt att dra på sig ett värmande mellanlager över understället. En tunnare fleecetröja passar perfekt för det.

Tänk på att inte välja en för tjock fleece. Det kommer kännas klumpigt och du kommer blir alldeles för varm när du åker längdskidor.

Varför du ska välja en tunn fleecetröja:

  • Blir inte för varm – En fleecetröja som är lite tunnar ger dig värme men utan att göra att det blir alldeles för varmt. Du får själv upp mycket värme i spåret.
  • Andas – Även om fleece värmer andas det även bra och gör att du håller dig torr.
  • Lätt – En fördel med fleecetröjor till skillnad från andra värmande tröjor är att de är väldigt lätta att bära vilket är skönt när du åker längdskidor.

4. Lätt vindjacka

bra kläder längdskidåkning

En lätt jacka som står emot vind är det sista lagret du tar på dig när du åker längdskidor. Även om det bara är en underställströja eller en fleecetröja under.

Det är viktigt att jacka andas eller har ventilationsöppningar. Du vill undvika för täta och tunga kläder i spåret. Jackan får även vara stretchig för en bra rörelsefrihet.

Vanligast är att använda en lätt vindjacka som påminner om en löparjacka. Vilken jacka du väljer i skidspåret beror så klart på utetemperaturen och intensitet du har i spåret.

Om du vill vara säker på att ha en bra längdskidjacka, finns det jackor som är anpassade för just längdskidåkning, med en sån vet du att du har rätt jacka i spåret.

Modeller på jackor för längdskidor:

  • Tunn löparjacka – Ska du träna och är aktiv i spåret ska du välja en tunn vindjacka (löparjacka) Den passar även bra vid varmare temperaturer.
  • Jacka med tjockare framsida – Är det kallt ute eller du kanske ska ta det lite lugnare kan du välja en jacka med en tjockare framsida. Den påminner om löparjackan men värmer mer fram på bröstet och magen, den är fortfarande lätt och andas bra.
  • Softschell jacka – Är det riktigt kallt ute eller ska du motionera lite lätt i skidspåret är en softschell jacka bra. Den värmer mest, andas och är smidig att röra sig i.

5. Fodrade tights

fodrade tights för längdskidor

På benen bär du tights, vanligast är ett par fodrade tights med borstad fleece på insidan. De värmer mer till skillnad från ett par vanliga tights.

Det räcker oftast med ett par fodrade tights när du åker längdskidor. Du slipper ha underställsbyxor under som kan göra att det känns knöligt och obekvämt. Vi kör ofta med fodrade tights.

Fördelen med ett par tights när du åker längdskidor är att de är lätta, stretchiga, andas bra och är sköna att bära. Vid extra kallt väder kan du även dra över ett par tunnare överdragsbyxor om du fryser.

Om du vill kan du alltid använda ett par riktiga och bra längdskidbyxor så vet du att det blir rätt på en gång.

Byxor som passar i skidspåret:

  • Tights – Vid hög intensitet eller varma dagar räcker det med ett par tunna tights.
  • Fodrade tights – Kallare dagar är ett par fodrade tights sköna för att slippa klä dig i olika lager på benen. Ett par vinter-tights för löpning funkar bra.
  • Tunna överdragsbyxor – När det är riktigt kallt eller när du tar det lugnt och njuter av naturen i skidspåret kan det vara skönt att komplettera med ett par tunnare överdragsbyxor över tightsen. De står emot vind och kyla extra bra.

6. Tunna strumpor i syntet & ull

På fötterna ska du ha ett par tunnare stumpor som går upp till vaden. Till skillnad från ett par skidstrumpor för alpinskidåkning som oftast går upp till knäna, de blir för varma och klumpiga att åka i.

Är du frusen av dig kan du knyta pjäxorna lite lösare, på så sätt ökar du blodcirkulationen till fötterna. Nackdelen med att göra så är att du tappar precision till skidorna.

Förutom att strumporna ska vara tunna och gå upp till mitten av vaden är även rätt material viktigt.

Bra material på strumpor för längdskidor är syntet eller merinoull. Vi rekommenderar en blandning av båda materialen för en tunn, värmande, stretching och bekväm strumpa.

Fördelar med tunnare strumpor:

  • Blir inte för varma – Tunnare strumpor värmer lagom mycket utan att du blir svettig och blöt om fötterna.
  • Håller dig torr – Ett par funktionella strumpor i ett material som syntet och merinoull andas och på så vis håller de dina fötter torra under skidpasset.
  • Sköna – Det är både skönare och smidigare att ha ett par tunnare strumpor när du åker längdskidor. Det gör också att du kan knyta pjäxorna ordentligt och få bra precision till skidorna.

7. Fingerhandskar

sköna kläder för längdskidsåkning

På händerna vill du ha ett par smidiga handskar som ger ett bra grepp runt stavarna. De ska även värma och transportera bort fukt.

Handskar för längdskidor finns i olika tjocklek och modeller för att passa olika temperaturer och intensitet.

Det är en fördel att ha ett par fingervantar framför ett par tumvantar eftersom det blir klumpigt och väldigt varmt med ett par tumvantar.

Handskar för längdskidåkning:

  • Tunnare fingervantar – Fingervantar av tunnare material passar bra vid varma väderförhållanden eller vid högintensitets träning där du är mycket aktiv.
  • Tjockare fingervantar – Tjockare vantar passar bra om du inte är så aktiv i skidspåret och motionerar lite lätt eller vid kallt väder.
  • Vantar i 3 lager – Är du riktigt frusen eller vid extra kallt väder kan du använda dig av vantar i tre lager. Närmare huden har du en isolerande liner handske, sen en bashandske det är handsken du vanligtvis använder. Utan på bashandsken kan du komplettera med en skalhandske som skyddar extra mot kyla och väte.

8. Mössa/Pannband som andas

Skydda huvud och öron från kyla och vind. Därför är det viktigt med ett pannband eller en bra mössa när du åker längdskidor. En tunnare mössa eller ett tunt pannband är att föredra eftersom det andas bra, men ändå skyddar från vinden.

Använd ett pannband i stället för mössa när det är varmt eller vid högintensitet träning. Mössa är bra kallare dagar eller när du tar det lugnare i skidspåret.

Välj en tunn mössa framför en tjock ullmössa. En tunnare mössa i syntetmaterial är svalare, torkar snabbt när du blir svettig och sitter på plats när du rör på dig.

Fördelar med en tunnare mössa/pannband

  • Inte för varm – En tunnare mössa eller pannband står emot vinden bra men gör också att du inte blir för varm om huvudet när du svettas vilket är skönt.
  • Andas – En tunnare mössa andas bättre och släpper ut fukten vilket gör att du slipper bli blöt och kall om huvudet när du svettas.
  • Bra passform – Det är en bättre passform på en tunnare mössa än vad det är på en tjock ullmössa. Det är sällan du behöver fixa till mössan för att den har flyttat på sig.

Saker att tänk på när du väljer kläder för längdskidåkning

klä dig rätt i skidspåret

För att välja de perfekta kläderna för längdskidåkning ska du ha två saker i åtanke. Intensitet och temperatur. Vi går in på det lite närmare här under.

Intensitet

Intensiteten är hur aktiv du är i skidspåret. Ser du det som ett träningspass eller som ett skönt sätt att komma ut i naturen på vintern?

Oavsett om du har ett högt eller lågt tempo när du åker längdskidor är det en aktiv sport vilket gör att du inte ska klä dig i alltför tjocka kläder eftersom du snabbt får upp värmen.

Du kan istället justera dina lager på kläderna beroende på hur hög eller låg intensitet du kommer ha. Ju mer aktiv du är desto mindre lager behöver du och tvärtom.

Utomhustemperatur

En annan faktor som spelar roll när du väljer kläder för längdskidor är hur kallt eller varmt det är ute. Anpassa klädsel efter temperatur.

Är det en solig vårvinterdag? Ja då räcker det oftast med ett lager kläder. Är det däremot kallt och blåsigt ute då kan du klä dig i fler lager.

Ett par underställsbyxor under tightsen, eller ett par fodrade tights värmer bra kalla dagar. En skaljacka är bra som förstärkningsplagg som står emot vind extra bra.

Undvik detta när du åker längdskidor

  • Kläder i bomull – Suger åt sig svett som i sin tur gör dig kall.
  • Tjock ullmössa – Värmer för mycket och gör dig svettig, sitter inte lika bra på plats.
  • Tumvantar – Svårt att få bra grepp runt stavarna, de blir också för varma.
  • Tjocka täckbyxor – För varmt, tungt och osmidigt att ha när du åker längdskidor.
  • Fodrad vinterjacka – Precis som med täckbyxor är det varmt, tungt och osmidigt att ha i skidspåret.

Utrustning när du åker längdskidor

Förutom kläder behöver du en del utrustning när du åker längdskidor. De saker du behöver är:

  • Längdskidor
  • Bindningar
  • Längdpjäxor
  • Stavar
  • Vätskebälte
  • Längdskidglasögon

Du kommer även behöva valla och en pannlampa om du planerar att åka i mörkret. Läs vår komplett guide om utrustning för längdskidor för att få reda på vad du behöver tänka på.

Sammanfattning – Bra kläder för längdskidspåret

  • Funktionella underkläder
  • Underställ i syntetmaterial
  • Tunn fleecetröja
  • Lätt vindjacka
  • Fodrade tights
  • Tunna strumpor i syntet & ull
  • Fingerhandskar
  • Mössa/pannband

Lämna en kommentar