Bästa Längdskidjackan 2023 (Bäst i Test)

Ute efter en jacka för längdskidor men vet inte riktigt vad du ska ha. Då ska du läsa vidare, i det här inlägget har vi listat de fyra bästa längdskidjackorna.

Vi tar även upp vad som är bra att tänka på innan du köper en jacka för längdskidor längre ner.

En bra längdskidjacka ska ventilera, vara stretchig för bra rörelsefrihet, stå emot vind och vara vattenavvisande. Det är också bra om jackan har en hög krage för kalla dagar och någon ficka där du kan förvara spårkort och värdesaker.

bästa längdskidjacka herrSalomon GORE-TEX Infinium Windstopper Pro
Bästa Längdskidjackan Herr
(Vindtät & Vattenavvisande)
Kolla pris här
bästa längdskidjacka dam swixSwix Women’s Dynamic Jacket
Bästa Längdskidjackan Dam
(Bra rörelsefrihet)
Kolla pris här
bästa längdskidjacka kallt väderCraft Storm Jacket
Bästa Längdskidjackan för Kallt Väder
(Extra fodrad på framsidan)
Kolla pris här
prisvärd längdskidjacka dobsomDobsom RR-90 Winter Jacket II
Bästa Prisvärda Längdskidjackan
(Lätt & Smidig)
Kolla pris här

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

Bästa Jackan för Längdskidåkning (Tänk på det här)

När du ska välja en skidjacka för längdskidåkning är det viktigt att du tänker på hur du kommer åka. Är det mer för motion och njutning eller är det för att träna? Vilken intensitet kommer du att ha i skidspåret?

En annan sak att tänka på innan du bestämmer dig för vilken längdskidjacka är när du tänker åka. Har du bara tänkt att plocka de fina vårvinterdagarna, eller vill du ha en jacka som passar i både kallt och blåsigt väder?

Vet du vilken intensitet du har och i vilken temperatur och väder du tänkt skida i, blir det också lättare att välja vilken jacka du ska ha.

Läs vidare för att hitta rätt längdskidjacka för just dig.

Innehållsförteckning

1. Salomon GORE-TEX Infinium Windstopper Pro Jacket Bästa Längdskidjackan Herr

längdskidjacka herr bäst i test
 • Bästa längdskidjackan Herr
 • Vindtät & Vattenavvisande
 • Bra vid högintensitet

Det här är utan tvekan den bästa längdskidjackan i Herr-modell. Det som skiljer den åt från de andra jackorna i testet är att den är vindtät och vattenavvisande över hela jackan. Trots det har den bra ventilation tack vare GORE-TEX Infinium membranet.

Jackan kan du använda i både kallare och varmare temperaturer eftersom den har en lätt fodrad insida. Ventilationen i materialet gör att den även andas bra varmare skiddagar.

Med Salomon längdskidjacka kommer du inte känna dig begränsad i rörelsen vid armar och axlar eftersom det är fyrvägs-stretch i tyget.

Vad vi gillar

En sak vi gillar extra mycket med Salomons jacka för längdskidor är att den är lite längre i ryggen. Det gör att jackan inte kommer glida upp när du rör på dig.

Fördelen med längre bakdel är också att du slipper bli kall vilket kan led till att du får ont i ryggen.

Vi gillar också att jackan känns både smidig och lätt att ha på sig.

Vad vi inte gillar

Det vi inte gillar med Salomon GORE-TEX Infinium Windstopper Pro Jacket är att det endast finns en ficka.

Med en ficka är det sällan du får med dig alla värdesäker som nycklar, mobil och plånbok. Men och andra sidan har du bara nycklar med dig fungerar det med en ficka.

Den här längdskidjackan passar dig som:

Har hög intensitet i skidspåret och åker längdskidor för att träna.

Du vill ha en jacka som passar för alla temperaturer oavsett om det är kallt, blåsigt och blött eller varma vårvinterdagar.

Den här jacka uppfyller alla de kraven.

Fördelar

 • Fyrvägs-stretch
 • Lång i ryggen
 • Ventilerande
 • Vindtät & vattenavvisande

Nackdelar

 • Få fickor

2. Swix Women’s Dynamic Jacket Bästa Längdskidjackan Dam

bäst i test längdskidjacka dam
 • Bästa längdskidjacka Dam
 • Bra rörelsefrihet
 • Har bra passform

Det här är bästa valet för dig som är ute efter en längdskidjacka för dam. Det är en riktigt bekväm jacka att ha på sig i skidspåret och sitter inte åt någonstans.

Med Swix Women’s Dynamic Jacket får du en jacka i bra kvalité med ett material som är både lätt och stretchig. Den är även vind- och vattenavvisande.

Jackan har också en lätt fodrad insida som gör att du kan använda den även kallare skiddagar. Går utmärkta att ha jackan oavsett om du tränar i hög intensitet eller om du tar det lite lugnare i skidspåret.

Vad vi gillar

Är den höga kragen som värmer skönt vid kallare temperaturer och fickan som sitter bak på ryggen. Det gör att inget kommer vara i vägen på sidorna för dig när du åker längdskidor.

En annan positiv sak med Swix längdskidjacka är att du kan justera nedre kanten på jackan för att få den att sitta bättre och du slipper få in kyla eller snö under jackan.

Ventilationen i jackan gillar vi också. Du kan hålla ett högt tempo i skidspåret utan att oroa dig för att bli blöt av svett inifrån. Du kommer hålla dig torr.

Vad vi inte gillar

Det enda negativa med jackan är att den är dyr och inte är helt vindtät. Så ska du ut i riktigt blåsigt väder kan du bli kall om du inte håller ett högt tempo.

Annars finns inget att klaga, det är en grym längdskidjacka att ha på sig i skidspåret om du är tjej.

Den här längdskidjackan passar dig som:

Vill ha en smidig skidjacka där inget sitter åt eller känns tight. Du vill kunna justera jackan själv för att få den att sitta bra efter dig.

Du önskar en jacka för längdskidor i bra kvalité som du kan hålla både ett högt och lågt tempo i utan att svettas eller frysa i.

Fördelar

 • Justerbar
 • Ficka på ryggen
 • Bra rörelsefrihet
 • Lätt fodrad insida

Nackdelar

 • Inte helt vindtät
 • Dyr

3. Craft Storm Jacket Bästa Längdskidjacka för Kallt Väder

bästa längdskidjacka kallt väder craft
 • Bästa längdskidjacka i kallt väder
 • Extra fodrad på framsidan
 • Vind- &vattentät framsida

Är du ute efter en skidjacka att ha i längdspåret vid kallt, blött och blåsigt väder kommer du bli nöjd med Craft Storm Jacket.

Tillskillnad från de andra jackorna i inlägget har den här jackan en helt vind- och vattentät framsida och ärmar.

Jackan är även extra vadderad på framsidan för att ge värme vid kallt och dåligt väder. Trots att Craft Storm jacket är varmare än de andra längdskidsjackorna har den bra ventilation.

Ryggen är tillverkat i ett ventilerande syntetmaterial så den inte stänger in fukt när du blir svettig.

Vad vi gillar

Är att jackan är stretchig trots att den är vind- och vattentät. Det tar inte emot någonstans när du rör på dig i skidspåret.

En annan positiv sak som vi gillar är att det finns två rymliga fickor fram. Som gör att du kan ta med dig dina värdesäker.

Vad vi inte gillar

Är att den känns aningen kort i ryggen speciellt om du är lång. Det finns heller ingen dragsko i nedre kant på jackan som gör att du kan justare jackan med att dra åt.

Den här längdskidjackan passar dig som:

Även vill åka längdskidor i kallare och mer blåsigt väder. Men också dig som är frusen av dig eller som tar det lite lugnare i skidspåret.

Fördelar

 • Varm
 • Vind- & vattentät
 • Två rymliga fickor

Nackdelar

 • Kort i ryggslutet

4. Dobsom R-90 Winter Jacket II Bästa Prisvärda Längdskidjackan

bästa prisvärda längdskidjackan
 • Bästa prisvärda längdskidjackan
 • Har bra rörelsefrihet
 • Håller dig varm

Är du ute efter en prisvärd längdskidjacka ska du satsa på Dobsom R-90 Winter Jacket II. Det är en skidjacka för längdskidor som har det mesta till ett bra pris.

Jackan är helt vindtäta vilket gör att du kommer hålla dig varm blåsiga och kalla dagar. I armvecken och ryggen är den tillverkad i ventilerande och stretchigt syntetmaterial. Det ger dig bra rörelsefrihet och håller dig torr vid hög intensitet.

Dobsom R-90 Winter har också en lätt fodrad insida för att ge lite extra värme när det är kallt. Tydliga reflexer på jackan som gör att du syns om du åker skidor under dagens mörkare timmar.

Vad vi gillar

Är att det finns en dragsko i halskragen och i nedre kanten på jackan som gör att du kan dra åt när det blåser extra kallt för att behålla värmen.

Vi gillar också att jackan känns lätt att ha på sig och inte alls otymplig.

Passformen på jackan är bra och rymlig vilket gör att du enkelt kan få på dig olika lager kläder under utan att det stramar och blir för tight.

Vad vi inte gillar

Minus får jackan för dragkedjan som inte är av bästa kvalité. Det är ofta den strular och är trög eller fastnar i tyget på insidan av jackan.

Den här Längdskidjackan passar dig som:

Vill ha en bra men prisvärd längdskidjacka som passar lika bra när du håller ett högt tempo i skidspåret eller när du bara chill åker och njuter av att glida i spåret.

Passar också dig som önskar lite fler fickor än vad det annars är på de flesta längdskidjackorna.

Fördelar

 • Känns lätt
 • Har tre fickor
 • Vindtät
 • Dragsko i nacke & nederkant på jackan

Nackdelar

 • Trög dragkedja
 • Aningen kort i ryggen

Att Tänka på när Du Köper en Längdskidjacka

att tänka på vid köp av längdskidjacka
 • Passform – Viktigt att inget sitter åt eller begränsar dig i skidspåret
 • Vikt – Med en lätt jacka blir det lättare att ta sig fram i skidspåret
 • Stretch – Du kan lättare röra på dig utan att något tar emot
 • Fickor -Bra om du behöver få med dig värdesaker och spårkort

Passform

Att hitta en jacka med bra passform är A och O för att den ska sitta så bekvämt som möjligt. Sitter den inge bra kommer det att störa dig när du åker längdskidor.

Det är viktigt att du känner efter så du kan röra armarna upp och ner så det inte tar emot någonstans och att det inte känns trångt vid axlarna. Vid längdskidåkning använder du armar och axlar mycket när du stakar dig fram.

En annan sak att änka på när det kommer till passform är att jackan ska vara lite längre i ryggen. När du åker skidor kommer du röra dig på ett sätt som gör att jackan kommer åka upp en bit. Är den längre i ryggen slipper du glappet som blir och gör dig kall.

Ventilation (Håller dig torr)

Eftersom du snabbt blir varm när du åker längdskidor oavsett om du har hög eller låg intensitet är det bra att jackan kan ventilerar ut värme och svett.

Klarar inte jackan av att transportera bort fukten från kroppen utan stänger in den kommer det sluta med att du blir blöt inifrån som i sin tur kyler ner dig och du börjar frysa.

Oftast har jackor för längdskidor ett ventilerande syntetmaterial under armarna och på ryggen. Det är där vi blir som varmast och svettigast.

Motstånd mot vind (Håller dig varm i blåst)

Det är inte alltid det är soligt och härligt vinterväder ute utan en hel del vind förekommer på vintern. Även om det inte blåser mycket kommer vinden att upplevas kallare på vintern.

På många längdskidjackor är framsidan i ett vindskyddande material som antingen är helt vindtätt eller så står den vindavvisande.

Varför det enbart är vindskydd på framsidan är för att fartvinden slår till där och inte bak på ryggen.

Vikt (Smidigare med lätt jacka)

När du åker längdskidor vill du ha en så lätt och smidig jacka som möjligt. Med en lättare jacka blir det också smidigare att röra sig i skidspåret när inget tynger ner.

De jackor med tjockare foder är generellt tyngre än de jackor med tunnare foder. Köper du en för stor jacka än vad du egentligen behöver får du också mer vikt.

En jacka för längdskidor märker du knappt av när du har den på dig.

Stretch (Ger bättre rörelsefrihet)

Eftersom du använder dina armar mycket när du åker längdskidor vill du ha en jacka som är tillverkat i ett stretchigt material som polyester och elastan.

Kolla så jackan har fyrvägs-stretch det betyder att materialet har stretch åt alla håll.

Har du en jacka utan stretch kommer du snabbt känna att det stramar och tar i när du använder dina armar vid stakningen. Det blir jobbigare att åka längdskidor när du inte kan använda armarna fullt ut.

Fickor (Förvara spårkort & värdesaker)

Alla längdskidjackor har inte fickor för att göra jackan så lätt som möjligt.

Men vi tycker ändå det ska finnas 1-2 fickor på jackan så du kan ta med spårkort om det behövs och dina värdesaker. Det är annars lätt att slarva bort.


Vad ska man ha under en längdskidjacka?

Under har du ett funktionellt underställ i syntet eller merinoull, över det tar du på dig ett mellanlager av en fleece tröja. Sist tar du på dig din längdskidsjacka.

Exakt vad du har under jackan kan variera beroende på din intensitet och temperaturen ute. Du kan justera med fler eller mindre lager under.

Men ta inte på dig allt för mycket du blir varm i skidspåret oavsett om du tar det lugnt eller inte. Det ska frysa en aning när du går ut då är du perfekt klädd.

Undvik: bomullskläder under, bomull suger år sig fukt istället för att transportera bort det.

Sammanfattning – Bästa Jackan för Längdskidor

 • Om du letar en längdskidjacka för herr är Salomon GORE-TEX Infinium Windstopper Pro ett bra val eftersom den är helt vindtät & vattenavvisande tillskillnad från alla de andra jackorna i testet som endast är det på vissa ställen.
 • Om du letar en längdskidjacka för dam är Swix Dynamic Jacket ett bra val eftersom du kan justera passformen med en dragsko tillskillnad från Craft Storm Jacket.
 • Om du letar efter en jacka för kallare temperaturer är Craft Storm Jacket ett bra val eftersom den är helt vind- & vattentät på framsidan och mer fodrad tillskillnad från Swix Dynamic Jacket som bara är lättfodrad och inte helt vindtät.
 • Om du letar efter en prisvärd längdskidjacka är Dobsom R-90 Winter Jacket II ett bra val eftersom den är billigare än de andra jackorna i testet men har ändå alla funktioner du vill ha i en jacka för längdskidor.

Lämna en kommentar