Bästa Byxor Längdskidåkning 2023 (Bäst i Test)

Dags att köpa byxor för längdskidor men känner dig osäker på vad du ska välja eller vad som är bra att tänka på.

I det här inlägget tar vi upp fyra populära längdskidbyxor som passar bra i skidspåret. Vi går även igenom vad du ska tänka på innan köpet.

Ett par bra längdskidbyxor ska sitta lite tight, ha hög midja, ha en lätt fodrad insida, vind- och vattentät framsida och vara stretchig för en bra rörelsefrihet.

bästa längdskidbyxan herrCraft Men’s Storm Balance Tights
Bästa Längdskidbyxorna Herr
(Snygg passform & bekväma)
Kolla pris här
bästa längdskidbyxor damCraft Adv Essence Wind Pants
Bästa Längdbyxorna Dam
(Varma med högmidja)
Kolla pris här
bästa längdskidbyxor med hängslenFischer Åsarna 2 Pant
Bästa Längdskidbyxorna med Hängslen
(Passar bra för turskidor)
Kolla pris här
bästa prisvärda längdskidbyxornaDobsom R-90 Winter Pant
Bästa Prisvärda Längdskidbyxorna
(Rymliga & smidiga)
Kolla pris här

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

Bästa Byxan för Längdskidåkning (Tänk på det här)

Innan du bestämmer dig för vilken typ av längdbyxa du ska ha ska du fundera över vilken typ av skidåkare du är. Är du snabb och åker längdskidor för att träna eller tar du det mest lugnt i skidspåret och ser det mer som motion och njutning?

I vilket typ av vädret har du tänkt åka längdskidor i. Åker du oavsett väder eller vill du bara ta de fina soliga och vindstilla dagarna? Vart bor du eller vart tänker du åka längdskidor är det varmt, kallt eller blåsigt där.

Det finns olika varianter av längdskidbyxor, vissa är mer fodrade än andra, vissa är helt vindtäta medan andra är vindavvisande. Passformen kan skilja från tight till lite lösare passform.

Läs vidare för att hitta rätt längdbyxor för just dig.

Innehållsförteckning

1. Craft Men’s Storm Balance Tights Bästa Längdskidbyxan Herr

bästa längdskidbyxor herr craft
 • Bästa Längdskidbyxan Herr
 • Vindtäta på framsidan
 • Bra i kallt och blåsigt väder

Den bästa längdskidbyxan i Herr-modell är Craft Men’s Storm Balance Tights. De är varma, ventilerande och sköna att bära. Tillskillnad från andra tights känns de smidiga trots att de har en fodrad insida av fleece.

Med en fodrad insida och ett vindtätt material på framsidan kan du åka längdskidor i alla väder, även när det är kallt och blåsigt ute.

Trots att de här längdbyxorna är varma och lätt fodrade har de en bra ventilation som transportera bort fukt från kroppen. Och för en bättre rörelsefrihet har byxorna en öppning under knäna.

Vad vi gillar

Är dragskon som finns i midjan, det gör att byxorna sitter på plats. En annan fördel är dragkedjorna i benslutet som gör det lättare att få av och på tightsen.

De här byxorna för längdskidåkning har bra passform och sitter snyggt på kroppen och storleken är normal. De är av bra kvalité och håller länge.

Vad vi inte gillar

Det negativt med de här tightsen är att de kan upplevas långa i benen om du är kort och inga fickor finns på byxorna.

De kan också kännas aningen varma om du har hög intensitet i skidspåret när det är plusgrader ute.

Den här längdskidbyxan passar dig som:

Vill åka skidor även när det är kallt och blåsigt ute. Men de passar även dig som motionerar och tar det lugnt i skidspåret.

Fördelar

 • Vindtät framsida
 • Bra passform
 • Fodrad insida

Nackdelar

 • Långa ben
 • Saknar fickor

2. Craft Adv Essence Wind Pants Bästa Längdskidbyxan Dam

bäst i test längdskidbyxor dam
 • Bästa Längdskidbyxan Dam
 • Hög midja
 • Varm & skön

Är du ute efter ett par varma längdskidsbyxor i Dam-modell kommer du inte bli besviken på Craft Adv Essence Wind Pants. De är ett par tights du kan använda i alla väder när du åker längdskidor.

Det som är speciellt med just den här längdskidbyxan är den höga midjan som gör att de sitter på plats utan att hasa ner som ofta händer med andra tights, speciellt när man rör på sig.

Anledningen till att de fungerar så bra i kyla och vind är att de är helt vind- och vattentäta på framsidan men även på underbenets baksida. Vilket gör att du kan ge dig ut i skidspåret även blöta och blåsiga dagar.

Vad vi gillar

Är att även om de är varma ventilerar byxorna bra så du kan ha ett högt tempo i skidspåret kalla dagar utan att känna att fukten stängs inne.

Vi gillar också att det är dragkedja på fickorna som gör att du slipper oroa dig för att tappa något i spåret.

Vad vi inte gillar

Är att de kan upplevas varma under vårvintern om du har hög intensitet, tar du det däremot lugnt är det inge fara.

Även om de har en bra och skön passform kan vissa uppleva de korta i benen.

Den här längdskidbyxan passar dig som:

Vill ha ett par tights för längdskidor som inte hasar ner, är frusen av dig och önskar ett par varma tights i skidspåret eller om du tar det lite lugnare och har låg intensitet.

Passar också dig som vill åka skidor oavsett om det är kallt, blåsigt eller blött ute.

Fördelar

 • Hasar inte ner
 • Varma
 • Fickor med dragkedja

Nackdelar

 • Korta i benen

3. Fischer Åsarna 2 Pants Bästa Längdskidbyxan med Hängseln

bäst i test längdskidbyxor med hängslen
 • Bästa Längdskidbyxan med Hängslen
 • Håller snön ute
 • Passar bra i turspår

De bästa längdskidbyxorna med hängslen (Bib’s) är Fischer Åsarna 2 Pants. Fördelen med hängslen på längdskidbyxor är att de sitter lite högre i midjan och de hjälper till att hålla tightsen uppe och inte glida ner.

Det hjälper även till att hålla snön borta från att komma in under kläderna om du skulle ramla i skidspåret. Vilket andra tights inte är lika bra på. Du kan även ta bort hängslena om du vill.

Fischer Åsarna 2 Pant är tillverkat i softshell som gör att de har stretch i sig som gör att du inte blir begränsad i rörelsen. De har en fodrad insida och en vind- och vattenavvisande framsida.

Vad vi gillar

Är dragkedjan som finns på varje ben som gör att du lätt kommer i och ur byxorna.

Vi gillar även kardborrebanden som sitter på båda sidorna i midjan som gör att du kan justera passformen på byxorna.

Vad vi inte gillar

Finns inget vi inte gillar. Men det du kan tänka på är att de kan kännas varma att ha på sig vårvinterdagar när det är plusgrader och sol ute. Då skulle vi rekommendera att välja ett par andra längdbyxor.

Den här längdskidbyxan passar dig som:

Åker turspår uppe på fjället och mycket på ospårad terräng. Passar också dig som är frusen eller vill skydda dig från att få in snö under kläderna.

Fördelar

 • Håller snö ute
 • Varma
 • Bra stretch

Nackdelar

 • För varma på vårvintern

4. Dobsom R-90 Winter Pant Bästa Prisvärda Längdskidbyxan

prisvärda längdskidbyxor dobsom
 • Bästa Prisvärda Längdskidbyxan
 • Anti-glid vid benslut
 • Rymliga

Ett par prisvärda och populära längdbyxor är Dobsom R-90 Winter Pants. Det är en byxa som är fodrad på insida och har en vindtät framsida.

Tillskillnad från många andra vintertights för längdskidor är de här lite mer rymliga vilket gör att du kan skida i riktigt kallt väder med ett ullunderställ under.

Den här längdbyxan har även antiglid i benslitet, det gör att byxan inte glider upp från pjäxan när du rör på dig. Trots att byxan är den billigaste i testet har den bra kvalité och håller år efter år.

Vad vi gillar

Är reflexerna på byxan och att de är impregnerade, det gör att varken vatten eller smuts fastnar på tyget. Vi gillar också passformen och den är normal i storleken.

Vad vi inte gillar

Är att de kan hasa ner lite och du måste dra upp dom vilket kan vara smått irriterande tycker vi. Vissa kan uppleva att de är trånga över vaderna med det är inget vi har upplevt.

Eftersom de är mer rymliga än vad andra tights kan de kännas bulkiga om du åker längdskidor med hög intensitet och mer träna längdskidor än att motionerar.

Den här längdskidbyxan passar dig som:

Vill ha ett par rymliga och varma längdbyxor att ha vid kallare väder. Perfekta om du vill ha underställ under. Passar bäst för dig som tar det lugnt i skidspåret och inte har så högt tempo.

Fördelar

 • Rymliga
 • Följsamma
 • Varma

Nackdelar

 • Glider ner

Att Tänka på när Du Köper Längdskidbyxor

bra byxor för längdskidåkning
 • Passform – Ett par längdskidbyxor ska sitta nära kroppen och gärna ha hög midja
 • Ventilation – Viktigt för att du ska hålla dig torr i skidspåret
 • Stretch – Längdbyxor i ett stretchigt material ger dig mer rörelsefrihet
 • Fodrad insida – Med en fodrad insida är det både skönt mot hunden och värmande
 • Fickor – En till två fickor är bra så du kan ta med värdesaker

Passform

Passformen på ett par längdskidbyxor ska sitta nära kroppen. Vissa är tighta, medan andra är lite mer rymliga men ska inte vara för slappa.

När du åker längdskidor vill du inte ha för mycket löst tyg på dig. Det tynger ner och gör dig mindre smidig.

Hög midja

En högmidja på längdskidbyxor är en fördel om du inte vill att de hasar ner eller att det glappar i ryggen när du åker i skidspåret.

Vissa sitter uppe med antiglide på insidan en slags silikon medan andra har dragsko eller snören i midjan som du kan dra åt.

Ventilation (Transporterar bort fukt)

Oavsett om du har hög eller låg intensitet i skidspåret kommer du få upp värmen snabbt.

Därför vill du ha längdskidbyxor med bra ventilation som transportera bort fukten från kroppen. Material som transporterar bort fukt är syntetmaterial.

Har byxorna bra ventilation kommer du varken bli blöt eller kall!

Stretch (Ger bra rörelsefrihet)

När du åker längdskidor behöver du ha bra rörelsefrihet i benen så inget tar emot och hindrar dig från att ta ut rörelserna ordentligt.

Material som har stretch i sig är bland annat softshell och olika syntetmaterial exempel polyester som finns i många längdskidbyxor.

Motstånd mot vind (Håller dig varm i blåst)

Vind kan kyla ner dig och göra dig kall. Har du inget vindtätt eller vindavvisande material på längdtightsen kommer de blåsa rakt genom tyget.

På byxor för längdskidor sitter det oftast ett sånt material på framsidan av byxorna och ett tunnare och ventilerande tyg på baksidan. För att få det bästa av två världar, ventilerande och varma längdbyxor.

Fodrad insida (Värmer i kallt väder)

När du åker längdskidor är det oftast kallt ute därför är ett par fodrade tights bättre än ett par vanliga tunnare tights utan foder.

Fodrade längdskidbyxor är oftast av en borstad insida av fleece. Det är inte bara värmande det är också mjukt och skönt mot huden.

Fickor (Förvara dina värdesaker)

Fickor är alltid bra att ha just för att få med nycklar och mobil. När du kikar på längdbyxor med fickor är det viktigt att de har dragkedja.

Med dragkedja slipper du oroa dig över att tappa något på vägen. Alla byxor för längdskidor har inte dragkedja på fickorna så kolla det.


Vad ska man ha under ett par längdskidbyxor?

Oftast räcker det med funktionella underkläder och sen längdbyxor över eftersom de är lätt fodrade på insidan. Du behöver oftast inte så mycket kläder när du åker längdskidor. Du får snabbt upp värmen i skidspåret.

Men är det riktigt kallt ute ska du ta på dig ett underställ i merinoull eller syntet under. Är du frusen av dig ska du välja merinoull eftersom det värmer bättre än syntet. Kommer du hålla ett högt tempo är syntet-underställ ett bättre val.

Undvik! Underkläder i bomull utan välj ett par kalsonger eller trosor i merinoull eller syntet. Har du bomulls underkläder kommer du med största sannolikhet bli blöt mot huden. Bomull suger åt sig fukt istället för att transportera bort den.

Sammanfattning – Bästa Byxorna för Längdskidor

 • Om du letar en längdbyxa i Herr-modell är Craft Storm Balance Tights ett bra val eftersom de har en bra passform, de sitter varken för löst eller för tight.
 • Letar du efter en längdbyxa i Dam-modell är Craft Adv Essence Wind Pants ett bra val eftersom de har en hög midja som sitter på plats. Du slipper att de glider ner som många tights har problem med.
 • Om du letar en längdbyxa med hängslen är Fischer Åsarna 2 Pant ett bra val eftersom de har avtagbara hängslen tillskillnad från resten av byxorna i testet.
 • Om du letar en prisvärd längdbyxa i bra kvalité är Dobsom R-90 Winter Pant ett bra val eftersom de är billigast i jämförelse till de andra i testet.

Lämna en kommentar