Utrustning för Längdskidor (6 saker du måste ha)

Längdskidor är riktgt härligt att åka på vintern och inte så svårt att lära sig om du bara vill ut för att motionera och njuta av naturen.

Men vad är det för utrustning du behöver. Det ska vi gå igenom i det här inlägget. Vad som är bra att ha och varför du ska ha det.

Utrustningen du behöver för att åka längdskidor är skidor anpassat för den åkstil du kör, bindningar, pjäxor, stavar i rätt längd, vätskebälte och längdskidsglasögon som skyddar mot sol, reflektioner och vind.

1. Längdskidor

skidor för längdskidåkning

Det viktigast du behöver för att åka längdskidor är så klart ett par skidor. Längdskidor finns i olika storlekar och för olika stilar.

Börja med att ta reda på vilken stil du åker eller kommer åka mest. Är det klassisk stil som är den vanligaste åkstilen eller är det skate, kallas även för fristil.

När du vet vilken åkstil du har kan du börja kika på vilken längd du ska ha på skidorna eftersom det skiljer sig åt beroende på vilken stil du åker.

Skidor för Klassisk stil

Klassisk stil är den vanligaste åkstilen och där du åker mest i preparerade skidspår. Det är också den stil du kommer börja med om du är nybörjare på längdsidor.

Ett par längdskidor för klassisk stil är längre än vad ett par skate skidor är.

Skidor för Skate

Åker du däremot mycket skate (fristil) ska du ha ett par längdskidor som är något kortare än de för klassisk stil. Ett par skate skidor är lättare att hantera eftersom de är just lite kortare.

2. Bindningar

På ett par längdskidor måste även ett par bindningar sitta för att du ska kunna fästa pjäxorna i skidan. Bindningar finns i olika modeller för att passa till klassiks stil eller skate.

Som vi vart inne på innan är det vanligast att börja med klassisk stil som nybörjare. Därför ska du kika på bindningar för klassiks stil.

Det finns fyra olika bindningssystem:

  • Prolink
  • Turnamic
  • NNN
  • SNS

Som nybörjare är det bästa valet att börja med Prolinksystemet eftersom det är bindningar som är mest allsidiga och passar till de flesta pjäxor.

3. Längdpjäxor

utrustning längdskidor pjäxor

För att kunna få på dig längdskidorna behöver du också ett par pjäxor. Precis som med all annan utrustning för längdskidor finns längdpjäxor i olika modeller för att anpassas till din åkstil.

Förutom vilken åkstil du åker är det bra att kolla på de olika funktioner som finns på en pjäxa som bland annat är.

  • Snabbsnörning
  • Vattentät ovandel
  • Värmande fodrade
  • Möjlighet till att justera pjäxan vid hälen

Pjäxor för Klassik stil

Det är en något mjukare och mer följsamma pjäxa än ett par pjäxor för skate. De är också lite lägre i ankeln eftersom du inte behöver samma stöd. Pjäxor för klassiks stil passar bäst för dig som är nybörjare.

Pjäxor för Skate

Skate pjäxor är motsatsen till pjäxor för klassisk stil. När du åker skate behöver du mer stöd åt foten därför är ankeln högre på pjäxan, de är även styvare än vad en klassisk pjäxa.

4. Stavar

stavar för längdskidor

Ett par stavar behöver du för att kunna staka dig fram på flacka partier i skidspåret men även för att ta dig uppför backar.

Precis som med längdskidorna är det viktigt att välja rätt längd på stavarna. Och längden skiljer sig även här beroende på vilken stil du åker.

Stavar för Klassisk stil & Skate

Ett bra riktmärke för stavar till klassisk stil är att de ska gå upp till dina axlar. De är kortare än de stavar man använde för skate.

För stavar till skate (fristil) är ett bra riktmärke att de ska gå ända upp till öronsnibben. Det beror på att du använder stavarna på ett annat sätt än vid klassisk stil.

Material & Remmar

Det är inte bara längden på stavarna du ska tänka på de går även att köpas i olika material som aluminium, komposit (plast) och kolfiber. Som nybörjare rekommenderar vi att börja med stavar i aluminium, de är mest hållbara och dessutom prisvärda.

Ett par stavar behöver även ett par remmar så du kan slappna av lättare i händerna när du håller i stavarna. De vanligaste remmarna trär du bara igenom handen.

Sen finns det även kontrollremmar och kontrollremmar med snabblås som passar mer för erfarna skidåkare och tävlingsåkare.

Trugor för olika underlag

Trugor är det som sitter längst ner på staven allts spetsen. När du köper stavar kommer sitter oftast ett par trugor på. De går att byta ut trugorna när de slits ut eller när du behöver anpassa de till underlaget du åker på.

Det finns större trugor som passar bra när det är lössnö som gör att staven inte sjunker igenom. Vid hårt underlag finns trugor som är mindre och gör det lättare, det ger en snabbare stavpendling.

Du måste inte köpa trugor i samma märke som staven även om det är det enklaste, det enda du ska ha koll på är att de passar storleken på stavröret (tjockleken och formen).

5. Vätskebälte (Midjeväska)

vätskebälte för längdskidor

Att åka längdskidor tar en del på krafterna och du förlorar mycket vätska från kroppen av att svettas, men även kalla temperaturer gör att du förlorar fukt och behöver fylla på med vatten emellanåt.

Oavsett om du har ett högt tempo för att träna eller om du är ute i skidspåret för att motionera behöver du ett vätskebälte. Med ett vätskebälte blir det lätt att få i sig vatten.

Vätskebälten som är till för längdskidåkning är även isolerade vilket gör att vattnet håller rätt temperatur och inte fryser vid minusgrader. Det finns vätskebälten med slang, flaska eller inbyggd flaska i midjeväskan.

6. Längdskidsglasögon

längdskidglasögonen

För att skydda ögonen från UV-strålar, reflektioner i snön, vind och även från snö och regn behöver du ett par sportglasögon för längdskidor.

Ett par längdskidsglasögon har gummerade bågar vilket gör att de inte glider ner när du blir svettig. Vissa sportglasögon kan du även justera bågen och nässadlarna på för att få en bra passform efter dig.

Fördelar med Sportglasögon för Längdskidor:

  • Sitter på plats glider inte av
  • Slipp imma på linsen
  • Ger bra kontraster i dåligt väder
  • Går att justera båge och nässadlar
  • Linser går ut på kanten av ögonen
  • Linsen är vattenavvisande

Visst kan du använda dig av vanliga solglasögon om är ute och motionerar lätt. Då behöver du inte alla de funktioner ett par sportglasögon ger.

Men är målet att mer träna längdskidor och ha ett lite högre tempo rekommenderar vi att investera i ett par riktiga sportglasögon.


Underhåll dina längdskidor (Valla)

Har du inte ett par vallningsfria längdskidor behöver du underhålla och valla skidorna för att få både ett bra glid och fäste i skidspåret.

För att valla skidor behöver du:

  • Valla anpassat för temperatur och underlag
  • Vallajärn
  • Borste i mässing & nylon
  • Platsskrapa
  • Skydd som tidningspapper eller plast

Förutom det behöver du ha ett ställe att vara på som garage eller verkstad där det finns ett plant underlag att vara på eller så köper du en vallabänk.

Har du ingenstans att vara kan du leta efter ett vindstilla ställe utomhus. Undvik! Att valla inomhus där du bor. Risk att valla kommer på golvet finns.

Res med dina längdskidor (Skidfodral)

Ska du resa iväg för att åka längdskidor med buss, tåg eller flyg? Då behöver du något att förvara dina skidor, stavar och pjäxor i.

Det finns speciella skidfodral som är anpassade för längdskidor, där får du plats med både skidor och stavar. Vissa skidfodral är även vadderade så din utrustning skyddas lite extra när de lastas av och på transporter.

För att få med dig pjäxorna på resan behöver du en pjäxbag. Vi rekommenderar en pjäxbag som är en ryggsäck Fischer Backpack Race. Den är lätt att resa med och du har händerna fria. Där finns även plats för mössa, handskar och längdskidsglasögon i den.

Skidhållare för längdskidor

En enklare och billigare variant för att förvara eller transportera dina längdskidor på är med en skidhållare.

En skidhållare hjälper till att hålla ihop dina skidor och stavar så det blir som ett samlat ”paket” då slipper du ha allt löst och ha händerna fulla.

Transportera skidor med bil

Ska du resa iväg med egen bil och behöver transportera din utrustning kan du antingen skaffa dig en takbox. Kolla att längden är rätt så skidorna får plats.

Ett annat alternativ är att skaffa en skidhållare som du fäster på taket i istället för takbox. I en skidhållare spänner du fast skidorna.

Åka längdskidor i mörker (Pannlampa)

åka längdskidor i mörker

Det är inte ljust länge på vintern och för att kunna åka längdskidor även på dygnets mörkare timmar behöver du en pannlampa om du inte åker i skidspår med belysning.

En pannlampa för längdskidåkning ska ha stark belysning så du ser långt fram, men också så det lyser upp på sidorna av spåret så du kan se om något djur skulle komma.

Pannlampan ska även sitta bra på huvudet och inte glida av. Därför är det viktigt att du kan justera bandet, gärna att det finns någon typ av gummi på insidan det hjälper till att hålla pannlampan på plats.

Vart kan man hyra utrustning för längdskidor?

På de flesta skidanläggningar där du kan åka längdskidor kan du hyr allt du behöver för att åka längdskidor som skidor, stavar och pjäxor.

Åker du hemma och inte är på någon större skidanläggning kan det finnas att hyra utrustning på de ställen där det finns en skidstadion eller friluftsområde. Kan skilja sig åt från olika kommuner.

Tänk på att boka utrustningen i god tid så det finns inne när du vill åka längdskidor. Det du inte kan hyra är vätskebälte och längdskidsglasögon.

Kan man låna kompisens längdskidor?

Nej, du bör inte låna kompisens utrustning för längdskidor. Hens utrustning är inte anpassad efter dig.

Ni kan skilja i både längd och vikt vilket är två saker man går efter för att hitta rätt utrustning för längdskidor. Har du inte rätt storlek efter dig blir det också svårare att åka längdskidor speciellt om du är nybörjare.

Men vet du att ni är lika långa och väger ungefär lika kan du så klart låna kompisens längdskidor om du bara vill ut och testa.

Kläder när du åker längdskidor

Förutom utrustningen, kan det vara bra att tänka på klädseln. Bra- och anpassade kläder kommer göra det mycket bekvämare i skidspåret.

De kläder du behöver är:

  • Underkläder osm ventilerar bra
  • Underställströja i syntet
  • Längdskid- eller vindjacka
  • Fodrade tights eller längdskidbyxor
  • Sköna strumpor i ullblandning
  • Längdskidhandskar
  • Mössa eller pannband’

Läs mer i vår guide om bra kläder när du åker längdskidor. Där går vi igenom hur du ska klä dig och ger tips på bra plagg i skidspåret.

rätt utrustning för längdskidor

Sammanfattning – Utrustning för Längdskidor

  • Längdskidor
  • Bindningar
  • Pjäxor
  • Stavar
  • Vätskebälte (Midjeväska)
  • Längdskidsglasögon

Lämna en kommentar