Bästa Vätskebälte Längdskidor 2023 (Bäst i Test)

Vi gör av med mycket vätska när vi åker längdskidor och måste därför fylla på med vatten under skidturen, oavsett om du tränar, motionerar eller ska åka Vasaloppet.

För att få i oss tillräckligt med vatten är ett vätskebälte toppen att investera i. Men det är också en del saker som är bra att ha koll på innan du köper ett vätskebälte. Läs vidare för att ta reda på vad.

Ett bra vätskebälte ska sitta bekvämt runt midjan utan att det guppar runt, det ska vara enkelt att dricka från och den ska vara isolerad så vattnet inte fryser i kalla temperaturer. Bra om det finns extra fack för värdesaker och energi bars.

vätskebälte för längdskidor coxaCoxa Carry WR1
Bästa Vätskebältet med Isolerad Slang
(Rymmer 1,5L)
Kolla pris här
bästa vätskebälte med vattenflaskaSalomon Cross Season Bottle Belt
Bästa Vätskebältet med Flaska
(Rymmer 0,6L)
Kolla pris här
bästa vätskebältet för längdskidor swixSwix Drickabälte Thermo Red
Bästa Isolerade Vätskebältet
(Rymmer 1L)
Kolla pris här

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

Bästa Vätskebältet för Längdskidor (Tänk på det här)

För att hitta ett vätskebälte, vätskesystem för längdskidor som passar dina behov ska du börja med att ställa tre frågor till dig själv. Hur långt ska du åka? Hur länge ska du vara ute? Vilken intensitet har du?

Är planen att göra en lång tur över dagen behöver du ta med dig mer vatten än om du ska göra en kortare tur på några kilometer.

Håller du ett högt tempo i spåret behöver du också få i dig mer vatten än om du tar det lugnt och motionerar.

Oavsett hur långt du skidar eller i vilket tempo du har så behöver du ta med dig vatten i längdspåret. Även när det är kallt behöver vi få i oss vatten!

Läs vidare för att hitta rätt vätskebälte för just dig.

Innehållsförteckning

1. Coxa Carry WR1 Bästa Vätskebältet med Isolerad Slang

vätskebälte för längdskidor slang
  • Bästa Vätskebältet med Isolerad Slang
  • Skön & sitter tight
  • Smidig att dricka ur

Bästa vätskebältet med slang är Coxa Carry WR1. Till vätskebältet följer även ett isoleringsskydd som du trär över slangen för att vattnet inte ska frysa till is när det är riktigt kallt ute.

På midjeväskan finns även små smarta nätfickor där du kan lägga exempelvis bars eller dina skidglasögon för att snabbt komma åt dom när du behöver. Det finns också ett fack inne i väskan där du kan ha mobil, plånbok och nycklar.

Vattenblåsan i väskan rymmer 1,5L vätska och är enkel att dricka ur. Du behöver inte ta av dig väskan för att dricka utan du kommer åt slangen från framsidan.

Vad vi gillar

Är att vätskebältet sitter skönt och tight runt midjan och sitter verkligen på plats när du rör dig tack vare ett anti-glid tyg. Vilket gör att du slipper känslan av att den guppar på ryggen som man kan känna med andra vätskebälten.

Vi gillar också den lilla LED-lampan som finns, perfekt om du åker längdskidor i mörkret så du syns bakifrån. Den laddar du smidigt med en USB-sladd.

Vad vi inte gillar

Det finns inte så mycket utrymme för extra saker om du vill ha med dig något mer än bara energibars och värdesaker.

Vätskebältet är också dyrt om du jämför med de andra i testet men är av bra kvalité och skön att bära.

Det här vätskebältet passar dig som:

Behöver ha med mycket vatten ut i skidspåret och inte så mycket mer än det.

Perfekt om du ska tävla, träna eller åka Vasaloppet då är det här vätskebältet toppen för dig.

Fördelar

  • Slitstarkt material
  • Isoleringsskydd ingår
  • Smarta fack
  • LED-lampa

Nackdelar

  • Dyr
  • Inte så mycket utrymme

2. Salomon Cross Season Bottle Belt Bästa Vätskebältet med Flaska

vätskebälte längdskidor salomon
  • Bästa Vätskebältet med Flaska
  • Isolerande skydd till flaskan
  • Bra till kortare turer

Vill du ha ett vätskebälte med vattenflaska är Salomon Cross Seasom Bottle Belt ett bra val för dig eftersom du enkelt kan plocka upp flaskan ur bältet utan att behöva ta av dig väskan.

När du köper Salomons vätskebälte ingår en vattenflaska på 0,6L som passar perfekt i facket. Du får också med ett isoleringsskydd att ta på flaskan så vattnet inte fryser eller blir för varmt.

Ett mindre fack finns också på midjeväskan där du får plats med värdesaker och energibars.

Vad vi gillar

Är att materialet på vätskebältet är vattentätt så du behöver inte oroa dig över att mobil eller andra saker i väskan blir blött.

Ryggpartiet på väskan är vadderad för att göra den skön att ha på sig. Vi gillar också att du lätt kan justera midjebältet efter dig.

Vad vi inte gillar

Vi kan inte komma på något negativt med Salomons vätskebälte.

Det här vätskebältet passar dig som:

Ska ut på en kortare dagstur och inte behöver ta med dig så mycket vatten. Passar också för dig som är ute efter ett mindre vätskebälte som är lite lättare.

Fördelar

  • Lätt
  • Vadderad ryggpanel
  • Vattentät

Nackdelar


3. Swix Drickabälte Thermo Red Bästa Isolerade Vätskebältet

isolerat vätskebälte för längdskidor
  • Bästa Isolerande Vätskebältet
  • Inbyggd vattenflaska
  • Lätta att dricka ur

Ett vätskebälte som isolerar vätskan bra är Swix Drickabälte Thermos. Den håller din dryck kall eller varm. Beroende på vad du har i.

Det här vätskesystemet har en inbyggd vattenflaska som sitter i väska och inte utanpå. Det gör att du slipper ha en vattenflaska som sitter löst.

Vätskesystemet rymmer 1L vilket gör att du kan ha den på lite längre skidturer. Midjebandet går att justera för att passa dig och ett mindre fack finns ovanpå väska där du kan förvara värdesaker som mobil och nycklar.

Vad vi gillar

Vi gillar den stora öppningen som gör att du snabbt kan få i dig vatten. Och att den stora korken går att använda som en kopp att dricka ur om man vill.

Vad vi inte gillar

Vi upplever att den flyttar lite på sig efter ett tag vilket kan vara lite irriterande. Den känns inte lika bekväm som de andra vätskebältena i testet.

Du måste också stanna och ta av dig vätskebältet för att dricka ur den. Du kan alltså inte dricka direkt i farten.

Det här vätskebältet passar dig som:

Är ute och motionerar och inte tävlar eller tränar längdskidor. Passar dig som har tid och möjlighet att stanna för att dricka.

Den är också bra för dig som vill ta med varma drycker då du kan använda locket som kopp.

Fördelar

  • Rymmer 1L
  • Isolerar bra
  • Kan ha varma drycker
  • Stor öppning att dricka ur

Nackdelar

  • Du kan inte dricka i farten

Att Tänka på när Du Köper ett Vätskebälte

vätskebälte för längdskidor
  • Storlek – Vad ska du ta med dig får allt plats?
  • Packvolym – Hur mycket vatten rymmer i vätskebältet
  • Material – Är materialet på väskan slit- och vattentålig
  • Antal fack – Hur många fack finns utöver vattenfacket

Storlek (Stor eller liten vätskeblåsa)

Börja med att fundera över vad du behöver ha med dig på skidturen.

Räcker det med vatten och ett mindre fack för värdesaker och lite extra energi eller skulle du behöva ha med dig något extra som handskar, buff eller mössa.

Packvolym (Hur mycket vatten får plats)

Kolla hur många liter som får plast i vätskebältet och om det räcker för dig. Är du ute länge och på längre skidturer ska du kika efter ett vätskebälte som rymmer 1-1,5L vatten.

Ska du däremot ut på en kortare tur eller ta det lugnt ute i spåret räcker det med ett mindre vätskebälte som rymmer 0,5-1L.

Isoleringsförmåga (Gör att vattnet inte fryser till is)

Finns det ingen isolering för vattenslangen, vattenbehållaren eller för vattenflaskan kommer vattnet att frysa när du åker längdskidor i kallt väder.

Oftast följer det med någon form av isolering som du kan trä över slangen eller vattenflaskan med.

Det kan också vara en inbyggd behållare i vätskebältet som oftast är isolerad.

Material (Tåligt & vattenavvisande)

Ibland snöar det, blåser hårt eller så kommer det regn. Det kräver att vätskebältet är tillverkat i ett bra material som är slittåligt och vattenavvisande eller helt vattentätt.

Är väskan vattentät behöver du inte oroa dig för dåligt väder och att dina saker i midjeväskan ska blir förstörda.

Antal fack (Hur många fack finns)

Kolla hur många fack det finns på vätskebältet. Finns det dragkedja på alla fack. Du vill minst ha ett fack att kan lägga mobil och nycklar i.

Ett plus är om det finns några fler fack eller ett stort fack där du även kan få plats med bars eller en buff om det blir kallt.


Hur ska ett vätskebälte sitta?

Ett vätskebälte ska sitta tight runt midjan men inte så det skaver eller trycker på en punkt. Utan den ska sitta jämn-tight över hela midjan. Se till så kläderna under ligger rakt och inte veckat sig. Det kan ge dig skav.

När ett vätskebälte sitter tight minskar risken för att den guppar och flyttar på sig under skidturen som gör att du hela tiden måste rätta till den.

Har du ett vätskebälte med en vattenblåsa och slang se till att slangen sitter på den sidan om dig som gör det enkelt att få upp slangen och dricka ur.

Vad ska man göra om vattnet fryser i slangen?

Vårat tips är att varje gång du druckit ur slangen är att blåsa tillbaka vattnet till vätskeblåsan som ligger i midjeväskan.

Vätskeblåsan ligger mer skyddat från att frysa, dels av din kroppsvärmen men också för det finns mer vatten i blåsan än vad det gör när det ligger i slangen.

Med ett vätskebälte med slang följer det oftast med en isolering till slangen, använd den det hjälper lite men vattnet kan trots det även frysa i riktigt kallt väder. Så ha för vana att alltid blåsa tillbaka vattnet.

Sammanfattning – Bästa Vätskebältet för Längdskidor

  • Om du letar ett vätskebälte med slang som du även kan isolera är COXA CARRY W1 ett bra val eftersom du kan dricka direkt ur vattenslangen i farten tillskillnad från Swix Drickabälte Thermo där du måste stanna och ta av dig vätskebältet för att dricka.
  • Om du letar ett vätskebälte där du kan placera en vanlig vattenflaska i är Salomon Cross Season Bottle Belt ett bra val eftersom den har en lös vattenflaska tillskillnad från de andra vätskebältena i testet.
  • Om du letar ett vätskebälte med bra isolering och som är lätt att dricka ur är Swix Drickabälte Thermo ett bra val eftersom den har en stor öppning tillskillnad från de andra vätskebältena i testet.

Lämna en kommentar