Åka längdskidor i november – 11 skidspår med tidig snö

Sugen på att komma igång med längdskidåkningen men orkar inte vänta riktigt till vintern. Vi förstår det och därför har vi gjort ett inlägg där vi listat de ställen du kan åka längdskidor på i november. På vissa ställen kan du till och med åka redan i oktober!

Du kanske tror att du måste ända upp till Lappland för att hitta skidspår tidigt på säsongen men det finns faktist platser i mellersta och södra Sverige som erbjuder skidåkning i november.

Här kan du åka längdskidor i november, Vålådalen, Bruksvallarna, Idre Fjäll, Kläppen, Lofsdalen, Dundret, Orsa Grönklitt, Lugnet i Falun, Högbo Bruk, Torsby skidtunnel och Skidome i Göteborg.

1. Vålådalen (Södra Årefjällen)

I de Södra Årefjällen kan du åka längdskidor redan i mitten på oktober. Två skidspår prepareras med sparad snö från säsongen innan.

Spåren som öppnar tidigt är 2,1km och 2,8km långa och starta bredvid Vålådalens fjällstation. Här kan du åka både klassisk stil och skate. Elljusspåret lyser fram till kl.22.00.

Åk längdskidor redan på höstlovet!

Här kan du både hyra och köpa utrustning i sportshopen. Efter en tur i spåret tycker vi du ska testa deras populära våffelbuffé som finns i restaurangen.

Spår som öppnar tidigt vid Vålådalen

 • 2,1km
 • 2,8km

2. Bruksvallarna (Funäsfjällen)

I slutet av oktober har skidspåren i Bruksvallarna (Funäsfjällen) som mål att öppna men kan också skjutas fram till början på november beroende på hur vädret ser ut.

Här öppnas ett skidspår och det är elljusspåret som är 2km långt. Det är en del av tävlingsspåret och här kan du åka både skate och klassiks stil.

Ju mer snö och kallare det blir kommer fler spår att öppnas eftersom.

Spår som öppnar tidigt vid Bruksvallarna

 • Elljusspåret Bruksvallarna – 2km

3. Idre Fjäll

Skidspåren i Idre Fjäll öppnar tidigt. Ett skidspår öppnar i slutet av oktober med hjälp av sparad snö från säsongen innan. Spåret är 2,5km långt och är ett skidspår som inte är med på deras spårkarta utan som bara finns under försäsongen.

I spåret kan du åka både skate och klassisk stil. I Idre Fjäll har du möjlighet att hyra utrustning för längdskidor på Sportuthyrningen.

Har du bokat utrustningen i förväg kan du få skidorna utkörda till stugan på ankomstdagen eller hämta direkt från butiken.

Spår som öppnar tidigt vid Idre Fjäll

 • Försäsongsspår – 2,5km

4. Kläppen (Sälen)

längdskidspår som öppnar tidigt

En annan skidort i Dalarna som öppnar tidigt på säsongen är Kläppen. Här öppnar man ett skidspår i slutet av november med konstsnö.

Det första skidspåret som öppnas är Älvspåret som är totalt 13km men de öppnar 8km av spåret i november. Spåret är ett elljusspår som lyser mellan kl:06.00-22.00 varje dag.

Passa på att testa den senaste utrustningen under öppningshelgen!

Under öppningshelgen i Kläppen brukar företag komma och visa upp den senaste utrustningen inom längdskidåkning som du har möjlighet att testa.

Spår som öppnar tidigt vid Kläppen

 • Älvspåret – 8km

5. Lofsdalen

I Lofsdalen satsar man på att öppna sitt första längdskidspår i början av november med hjälp av konstsnö. Premiären kan så klart variera och öppna senare eller tidigare.

Även längden på spåret kan variera men målet är att kunna öppna 1,5km. Ju längre in på vintersäsongen öppnar fler av Lofsdalen längdskidspår och de blir även längre.

Spår som öppnar tidigt vid Lofsdalen

 • Konstsnöspår – 1,5km

6. Dundret (Gällivare)

På Hellnersstadion vid Dundret lagras snö från säsongen innan som används för att preparera flera skidspår under november då många tävlingsåkare kommer för att träna här.

De spår som prepareras först är Världscupsspåren som är mellan 2,5-5km långa. Det är även elljusspår som lyser fram till kl:22.00 och som styrs av rörelsesensorer.

Antal spår och spårlängden kan variera från år till år beroende på väderförhållanden.

Spår som öppnar tidigt vid Dundret

 • Världscupsspåren – 2,5-5km

7. Orsa Grönklitt (Orsa)

Orsa Grönklitt är ett skidparadis för längdskidåkning i Dalarna och här satsar man på att kunna öppna ett skidspår på 2km i början av november som sedan förlängs så fort temperaturen blir bra och det går att producera konstsnö.

Öppningen kan såklart skjutas på om det skulle bli väldig regnigt eller varmt. På Orsa Grönklitt kan du hyra utrusning om du behöver i sportbutiken.

När säsongen startar på riktigt finns det 13 mil skidspår i Orsa Grönklitt – som är i världsklass. Spåren är både lättåkta och utmanade.

Spår som öppnar tidigt vid Orsa Grönklitt

 • Skidspår – 2km

8. Lugnet (Falun)

På Lugnet i Falun sparar man även här snö från föregående säsong som man sedan preparerar skidspår med för att öppna så tidigt som möjligt på säsongen.

Målet är att öppna ett längdskidspår i Falun på cirka 1km i början på november men kan variera beroende på vädret.

Fördelen med Falun och Lugnet är att det ligger nära många städer som gör det lättillgängligt för många om man vill åka skidor tidigt och inte behöva så långt norr ut.

Spår som öppnar tidigt vid Lugnet

 • Skidspår – 1km

9. Högbo Bruk (Gävle)

Högbo Bruk brukar oftast kunna öppna ett skidspår i början av november som är cirka 1km långt som sedan förlängs till 4km med konstsnö så fort graderna och vädret tillåter.

På Högbo Bruk sparar man konstsnö från säsongen innan. Under vintersäsongen passar de på att producera mycket konstsnö som dom sedan lagrar över sommaren för att ha till säsongen efter.

Passa på att övernatta på deras mysiga hotell Högbo Brukshotellet när du är här. Det ligger några mil utanför Gävle.

Spår som öppnar tidigt vid Högbo Bruk

 • Skidspår – 1km

10. Torsby Skidtunnel

längdskidåking inomhus

Du kan faktiskt få en tidig start på skidsäsongen mer söder ut i landet. I Torsby skidtunnel som ligger i Värmland kan du åka längdskidor nästan året runt (maj-mars). Tunneln är Sveriges första inomhus arena för skidåkning.

Här ligger spåret vindskyddat och tunneln har en jämn temperatur på -3 grader. Skidspåret är 1,3km. Det finns även utomhusspår här som prepareras senare under vintersäsongen.

Eftersom du kan åka i skidtunneln nästa året runt kan du även åka skidor här på hösten, perfekt till höstlovet! Det går också att hyra utrustning här om du behöver.

Spår som öppnar tidigt vid Torsby Skidtunnel

 • Skidspår inomhus – 1,3km

11. Skidome Göteborg

För dig som bor ännu mer söderut än Värmland finns Göteborgs Skidome. Som också är en inomhusarena där du kan åka längdskidor året runt.

Deras inomhus-skidspår är 1,2km långt där det finns två klassiska spår och ett skate spår. Behöver du utrustning kan du hyra det här.

Här hålls även flera roliga evenemang. Vill du så kan du ha barnkalas här eller varför inte ha eran teambuilding här. Du kan också boka in skidlektioner om du vill träna på tekniken.

Spår som öppnar tidigt vid Skidome Göteborg

 • Skidspår – 1,2km

Så lagras snö över sommaren

Som vi har har nämt i inläget så är det flera skidanläggningar som lagrar snö från vintersäsongen för att använda till nästkommande säsong. Det gör att du har möjlighet att åka så tidigt som på hösten i oktober på vissa ställen.

Men smälter inte snön på sommaren? Jo, snö smälter så klart när det är varm och regnar.

När snö sparas läggs det i stora högar som sedan täcks över med ett isolerande lager sågspån. Sågspånen skyddar snön från sol, värme och regn.

Självklart minskar snön lite under sommaren men det finns ändå tillräckligt med snö kvar för att kunna preparera några kilometer längdspår så tidigt som i oktober och november.

Sammanfattning – Åka längdskidor i november

 • Vålådalen (Södra Årefjällen)
 • Bruksvallarna (Funäsfjällen)
 • Idre Fjäll
 • Kläppen
 • Lofsdalen
 • Dundret (Gällivare)
 • Orsa Grönklitt
 • Lugnet (Falun)
 • Högbo Bruk (Gävle)
 • Torsby skidtunnel
 • Skidome Göteborg

Lämna en kommentar