Skidorter med många gröna backar (11 tips med lätta backar)

Vill du åka till en skidort med många gröna backar ska du åka till Lindvallen i Sälen. Vill du ha många gröna backar men på en lugnare skidort som passar för nybörjare ska du kika på Stöten och Säfsen.

Är ni en barnfamilj som ska åka skidor eller är du nybörjare är det skönt att åka där det finns gott om olika gröna backar att välja på och där alla kan vara med och åka.

Skidorter med många gröna backar är Lindvallen (Sälen), Stöten, Kläppen, Idre Fjäll, Vemdalen, Säfsen, Tänndalen, Järvsö, Lofsdalen, Romme Alpin och Åre.

1. Sälen

Antal gröna backar: 35
Antal blå backar: 21

I Sälenfjällen finns det gott om gröna skidbackar som är anpassade för barnfamiljen och för nybörjare. Hela Sälen har tillsammans 35 gröna backar av 99 backar totalt.

Sälen är indelad i tre olika skidområden som är Lindvallen, Högfjället, Tandådalen och Hundfjället. Där Lindvallen är det område med mest gröna backar.

Lindvallen/Högfjället

Lindvallen och Högfjället är de första fjäll du åker förbi när du åker upp på Sälenfjället. Det är här du hittar flest gröna backar.

Mellan Lindvallen och Högfjället går en transportlift så du enkelt kan ta dig mellan de olika skidområdena oavsett om du bor i Högfjället eller i Lindvallen.

Lindvallen är ett populärt område bland barnfamiljer och det beror mycket på att det just finns många gröna och barnvänliga backarna här.

 • Lindvallen – 16 gröna backar av totalt 41
 • Högfjället – 9 gröna backar av totalt 9

Tandådalen/Hundfjället

Fjällen som ligger efter Lindvallen och Högfjället är Tandådalen och Hundfjället. Sammanlagt har de 11 gröna backar och även här kan du ta en transportlift mellan områdena.

Även om Hundfjället är det område med minst gröna backar i Sälen så är det de lugnaste området att åka i. Här är det mindre folk och mindre stressigt i backen.

 • Tandådalen – 6 gröna backar av totalt 27
 • Hundfjället – 5 gröna backar av totalt 22

2. Stöten

Antal gröna backar: 27
Antal blå backar: 11

Stöten är också ett fjäll som ligger i Sälenfjällen men är inte en skidanläggning som ägs av SkiStar.

Här finns 27 gröna backar av totalt 49 backar. Alltså hälften av alla backar här är gröna. Stöten är ett riktgt paradis för dig som vill lära dig att åka skidor i fjällmiljö.

Här finns det långa gröna backar och Sälens längsta skidbacke Mormors störtlopp ligger här. Låt dig inte luras av namnet, det är en grön backe som går ända från toppen ner till Soltorget. Den är dessutom med på topplistan över Sveriges längsta nedfarter.

Förutom att ha Sälens längsta skidbacke är det också ett lugnare skidområde att åka skidor på. Och är perfekt för barnfamiljer och nybörjare.

3. Kläppen

barnvänlig skidbacke
Antal gröna backar: 17
Antal blå backar: 9

I Kläppen kan du åka i 17 gröna backar, totalt finns det 37 backar där de flesta av nedfarterna är gröna. Det finns både långa gröna backar som går från toppen men också kortare backar finns.

De flesta gröna backar når du från Tranantorget. Ett populärt skidområde för barn är Snörike där finns fyra gröna backar.

Kläppen är ett skidområde som ligger cirka 17km från Sälen by. Kläppen är inget fjäll utan ett väldigt högt berg man byggt en skidanläggning på.

Mest känt är de för sin snowpark och många anser är det är en av de bästa skidorterna i Sverige just på grund av snowparken.

4. Idre Fjäll

Antal gröna backar: 17
Antal blå backar: 10

Ett annat populärt fjäll som ligger i Dalarna är Idre Fjäll. Här kan du åka i 17 gröna nedfarter där du kan åka gröna backar ända från toppen ner i dalen. Totalt har Idre 41 backar.

Askes skidområde är populärt hos barnen och nedfarten Dalarnas längsta är en nästan 3km lång grön backa som länge också vara Dalarnas längsta skidbacke.

Det Idre Fjäll är mest känt för är Chocken, Sveriges brantaste backe och Pernilla Wiberg Hotell. Idre är också en av de skidorter som började med att spara snö.

5. Vemdalen

Antal gröna backar: 19
Antal blå backar: 13

Vemdalen är namnet på tre olika skidanläggningar nämligen Vemdalsskalet, Björnrike och Klövsjö/Storhogna.

Tillsammans har de 19 gröna nedfarter av 58. Där du hittar flest gröna backar i Klövsjö/Storhogna, Även om det är olika anläggningar gäller samma liftkort.

I Vemdalen är det lite lugnare om du jämför med Sälen och Idre. Vilket kan vara skönt om du vill ta det lugnt i backen och känner dig osäker.

 • Vemdalsskalet – 4 gröna backar av totalt 21
 • Björnrike – 4 gröna backar av totalt 16
 • Klövsjö/Storhogna – 9 gröna backar av totalt 21

6. Säfsen

grön skidbacke
Antal gröna backar: 9
Antal blå backar: 6

Kan du inte ta dig ända upp till fjällen så har Säfsen långa, fina gröna backar att åka i. Säfsen ligger i södra Dalarna och ligger endast 3 timmar från Stockholm. Här finns det 9 gröna nedfarter av totalt 19 stycken.

Trots att Säfsen inte ligger i fjällen har de ett bra snösystem som kan producera mycket konstsnö på kort tid. Dessutom är det ett perfekt alternativ för dig som vill göra en skidresa på lägre budget eftersom det är en av de billigare anläggningarna.

Vill du lära dig åka skidor är Säfsen det bästa stället att besöka som nybörjare om du inte kan åka till fjällen. Eller om du vill träna på skidåkningen innan du åker på en fjällsemester.

7. Tänndalen

Antal gröna backar: 13
Antal blå backar: 13

Tänndalen är en del av Funäsfjällen och här finns det 13 gröna backar av totalt 54. De flesta gröna backar hittar du i barnområdet Krokskogen, där finns 7 stycken gröna nedfarter.

Två långa gröna backar i Tänndalen du inte ska missa är Skogsstigen (pist42) och Gröngölingslingan (pist 51).

Tänndalen hör till en av Sveriges största skidområden. Här kan du även åka i en sittlift med värmande säten. Riktigt lyxigt om du frågar oss.

8. Järvsö

Antal gröna backar: 5
Antal blå backar: 6

Järvsö ligger endast ligger 3 timmar från Stockholm.

Här kan du åka i 5 gröna nedfarter av totalt 20 backar. De flesta av de gröna backarna ligger på Järvsös norra sida.

En grön backe finns även på den södra sidan vid Bergshotellet. Järvsö är en av de lugnare skidorterna och passar bra för dig som vill träna på att åka skidor.

9. Lofsdalen

Antal gröna backar: 5
Antal blå backar: 8

En lugn och mysig skidort är Lofsdalen. Trots att det är en mindre skidort har du en enormt fin natur här. I Lofsdalen finns det 5 gröna backar av totalt 25 nedfarter.

Vill du slippa stå i liftköer och vänta och ha mer tid i skidbacken är Lofsdalen ett bra val. Det finns tre långa gröna backar och två kortare.

Ta dig upp med Lången express så kan du åka ner i två av de finaste gröna backarna i Lofsdalen. Passar utmärkt för hela familjen att åka.

10. Romme Alpin

skidbacke romme alpin
En av Rommes skidbackar som går ner från södra berget. För det mesta flack men blir lite brantare mot slutet. Bred backa så det finns gott om plats.
Antal gröna backar: 7
Antal blå backar: 11

Romme Alpin är ett populärt ställe att åka till för att lära sig åka skidor, här finns det långa gröna backar att åka där den längsta är 2,7km lång. Totalt finns det 7 gröna av 33 stycken.

Romme ligger endast 22mil från Stockholm vilket gör det möjligt att åka hit över dagen om man vill. Det anses av många vara bästa skidanläggningen i närheten av Stockholm och vi kan inte annat än att hålla med.

Nackdelen med Romme för dig som är nybörjare är att det är otroligt mycket folk här på helger och lov. Så vill du njuta av deras fina gröna backar är det bäst att besöka skidanläggningen på vardagar om du har möjlighet.

11. Åre

En barnvänlig backe i Åre. Början på Vildmarksstigen.
Antal gröna backar: 18
Antal blå backar: 35

Åre må vara en av Sveriges största skidorter men det finns inte mycket gröna backar här om man jämför med hur många backar det finns totalt.

Därför hamnar den längst ner på listan. Totalt har Åre 18 gröna nedfarter av 89 backar.

Åre är indelat i tre olika skidområden som är Duved/Tegefjäll, Åre och Björnen. Där Björnen och Rödkullen i Åre är de med mest gröna backar och som är mest familjevänliga områden.

 • Duved/Tegefjäll – 4 gröna backar av totalt 16
 • Åre – 7 gröna backar av totalt 62
 • Björnen – 7 gröna backar av totalt 11

Vilken skidort är bäst för nybörjare?

I fjällen tycker vi helt klart att Stöten är den bästa skidorten att besöka om du är ny på skidor. Här finns det flera gröna backar som är både korta och långa.

Har du inte möjlighet att åka till fjällen men vill ändå lära dig att åka skidor är Säfsen en bra skidanläggning att besöka. Här är det lugnt många gröna skidbackar och mindre liftköer.

Sammanfattning – Skidorter med många gröna backar

 • Sälen (Lindvallen)
 • Stöten
 • Kläppen
 • Idre Fjäll
 • Vemdalen
 • Säfsen
 • Tänndalen
 • Järvsö
 • Lofsdalen
 • Romme Alpin
 • Åre

Lämna en kommentar