Skidåkning nära Stockholm (6 bästa skidorterna)

Du måste inte åka ända till fjällen för att hitta bra och fina skidbackar med massa snö. Det räcker med att ta bilen några mil norr ut från Stockholm. Även om det inte är fjäll är det en vacker vitklädd natur.

Vissa ställen kan du åka till över dagen. Du kan även ta buss direkt från centralen till några skidanläggningar. De flesta ställena bjuder på snowpark, barnvänliga nedfarter, branta backar, offpist områden, mysiga boenden och goda middagar.

De bästa skidorterna nära Stockholm är Romme Alpin, Kungsberget, Bjursås Skicenter, Säfsen, Järvsöbacken och Orsa Grönklitt.

1. Romme Alpin

Avstånd från Stockholm: 22mil
Tid med bil: 2h 42min
Antal nedfarter: 33
Antal liftar: 14

Till Romme tar du dig enkelt och snabbt med bil från Stockholm. Hit kan du åka över helgen eller över dagen. Romme Alpin är den skidanläggning som har flest nedfarter att erbjuda av alla skidställen nära Stockholm. Här finns det skidåkning för hela familjen.

Här hittar du dessutom södra Dalarnas längsta nedfart som ligger på plats 7 på topplistan över Sveriges längsta skidbackar.

På helger och lov går även bussar från centralen direkt ut till backen. Super smidigt och skönt om du vill lämna bilen hemma.

Vill du stanna kvar i Romme kan du bo på deras Ski Lodge som ligger precis vid backen. Och missa inte deras supergoda våfflor i våffelstugan som ligger på Snöberget. Beställ deras ”Lyx våffla” med räkor och ett glas bubbel till. Det är våran favorit!

Varför man ska välja att åka till Romme Alpin

Romme har ett bra snösystem som gör att de kan producera mycket snö snabbt så fort det blir minusgrader. Vilket gör att de oftast kan öppna redan i mitten av december.

Trots att det är mycket människor här på helger och lov har Romme ett snabbt liftsystem som gör att alla lätt kan sprida ut sig i området. Eller om du kan åk hit på vardagar då är det lugnt i backarna.

2. Kungsberget

Avstånd från Stockholm: 21mil
Tid med bil: 2h 25min
Antal nedfarter: 24
Antal liftar: 15

Ett annat skidställe nära Stockholm är Kungsberget som ligger några mil norr om Sandviken. Hit går det lite snabbare att åka än till Romme eftersom det är motorväg nästan hela vägen fram. Det går även bussar hit direkt från centralen på helgerna.

I Kungsberget kan du njuta av 24 nedfarter, 2 längdskidspår och flera parker. Det finns parker för både stora och små. Även en Big Air bag finns i den stora snowparken. Här finns något för alla smaker.

Flera matställen finns i området och något som passar de flesta smaker. Även arton grillplatser finns utplacerade på olika platser för dig som vill grilla korv över öppen eld.

Varför man ska välja att åka till Kungsberget

I Kungsberget har du ett stort utbud av boende som hotell, stugor i olika storlekar och lägenheter, alla ligger nära backen. Och det finns boenden i olika prisklasser.

3. Bjursås Skicenter

åka skidor nära stockholm
Avstånd från Stockholm: 25mil
Tid med bil: 3h 10min
Antal nedfarter: 21
Antal liftar: 11

Bjursås Skicenter är en annan populär skidort nära Stockholm. Bjursås ligger några mil norr om Falun och här finns 21 nedfarter med mest gröna, blåa och röda backar. Även tre snowparks finns med både stora och mindre hopp.

Skulle du tröttna på att åka utför finns två fina längdskidspår uppe på berget eller åk skridskor och spark på isbanan.

Här kan du hyra stugor som finns i olika storlekar eller varför inte bo på campingen. Det är många som står här med sin husvagn hela vintersäsongen.

Varför man ska välja att åka till Bjursås Skicenter

Bjursås är ett mindre skidcenter men också ett lugnare ställe att åka skidor på för hela familjen.

Gillar du att åka över rails, boxar och i hopp är Bjursås ett perfekt ställe. Det finns även en stor Bag Jump där du kan öva på din hoppteknik.

4. Säfsen

Avstånd från Stockholm: 27mil
Tid med bil: 3h 20min
Antal nedfarter: 19
Antal liftar: 7

Säfsen är en mindre och lugnare skidort med snälla backar för hela familjen och är en perfekt skidanläggning för barn. Till Säfsen passar det att åka till lite mer än en dag om du vill hinna uppleva allt Säfsen har att erbjuda.

Förutom att åka i skidbackarna finns även andra aktiviter som Snowcamp. Det finns även ett jumpyard där du kan hoppa och studsa samtidigt som du landar mjukt bland skumkuddar. Perfekt att öva på trix eller besöka för att ha kul.

Här kan du hyra både små och större stugor där de flesta ligger i närheten till skidbacken. Restauranger och snabbmatsställen finns att beställa mat på. Något du inte får missa är Våffelbruket där får du kreativa våfflor som är både söta och matiga.

Varför man ska välja att åka till Säfsen

Säfsen är ett perfekt ställe att åka till om du är nybörjare på skidor eller om ditt barn ska lära sig att åka skidor.

Det finns flacka och fina backar att lära sig i och det är betydligt lugnare här än på andra skidorter nära Stockholm.

5. Järvsöbacken

skidbackar nära stockholm
Avstånd från Stockholm: 31mil
Tid med bil: 3h 40min
Antal nedfarter: 20
Antal liftar: 8

Lite längre upp i landet och 31mil från Stockholm ligger Järvsöbacken, även om det ligger längre bort än de andra ställenen går det rätt snabbt att åka hit då det är motorväg nästan hela vägen.

I Järvsö är det snösäkert eftersom de har ett av Europas modernaste snösystem som kan producera mycket snö på kort tid. Självklart kräver det rätt väderförhållanden som ihållande minusgrader.

Här kan du välja bland många långa fina nedfarter, det finns även två barnområden för de mindre barnen att åka skidor i. Vill du träna hopp och trix finns Järvsös snöpark med rails, boxar och big air bag.

I Järvsö har du lite olika boendealternativ att välja mellen som hotell, stuga eller camping. Flera matställen finns med både lättare och rejälare luncher att välja på.

Varför man ska välja att åka till Järvsöbacken

Järvsöbacken ligger i självaste Järvsö by vilket gör att du har nära till matbutiker, restauranger och andra aktiviter som finns här. Järvsö är ett bra ställa att åka till om du vill ha nära till allt och låta bilen stå under vistelsen här.

6. Orsa Grönklitt

Avstånd från Stockholm: 33mil
Tid med bil: 4h 20min
Antal nedfarter: 22
Antal liftar: 15

Orsa Grönklitt som ligger i Dalarna är mest känt för deras fina längdskidspår som finns här. Men det finns även 22 nedfarter och 15 liftar att åka i.

Det är mest röda, blåa och gröna backar. Här finns offpist-områden, snowpark och barnområde för de minsta barnen. Allt är utmarkerat på pistkartan så du lätt ska hitta överallt.

Förutom att åka skidor finns andra aktiviter att göra som att åka hundspann, skotersafari, häst slädtur med middag och åka skridskor. Det är bara några av alla aktiviter som finns att göra i Orsa Grönklitt.

Varför man ska välja att åka till Orsa Grönklitt

Vill du åka offpist har Orsa Grönklitt flera fina ställen att göra det på. Lutningen varierar och du kan åka både bland granskog och i mer öppna områden.

Även om Orsa Grönklitt är dem skidort som ligger längst bort från Stockholm på listan så måste vi ändå säga att det är det mysigaste stället att besöka.


Vilken skidort nära Stockholm är bäst för nybörjare?

Säfsen är helt klart det bästa stället för nybörjare och en bra skidanläggning för barn. Men även Järvsöbacken är en bra skidort om du håller på att lära dig åka skidor.

Både Säfsen och Järvsöbacken är lugnare och mindre skidorter än de andra på listan. Det finns också gott om flacka och breda backar som gör att du i lugn och ro kan lära dig att åka skidor.

Sammanfattning – Skidåkning nära Stockholm

  • Romme Alpin
  • Kungsberget
  • Bjursås Skicenter
  • Säfsen
  • Järvsö
  • Orsa Grönklitt

Lämna en kommentar