Åka skidor med barn (9 tips för en lyckad dag i skidbacken)

Att åka iväg på en skidsemester med hela familjen är både roligt och en upplevelse för alla. Men för att lyckas få en bra skiddag i backen är inte alltid det lättaste och det krävs en hel del planering innan. Speciellt om det är första gången ditt barn ska åka skidor.

Det är också en mysig familjeaktivitet att göra ihop. För att få en bra dag i skidbacken gäller det att du ser till att ni har rätt förutsättningar.

För att åka sidor med barn ska ni välja en barnvänlig skidanläggning, se till att utrustningen har rätt storlek, klä de i varma kläder, gör det lekfullt, ta många pauser, fika och ät mellis ofta och åk bara halva dagar.

1. Välj en barnvänlig skidanläggning

barnvänliga skidanläggningar

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du ska ta med ditt barn i skidbacken för första gången är att välja en skidanläggning med mycket gröna backar och med ett skidområde för barn.

Kolla också så det går att boka skidlektioner om det skulle behövas.

Det är också bra att välja en anläggning där det finns andra aktiviteter att göra än att bara åka skidor. Det kan vara skönt att göra något annat emellanåt.

Barnområden och gröna backar

Mycket gröna backar och ett barnområde att börja i är toppen. Bra skidanläggningar med många gröna backar som är nybörjarvänliga är blanda annat Stöten, Idre Fjäll och Lindvallen i Sälen.

Har du inte möjlighet att åka till fjällen är Säfsen ett snällt och bra ställe att börja på.

Tips! Har du möjlighet ska du undvika att boka eran skidresa när det är stora lov som jullov, sportlov och påsklov. Då är det som mest folk i backarna och kan bli lite hetsigare.

Roliga aktiviteter för barn

Andra bra saker att tänka på är att välja skidanläggningar som är bra för barn, där det finns andra aktiviteter att göra förutom att åka skidor som badhus eller aktivitetshus.

Många skidanläggningar har även en maskot som håller i olika lekar ute, det är väldigt uppskattat av barnen. Det är viktigt att bryta av med andra saker mellan skidåkningen.

2. Ha rätt utrustning

lyckad skidsemester med barn

För att ditt barn ska tycka det är kul är det viktigt att de får rätt förutsättningar som en bra utrustning som är anpassad efter deras vikt och längd.

En utrustning som sitter dåligt och har fel storlek kan faktiskt bli farligt. Barn växer fort så har du en utrustning från förra året kan det vara dags att byta ut den.

Se över inställningar på utrustningen

Har ni en skidutrustning hemma? Då ska ni prova allt ordentlig hemma först innan ni åker iväg.

Se till att ställa in alla inställningar rätt så slipper ni göra det i skidbacken. Att ha rätt inställningar gör det både säkrare och roligare för barnet att åka skidor.

Det du ska kolla på när det kommer till utrustningen är:

  • Rätt längd på skidor – Är det för långa skidor blir det svårare att åka med dom
  • Bindningarna ska vara inställda på rätt vikt – Så skidorna löser ut sig om barnet ramlar
  • Kolla storleken på pjäxorna – Med rätt storlek blir lättare att åka
  • Hjälmen ska sitta bra – Hjälmen ska inte glappa och sitta löst. Ställ även in alla remmarna

Hyr utrustning på plats

Om du hyr utrustning är det viktigt att du bokar den för att slippa långa köer som tar tid och så rätt storlek finns inne. När du hyr brukar personalen varar duktiga på att ställa in allt korrekt. Om inte be dom göra det.

3. Klä barnet i värmande kläder

klä barnet i varma kläder

För att slippa ett ledset barn som fryser är det viktigt att du ser till de är varmt och bra klädda. De ska ha kläder i funktionsmaterial och en vind och väder tålig overall.

Undvik att klä dom i bomullskläder. Blir de varma kommer de att kylas ner av fukten som bomullen drar till sig och på så vis börja frysa.

Klä de i olika lager med underställ, värmande fleece tröja och buff eller en balaklava. Över detta drar du på overallen.

Håll händer och fötter varma

Barn fryser ofta om sina händer och fötter därför är det viktigt att se till så de håller sig varma med ett par bra skidstrumpor i ett bra material. Gärna strumpor i en blandning av ull och syntet, det värmer, andas och är elastisk.

På händerna är tumvantar det bästa för att hålla värmen bra, se till så handsken går över ärmen på overallen och att du kan dra åt så ingen kall luft eller snö kommer in.

Välj ett par handskar som har ett membran överdrag som gör vantarna vattentäta men som ändå andas bra.

Ta med handvärmare

Krisar det eller är det riktigt kallt ut är det alltid bra att ta med sig ett par handvärmare ut i skidbacken.

Så fort ett par handvärmare kommer i kontakt med luften värms det upp. Du behöver bara be ditt barn krama om den i handsken så blir det varm och skönt i vanten sen.

4. Lär barnet hitta balansen & bromsa

lär barn åka skidor

Det första du ska lära ditt barn är att hitta balansen på skidorna. Låt de bara stå på skidorna där det är plant och glida framåt.

När de hittat en någorlunda bra balans är de viktigt att de lär sig bromsa. Lär dom göra ”struten” för att bromsa.

Att de har balans och kan bromsa är det viktigaste innan ni går vidare med svängar och längre backar.

5. Börja lugnt och lekfullt

lätt och lekfullt skidor

Det bästa sättet att lära ett barn åka skidor är att göra det på ett lekfullt sätt. Gör olika banor och hinder som den ska ta sig igenom. Ge ofta beröm när de klara av något.

Det är också viktigt att låta det ta tid. Vissa barn lär sig snabbt och andra behöver lite mer tid för att lära sig.

Låt det ta tid

Det är viktigt att du låter barnet utvecklas i sin egen takt. Tar det tid får du låta det ta tid. Tänk på att inte göra för mycket första dagen i skidbacken.

Låt barnet vänja in sig lite lätt med hur skidorna känns och hur de glider på snön när de står på plan mark. Stressa inte fram något det göra att barnet lessnar och inte tycker det är kul.

Visa istället för att berätta

Barn härmar gärna hur vuxna och syskon gör och är något sämre på att lyssna.

Därför är det bättre att du visar i rörelser hur de ska göra än att du berättar för dom. Visa att det är kul och peppa hela tiden.

6. Ta många pauser

frasig våffla med hjortronsylt

Skidåkning tar på krafterna, särskilt för barn som inte är vana vid det. Se till att pausa ofta så de kan vila, då undviker du att de blir för kalla eller trötta. Det är också bra att ha med snacks och mellis om de blir hungriga i backen.

Pausa i värmestugor eller i någon toppstuga om det finns. Är det en solig och varm dag, ta med liggunderlag och ta en paus med matsäck i skidbacken (t.ex. macka och varm choklad).

Många skidanläggningar har även eldplatser ni kan sätta er vid och elda för att få upp värmen eller grilla korv.

Fika och ät mellis ofta

Barn gör av med mycket energi speciellt när de rör på sig och behöver därför äta ofta.

Tips! Bra snacks att ha med sig i skidbacken är macka, risifrutti, kexchoklad, russin eller nötter. Det är enkel att ta med och ta fram när ditt barn behöver fylla på med energi.

Glöm inte bort att de ge dom något att dricka också som vatten, saft eller varm blåbärssoppa. De gör av med mycket vätska när de blir varma och när det är ute i kallt väder.

Korta dagar

Undvik att åka hela dagar i skidbacken. Det orkar inte barn även om de har mycket energi. Åk på förmiddagen eller på eftermiddagen.

Resten av dagen kan ni ta det lugnt eller hitta på något annat kul att göra.

7. Lär ut vett & etikett i skidbacken

Lär barnen vad som gäller när de vistas i skidbacken, lite vett och etikett helt enkelt så alla får en bra upplevelse i backen.

Barn har ingen aning om vad som gäller och speciellt inte små barn därför är det viktigt att du som förälder visar hur de ska göra och tar ansvar. Håll alltid ett extra öga på ditt barn!

Vett och etikett i skidbacken:

  • Undvik att stanna mitt i backen där du inte syns
  • Har du ramlat försök att ta dig åt sidan så fort som möjligt
  • Ha koll på skidorna när du står i liftkön så du inte åker över andras
  • Peka och vifta inte med stavarna i händerna

8. Glöm inte bort att ha kul på vägen!

En sak du inte får glömma är att ha kul och njut av varandras sällskap. Försök att alltid hålla en positiv och peppande ton till ditt barn, det gör att de kommer tycka skidåkning är kul och är mer villiga att lära sig. Dessutom kommer de vilja åka på skidsemester igen.

Avsluta dagen med att besöka ett badhus, äta en god och frasig våffla eller kolla på något uppträdande om det finns.

Oftast händer det alltid något kul i barnområdet så ha koll på vilka aktiviteter som händer där.

9. Boka skidlektioner

boka skidskola

Känner du dig osäker på att lära ut skidåkning kan du alltid boka in barnet på en skidskola.

Där finns det super duktiga skidlärare som lär ut allt om skidåkning och är pedagogiska med barn. Dessutom träffar de nya kompisar där.

OBS! Tänk på att boka skidlektionerna i förväg så barnet garanterat får en plats. Under lov och helger är de extra fullt därför är det viktigt att boka i god tid innan.


Smörj in barnets ansikte med solskydd

Är det soligt i skidbacken är det viktigt att du smörjer ansiktet på ditt barn med solkräm. Solen är extra stark i snö då strålarna reflekteras i snön som i sin tur gör att du bränner dig lätt.

Förutom att skydda från solens strålar återfuktar även en solkräm ansiktet.

Huden blir ofta torr och kan spricka i kallt och torrt väder, torr hud som spricker gör både ont och svider. Undvik det genom att smörja in ansiktet på barnet.

Vid vilken ålder kan barn börja åka skidor?

En bra ålder att börja åka skidor är vid 3 års ålder. Då är oftast barn redo men det kan så klart skilja sig åt från olika barn. Vissa kanske inte alls känner sig redo förrän de är 7 eller 8 år.

I slutändan är det du som förälder som bestämmer när du vill lära ditt barn åka skidor. Men de måste iallafall lärt sig gå först innan du tar på dom ett par skidor.

Barn som redan håller på med någon form av sport eller någon typ av balanssport som exempelvis skridskor och gymnastik kommer ha lättare att lära sig åka skidor.

Skidåkning med barn på ryggen

På många skidanläggningar är det nu förbjudet att åka skidor med barn på ryggen på grund av säkerhets skäl. Barnet kan skada sig allvarligt om du ramlar eller blir påkörd av annan skidåkare i backen.

Även om du är en van skidåkare och har en bra bärstol/sele tycker vi du ska undvika att åka med ditt barn på ryggen.

Det är mycket svårare att åka med en bärstol med ett barn i än vad det ser ut. Det kan sluta riktigt illa om du har otur.

Skidåkning med sele

Om ditt barn är litet och inte riktigt kan svänga än kan du överväga att använda dig av en sele. Det hjälper dig att få bättre koll på ditt barn och du kan styra barnet lättare.

Vi tycker egentligen det är bättre att hålla sig till de flacka, kortare barnbackarna ända tills ditt barn klara av att åka själv. Och att du som förälder kanske får ”offra” din tid i de större skidbackarna ett tag.

Men vi förstår också om ni är en större familj och vill åka alla tillsammans att ni inte kan låta den lilla bestämma åkning och hålla hela familjen i barnbacken. Så absolut är en sele bra då. Men inget du ska använda för att lära ditt barn åka skidor.

Fördelarna med sele i skidbacken är:

  • Du har bättre koll på ditt barn
  • Du kan hjälpa till att styra
  • Du kan bromsa barnet
  • Ni kan testa på lite längre och brantare backar

Nackdelar med sele i skidbacken är:

  • Ditt barn lär sig inte åka skidor ordentligt
  • Selen kan kännas obekväm att bära
  • Ni kan trassla in er i de långa repen

I slutändan är det du som förälder som bestämmer hur du vill göra med sele eller inte.

Känner du dig taggad på att dra iväg på en skidsemester med ditt barn nu? Alla barn gillar att bada, så missa inte att läsa vår artikel där vi samlat ihop alla de bästa skidorterna bad.

Lämna en kommentar