Barnvänliga skidorter (8 bästa skidorterna för barn i Sverige)

Sverige har gott om fina skidorter att välja på. Det finns också skidorter som passar extra bra för barnfamiljer, där det finns boende som är anpassade för barnfamiljer men också fler aktiviteter för barn.

I det här inlägget tänkte vi gå igenom de mest barnvänliga skidorterna i Sverige.

De mest barnvänligaste skidorterna i Sverige är Idre Fjäll, Kläppen, Ramundberget, Sälen och Åre (Björnen). Här hittar du något som passar för hela familjen både i och utanför skidbacken.

8 barnvänliga skidorter i Sverige – Bästa skidorterna för barnfamiljer

Att Sverige har gott om fina skidorter stora som små vet nog de flesta. Men vilka passar egentligen bäst för en barnfamilj?

Som barnfamilj vill man ha de mesta lättillgängligt och aktiviteter för barnen men även snälla och breda backar att åka skidor i eller varför inte en pulkabacke.

Vi har listat både lite mindre skidorter men också de större skidorterna som är barnvänliga på flera sätt och har mer än bara skidåkning.

1. Idre Fjäll

idre fjäll barnvänlig skidanläggning

I norra Dalarna ligger Idre fjäll som är en mysig skidort där det finns många gröna och barnvänliga backar för barnen att åka i.

Här finns också maskoten Aske som är en stor favorit, att Aske är en ren kanske inte är så konstigt då det finns gott om renar i området. Här kan barnen gå på deras egna afterski och träffa Aske.

Utanför skidbackarna kan ni bowla, rida på hästar, åka i pulkabacken eller varför inte bada? Det finns gott om saker att göra både i och utanför skidbacken på Idre fjäll.

Äta Idre fjäll

Är ni hungriga så får ni inte missa de goda frasiga våfflor på Fäbodcaféet. Annars finns det gott om grill platser ni kan grilla korv på eller varför inte besöka någon av restaurangerna i backen.

2. Sälen

Ett annan populärt skidort bland barnfamiljer är Sälen fjällen som också ligger i Dalarna. I Sälen finns det fyra fjäll, Lindvallen, Högfjället, Tandådalen och Hundfjället.

Där alla områden är barnvänliga men vi skulle säga att Lindvallen och Tandådalen är mest familjevänliga där du har allt nära.

Experium Lindvallen

Sälen ägs av SkiStar och deras maskot är Valle som är en snögubbe. Precis som i Idre så har barnen sin egna afterski med Valle.

Lindvallen är ett väldigt bra val om du åker skidor med ditt barn för första gången eftersom det finns många barnbackar och framförallt åkband och liftar som är enkla att lära sig på.

Och vill ni göra något utanför skidbackarna så ska ni besöka Experium i Lindvallen här kan ni gå på äventyrsbad, bowla, gå på bio och spela. Här finns allt samlat under ett och samma tak och är bekvämt för barnfamiljen.

Hundfjället (Trollskogen)

På alla anläggningar kring Sälen finns det barnvänliga skidbackar. En populär skidslinga är trollskogen som ligger i Hundfjället.

Här möter ni massa härliga troll och berättelser på vägen. Det är en riktigt mysig att åka med barnen här och här kan alla åka.

Äta i Sälen

I Sälen finns det gott om grillplatser där ni kan grilla korv och det finns allt ved tillgängligt vid grillplatserna. På flera håll både i skidbackarna och utanför backarna kan ni hitta mysiga ställen där ni kan äta goda våfflor med sylt och grädde när hungern sätter in.

3. Kläppen

Innan Sälen fjällen ligger Kläppen. I flera år i rad har Kläppen legat i toppen på att vara den mest barnvänligaste skidorten i Sverige. Inte så konstigt då de har ett stort utbud av skidbackar som är lätt åkta och passar alla barn.

Barnens Kläppen

Här får barnen träffa på Trolle och Trolla som är två omtyckta figurer i Kläppen. Varje tisdag, onsdag och fredag hålls trolle cup där barnen får tävla genom att ta sig ner för skidbacken bland mjuka troll figurer till en hejande publik.

Andra roliga saker som händer i Kläppen för barnen är exempel trollsafari, trolldisco, skattjakt och afterski.

I barnområdet finns det flera grillplatser att grilla korv på eller om ni vill värma er så finns det värmestugor.

4. Björnen (Åre)

Att Åre är Sveriges största skidort vet nog de flesta och här finns det mycket för både barn och vuxna att göra både i och utanför skidbacken.

Men vill du ha ett lite lugnare och mer barnvänligt område så ska ni ta er till Björnen som ligger innan Åre by. Björnen sitter ihop med Åres liftsystem så ni kan ta er dit utan att behöva röra bilen.

I Björnen hittar ni lugna och fina backar för barnen, här är det inte lika mycket folk och inte lika hetsigt som det kan vara inne i Åre.

Tips! Besök Fröålägret med familjen och grädda era våfflor själv över öppen eld. En super mysig aktivitet för hela familjen och goda våfflor. 2,5 km promenad från Björnen.

5. Vemdalen (Björnrike)

vemdalen skidort för barn

I Härjedalen hittar du skidorten Björnrike som ligger nära Vemdalsskalet som även dom drivs av Skistar.

Björnrike är ett lugnt skidområde där barnen träffar får Skistars maskot Valle och hans musikstudio. Barnområdet i Björnrike heter Björnvallen och här samlas alla som ska gå på skidskola.

I Björnvallen finns även små hopp och små rails för den som vill testa på det, vill du åka pulka istället för skidor kan du även göra det i Björnvallen. Förutom en rolig skidbacke så finns det grillplatser, restauranger och värmestugor här i barnområdet.

6. Ramundberget (Funäsfjällen)

Skidorten Ramundberget är ett riktigt skidparadis för barnen här får ni fina skidbackar men också fina längdskidspår för barnen. Barnen får träffa fjällräven Mickelina som är Ramundbergets maskot och håller till mycket i Lilla-ramis som är barnområdet på Ramundberget.

Här kan barnen åka skidor, pulka, snowracer och åk-madrass, ja det finns något för alla barn som kommer göra barnen nöjda.

Vill ni vila fötterna och pausa i allt roligt så finns Mickelinas café i Lilla-ramis området. Här kan ni äta våfflor, renskav och varm korv. Har ni egen matsäck så finns det en värmestuga en trappa ner.

7. Lofsdalen

I Lofsdalen finns det breda och lättåkta skidbackar som passar barnen perfekt. Här får de träffa Loffe som är Lofsdalens egna maskot. I Lofsdalens hålls flera aktiviteter för barnen som Loffecupen, Loffes skattjakt och barnens egna afterski.

Tröttnar ni på att åka skidor så kan ni besöka aktivitetshuset där det finns bowling, lekland och resturanger. En annan fördel är att Lofsdalen faktiskt har de billigaste liftkorten av alla anläggningar 2022.

Pulka och längdskidor

En mysig utflykt ni kan göra hela familjen är att ta med baren i pulka och åka längdskidor på Strådalsleden över till Petterssonspåret och härifrån tar ni er upp på Kvarnåsen och njuter av den fina utsikten.

På vägen kommer ni att passera en grillkåta där ni kan stanna och äta medtagen matsäck. Extra mysigt är det att åka här på vårvintern när solen skiner.

8. Stöten

På gränsen till Norge och efter Sälen(hundfjället) så kommer ni till skidorten Stöten. Stöten bjuder på bra barnvänliga skidbackar och Sveriges 6:e längsta nedfart som är över 3km lång.

Här får barnen hänga med Stötens maskot Vargy som är en snäll och gosig varg som hittar på massa bus och roligheter tillsammans med barnen.

Efter en dag i skidbacken om ni har någon energi kvar så kan ni roa er med bowling, bad och spel i Gamezone.

Vill ni göra något annat än att åka skidor i backen så kan ni åka på en skotersafari som går på kalfjället eller varför inte åka hundspann på fjället?

Skidåkning för barn nära Stockholm

Letar du skidåkning i närheten av Stockholm? Romme Alpin har bra skidåkning för hela familjen som endast ligger 23 mil från Stockholm. Hit kan ni ta er över dagen eller åka med någon av dagbussarna som avgår från centralen på helger.

Här finns det ett barnområde med breda backar och där barnen får träffa Rommi som är Rommes egna maskot. Vid barnområdet finns även grillplatser och pulkabacke.

Ett måste är att ta en frasig våffla uppe i våffelstugan som ligger på Snöberget, som vuxen måste du testa lyx-våfflan, så god.

Lämna en kommentar