Sveriges bästa skidorter (10 topprankade skidanläggningar)

Vill du veta viken skidanläggning som är bäst för nybörjare eller vilken skidort som har bäst utbud av nöje och restauranger?

Då ska du fortsätta läsa, i detta inlägg listar vi de bästa skidorterna i olika kategorier, som bland annat bästa stället att åka offpist på, bästa skidorten för barn och lugnaste skidorten.

Sverige har många skidanläggningar som är bra på olika sätt. Bästa skidorterna i Sverige är Åre, Stöten, Nuolja, Sälen, Lofsdalen, Riksgränsen, Funäsfjällen, Säfsen, Kläppen och Romme Alpin.

1. Åre (Sveriges största skidort)

sveriges bästa skidorter
Tegefjäll med i Åreskutan i bakgrunden, en fin vårvinterdag i slutet på mars.
Skidanläggning: SkiStar
Ort: Åre (Jämtland)
Nedfarter: 89st
Liftar: 41st

Sveriges största skidort är Åre. Här hittar du det mesta som passar för alla åldrar och nivåer. Det är också lätt att ta sig hit med tåg från Stockholm. Tåget stannar mitt i byn med gångavstånd till skidbackar, boenden och restauranger.

Till Åre hör även Björnen och Duved/Tegefjäll som har lite mer barnvänliga backar – och är lugnare områden än självaste Åre. Vill du däremot åka park ska du ta dig till Bräckebacken, där finns hopp och rails.

Fallhöjden är hög i Åre vilket gör att det finns långa skidbackar. Sveriges längsta backe Långsvängen ligger här och är 6,5km lång. Även Sveriges högst belägna café ligger på Skutan! Ett tips är att ta en våffla där.

Stort utbud på det mesta

Förutom många och långa skidbackar finns även saker att göra utanför skidbacken. Flera restauranger och barer finns i byn, nattklubb och afterski finns också för den som vill.

Önskar du mer avkoppling finns bad och spa på Holyday Club och Copperhill Mountain Lodge.

Även andra aktiviteter finns att göra utanför skidbacken som hundspann, skotersafari eller varför inte vandra med snöskor.

2. Stöten (Bästa skidorten för barn)

bästa skidorten för barn
Skidanläggning: Stöten
Ort: Sälen (Dalarna)
Nedfarter: 50st
Liftar: 23st

Bästa skidorten för barn är helt klart Stöten. De har även blivit framröstad i en undersökning på Freerides hemsida och vann för att vara just Sveriges barnvänligaste skidort. Inte alls konstigt eftersom Stöten har många barnvänliga backar.

Av 49 nedfarter är det 27 som är gröna. Backarna är lättåkta och breda, perfekt för barn i olika åldrar att åka i. Dessutom finns Sälens längsta skidbacke här, mormors störtlopp som är 3km lång. Också det en grön backe.

Har du mindre barn eller barn som är nybörjare på skidor finns det barnområden och skidskola.

Roliga aktiviteter för barn

Förutom fina och lättåkta skidbackar finns även roliga aktiviter utanför skidbacken att göra som barn. I Vattufjäll finns både badhus och bowling att roa sig med.

Något som är uppskattas hos barnen är Stötens maskot Vargy. Anmäl ditt barn till Vargklubben där får de ge sig ut på skattjakt, fira Vargys födelsedag, ha afterski och bio mys med Vargy.

Perfekt även för dig som förälder om du vill ha lite egen tid och veta att ditt barn är i trygga händer och har kul.

3. Nuolja, Abisko (Bästa offpist området)

sveriges bästa offpistområde
Skidanläggning: Abisko
Ort: Abisko (Lappland)
Nedfarter: -
Liftar: 1st

Älskar du offpist precis som vi ska du ta dig till Nuolja i Abisko som har det bästa offpist-området i Sverige. Nuolja är en dold pärla med galen offpist. De finns inga preparerad pister här utan alla nedfarter går i orörd terräng.

Det finns en lift (linbana) upp till toppen som är 2km lång och tar cirka 15minuter att åka. Liften tar dig upp till Aurora Sky Station, där kan du fika eller äta en lättare lunch.

Nuolja har en fallhöjd på 500 meter och ger dig oändligt många möjligheter till att hitta orörda linjer och puder. Norra sidan av fjället är flackare och ger en mer crusing känsla medan södra sidan är mer teknisk med bland annat klippdrops.

Är du en van skidåkare kan du ta dig längre upp på den norra sidan för att åka offpist men för att komma dit behöver du ha stighudar. Förutom grym offpist finns stora chanser att se norrsken här!

Följ med på en offpistvisning

Ett tips är att följa med erfarna skidpatrullörer på en offpistvisning där visar de vart den bäst snön finns för dagen och vart du hittar de bästa åken.

Det är drop-in för offpistvisning och anmälan görs vid Dalstationen. Varje eftermiddag håller de även en mindre lavinkurs som är bra att vara med på.

4. Sälen (Bästa skidorten med nöjes & restaurangutbud)

Skidanläggning: SkiStar
Ort: Sälen (Dalarna)
Nedfarter: 99st
Liftar: 87st

I Sälen finns ett femtiotal restauranger som serverar förstklassig mat som passar alla smaklökar. Flera av restaurangerna är även listade i White Guide. Förutom restauranger finns det gott om kaféer i Sälen. Ta dig till de olika ställena med skidbuss eller taxi om du vill lämna bilen vid stugan.

Experium som ligger i Lindvallen erbjuder nöje för barn och vuxna, ett stort äventyrsbad, bowling, spelmaskiner, spa och saunavärld. Här finns också bar, restauranger och kafé. Perfekt att besöka när du inte är i skidbacken.

På Högfjällshotellet i Sälen händer det mycket. Dit kommer flera artister och uppträder under vintersäsongen. Bra nattklubb och afterski får du här. Det finns även 13 restauranger med varierat utbud av steakhouse, gourmet, hamburgare och sushi.

Sveriges största utomhus afterski

I Tandådalen hålls varje år Sveriges största utomhus afterski. Det är under påskhelgen (långfredag & påskafton) en stor scen byggs upp utanför Wäldshuset och flera artister kommer och uppträder.

Vi har själva varit där och det är verkligen en härlig stämning och uppskattas av alla åldrar.

5. Lofsdalen (Lugnaste skidorten)

lugnaste skidorten i sverige
Skidanläggning: Lofsdalen
Ort: Lofsdalen (Härjedalen)
Nedfarter: 25st
Liftar: 9st

Den bästa skidorten att besöka om du är ute efter lugn och ro är Lofsdalen. Det är en liten by och skidanläggning som är betydligt lugnare än de stora anläggningarna som Åre och Sälen.

Här slipper du stå i långa liftköer, perfekt om du vill hinna åka mycket skidor på en dag. Trots att det är en mindre skidort är det stor variation på skidåkningen.

En av Sveriges brantaste backar finns här, Rännan. Vill du ta det mer lugnt och chill åka finns även snällare och flacka backar. Offpistområden finns också för dig som vill åka i orörd snö.

Litet ställe med stora naturupplevelser

Trots att det är en liten skidby är naturen här storslagen. Stora och fina fjällvyer med snöklädd natur. Lofsdalen är också känt för att varar ett skoterparadis med 150km skoterleder.

Det finns några restauranger och snabbmatsställen men utbudet är inte lika stort som på andra större anläggningar. Däremot har de Sveriges billigaste liftkort.

6. Riksgränsen (Snösäkraste skidorten)

Skidanläggning: Lapland Resort
Ort: Riksgränsen (Lappland)
Nedfarter: 17st
Liftar: 6st

Den mest snösäkra skidorten är utan tvekan Riksgränsen. Eftersom det ligger så pass högt upp i Lappland och gränsar till norska gränsen behöver du inte vara orolig för snömängden. Varje år kommer enormt mycket snö.

Här får du en riktigt frihetskänsla när det kommer till skidåkning både i de pistade backarna och i offpisten.

Till Riksgränsen kan du ta direkt tåg från Stockholm som tar cirka 18 timmar. Smidigt om du vill slippa ta bilen.

Midsommaråkning till midnatssolen

Tack vare den enorma snömängd som kommer på vintern kan du åka skidor på midsommar till midnattssolen. Det är verkligen en häftig upplevelse och något du ska testa om du har möjlighet.

Riksgränsen öppnar däremot i februari vilket är senare än andra anläggningar. Det är pågrund av midvintermörker (polarnatt) vilket innebär att solen aldrig går upp.

7. Funäsfjällen (Bästa skidorten för längdskidor)

bästa skidorten för längdskidor
Skidanläggning: Funäsfjällen
Ort: Funäsdalen (Härjedalen)
Nedfarter: 118st
Liftar: 34st

En skidanläggning som är ett riktigt paradis för längdskidor är Funäsfjällen, det är utan tvekan den bästa skidorten i Sverige för längdskidåkning.

Förutom nedfarter finns 300km längdskidspår. Funäsfjällen består av Funäsdalen, Fjällnäs, Tänndalen, Ramundberget, Bruksvallarna och Tännäs.

De bästa längdspåren i Funäsfjällen hittar du i Bruksvallarna. Här finns 110km preparerade skidspår plus flera mil fjällspår som prepareras i mitten av februari.

Väldens längsta spårsystem

Med sina 300km sammanhängande skidspår är det världens längsta spårsystem. Spåren går uppe på fjäll och nere i dalgångar.

Det finns både utmanande och tekniska skidspår till flacka och mer lättåkta spår. Förutom spårsystemet finns också turspår att åka.

8. Säfsen (Bästa skidorten för nybörjare)

Skidanläggning: Säfsen Ski Resort
Ort: Säfsen (Dalarna)
Nedfarter: 19st
Liftar: 7st

Bästa skidorten för nybörjare är Säfsen. Här finns det många gröna, långa och breda backar som gör det enklare att lära sig åka skidor.

Dessutom är det en lugnare skidanläggning än många andra. Vilket gör att du kan lära dig i lugn och ro utan att bli stressad av massa skidåkare som susar förbi.

Behöver du extra hjälp kan du boka in skidlektioner oavsett om du är vuxen eller barn. Säfsen ligger endast 27mil från Stockholm vilket gör det perfekt att åka till över helgen för att nöta på tekniken i skidbacken.

Lugnt & snällt ställe att börja på

Säfsen Ski Resort riktar in sig specielt till barnfamiljer och nybörjare. Det är ett lugnt och snällt ställe att börja på innan du ger dig ut i större skidbackar och områden. Perfekt för dig som är nybörjare.

Efter en dag i skidbacken kan du njuta av god mat eller varför inte besöka Säfsens Spa, mjuka upp spända muskler som man lätt kan få när du använder nya muskler och är ny inom skidåkningen.

9. Kläppen (Sveriges bästa Snowpark)

Skidanläggning: Kläppen Ski Resort
Ort: Sälen (Dalarna)
Nedfarter: 37st
Liftar: 21st

Flera år i rad har Kläppen blivit framröstad för att ha Sveriges bästa Snowpark. Hit kommer världsstjärnor för att åka och Snowparken syns till i många skidfilmer.

Det finns tre parker i Kläppen, Junior Snowpark, Blue Line och Snowpark. Junior Snowpark motsvarar grön backe och passar perfekt att starta i. När du börjar bli varm i kläderna och vill ha lite mer utmaning kan du ta nästa steg till parken Blue Line.

Men det stora dragplåstret är självaste Snowparken som har både en röd och svart linje med större hopp och längre rails. Tack vare den höga klassen på Snowparken åker det svenska landslaget i snowbord och freeskiing hit på regelbundna läger.

Dry slope på sommaren

Kläppen har även gjort en storsatsning tillsammans med bland annat Svenska skidförbundet, Riksidrottsförbundet och Sälens IF. Och byggt en dry slope med hopp och rails, även en stor hoppkudde finns.

Dry slope är en torr skidbacke som ska efterlikna snöns egenskaper. En konstgjord skidbacke kan man också kalla det. Det gör det möjligt att åka skidor på sommaren.

10. Romme Alpin (Bästa skidåkningen i södra Sverige)

våffelstuga romme alpin
Galet god våffla med räkor hittar du på Våffelstugan som ligger på Snöberget. Den här våfflan heter ”Lyxvåffla”.
Skidanläggning: Romme Alpin
Ort: Borlänge (Dalarna)
Nedfarter: 34st
Liftar: 14st

Den bästa skidåkningen i södra Sverige är Romme Alpin. Här finns 34st nedfarter som bjuder både på branta, breda och flacka åk. Barnområden finns för de minsta och för dig som vill hoppa och åka på boxar finns en mindre park för det.

Förutom bra skidåkning finns Toppstuga och Våffelstuga i backen som är ett perfekt avbrott i skidåkningen. Våran favorit i Våffelstugan är Lyxvåfflan med räkor och ett glas bubbel eller öl till.

Till Romme kan du ta en direkt buss från Centralen i Stockholm på helger och lov, Romme Alpin ligger endast 22mil från huvudstaden.

Bra snösystem & snabba liftar

Varför Romme Alpin har den bästa skidåkningen i södra Sverige är att de har många och varierande backar, snabba liftar som gör att du slipper stå allt för länge i liftkön trots att det är mycket folk.

Och även om det är dåligt med snö runt om Romme kan de snabbt producera konstsnö tack vare ett bra snösystem. Vi har själva åkt mycket i här och tycker backarna är grymma för att inte ligga i fjällen.

Sammanfattning – Sveriges bästa skidorter

  • Åre (Sveriges största skidort)
  • Stöten (Bästa skidorten för barn)
  • Nuolja, Abisko (Bästa offpistområdet)
  • Sälen (Bästa skidorten med nöjes & restaurangutbud)
  • Lofsdalen (Bästa lugna skidorten)
  • Riksgränsen (Bästa snösäkra skidorten)
  • Funäsfjällen (Bästa skidorten för längdskidor)
  • Säfsen (Bästa skidorten för nybörjare)
  • Kläppen (Sveriges bäst Snowpark)
  • Romme Alpin (Bästa skidåkningen i södra Sverige)

Lämna en kommentar