Åka skidor i lössnö (6 tips för skidåkning i djup snö)

Det finns inget som är så härligt som att åka skidor i lössnö. Har du aldrig gjort det tycker vi verkligen du ska testa. Men det kräver att du har lite koll på tekniken för att få ett så bra åk som möjligt.

I det här inlägget ska vi ge dig våra bästa tips på hur du lättast åker i lössnö utan att tappa fart i backen och vad som är bra att tänka på.

För att åka skidor i lössnö ska du hålla ihop skidorna för bättre flyt på snön, ha armarna framför dig för balans och en centrerad position, låt skidorna styra, börja med att åka bredvid pisten, våga ta fart och hitta en bra linje.

1. Håll ihop skidorna – Ger dig bättre flyt

Det viktigaste att tänka på när du åker skidor i lössnö är att stå mer ihop med skidorna för att få ett bra flyt i lössnön. Stå lite smalare än vad du normalt gör när du åker i pisten.

Anledningen till att stå smalare ihop med skidorna är att du inte sjunker igenom snön på samma sätt som när du står bredare. Du blir som en enhet istället för två, du får en större yta under fötterna/kroppen.

Med bra flyt blir det lättare att åka i puder och du slipper sjunka igenom snön. Det blir inte lika jobbigt och du får bättre fart nedför backen.

2. Ha armarna framför dig – Ger bra balans i lössnö

En annan viktig sak att tänka på vid skidåkning i lössnö är att hålla dina armar och stavar framför dig för balansen skull.

Det är oftast mycket snö när du åker puder och genom att hålla armarna framför istället för vid sidan eller bakom dig får du en bättre balans och kontroll på åkningen.

Med armarna framför kroppen hjälper det också till att hålla överkroppen högt och centrerad över skidorna så du inte hamnar för långt bak i positionen på skidorna.

3. Var mjuk i kroppen – Låt skidorna styra

Ett annat tips för att slippa sjunka igenom snön och tappa fart i pudersnö är att vara mjuk i kroppen med lätt böjda ben, låta skidorna styra. Skidorna ska jobba så tryck inte undan snön.

När du låter skidorna styra och följer med blir du automatiskt lätt och mjuk i kroppen. Skidorna kommer ”studsa” dig fram i snön.

Med en mjuk och lätt kroppen kan du också snabbt parera för oväntade hinder som kan dyka upp i lössnö som stenar och stubbar.

4. Börja lätt – Åk bredvid pisten

När du har fått koll på grundpositionen för att åka skidor i lössnö är det dags att hitta ett bra ställe att börja på.

Vårat tips är att börja bredvid pistade backar när du är nybörjare. Där kan känna efter hur det känns och öva på tekniken. Det som är bra med att åka bredvid pistade backar är att du redan från liften kan se hur terrängen ser ut.

Välj områden med breda ytor och där det inte är så tight mellan träden. Det ger dig en bra överblick på terrängen och du riskerar inte att krocka med träd om du är ovan.

5. Våga ta fart – Undvik flacka backar

Det är viktigt att du vågar ta fart när du åker i lössnö. Gör du inte det är risken stor att du sjunker genom snön och på sätt tappar fart.

Därför ska du undvika att välja alltför flacka backar. Välja istället backar som har en lutning på 15-25 grader, det motsvarar blåa och röda backar.

Öka sedan successivt till brantare backar om du vill ju mer säker du blir på att åka i lössnö.

6. Hitta en bra linje – Det gör dig förberedd

En annan sak som är bra att tänka på innan du ger dig ut i pudersnö är att välja en bra linje. Ju mer förberedd du är desto bättre kommer du klara av överraskningar som kan dyka upp som stubb, sten och träd.

Du får också koll på vart de flacka partierna i backen är. Det gör att du kan undvika dessa delar eller se till att hålla farten så du slipper fastna.

Åker du bredvid pisten kan du redan från liften kolla hur det ser ut i terrängen. På så vis kan du hitta en bra linje från början. Kom ihåg att lyfta blicken så du hela tiden har koll på terrängen som kommer framför dig för att undvika överraskningar.


få bättre flyt i lössnö

Skidor som ger bättre flyt i lössnö

Med ett par bredare skidor får du ett bättre flyt på lössnö och du slipper sjunka igenom, sjunker du igenom tappar du fart och det tar stopp.

Med vanliga pistskidor (carvingskidor) är det lättare att sjunka igenom lössnö eftersom de är smalare. Det kommer gå långsamt eftersom du inte har en bred yta att stå på, som håller dig flytande.

Eftersom bredare skidor ger ett bättre flyt behöver du inte kämpa lika mycket för att hålla dig ovanför snön. Det ger dig en mer känsla av att surfa.

Backcountry skidor

Den här skidmodellen är den som är till för att åka i lössnö och offpist. De är de bredaste skidorna på marknaden.

Backcountry skidor är även en mjukare modell eftersom du har mer flyter ovanpå snön och inte behöver kanta emot på samma sätt som i pist.

All Mountain skidor

Den här modellen fungerar också bra i lössnö och offpist men ger inte lika bra flyt på snön som backcountry skidor.

Men de fungerar bättre än ett par pistskidor. De är inte lika breda och mjuka som backcountry skidorna men bredare och mjukare än pistskidor.

Glöm inte ryggskydd när du åker utanför backen

En annan ska du måste ha i offpist är så klart hjälm men du ska även ha ett ryggskydd på dig. Under all lössnö gömmer sig stora stenar och stubbar som du inte ser.

Även drops kan komma som en överraskning om du inte har koll på terrängen. Har du otur och ramlar kan du skada dig rätt illa på en sten, stubbe eller ett träd om du inte bär skydd.

Se till att skydden sitter bra så de inte sitter löst och rör på sig.

Skydd för offpisten:

 • Hjälm – Att bära hjälm är en självklarhet att ha i både pistade backar men också i offpist områden. Se till att hjälmen sitter bra och att du har rätt storlek på den.
 • Ryggskydd – Är ett måste när du åker utanför pistade backar. Ett ryggskydd skyddar dig från kotfrakturer som kan uppstå om du skulle ramla och få en sten i ryggen eller annat som kan ligga under snön.

Säkerhet utanför skidbacken

När du blir mer van med att åka i lössnö kommer du vilja ge dig ut i brantare backar på fjället och leta efter orörd snö långt från de pistade backarna. Då är det viktigt att du har koll på säkerheten.

Den största risken med att åka offpist är laviner men det finns även bäckar och forsar som gömmer sig under snön som är en fara.

Välj områden du känner igen (vattendrag kan ligga under lössnön)

Tidigare i inlägget har vi varit inne på dolda saker som kan ligga under all snö som stenar, stubbar och träd. Förutom det kan även stora och mindre vattendrag dölja sig under snön.

När snö hamnar ovanför vattendrag kan det bildas en luftficka mellan snön och själva vattendraget. Över vattendrag är snön inte lika kompakt som på resten av berget. Det gör att du lätt går genom snön och hamna i vattnet. Tyvärr har folk omkommit när de åkt igenom just vid ett vattendrag.

Därför är det bra om du har koll på området du ska åka skidor på så du vet på ett ungefär hur det ser ut under snön. Du kan också kolla upp det på karta eller fråga någon som har koll på just det området du tänkt åka i.

Lavinutrustning (ett måste på större berg)

När du börjar känna dig säker och vill ge dig ut i större offpist-områden måste du ha en lavinutrustning.

Skulle du eller din kompis hamna i en lavin måste ni kunna hjälpa varandra. Viktigt är att du lär dig använda utrustningen, annars gör den ändå ingen nytta.

Lavinryggsäck

En lavinryggsäck med inbyggd airbag hjälper till att göra dig stor så du inte dras med under snön. Patroner blåser upp airbagen.

Lavinsändare (transceiver)

En lavinsändare är ett måste om du åker offpist, den gör att du lättare kan hittas om du hamnar under en lavin. Men du kan också med hjälp av en transceiver hitta personer som hamnat under snön.

Lavinsond

En ihopfällbar lång sond använder du när du på ett ungefär har lokaliserat vart personen ligger under snön.

Sonden hjälper till att hitta personen. Den tar sig igenom både hård snö och is. En sond går även att använd för att mäta snödjup innan du ger dig ut i ett offpist område.

Spade

När du har lokaliserat personen som ligger begravd under snön använder du din spade som är speciellt utformad för att lätt och snabbt kunna gräva i snön.

Gå en lavinkurs

Innan du ger dig ut i större offpist-områden för att åka i orörd lössnö är det viktigt att gå en lavinkurs innan.

På en lavinkurs får du bland annat lära dig att läsa av olika snöskikt vad som kan vara en lavinfara och inte. Vilka faktorer som utöser en lavin och hur du ska göra om olyckan är framme.

Du får också lära dig hur en lavinutrustning fungera och hur du på bästa sätt förbereder dig innan du ger dig ut för att åka skidor i lössnö på större berg.

Åk aldrig ensam!

Undvik att åka offpist ensam. Skulle något hända är det ingen som vet vart du är och ingen som kan hjälpa dig. Att åka offpist är riskfyllt hur underbart det än är att åka i lös, djup och orörd snö.

Det är viktigt att du är medveten om de risker som finns med att åka offpist och att du är förbered på detta.

åka skidor i pudersnö

Utrustning som är bra i offpist

För att få en så bra och säker upplevelse i lössnö behöver du också en bra utrustning. Vi listar allt här under så du lätt ska få en överblick.

 • Breda skidor (Backcountry)
 • Skydd som hjälm och ryggskydd
 • Lavinryggsäck
 • Lavinsändare
 • Lavinsond
 • Spade

Sammanfattning – Åka skidor i lössnö

 • Gå ihop med skidorna
 • Håll armarna framför dig
 • Var mjuk i kroppen och låt skidorna styra
 • Åk bredvid pisten
 • Våga ta fart
 • Hitta en bra linje

Lämna en kommentar