Hyra eller Köpa Skidor? (Våra Tips)

Vad är egentligen bäst, att hyra eller köpa skidor? Vad är mest ekonomiskt? I det här inlägget ska vi reda ut för- och nackdelarna med att hyra eller köpa skidor. Vad som är bra att tänka på innan du bestämmer dig.

Fördelar med att hyra skidor är att du slipper underhålla dom, perfekt om du ska testa på skidor, ska du resa iväg slipper du extra packning och kostnader för att ta med skidutrustning om du flyger.

Fördelar med att köpa skidor är att du kan vara spontan, det är mer prisvärt om du åker skidor ofta, du slipper stå i långa köer, du kommer snabbt ut i skidbacken och du lär känna din utrustning som gör att du kan utvecklas bättre.

Fördelar med att hyra skidor

  • Du behöver inte släpa på extra packning
  • Om du är säker på storlek (Möjlighet att prova dig fram)
  • Du får hjälp med inställningar
  • Du slipper underhålla skidorna
  • Du ska åka skidor för första gången

Fördelar med att köpa skidor

  • Prisvärt om du åker mycket
  • Du lär känna utrustningen
  • Möjlighet att välja skidor efter behov
  • Du kommer snabbt ut i backen (Slipp stå i köer)
  • Du kan vara spontan

När du ska välja att hyra eller köpa skidor

när du ska välja att köpa eller hyra skidor
Hyra eller köpa skidorHyrKöp
NybörjareXX
Testa på skidorX
Osäker på storlekX
Åka en hel säsongX
Vill vara spontanX

Nybörjare

Har du precis börjat åka skidor och fortfarande utforskar skidåkningen. Är det bra att hyr skidor till en början. Skulle du känna att skidor inte är något för dig blir det dyrt om du köpt skidor.

Känner du att det här är något du vill fortsätta med och utvecklas i, då är bästa valet att köpa egna skidor.

Med ett par egna skidor lär du ”känna” skidorna vilket gör det lättare att utvecklas än om du hyr.

Skidor kan skilja sig åt när du hyr från märken och inställningar. Köper du så har du alltid samma inställning som du gillar och modellen på skidor du tycker om.

Testa på skidor för första gången

Är det första gången du ska på skidsemester och prova på skidåkning? Då ska du börja med att hyra skidor.

Eftersom du inte vet om du kommer gilla det eller inte är det bortkastade pengar att direkt köpa skidor inför en skidsemester.

När du hyr skidor hjälper personalen att ta fram rätt längd och skidmodell som passar bra för just dig. De ställer även in skidorna på rätt inställningar anpassat efter din vikt.

Osäker på storlek

Du kanske har åkt skidor några gånger innan men känner dig osäker på vilken storlek och skidmodell du gillar.

Då kan du med fördel testa lite olika skidor genom att hyra, innan du slår till och köper egna skidor.

Det kostar inget extra om du vill byta skidor under dagen det tar bara extra tid från dig.

Du ska åka en hel säsong

Har du köpt säsongskort eller har planer på att åka skidor mer än bara på lov? Då ska du helt klart investera i ett par egna skidor.

Även om det kostar en del i början kommer du snabbat ha tjänat in det igen än om du skulle hyra skidor under en hel säsong.

Fördelen med att du köper egna skidor är också att du slipper stå i långa köer för att hämta ut de hyrda skidorna vilket ger dig mer tid i skidbacken.

Vill vara spontan

En fördel med att köpa egna skidor är att du kan vara mer spontan. Du kan när du vill åka iväg till skidbacken utan att behöva boka hyrskidor.

Kommer du fram till en skidanläggning på eftermiddagen kan du direkt ge dig ut i backen innan de stänger om du vill. Du slipper vara låst till att vänta tills du kan hämta ut hyra skidorna.

Vad kostar det att hyra skidor och pjäxor?

vad kostar det att hyra utrustning

Att hyra både skidor och pjäxor för nybörjare i 6-8 dagar kostar cirka 1000kr för vuxen över 18år. Ska du hyra mer avancerad utrustning kostar det lite mer.

Priserna kan skilja sig åt från olika skidorter där det är dyrare på större skidanläggningar och lite billigare på mindre. Det går också bra att hyra enstaka utrustning om du bara behöver skidor eller bara pjäxor.

Tänk på att boka utrustning innan så din storlek finns inne och så personalen kan förbereda skidor och pjäxor åt dig tills du kommer.

När du kommer till uthyrningen och ska prova pjäxor tänk på att ta på dig dina skidstrumpor för att få en riktigt uppfattning på hur pjäxorna känns.

Hur mycket kostar det att köpa en skidutrustning?

Att köpa en komplett skidutrustning med pjäxor och skidor kostar cirka 7000-17.000kr. Där märke, material och typ av pjäx- och skidmodell spelar roll i priset.

När vi har tagit fram priset har vi inte kollat på något skidpacket, reor eller erbjudanden. Det får såklart ner priset på en komplett skidutrustning. Vi har tagit ordinarie priser.

Skidor: 4000-11.000kr (ordinarie pris) Pjäxor: 3000-7000 (ordinarie pris)

Tips! Köp en komplett utrustning på reor som Black Friday, Mellandagarna och vinterreor som oftast är i slutet på en vintersäsongen. Då kan du fynda!

Begagnade skidor eller köpa nya?

Det finns fördelar med att både köpa begagnat och nya skidor.

Begagnade skidor är ett bra alternativ om du har barn i växande ålder och behöver byta ut storleken ofta. Begagnat är också bra om du inte vill hyra eller lägga alltför mycket pengar på skidor i början. Också bra om du har en budget att hålla.

Fördelen med att köpa nya skidor är att du får de nyaste på marknaden och du vet att de är hela och att inga dolda fel finns.

begagnat eller nya skidor

Sammanfattning – Hyra eller köpa skidor

Det finns både för- och nackdelar med att hyra och köpa skidor.

Den största fördelarna med att hyra skidor är att du slipper underhålla dom genom att valla skidorna regelbundet, du slipper extra packning, att hyra är också perfekt för dig som inte åker skidor ofta.

Fördelar med att köpa egna skidor är att du kan vara spontan, du slipper stå i långa hyrnings-köer och du kan utvecklas bättre eftersom du åker med samma skidor.

Lämna en kommentar