Valla slalomskidor (Komplett guide i 9 steg)

Dags att valla slalomskidorna för första gången? Kul, i det här inlägget kommer vi gå igenom alla steg för att du så enkelt som möjligt ska kunna valla dina slalomskidor själv hemma.

Vi tar även upp vad du behöver och vad som är viktigt att tänka på när du ska valla.

För att valla slalomskidor hemma behöver du valla för rätt temperatur och underlag, vallajärn, plastskrapa och mässing- & nylonborste. Det som är viktigt att tänka på när du vallar är att rengöra belaget innan och att du jobbar åt samma håll skidan glider, från tippen och bakåt.

Hur man vallar slalomskidor själv (9 enkla steg)

 1. Lägg skidorna på ett plant underlag
 2. Rengör belaget på skidorna
 3. Värm upp vallajärnet
 4. Smält vallan mot stykjärnet
 5. Droppa vallan över belaget
 6. Stryk ut vallan jämt
 7. Låt svalna
 8. Skrapa av
 9. Borsta för extra glid

Innan du sätter igång och vallar se till att du har någonstans att vara. Som ett garage, verkstad eller en vindskyddad plast ute.

Undvik att valla skidor inomhus där du bor, det kan bli smutsigt och vallan kan hamna på golvet.

1. Lägg skidorna på ett plant underlag

fäst skidorna i ett vallaställ

Börja med att lägga skidorna på ett plant underlag med belaget (undersidan) uppåt.

Lägg tidningar under för att slippa få valla utanför. Ännu bättre om du har plast du kan rulla ut under det ger ett bättre skydd än tidningar.

Har du ett vallaställ ska du såklart använda det i första hand. Ett vallaställ gör det lättare att valla eftersom du kan sätta fast skidan i det.

2. Rengör belaget på skidorna

När du lagt skidorna på plant underlag eller fäst de i ett vallaställ ska du börja med att rengöra belaget.

Det är för att få bort eventuellt smuts och damm som kan ligga på skidan. Ett rengjort belag gör att den nya vallan fäster bättre.

Torka först med en lätt fuktig trasa och sen med en torr trasa. Hushållspapper och toapapper funkar också bra att torka torrt med.

Vill du vara extra noga kan du även borsta belaget för att få bort gammal valla. Tänk på att borsta åt samma håll som skidan glider, alltså börja fram på tippen och borsta bakåt.

3. Värm upp vallajärnet

valla skidor hemma

Nu när belaget är rengjort är det dags att värma upp vallajärnet. Ett resestrykjärn fungerar också bra att valla skidor med men är svårare att få en jämn temperatur på än ett vallajärn.

Värm upp strykjärnet till den temperatur som står angiven på vallan du använder. Det är för att vallan ska smälta ordentligt.

Temperaturen kan skilja sig åt beroende på vilken valla du har.

4. Smält vallan mot strykjärnet

smält vallan på järnet

När du fått upp rätt temperatur på vallajärnet sätter du vallabiten mot strykjärnet och smälter vallan.

Du märker när vallan börjar smälta och bli mjuk.

Om du vill kan du även applicera vallan direkt på belaget genom att stryka ut det när vallan smällt lite, innan du börjar droppa det över.

5. Droppa valla över belaget

droppa valla över belaget

När vallan börjar smälta är det dags att doppa det över belaget.

Börja från ena ända på skida så du har koll på vart du droppat och jobba dig åt det andra hållet. Vi börjar alltid från tippen och jobbar oss bakåt på skida.

Försök att droppa vallan jämt så det inte droppar för mycket på ett och samma ställe och mindre på ett annat. Det blir svårare att stryka ut sen om det är en klump av valla på skidan.

6. Stryk ut vallan jämt

stryk ut vallan jämt

När du droppat ut vallan på belaget är nästa steg att stryka ut det jämt över hela undersidan på skidan.

OBS! Tänk på att inte ha strykjärnet på samma ställe för länge, du riskerar att bränna sönder belaget och förstöra din skida.

7. Låt svalan

Efter att du strykt ut vallan över skidan ska du låta den svalan. Vänta i minst 10 minuter innan du börjar med nästa steg.

Varför du behöver vänta är för att vallan ska stelna och sjuka in i belaget på skidan.

8. Skrapa av

skrapa av vallan skidan

När vallan har fått svalna och stelnat till sig är det dags att skrapa av överflödig valla. Genom att att skrapa av den överflödiga vallan får du bättre glid.

Det gör du lättast med en plexiskrapa men går lika bra att använda en bilskrapa. Använda inga skrapor i metall det förstör belaget.

Det är viktigt att du skrapar åt samma håll som skidan glider, alltså från tippen av skidan och bakåt. Skrapa i långa jämna drag så du inte gnuggskrapar. Skrapa tills den överflödiga vallan är bortskrapad.

Har du fått valla på sidorna av skidan ska du även skrapa bort det. Det finns speciella skrapor som är till för det, de skraporna har som små hack i sig.

9. Borsta undersidan för extra glid

borsta belaget för extra glid

Det här är inget som du måste göra utan skidan är färdig vallad vid steg 8. Det här gör du om du vill ha extra bra glid i backen.

Börja med att borsta belaget den grövsta borsten (mässingrborsten) och avsluta med en finare borste (nylonborste). Även här ska du följa skidans åkriktning från tippen och bak när du borstar.

Vi brukar använda en vit tvättsvamp ibland, först börjar vi med den grova sidan som är vit och sedan går vi över med den mjukare sidan.

Det här behöver du för att valla skidor

utrustning för att valla
 • Valla
 • Vallajärn
 • Plastskrapa
 • Borste (mässing & nylon)
 • Tidningspapper eller plast

Valla

Valla måste du ha för att kunna valla skidorna så klart. Välj en valla som passar till temperatur och underlaget. Det står oftast angivet på vallan.

Ett riktmärke du kan följa är att valla med blå färg står för en hård valla som passar bäst för kallare temperaturer medan en valla med gul färg är mjukare och passar bättre i varmare grader och blöt snö.

Vallajärn

För att vallan ska smält behöver du ett vallajärn. Det går även att använda ett resestrykjärn det har vi gjort några gånger.

Men vi skulle rekommendera ett riktig vallajärn, det är lättare att jobba med och du får en jämn värme på vallajärnet tillskillnad från ett resestrykjärn.

Ett vallajärn använder du också för att styka ut vallan jämt över belaget.

Plastskrapa

Plastskrapa behövs för att skrapa bort överflödig valla och för att ge ett bra glid.

Oftast används en plexiskrapa men det går lika bra att använda en bilskrapa du använder för att skrapa bort frost med från rutorna på bilen.

Borste (mässing & nylon)

Borste i mässing eller en vildsvinsborste är bra att ha om du vill ge dina skidor extra bra glid. Inget du måste ha men är bra om du vill vara noga och göra vallningen ordentligt.

Borstar finns i olika varianter av hårdhet. Vi tycker det räcker med en hård borste och sen avsluta alltid med en mjuk borste i nylon.

Tidningspapper eller plast

För att skydda golvet i garaget eller verkstan är det bra att lägga ut tidningspapper på golvet där du ska valla.

Det gör det lättare att städa efter dig och du slipper få valla på golvet om du skulle droppa valla utanför skidan, vilket är lätt hänt.

Du kan också rulla ut en bit plast på golvet om du har det hemma det ger ett bättre skydd.

Snabbvalla slalomskidor

Mellan den vanliga vallningen kan du snabbvalla emellanåt eller om du upplever att du har dåligt glid och snabbt vill förbättra glidet på skidorna. Att snabbvalla går enkelt och snabbt 😉

Även snabbvalla finns för olika temperaturer och underlag som står på förpackningen.

Så här snabbvallar du:

 1. Lägg skidorna på plant underlag
 2. Torka rent belaget från eventuell smuts med tort toapapper
 3. Skaka snabbvallan
 4. Dutta ut en mängd valla på belaget
 5. Styk ut vallan i skidans åkriktning med hjälp av applikatorn
 6. Torka bort överflödig valla
 7. Klar!

Hur ofta ska man valla skidor?

Det beror helt på hur mycket du åker. Ju mer du åker desto oftare behöver du valla dina skidor. Underlaget du åker på har också betydelse för ofta du måste valla.

Åker du mycket på hårt och isigt underlag slits vallan bort fortare än om du åker i mjuk puder snö. Åker du 1-2 gånger om året räcker det med att valla en gång per säsong.

Tecken på att du behöver valla:

 • Dåligt glid
 • Belaget känns tort
 • Snö fastnar på undersidan
 • Belaget ser vitt och matt ut

Vilken valla ska man använda?

Vilken valla du ska ha beror på två saker, temperatur och underlag. De finns färgkoder på vallan som gör det lättare att hitta rätt valla.

Exempel: Är det isigt och hårt i backen och temperaturen ligger på -8 är blå valla bra. Är det däremot varmt och blötsnö med en temperaturen på +6 grader då passar en gul valla bättre.

Färgkod på skidvalla

 • Grön – (-14 till -32)
 • Blå – (-6 till -12)
 • Lila – (-2 till -8)
 • Röd – (-4 till +4)
 • Gul – (0 till +10)

Måste man valla nya slalomskidor?

Ja det behöver du. Nya slalomskidor har oftast en fabriksvalla men du behöver ändå valla skidorna innan du använder dom för att få ett bra glid i backen.

Köper du nya skidor i butik brukar butiken oftast erbjuda att valla skidorna åt dig. Köper du skidor på nätet får du valla de själv hemma i de steg vi tagit upp i inlägget. Eller så lämnar du in de till någon butik som kan valla.

Sammanfattning – Valla slalomskidor

 • Lägg skidorna på ett plant underlag
 • belaget på skidorna
 • Värm upp vallajärnet
 • Smält vallan mot stykjärnet
 • Droppa vallan över belaget
 • Stryk ut vallan jämt
 • Låt svalna
 • Skrapa av
 • Borsta undersidan

Lycka till! 🙂

Lämna en kommentar