Åka skidor med hund (8 tips för skidåkning med hunden)

Att ta med sig hunden i skidbacken är både kul och ett trevligt sällskap. Men det finns endel saker att tänka på innan du tar med dig din fyrbenta vän upp i backen.

I det här inlägget kommer vi gå igenom saker som är viktigt att tänka på om du vill åka i skidbacken med din hund. Du som hundägare har ansvar för dig och din hunds säkerhet.

För att åka skidor med hund i en skidbacken ska du välja tider när det är mindre folk, du ska vara säker på skidor, hunden ska lyda, hunden ska varar kopplad, ta det lugnt det är slitsamt för en hund att springa nerför en backen flera gånger och håll er på sidan.

1. Välj tider när det är mindre folk i backen

skidbacke med lite folk

Det kan vara stressande för hunden när det åker förbi mycket folk i hög hastighet och den kan bli påkörd av skidåkare om de inte ser den eller om den springer ut framför en skidåkare.

På vissa skidorter är det inte tillåtet att ta med hund i pistade backar av säkerhetsskäl vilket vi förstår. Kolla upp det innan!

Därför krävs det mycket av dig som hundägare. Så det blir en rolig och lyckad aktivitet för er båda.

Åk tidigt på morgonen eller sist ner

För att få en härlig upplevelse i skidbacken som inte känns stressande för dig eller hunden är att åka tillsammans när det är som minst folk i backen.

Tidigt på morgonen och innan backen stänger på eftermiddagen är det som minst folk och mycket lugnare.

Tips! Ta sista liften upp och vänta ut folket så ni är de sista ner men ha ändå koll även om ni tror att ni är sist ner. OBS! Vänta inte allt för länge då pistmaskinen sätter igång att pista backen vid stängning.

Välj en mindre skidort

Ett annat tips om du vill åka med din hund i skidbacken är att välja mindre skidorter där det inte är så mycket folk. Eller att åka när det inte är lov och helger.

Då är det mycket lugnare i backen och mindre stressigt.

2. Du ska vara säker på skidor

Det är viktigt att du är en van skidåkare och har åkt skidor ett tag innan du tar med dig din hund i skidbacken. Du ska också kunna åka i alla backar.

Ibland kan en blå flack backe ha lite brantare partier som du måste vara beredd på och kunna hantera, dessutom hantera det med en hund.

Träna innan du tar med dig hunden i backen

Känner du dig ringrostig eller inte riktigt säker på skidor? Det bästa du kan göra då är att åka mycket skidor så du blir säker.

När du är säker och känner dig bekväm med att åka skidor är det också bra att testa lite lätt hur det känns att vara kopplad till din hunden.

Testa att köra tillsammans i små backar innan ni ger er ut i de längre backarna ihop.

3. Hunden ska ha bra grundlydnad

För att få en bra och lyckad upplevelse i skidbacken tillsammans med din hund är det viktigt att den har en bra grundlydnad.

Har den inte det kommer det bli svårt att vistats tillsammans i skidbacken. Så träna isfall upp hunden på att lyda.

Träna in olika kommandon

Det är bra om du kan träna in olika kommandon med hunden innan ni ger er ut i backen. Det kommer göra det lättare att styra.

Kommandon som är bra att öva in:

  • Stanna
  • Sakta
  • Framåt

4. Använd rätt utrustning

Att ha en bra utrustningen är viktig för både dig och din hund. Det ska vara så bekvämt som möjligt för er båda.

Du ska ha en hundsele och ett elastiskt koppet till hunden och ett förarbälte (midjebälte) till dig själv.

Vi tycker också det är viktigt att din hund bär en reflexväst när den vistas i skidbacken. Det gör det lättare för andra att uppmärksamma hunden och kan sakat ner i förväg om de ser er.

Hundsele & elastiskt koppel (draglina)

Välj en hundsele som passar din hunds storlek och att den inte skaver någonstans. Därför är det viktigt att du mäter hunden ordentligt innan.

Eller besöker en djurbutik och testar ut. Låt även din hund vänja in sig vid att bära selen innan ni ger er ut i backen.

Viktigt att du har ett elastiskt koppel mellan dig och hunden så du inte har ett stumt koppel. Ett elastiskt koppel dämpar rycken från hunden.

Förarbälte (midjebälte) till dig

För att du ska kunna koppla ihop dig med hunden behöver du ha ett förarbälte runt din midja. I det midjebältet fäster du det elastiska kopplet som gör att du och hunden sitter ihop.

Med ett midjebälte har du händerna fria och du slipper åka och hålla i ett koppel samtidigt som du åker skidor. Välj ett vadderat midjebälte som går att justera det är bekvämast att bära.

5. Träna hunden innan

hund och skidor

Även om du är säker på att åka skidor så är det lika viktigt att du träna upp din hund på att springa i nedförsbackar. Ta aldrig upp din hund i en skidbacke om den aldrig har gjort det förut av olika anledningar.

Det är otroligt slitsamt för en hund att springa nedför en backe flera gånger, speciellt för deras framben och tassar.

Det är viktigt att du tränar upp hundens muskler och senor innan, låt den springa upp och ner i olika mindre backar då och då. Åk skidor med din hund på plan mark så den lär sig ha sele och att dra. Öka sedan successivt med lite längre backar.

6. Hunden ska vara kopplad

Hundar får inte springa fritt i en skidbacken av flera anledningar. Dels så är det inte säkert varken för hunden eller för andra skidåkare.

Hunden kan bli på körd då skidåkare susar ner för backen i höga hastigheter även skidåkaren kan skada sig illa om den skulle krocka med en hund.

I fjällen är det även koppeltvång eftersom det bedrivs renskötsel i många områden. Dessutom får du mindre koll på hunden om den är lös även om den är duktig på att lyda och komma på inkallning.

7. Värm upp hunden med en promenad

Precis som för oss människor är det viktigt att värma upp kroppen innan vi utför någon form av sport samma sak är det för hundar.

Genom att värma upp innan minskar du risken för skador och slitage på kroppen. Så ta inte bilen till backen och sen direkt upp med liften.

Låt hunden springa och leka lite innan eller ta en promenad till skidbacken om ni kan.

8. Ta det lugnt åk inte flera gånger i skidbacken

Det är viktigt att du tar det lugnt med din hund när ni åker utför i skidbacken. Vi var inne på det lite tidigare i inlägget att det sliter på hundens kropp att springa nedför i långa skidbackar.

Åk inte flera gånger utan det räcker med 1-2 gånger beroende på hur lång backen är. Är det en kortare skidbacke kan ni åka två gånger.

Ska ni exempelvis ta er ner för Åreskutan till byn som är en väldigt lång skidbacke räcker det med en gång. Tänk på att pausa emellanåt så hunden inte springer konstant nedför. OBS! Åk i slutet på dagen när det är mindre folk.

Håll er på sidan i backen

När du åker med hund i en pistad skidbacke är det viktigt att ni håller er på sidan så ni inte åker mitt i backen.

Även om ni åker när det är mindre folk kan det ändå dyka upp skidåkare ibland som susar ner för skidbacken.


hund i skidbacke

Ta hand om tassarna på hunden

När en hund är ute och springer i snön kan det bildas isklumpar mellan trampdynorna som inte alls är skönt för hunden. Därför ska du kolla tassarna noga efter varje gång ni varit ute i snö.

Tassalva

Trampdynorna kan även bli hårda och spricka. För att undvika det och för att skydda tassarna på hunden kan du smörja in de i tassalva. Tassalva både mjukgör och skyddar mot snö, isbildning och salt.

Hundsockor (tasstofflor)

För att skydda tassarna ytligare kan du använda hundsockor som du sätter över tassarna när de springer nerför skidbacken. Hundsockorna i nylon skyddar mot kyla, snö och vasst underlag.

Utrustning du behöver för att åka skidor med hund

För att ta med hunden ut i skidbacken behöver du också endel utrustning för att det ska funka. Mycket har vi tagit upp i inlägget men vi listar upp den utrustning du behöver här under så får du en bättre översikt på allt.

  • Hundsele
  • Elastisk koppel (draglina)
  • Midjebälte till dig
  • Reflex väst till hunden
  • Tassalva
  • Hundsockor (Tassockor)

Åka lift med hund

Hundar får oftast åka med i liften upp men är inte tillåtet överallt så kolla vad som gäller på skidanläggningen du är på, för att vara säker. Men det sker på egen risk.

Du måste känna dig trygg med att din hund klara av turen och kommer sitta still. Att ta liften är ett snabbt och smidigt sätt att komma upp på fjället med hund.

Känner du dig osäker finns oftast leder ni kan ta uppför på många skidorter. Om det inte finns kan ni gå uppför backen men håll er på sidan så ni inte är i vägen.

Sammanfattning – Åka skidor med hund

  • Välj tider när det är mindre folk i backen
  • Du ska vara säker på skidor
  • Hunden ska ha bra grundlydnad
  • Använd bra utrustning
  • Hunden ska vara kopplad
  • Träna hunden innan
  • Värm upp hunden med en promenad
  • Ta det lugnt åk inte flera gånger i skidbacken
  • Ta hand om tassarna

Lämna en kommentar