Köpa begagnade skidor (6 saker du ska kolla innan köpet)

Att åka skidor kan snabbt bli dyrt med all utrustning som behövs eller om du har barn som växer ur skidorna och som behöver bytas ut varje till varannan säsong.

Du kanske är nybörjare och vill testa en säsong men inte lägga allt för mycket pengar på något du inte vet om du kommer gilla eller inte. Då är begagnade skidor ett perfekt sätt att komma igång på. Vi berättar mer i inlägget vad som är viktigt att kolla efter!

Kolla det här när du köper begagnade skidor, stålkanter, belaget (undersidan), delaminering, antal borrhål, bindningar och vilken skidmodell det är så de passar din åkstil.

Kolla det här när du köper begagnade skidor

Att kollaBra teckenDåligt tecken
StålkanterJämna, vassaHack, rundade
BelagBlank, bra färg, slätTorr, matt, djupa repor
DelamineringSlät utan djupa hackSkiktet har släppt från skidan
Antal borrhålFå borrhålMånga borrhål
BindningarSer hela ut, rätt vikt och storlekTrasiga, går ej att klicka i pjäxor
SkidmodellSkidor efter din åkstil (Pist, park, offpist)Skidor som inte passar din åkstil

1. Stålkanterna

När du gjort en snabb överblick av skidorna ska du kolla hur stålkanterna ser ut. Är de jämna och vassa eller ojämna med hack och repor i sig? Är det mycket hack på kanterna eller bara några få?

Oftast går det att fixa stålkanterna genom att slipa till dom. Men är det mycket repor blir de svåra att slipa och få de bra.

Kolla också så inte stålkanten lossnat från själva sidan av skidan. Visst går det att laga men det kommer bli en både dyr och svår reparation att göra och det kommer påverka körbarheten på skidorna. Ett par bra stålkanter ska vara vassa och jämna!

2. Kolla belaget (Undersidan på skidan)

Vänd sedan på skidorna och kolla hur belaget ser ut. Skidor som använts har oftast små repor på belaget, det är ingen fara och något du själv kan fixa eller lämna in för.

Är det däremot djupa repor som går in till kärnan på skidan eller skador nära kanterna? Undvik att lägga pengar på dessa skidor eftersom de sällan går att rädda.

Belagen på undersidan kan även se torra och vita ut, det kan du ordna genom att valla. Men vill du ha ett par körbara skidor direkt ska du undvika om belagen är vita, torra och har repor i sig. Bra belag ska vara blanka, släta och utan stora repor och jack.

3. Delaminering (Skikten på skidan)

Gå över hela skidan med fingrarna försiktigt för att noga kunna känna om skiktet på skidan släppt på något ställe. Oftast sker det vid kanter och ovanpå skidan.

Du kommer lätt känna med fingrarna genom att du fastnar i något hack eller liknande. Kolla sedan nog om det ser ut som att skiktet lyft och börjat släppa från skidan, då har den delaminerat.

Även om det bara släppt lite är det en tidsfråga innan det kommer släppa mera och därför inte värd att lägga pengarna på.

4. Antal borrhål

När man fäster bindningar på skidor borrar man hål i själva skida. Har bindningarna monterats om flera gånger kommer flera borrhål finnas i skidan.

Med många borrhål blir skidan försvagad och hållbarheten blir sämre. Det blir även svårt för dig att montera om bindningar eftersom det kommer sitter flera skruvhål i skidan.

Fråga därför alltid säljaren hur många gånger de monterat om bindningarna eller om de kan ta bort bindningarna så du kan se. Det bästa är att köpa ett par skidor där nuvarande bindningar passar dina pjäxor.

5. Se över bindningarna

begangnade bindningar

Kolla så bindningar ingår i köpet av skidorna. Att köpa separata bindningar blir dyrt. Hur funktionen är på bindningarna är svår att se. Men du kan kolla efter andra saker.

Se över bindningarna så de ser hela ut, skaka lite på bindningarna om något sitter löst. Kolla så de passar din storlek på pjäxor, har rätt vikt och är anpassade för din åkstil. Har du planer på att topptura då ska du exempelvis inte ha ett par alpina bindningar.

Ett par bindningar kan ha tappat färg men det betyder inte att de är dåliga. Testa att klicka i och ur pjäxan, det ska gå enkelt.

6. Vilken skidmodell är det

Idag finns skidor i olika modeller till skillnad från förr. Därför är det viktigt att du köper ett par skidor som passar din åkstil.

Gillar du att åka snabbt ner i pistade skidbackar, hänger du mycket i parker och åker rails, hopp och på boxar? Eller åker du helst i orörda offpist områden?

Formen, spänsten och längden på skidorna variera beroende på vilken skidmodell du använder. Skidmodellerna delas in i fyra olika kategorier för att passa olika åkstilar.

Pistskidor (Carvingskidor)

Det här är den absolut vanligaste skidmodellen som passar bäst om du gillar att åka i ny pistade skidbackar och vill svänga snabbt.

All Mountain

Precis som namnet avslöjar är det allround skidor som passar på hela berget. Du kan åka i hårt pistade backar, puder i offpisten och i uppkörda backar på eftermiddagen. Perfekta skidor om du inte vill känna dig begränsad.

Freeride/park

Parkskidor passar dig som åker mest i snowparken med hopp, rails och boxar. På dessa skidor är det ingen skillnad på fram- och bakdel därför har de namnet twin-tip. Det är också ett par mjukare skidor till skillnad från pistskidorna och blir ostabila i hög fart.

Backcountry

Åker du mycket utanför backarna i offpisten där snön är orörd? Då är dessa skidor för dig. Det är de bredaste skidorna du kan köpa eftersom de ger ett bra ”flyt” över pudersnön. De är mjukare än ett par All Mountain skidor eftersom du inte kantar på samma sätt i offpisten.

Fördelen med att köpa begagnade skidor

fördelen med begangnade skidor

Det finns flera fördelar med att köpa begagnade skidor istället för ett par ny. Det främsta är att det är betydligt billigare än ny skidor. Det är också ett miljövänligare val än att köpa nytt hela tiden.

Är du nybörjare och vill testa på skidor en vintersäsong för att se om det är något för dig, då kan ett par begagnade skidor vara bra att börja med för att komma igång.

Begagnade skidor är också bra om du har barn som växer. Skidorna måste nästan alltid bytas ut efter varje säsong. Och det blir en dyr sport att hålla på med då. Därför är begagnade skidor ett bra alternativ tills de växt klart.

Vart kan man köpa begagnade skidor?

Det finns många byt och sälj sidor på nätet där du kan hitta begagnade skidor bland annat på Freerides köp&sälj, Facebook och Blocket.

I Stockholm finns Skidbytarboden som har ett stort utbud av begagnade skidor och annan skidutrustning.

I många städer hålls även skidbytardagar som hålls av Friluftsfrämjandet där kan du även se i vilka städer det är skidbytardagara och när de är.

Sammanfattning – Köpa begagnade skidor

  • Stålkanter
  • Belag (undersidan)
  • Delaminering (Skiktet på skidan)
  • Antal borrhål
  • Se över bindningarna
  • Vilken skidmodell

Lämna en kommentar