Billigaste liftkorten i Sverige 2022 (Liftkortspriser)

Att åka på skidsemester är dyrt. Det som oftast kostar mest är själva liftkortet. I det här inlägget listar vi Sverige billigaste liftkort.

Vi utgår från vad priset på ett liftkort kostar för en vecka (6-8dagar). Vi har valt att ta med de populäraste skidorterna i Sverige och börjar med den billigaste skidorten först.

De billigaste liftkorten i Sverige får du i Lofsdalen, Säfsen, Himmelfjäll, Järvsö, Orsa Grönklitt, Romme Alpin, Kläppen, Hemavan, Idre Fjäll och Sälen. Dyraste liftkortet i Sverige får du i Åre.

Veckopriser för liftkort

Skidanläggning1 vecka1 dagSäsongskort
1. Lofsdalen1565kr345kr4395kr
2. Säfsen1645kr435kr4155kr
3. Himmelfjäll (Idre)1665kr385kr4670kr
4. Järvsö1910kr425kr4700kr
5. Orsa Grönklitt1955kr465kr3950kr
6. Romme Alpin1975kr450kr5895kr
7. Kläppen2105kr460kr5820kr
8. Branäs2165kr480kr5465kr
9. Hemavan2180kr480kr6030kr
10. Idre Fjäll2215kr485kr5565kr
11. Sälen2295kr494kr7995kr
12. Riksgränsen/Björkliden2375kr430kr4595kr
13. Vemdalen2421kr522kr8095kr
14. Stöten2523kr456kr6595kr
15. Funäsfjällen2560kr560kr6355kr
16. Åre2619kr565kr8195kr

Priserna i listan är för vuxna (18-65år).

Har du inget liftkort (keycard) sen tidigare tillkommer en avgift på 50-60kr. Priset variera beroende på skidanläggning.

1. Lofsdalen (1565kr)

Att en fjällort skulle ligga på första plats för att ha det billigaste liftkortet trodde vi inte och vart glatt överraskade när vi såg att det var Lofsdalen.

Det är en liten skidanläggning men med en stor fjällnatur. Här finns flacka och lättåkta backar, Sveriges längsta belysta skidbacke och Sveriges tredje brantaste skidbacke Rännan.

Lofsdalen har både Sveriges billigaste veckokort och dagskort!

Lofsdalen passar både dig som söker svåra och utmanande backar men också dig som vill ha lättåkta backar. Här kan du åka skidor från mitten av december till mitten av april.

2. Säfsen (1645kr)

På andra plats för billigaste liftkortet i en vecka hittar du Säfsen. Säfsen är en anläggning som ligger i södra Dalarna i Ludvikas kommun.

Det är en mindre skidanläggning men en väldigt mysig sådan. Säfsen är ett perfekt ställe för dig som är nybörjare eller åker med mindre barn.

Ett stort utbud av gröna backar och familjeområden finns. Säfsen ligger heller inte lågt från Örebro, Stockholm och Göteborg tillskillnad vad fjällen gör.

3. Himmelfjäll (1665kr)

Bronsplatsen för billigaste skidanläggningen i Sverige går till Himmelfjäll. Himmelfjäll ligger på vänster sida innan du kommer upp till Idre Fjäll.

Himmelfjäll har Sveriges näst billigaste dagskort!

Det är en mindre skidanläggning än vad Idre är och har inte funnits speciellt länge. Utan är fortfarande under uppbyggnad.

Himmelfjäll är också ett barn- och nybörjarvänligt skidområde med många gröna backar att åka i. Från Himmelfjäll har du även nära till Idre Fjäll om du skulle vilja åka i större och längre skidbackar.

4. Järvsö (1910kr)

billiga skidanläggningar

På fjärde plats på skidanläggningar med billigaste liftkort ligger Järvsö. De är en lättillgänglig skidanläggning för stockholmare som ligger i Hälsingland.

Det går snabbt att ta sig hit med bil eftersom det mesta är motorväg hela vägen från Stockholm. Annars går tåget dagligen och direkt till Järvsö från både Stockholm och Lidköping.

Järvsö passar de flesta skidåkare, barnvänliga backar men också en snowpark med rails, boxar och hopp för den som vill trixa finns.

5. Orsa Grönklitt (1955kr)

Orsa Grönklit hamnar på en femte plats av billigaste liftkort för en vecka i Sverige. Men på en första plast för att ha det billigaste säsongskortet. Orsa Grönklitt ligger i Dalarna norr om Mora. Det är berget Grönklitt du åker utför.

Orsa Grönklitt har det billigaste säsongskortet!

Här bjuds du på en varierande skidåkning trots att det är en mindre skidanläggning med 22 nedfarter. Förutom att åka i pistade backar finns snowpark, offpist, puckelpist område och lättåkta gröna backar.

6. Romme Alpin (1975kr)

Det sjätte billigaste liftkortet för en vecka har Romme Alpin. Även Romme ligger i Dalarna lite utanför Borlänge.

Här kan du åka i 33 varierande nedfarter och du tar dig snabbt ut till backarna med Rommes snabba liftar. Romme Alpin ligger endast 22mil från Stockholm.

Från Stockholm kan du ta en direkt buss till Romme från centralen på helgerna. Trots närheten till Stockholm åker du skidor i en vitklädd natur då Romme snabbt kan producera snö vid ihållande minusgrader.

7. Kläppen (2105kr)

I Kläppen får du Sveriges sjunde billigaste liftkort för en vecka. Innan du kommer fram till Sälen kommer du passera Kläppen.

Här finns 21 liftar och 37 nedfarter där flest backar är gröna vilket gör Kläppen till en barnvänligt skidanläggning. Kläppen Snowpark är en av Sveriges bästa parker.

Till Kläppen åker även många proffs för att åka i deras populära snowpark som har utsetts till Sveriges bästa park flera år i rad. Du kan skymta Kläppens snowopark då och då i många skidfilmer.

8. Branäs (2165kr)

På åttonde plats av billiga liftkort för en vecka ligger Branäs. Branäs är en skidanläggning som ligger i Värmland men nära till både den norska gränsen och till Dalarna.

Här finns 33 nedfarter och 28 liftar. Här hölls även Sveriges första tävling i Skicross 2009.

Flera boendealternativ finns nära skidbacken som passar alla plånböcker. Branäs har mer gröna och blåa backar än vad de har branta, endast en svart backe finns.

9. Hemavan (2180kr)

liftkort hemavan

Hemavan hamnar på en nionde plats för billigaste liftkort men är det tredje billigaste liftkortet i fjällen. Det är också norra Sveriges största skidort.

Här åker du utför i en mäktig fjällmiljö som passar så väl för barnfamiljer men också dig som gillar offpist där Kobåset är ett populärt område.

Till Hemavan kan du ta ett direkt flyg från Stockholm som endast tar 2 timmar och du landar nästan mitt i byn. Från flygplatsen har du en kort promenad till byn och skidbackarna.

10. Idre Fjäll (2215kr)

På tionde plats hittar vi Idre Fjäll där en veckas liftkort kostar 2215 kr för en vuxen. Men deras säsongskort är billigare än vad både Hemavan, Kläppens och Romme Alpins säsongskort är.

Idre Fjäll är mest känt för Pernilla Wiberg hotell och Chocken. Förutom det öppnar även en kortare nedfart redan i oktober med hjälp av sparad snö.

Gränjåsvålen som anläggningen ligger på mäter 890 meter över havet. Och det finns totalt 41 nedfarter där de flesta är gröna backar.

11. Sälen (2295kr)

Nu börjar vi närma oss slutet på listan och nu börjar liftkorten bli dyrare. Sälen hamnar på en elfte plats för billigaste liftkortet i Sverige. Med Sälens liftkort har du tillgång till 99 nedfarter.

Med Sälens liftkort kan du åka på Sälens alla anläggningar som är Lindvallen, Högfjället, Tandådalen och Hundfjället. Vilket gör att du har tillgång till 99 nedfarter.

Med liftkortet åker du även gratis mellan anläggningarna med deras skidbuss. I Hundfjället ligger också Sveriges näst brantaste backe nämligen Väggen.

12. Riksgränsen/Björkliden (2375kr)

Vill du åka skidor en vecka i Riksgränsen/Björkliden kostar det 2375kr vilket gör att de hamnar på en tolfte plats. Men hamnar på en femte plast för Sveriges billigaste säsongskort.

Riksgränsen/Björliden är ett snösäkert val. Här åker du skidor i Sveriges nordligaste skidort som ligger på gränsen till Norge.

Du kan åka skidor in i maj och snömängden behöver du inte varar orolig för. Riksgränsen och Björkliden är ett riktigt paradis för dig som gillar att åka offpist.

13. Vemdalen (2421kr)

liftkort vemdalen

På en tolfte plats ligger Vemdalen. Vemdalen är ett samlingsnamn för Vemdalsskalet, Björnrike och Storhogna/Klövsjö.

Med ett liftkort i Vemdalen kan du åka på alla anläggningar i Vemdalen och du får då tillgång till 58 nedfarter av gröna, blåa, röda och svarta backar.

Även om inte Vemdalen har det dyraste liftkortet för en vecka har de det näst dyraste säsongskortet efter Åre, det skiljer endast 100kr mellan skidanläggningarna.

14. Stöten (2523kr)

Stöten hamnar på en fjortonde plats och ligger i Sälenfjällen efter Hundfjället. Stöten ägs inte av SkiStar utan köper du ett liftkort här är det endast på Stötens anläggning då kan åka.

Här i Stöten ligger Dalarnas längsta skidbacke på 3km.

Du får tillgång till 47 nedfarter där 27 av dom är gröna backar vilket gör Stöten till en av de bästa ställena för både nybörjare och barnfamiljer. Stöten har även Sälens högsta fallhöjd på 398 meter.

15. Funäsfjällen (2560kr)

Näst sist på listan för det billigaste liftkortet i en vecka hamnar Funäsfjällen vilket också gör de till de näst dyraste stället att åka skidor på i en vecka.

Men du får däremot tillgång till sex skidområden som hör till Funäsfjällen. Det är Tänndalen, Funäsdalsberget, Tändalsvallen, Ramundberget, Kappruet och Tänneskröket.

Med liftkortet kan du åka gratis med skidbuss mellan de olika skidområdena vilket gör att du kan lämna bilen vid stugan.

16. Åre (2619kr)

På sista plats hamnar Åre som har Sveriges dyraste liftkort när det gäller allt. De har de dyraste liftkortet för en dag, en vecka och det dyraste säsongskortet. Det är även dyra boenden här och ett restaurang eller café besök kostar också en del.

Men och andra sidan har Åre verkligen allt man kan önska sig som barnvänliga backar, fina offpist områden och snowpark.

Åre har Sveriges dyraste liftkort!

I Åre finns något för alla och här ligger även Sveriges längsta skidbacke som är 6,5km. Har du en budget att hålla och är ute efter en billig skidsemester är inte Åre det bästa valet.

Utnyttja Early-Bird rabatt för billigare liftkort

Kolla om skidanläggningen du ska till har en early-bird rabatt. Oftast har de flesta anläggningar en ”köpa tidig” rabatt. Rabatten är mellan 10-20% på priset. Hur många procent det är varierar på olika anläggningar.

För att få en early-bird rabatt måste du köpa liftkortet innan ett visst datum som antingen är innan sista oktober eller sista november.

Rabatt på liftkort för boende i kommunen

Bor du och är skriven i en kommun med en skidanläggning finns oftast en kommunrabatt. Det här är inget som anläggningarna går ut med eller som står på deras hemsidor.

Därför är det viktigt att du kollar upp det innan du köper ett säsongskort, så du inte missar att ta del av rabatten som oftast är 25% av priset. Hur mycket rabatt du får är också varierande för olika kommuner.

För att få kommunrabatten måste du kunna bevisa att du är skriven i kommunen genom att visa din folkbokförings adress från skatteverket med en giltig legitimation. Det finns inget sista datum för att nyttja denna rabatt utan du kan använda kommunrabatten när som under säsongen.

kommunrabatt på liftkort

Sammanfattning – Billigaste liftkorten i Sverige

  • Lofsdalen (1565kr)
  • Säfsen
  • Himmelfjäll
  • Järvsö
  • Orsa Grönklitt
  • Romme Alpin
  • Kläppen
  • Branäs
  • Hemavan
  • Idre Fjäll
  • Sälen
  • Riksgränsen/Björkliden
  • Vemdalen
  • Stöten
  • Funäsfjällen
  • Åre

1 svar på ”Billigaste liftkorten i Sverige 2022 (Liftkortspriser)”

  1. Finns det någon fjällanläggning som ger rabatt på lift/säsongskort till studenter? Elr iaf någon som ser det stora värdet i det för att motverka svackorna?

    Svara

Lämna en kommentar