Åka längdskidor med hund (5 tips & bra utrustning)

Hur mysigt är det inte att kunna ta med hunden ut i skidspåret. Trevligt med sällskap och ni båda får motion. Dessutom älskar hundar att få vara ute och röra på sig. Men det kräver också lite planering innan.

Med en bra planering och förberedelser kommer tiden i skidspåret bli magiskt för er båda. Har din hund aldrig dragit förut är det viktigt att du tränar upp den successivt innan ni ger er ut i spåret tillsammans.

När du åker längdskidor med hund ska du först kolla så det är tillåtet i skidspåret, du ska vara säker på längdskidor, din hund ska ha en grundlydnad och träna hunden på att dra om den inte gjort det innan.

1. Kolla så hund är tillåtet i spåret

hund i skidspår

Det första du ska göra innan du ger dig ut i skidspåret med din hund är att kolla så det är tillåtet. Det kan skilja sig från ställe till ställe.

På många skidorter brukar det oftast finnas ett separat spår där det är tillåtet att ha hund med sig. Men kolla alltid upp det noga innan du ger dig iväg.

Du kan gå in på skidanläggningarnas hemsidor och få upp en spårkarta med symboler som visar om du kan ta med hund i spåret eller inte.

Koppeltvång i fjällen

På många fjällorter är det koppeltvång på hundar på grund av renskötsel. Därför får du inte åka längdskidor med din hund lös.

2. Hunden ska ha bra grundlydnad

För att kunna njuta av en skidtur tillsammans med din hund är det viktigt att den lyder dig och gör som du säger.

Det är också bra om den kan stå still medans du sätter på dig skidor och gör dig iordning för att åka. Börjar hunden dra eller röra på sig är det lätt att du tappar balansen och ramlar.

Lär även din hund olika kommandon som ”framåt” och ”stanna”, du kan också lära den ”höger” och ”vänster” när du vill att den ska svänga. Det kommer göra skidåkningen lättare för er båda.

3. Träna hunden på att dra

längdskidor med hund

Har din hund aldrig dragit förut är det ovant för den i början precis som det är för oss människor att lära oss något nytt.

Det bäst är att redan på sommaren börja använda sele på vandringar och löprundor för att vänja in hunden med att bära sele.

Börja använda en kort och elastisk draglina som du kopplar i ditt midjebälte och i selen på hunden. En kort lina gör att du lättare kan styra hunden men också berömma lättare.

Börja på plan mark i lugnt temp

Det är också viktigt att du vänjer in hunden försiktigt i början med korta turer i långsamt tempo gärna på plan mark. Undvik backar i början.

Det är för att vänja in och stärka hundens muskler och senor. Går du för fort fram finns risk att hunden skadar sig.

4. Du ska vara säker på längdskidor

Det är också viktigt att du känner dig säker på att åka längdskidor innan du tar med dig hund ut i spåret.

Är du nybörjare på längdskidor och känner dig lite osäker eller är ovan på skidor ska du vänta med att ta med din hunden ut i skidspåret.

Det bästa är att träna tills du känner dig säker. Det kommer ge både dig och huden en bättre upplevelse, du får bättre kontroll vilket gör att du kan slappna av mer under skidturen.

5. Öva på att passera andra

När ni åker längdskidor kommer ni med största sannlikhet att behöva passera andra både människor och hundar.

Därför är det viktigt att du tränar din hund på dessa möten innan ni ger er ut i skidspåret.

Är hunden inte van vid möten kan den börja springa fram för att hälsa eller leka vilket gör att du kan ramla om det blir snabba ryck.


Skydda hundens tassar från kyla

skydda hundens tassar från kyla

Det är viktigt att du skyddar hundens tassar när ni är ute i snön. Kyla och snö gör trampdynorna hårda och kan spricka om de inte smörjs in eller skyddas.

Spruckna och hårda trampdynor gör riktigt ont och är besvärligt för hunden.

Det kan även bildas isklumpar mellan trampdynorna när det är kallt ute, därför är det viktigt att skydda tassarna från det.

Smörj in tassarna regelbundet tassalva

Mjuka upp och skydda hundens trampdynor med tassalva. Smörja in tassarna med tassalva emellanåt för att mjukgöra trampdynorna.

Tassavla skyddar även mot salt, snö och isbildningar mellan trampdynorna. Tassalva är perfekt att använda när ni är ute och åker längdskidor ihop.

Hundsockor

Ibland kan du behöva sätta på hundsockor när ni är ute i skidspåren som ett extra skydd även om du använder tassalva. Hundsockor är bra när det är riktigt kallt, förutom att skydda tassarna värmer de lite.

Tänk på att ge hunden extra mat

Din hund förbrukar betydligt mycket mer energi och vätska när den är ute i snö för att springa och dra samtidigt.

Därför är det viktigt att du ger den både mycket och energirik mat ofta de dagar ni är ute i skidspåren.

Ge hunden mellanmål för att fylla på med energi. Ge små portioner men ofta eftersom vissa mellanmål för hundar kan innehålla hög fetthalt.

Utrustning som behövs

För att kunna åka längdskidor med hund behöver du också en del utrustning för att göra det så smidigt och roligt som möjligt för er båda. Vi listar det här under.

Dragsele

Välj en sele som passar för din hund, den ska sitter bekvämt och inte skava. Det bästa är att prova ut en dragsele i butik eller om du kan mäta hunden och på så vis hitta rätt storlek.

Hundförarbälte

Ett hundförarbälte är det du har på dig runt midjan och det är i det du kopplar i kopplet till hunden. Med ett hundförarbälte har du händerna fria och kan koncentrera dig på skidåkningen. Ett hundförarbälte behövs för att hunden ska kunna dra dig.

Elastisk draglina

Draglinan är kopplet som du fäster i ditt midjebälte (hundförarbältet) och i hundens dragsele. Det är viktigt att du väljer en draglina (koppel) som är elastiskt. En elastisk draglina dämpar rycket som kan bli med ett stumt koppel.

Hundjacka

En hundjacka är bra att ta på hunden om det är kallt ute och speciellt på korthåriga hundar som fryser lite mer än hundar med mycket och tjock päls.

Vilka hundar kan man åka längdskidor med?

Du kan åka längdskidor med alla hundar men vissa hundar passar bättre att ha med i skidspåret än andra.

Viktigt att du vänjer in hunden successivt vid att springa och dra samtidigt.

Valpar och unghundar ska du inte ta med ut i skidspåret för att springa och dra. Det är viktigt att de får växa klart så ben och muskler är färdig utvecklade.

Längdskidor med liten hund

Du kan åka längdskidor med en liten hund men det blir betydligt tuffare för dom än vad det är för en större hund, eftersom de inte har samma fysik.

Därför är det viktigt att träna upp hundens fysik ordentligt och långsamt innan.

Det är sällan en mindre hund drar dig i skidspåret utan mest springer bredvid dig i sele, du får inte så mycket till drag hjälp som du kanske får av en större hund. Men det är fortfarande ett trevligt sällskap.

Vanliga frågor

Kan man åka längdskidor med valp?

Nej. Du ska inte åka längdskidor med en valp. Det är viktigt att de får växa klart. Och att de blir färdig utvecklade innan du tar med de i skidspåret för att dra. Valpar är också sämre på att lyda än vad en vuxen hund är.

Får man ha hund i skidspåren i Sälen?

Ja, hund är tillåtet i vissa skidspår i Sälens. Men hunden måste vara kopplad.

Hur långt orkar hundar dra?

Helt olika från hund till hund. Du som känner din hund bäst kommer se på den när den inte orkar och börjar bli trött så var uppmärksam på det. Variera med kortare turer ibland.

Sammanfattning – Åka längdskidor med hund

  • Kolla så hund är tillåtet i spåret
  • Du ska vara säker på längdskidor
  • Hunden ska ha bra grundlydnad
  • Träna hunden på att dra
  • Öva på att passera andra
  • Se till så hunden inte fryser
  • Ge din hund extra energi

Lämna en kommentar