Det är inte billigt att åka på skidsemester, det kostar faktiskt en hel del. Men du kan komma undan billigare om du planerar lite. Vi har själva åkt skidor i fjällen på en mindre budget och haft det riktigt bra. Det går att göra smarta val som gör skidresan billigare.
I detta inlägg berättar vi om våra bästa tips på hur du kan åka skidor billigt. Det betyder inte att du kommer ha det sämre än de som betalar mer för sin skidsemester.
För att åka skidor billigt ska du börja med att se över din garderob om du har något du kan använda, låna kläder eller utrustning om du kan, köp begagnat, ta med matsäck, välj en mindre skidanläggning, åk till fjällen under lågsäsong, åk flera tillsammans och boka tidigt.
1. Använd kläder du redan har
Att köpa nya skidkläder inför skidresan är inte billigt. Är det dessutom första gången du ska på skidsemester i fjällen och inte riktigt vet vad du tycker om det ska du verkligen inte köpa skidkläder som sen blir liggandes.
Börja med att se över vad du har hemma. Mycket går att använda i skidbacken.
Enda nackdelen med att inte ha riktiga skidkläder är att de saknar endel smarta funktioner som ventilations öppningar, snölås, liftkorts ficka, större och justerbar luva som går över hjälmen.
Vind- & vattentät jacka funkar bra som skidjacka
Första gången vi åkte på skidsemester i fjällen använde vi oss av en vind- och vattentät jacka som vi brukar ha på hösten.
Jackan hade inga ventilationsöppningar, saknade både snölås och liftkorts ficka. Men funkade utmärkt ändå. Klä dig i olika lager under för att slippa frysa.
Täckbyxor eller regnbyxor funkar bra som skidbyxor
Ett par täckbyxor eller ett par regnbyxor har nog de flesta hemma. Det funkar också bra att ha i skidbacken.
Tänk på att justera med lager under för att få till en någorlunda bekväm temperatur när du åker skidor så du inte fryser eller svettas allt för mycket.
Dessa varianter av byxor saknar också ventilationsöppningar och snölås men funkar absolut att ha på skidsemestern om du har en budget att hålla.
2. Låna utrustning & kläder
Har du inga ytterkläder hemma som funkar att ha i skidbacken? Kolla med familj och vänner om de har något du kan låna. Självklart behöver ni ha ungefär samma storlek.
Istället för att köpa eller hyra skidutrustning kan du också höra dig för om någon du känner har en skidutrustning du kan låna.
Var nog med att kolla så skidorna har rätt längd för dig och att bindningarna är inställda efter din vikt så du inte riskerar att skada knäna om du ramlar.
3. Hyr utrustning
Ett annat billigt alternativ för att hålla nere budgeten på är att hyra utrustning istället för att köpa en helt ny om du inte har någon att låna av.
Alla skidanläggningar har en eller flera uthyrningsbutiker där du kan hyra en hel utrustning eller enstaka saker du behöver. Det går att hyra allt från skydd, skidor, pjäxor och stavar. När du hyr utrustning ställer ofta personalen in skidorna efter dig och hjälper dig hitta rätt.
Tänk på att boka din utrustning i god tid. Det går att göra på flera sätt, antingen via hemsida på nätet, ringa till butiken eller maila. Oftast är det billigare att hyra utrustning i butiker som ligger lite utanför självaste skidorten.
4. Köp begagnat
Vet du med dig att du kommer åka mer än en gång under vintersäsongen är det billigare att köpa begagnade skidor, pjäxor och stavar. Det blir också billigare än om du ska hyra utrustning varje gång du ska åka skidor.
När du köper begagnat är det viktigt att du verkligen går igen utrustningen noga speciellt skidor. Det du ska kolla efter när du köper ett par skidor är:
- Belaget (undersidan på skidan)
- Stålkanter
- Delaminering
- Antal borrhål
- Bindningar
- Skidmodell
Du kan bland annat köpa begagnad skidutrustning på Blocket, Facebook köp och sälj och Freerides köp och sälj. Var med på skidbytardagar som anordnas i olika kommuner. Kolla om din stad eller närliggande stad ska ha utbytesdagar.
5. Ta med matsäck i skidbacken
Ett annat sätt för en billig skidresa är att ta med egen mat ut i skidbacken. Skippa toppstugor och våffelstugor hur mysigt det än kan vara.
Men enligt oss finns det inget som slår en lunch eller god fika ute i skidbacken. Du har också möjlighet att leta rätt på ett grymt solläge. Vid dåligt väder kan du äta din matsäck inne i värmestugor.
Laga extra mycket middag och ta med resterna i mattermos, gör mackor, koka en varm soppa eller varför inte grilla korv över öppen eld. Det finns oftast eldplatser och vindskydd på många skidanläggningar.
6. Välj en mindre skidanläggning
Att välja en mindre skidort är ett sätt att åka skidor billigt av flera anledningar oftast är det billigare med liftkort, boenden och det är inte skyhöga priser på mat och dryck.
Dessutom är det lugnare på mindre skidorter och oftast mindre köer till liften. Vilket också gör att du får ut mer av skidåkningen, det blir en win win på att välja en mindre skidanläggning.
Billiga skidorter i Sverige
Bland de skidorterna med billigaste liftkorten i Sverige hittar vi Lofsdalen, Säfsen, Himmelfjäll och Järvsö. Bland de dyrare hittar vi Åre, Funäsfjällen, Stöten och Vemdalen.
Du måste alltid köpa till ett laddningsbart liftkort (plastkort) om du inte redan har ett. Ett laddningsbart liftkort kostar 50-60kr.
7. Åk till fjällen under lågsäsong
Ett annat bra tips för att åka skidor billigt är att åka till fjällen under lågsäsong. Alltså i början på säsongen innan jul och nyår eller i slutet av säsongen efter påsklovet.
Under lågsäsong blir det bland annat billigare att hyra boenden.
Andra fördelar med att åka till fjällen under lågsäsong är att det är mindre folk vilket betyder att du slipper långa köer till liften och får mer tid för skidåkningen.
8. Åk flera tillsammans
För att dra ner kostnaderna på skidresan kan du åka tillsammans med andra. Är ni en familj? Åk ihop med en annan familj eller om ni är ett kompisgäng som kan åka tillsammans.
Att åka tillsammans med andra delar ni på boende, bensinkostnader och mat om ni har tillgång till kök för att kunna laga egen mat såklart.
Förutom att det blir billigare är det även kul att åka flera tillsammans.
9. Ta tåg eller buss till skidanläggningen
Något annat som kan hjälpa till att dra ner kostnaderna för skidresan är att låta bilen stå och ta tåg eller buss till skidanläggningen.
Det blir betydligt mycket billigare än att ta egen bil och du slipper dessutom sitta och köra på dåligt väglag när det är mörkt ute.
Det finns flera skidanläggningar i Sverige du kan ta tåget till eller buss. Bokar du dessutom resan tidigt blir det billigare än om du bokar exempelvis en vecka innan.
10. Boka tidigt
Planera och boka skidresan tidigt. Det blir oftast billigare då. Både med boenden, liftkort och resa om du åker tåg eller buss.
Börjar redan på sommaren att planera in skidsemestern och börja boka så fort bokningen öppnar. Bokar du tidigt har du möjlighet att välja på fler boendealternativ och det är ofta de billigare boenden som tar slut fort därför är det bra att vara ute i god tid.
OBS! När du bokar tidigt se till att kolla avbokningsvillkoren. Skulle det hända något som gör att du inte kan åka på skidresan är det bra om det går att avboka och du får pengarna tillbaka.
Även liftkort är billigare om du bokar/beställer innan ett visst datum oftast brukar det vara till slutet på november. Rabatten brukar ligga på 10%-20% och varierar mellan olika skidanläggningar.
11. Ha ett skidsparkonto
Det sista tipset vi vill ge dig är att skapa ett sparkonto som är speciellt för skidresan, ett skidsparkonto helt enkelt. Sparar du 2000kr i månaden kommer du ha 24.000kr på ett år.
Spara helt enkelt det du har möjlighet att spara. Oavsett om det är mer eller mindre pengar än 2000kr så kommer du ha lite pengar att ta av när det är dags att åka skidor.
Sammanfattning – Åka skidor billigt
- Använd kläder du redan har
- Låna kläder och utrustning
- Hyr utrustning
- Köp begagnat
- Ta med matsäck i skidbacken
- Välj en mindre skidanläggning
- Åk till fjällen under lågsäsong
- Åk flera tillsammans
- Ta tåg eller buss till skidanläggningen
- Boka tidigt
- Ha ett skidsparkonto