10 Skidorter med tåg & tågstation (Sverige & Norge)

Lämna bilen hemma och ta tåget till skidbacken istället. Du kan faktiskt ta tåget ända fram till vissa skidorter, supersmidigt och bekvämt. Och till vissa skidanläggningar går en förbindelsebuss mellan tågstation och skidanläggningen.

Fördelen med att åka tåg till skidorten är att du slipper sitta och köra långt på halt och dåligt väglag. Du kommer istället fram utvilad och redo att ge dig ut i backen.

Skidorterna du kan ta tåget till är Åre, Duved, Storlien, Järvsö, Björkliden, Abisko, Katterjokk, Riksgränsen, Narvik (Norge) och Oslo (Norge). Skidorter med förbindelsebussar är Idre Fjäll, Sälen och Vemdalen.

1. Åre

Till en av Sveriges största och bästa skidorter kan du ta tåget ända in i byn. En resa på cirka 8 timmar från Stockholm.

Åre har ett stort utbud av skidbackar för olika nivåer och åldrar. Åre har även fint preparerade längdskidspår och parker för den som vill hoppa och åka på rails.

I Åre by finns det gott om boenden och restauranger som du lätt når inom gångavstånd från tågstationen. Bor du däremot på Holiday Club behöver du bara korsa järnvägsspåret.

Till Åre kan du ta nattåget från Stockholm, vakna utvilad och gå direkt ut till backen. Kan inte bli smidigare än så här.

2. Duved

1mil efter Åre kommer Duveds station. Duved är ett lite lugnare skidområde än vad Åre är och passar bra för barnfamiljer eller dig som vill ha det lite lugnare.

Från Duveds tågstation kan du gå till vissa boenden beroende på vart du ska bo. Bor du däremot nära skidbacken rekommenderar vi att du bokar en taxi till tåget ankommer som kan köra dig till stugan. Eftersom backen ligger på andra sidan stora vägen (E14).

Från Duved kan du även ta dig till Tegefjäll som ligger mellan Duved och Åre. I Tegefjäll finns grym offpist. Du kan också ta skidbussen in till Åre om du vill åka där någon dag.

3. Storlien

På samma tågsträcka som Åre och Duved ligger även Storlien. Det är en mindre skidort men med storlagen natur där du har utsikt mot Blåhammaren och Sylarna.

Tågstationen i Storlien ligger endast 500 meter från skidbacken och stugbyarna ligger precis vid skidbacken. I Storlien finns 23 pister och 6 längdskidspår som går i magisk fjällmiljö.

Här finns stora matbutiker eftersom Storlien ligger nära den norska gränsen. Hit åker norrmännen och handlar. Även några restauranger och fik finns i byn.

4. Järvsö

Till Järvsö går flera avgångar dagligen från Lidköping och Stockholm. Till Järvsö tar det lite mer än 3 timmar från Stockholm vilket gör det till ett bra val om du vill ta tåget till skidåkning i närheten av Stockholm.

Tåget stannar mitt i byn och du kan enkelt promenera bort till södra skidområdet från tåget eller ta skidbussen som går till stugbyarna och till skidbacken. Skidbussen är gratis att ta från stationen.

I Järvsö finns 20 olika pister som är allt från gröna till svarta backar. Det finns även en snowpark med rails, hopp och Big air bag.

5. Abisko

tåg till abisko

Ta tåget direkt från Stockholm till Abisko och besök Nuolja offpist som kan vara Sveriges mest bevarade skidhemlighet. Det är en tågresa på cirka 17 timmar. Från tågstationen är det bara 500 meter till liften som tar dig upp till Aurora Sky station.

I Nuolja åker du i ett markerat offpist område, här kan du hitta nya orörda linjer i en fantastisk fjällterräng. Det är rena paradiset för dig som älskar offpist och med utsikt över Abiskos fjällvärld.

Inte sugen på offpist? Du kan även åka längd- och turskidor i nationalparken, det finns preparerade spår som är mellan 4,5-13,5km.

6. Björkliden

En snösäker skidort att ta tåget till är Björkliden som ligger mellan Riksgränsen och Abisko. Från stationen i Björkliden är det endast några hundra meter till skidbacken. Från Stockholm kan du ta nattåget som går direkt upp till Björkliden.

Björkliden är en lugn skidanläggning med 23 pister och passar utmärkt för barnfamiljer. Från pisterna har du utsikt över Lapporten och Torne Träsk.

Men det passar även dig som älskar utmaning och offpist, Björkliden har Sveriges tredje högsta fallhöjd och massor med natursnö som är perfekt för det.

7. Katterjokk

Innan du kommer fram till Riksgränsen kommer tåget att stanna i Katterjokk. Från stationen är det gångavstånd till Katterjokk turiststation där du kan bo i flerbäddsrum med en riktigt mysig fjällkänsla.

Med turiststationen som utgångspunk har du flera skidturer och toppturer i närheten med stora snöytor och stora fjäll att ta sig fram på.

Du har även tillgång till Riksgränsen liftsystem och offpist område som ligger cirka 3 km bort.

8. Riksgränsen

skidanläggningar med tågstation

På samma tågsträcka som Abisko och Björkliden ligger även Riksgränsen. Gå på tåget i Stockholm eller Göteborg på kvällen och vakna upp till ett vinterland vid lunchtid dagen efter. Från Stockholm tar det 18 timmar.

Tågstationen ligger mitt i byn med bara några hundra meter till Hotell Riksgränsen. Riksgränsen är känt för sina otroliga snö mängder som lockar turister från hela världen.

Hit åker de flesta för att åka offpist men det finns även 15 pister och 13km längdskidspår om du hellre vill åka det.

9. Narvik, Norge

Narvik är slutstationen på tåget som går förbi Abisko, Björkliden och Riksgränsen. Narvikfjellet har ett av Norges högsta fallhöjd på 880 meter och med kanske en av världens finaste utsikter. Narvikfjellet ligger endast 4mil från Riksgränsen.

Här finns 14 pister med gröna till svarta backar. Stora offpist områden finns och passar bäst för den mer vana skidåkaren. Tröttnar du på att åka utför finns även 12km längdskidspår.

I byn finns boenden, flera restauranger och barer. Bästa tiden att besöka Narvikfjellet är under mars och april.

10. Oslo, Norge

Från Stockholm och Göteborg går det direkttåg till Oslo. Oslo kanske inte är mest känt som en stad med skidåkning men det finns flera områden runt i kring stan där du kan åka i fina längdskidspår.

Ett av ställena nära Oslo är Holmenkollen som är ett populärt skidområde att åka längdskidor i och dit kommer även många turister. Här har det hållits flera världscups tävlingar men även OS har hållits här.

Förutom att åka längdskidor i välpreparerade spår kan du även åka utför. Det finns 18 pister där de flesta är gröna och blåa backar.

Skidorter med närliggande tågstationer

Det finns även flera skidanläggningar som har närliggande tågstationer där du kan ta en förbindelsebuss sista biten fram. Vissa anläggningar har även så de kan hämta dig på stationen. Eller så går det lokala bussar till skidorterna.

Södra Årefjällen

Vill du ta tåget till Södra Årefjällen ska du åka till Undersåker, det är stationen innan Åre. Här ifrån kan du boka taxi som kör ut dig till de olika ställena som finns i Södra Årefjällen.

Vålådalens fjällstation har en egen transfer, kontakta dom så fixar dom med skjuts till fjällstationen från tåget.

Skidorter i Södra Årefjällen:

 • Edsåsdalen
 • Trillevallen
 • Vålådalen

Dundret

Från Stockholm kan du ta ett nattåg till Gällivare och därifrån går det bussar som tar dig den sista biten till Dundret eller så tar du en taxi. Från Gällivare till Dundret är det cirka 1,3mil.

Idre Fjäll

Vill du komma till Idre fjäll med tåg åker du antingen till Mora eller Borlänge. Därifrån går det lokala bussar till Idre fjäll. Från Mora till Idre är det 16mil och från Borlänge är det 26mil.

Sälen

Precis som till Idre fjäll tar du tåget även här till antingen Mora eller till Borlänge där det går bussar till Sälenfjällen med Dalatrafik. Från Mora är det cirka 9mil och från Borlänge är det 19mil.

Vemdalen

Från Malmö och Stockholm kan du nästan ta dig ända fram till Vemdalen med tåg. Tåget går till Röja station och därifrån går förbindelsebussar till Vemdalen, Björnrike och Storhogna. En bussresa på 22km till Vemdalsskalet. Bussresan igår i priset på tågresan.

Sammanfattning – Skidorter du kan ta tåget till

 • Åre
 • Duved
 • Storlien
 • Järvsö
 • Abisko
 • Björkliden
 • Katterjokk
 • Riksgränsen
 • Narvik (Norge)
 • Oslo (Norge)

Lämna en kommentar