Är skidåkning bra träning? (6 fördelar med skidåkning)

Ja, skidåkning är bra träning för hela kroppen. Det är lätt att tro att det endast är dina benmuskler som får jobba men så är det inte. Hela din kropp får en bra träning och framför allt så stärker du ditt immunförsvar genom att vara ut i friska luften.

Skidåkning är en rolig och mångsidig träningsform. Det är sällan man ser en dag i skidbacken som ett träningspass, träningen kommer på köpet.

Skidåkning en allsidig träning. Med skidåkning får du starka muskler, bättre kondition och uthållighet, du blir rörlig och smidig, du får en bättre balans och din koordination förbättras.

1. Du blir stark (Muskler tränas)

skidåkning är en allsidig träning

När du åker skidor får hela kroppen arbeta. Det är inte bara benmusklerna som tränas, utan även mage, rygg och axlar.

Lår & rumpa

De största muskelgrupperna som används vid skidåkning är rumpa och lår. De beror på att du kommer parera ojämnheterna i backen. Du använder också musklerna i benen när du svänger.

Om du har haft långa dagar i backen kommer du definitivt känna det dagen efter i framsida lår och rumpa. Och speciellt om du åker skidor i lössnö eller blöt snö, då får du ta i ännu mer med benen.

Mage & rygg

Även dina mag- och ryggmuskler får jobba när du åker skidor.

Bålmusklerna är en lika viktig muskelgrupp som benen. De är själva stommen som hjälper dig att hålla balansen när du svänger- eller måste parera mellan hinder.

Överkropp

Även om mage och lår tränas mest kommer också överkroppen tränas när du åker skidor.

Musklerna i axlarna hjälper till med balansen när du åker utför och när du behöver staka dig fram . När du använder stavarna på de flacka transportsträckor använder du mycket av dina armmuskler.

2. Ger bättre kondition

Att åka skidor kommer ge dig bättre kondition. Det är ett högt och intensivt tempo med snabba svängar när du åker utför.

Du hinner även återhämta dig under turen med liften upp, det blir som ett intervallpass. Det i sin tur ger dig bättre kondition.

Åker du skidor på höga höjder ger det också bättre kondition.

3. Gör dig mer rörlig & smidig

När du åker offpist eller i en smalare backe behöver du parera mellan hinder och träd. Det gör att du tränar upp din rörlighet och smidighet automatiskt.

Du måste också snabbt kunna läsa av terrängen för att sen flytta kroppen dit du vill.

Smidigheten gör också att du blir säkrare i backen och att du snabbt kan parera mellan hinder om det behövs.

4. Du får bättre balans

bra balans av skidåkning

Som vi var inne på tidigare i inlägget har dina bålmuskler en viktig betydelse för balansen i skidåkningen eftersom det är självaste stommen till balansen.

Men du kommer även träna upp de små musklerna i benen och fötterna som också hjälper till med balansen.

Med bra balans kan du snabbt rädda upp en kommande vurpa så du slipper ramla. Ju mer skidor du åker desto bättre balans kommer du få med tiden.

5. Din koordination förbättras

Att svänga och parera mellan olika saker och att samtidigt få ett samspel mellan över- och underkropp kan vara svårt. Det är något du gör hela tiden när du åker skidor och kanske inget du tänker på.

När du åker skidor kommer du automatiskt förflyttar tyngdpunken på skidorna hela tiden och i samma veva få med kroppen.

Det är svårt i början men du kommer snabbt in i det. Med skidåkning får helt enkelt en bättre kontroll över din kropp och olika rörelser.

6. Ditt immunförsvar stärks

Kanske låter konstigt men du får faktiskt ett bättre immunförsvar av att åka skidor.

Den friska fjälluften och solljuset ger dig D-vitaminer som gör att du håller dig frisk. Du blir inte lika lätt mottaglig för sjukdomar. D-vitamin är också något vi behöver mycket av under vintern.

Att få frisk luft och D-vitamin samtidigt som du åker skidor är den bästa kombon för att gör dig pigg och öka dina energinivåer. Det ger en positiv och härlig känsla i kroppen.


Kaloriförbränning vid skidåkning

kaloriförbränning vid skidåkning

Du bränner en hel del kalorier när du åker skidor. Kolla tabellen för att se din kaloriförbrukning vid skidåkning.

Lätt skidåkning

ViktKalorier/timmen
50kg250kcal
60kg300kcal
70kg350kcal
80kg400kcal
90kg450kcal
100kg500kcal

Medellätt skidåkning

ViktKalorier/timmen
50kg300kcal
60kg360kcal
70kg420kcal
80kg480kcal
90kg530kcal
100kg600kcal

Tuff skidåkning

ViktKalorier/timmen
50kg400kcal
60kg480kcal
70kg560kcal
80kg640kcal
90kg720kcal
100kg800kcal

Räkna ut din kaloriförbrukning vid skidåkning

  • Lätt skidåkning– För att räkna ut hur mycket kalorier du bränner vid lätt skidåkning, multiplicerar du din vikt med 5.
  • Medellätt skidåkning – För att räkna ut hur mycket kalorier du bränner vid lätt skidåkning, multiplicerar du din vikt med 6.
  • Tuff skidåkning – För att räkna ut hur mycket kalorier du bränner vid lätt skidåkning, multiplicerar du din vikt med 8.

Träningsvärk vid skidåkning

Du kommer helt klart att få träningsvärk när du åker skidor. Speciellt om du inte gör det ofta då kroppen är ovan. Men även vana åkare får träningsvärk av att åka skidor.

Den största träningsvärken kommer du att känna i rumpa och lår. Men även i resten av kroppen som mage, rygg och armar.

Även små muskler du inte trodde att du hade kommer kännas efter en dag i skidbacken. Det är när du spänner dig och parerar dessa muskler jobbar lite extra. Därför är det viktigt att du är noga med att stretcha efter en skiddag om du inte vill vara alt för stel dagen efter.

Mjölksyra vid skidåkning

Mjölksyra är något du får vid intensiv träning när musklerna inte får tillräckligt med syre. Det är vanligt att få mjölksyra i benen vid skidåkning. Speciellt när du åker i långa backar eller i backar där du måstre parera mycket. Du kan också få mjölksyra i lössnö när du åker offpist.

Känner du av mjölksyran och behöver ta det lugnt kan du göra detta:

  • Välj flackare backar – Inte lika jobbigt som branta backar
  • Åk i kortare backar – Du kan vila i liften oftare
  • Valla skidorna – Dåligt glid är jobbigt för låren

Vanliga frågor

Vad är MET-värde?

Med hjälp av ett MET-värde (Metabolic Energy Turnover) kan du räkna ut på ett ungefär hur mycket kalorier du förbränner på olika aktiviteter och i det här fallet skidåkning.
Genom att multiplicera MET-värdet med din vikt för du ut din kaloriförbränning per timme.

Kan man få friskvårdsbidrag för liftkort?

Ja det kan du. 2018 vart det godkänt att alpin skidåkning ska ingå i friskvårdsbidrag. Beloppet kan variera från olika arbetsplatser eftersom det är arbetsgivaren som bestämmer. Det är också arbetsgivare som bestämmer om alpin skidåkning ska vara en friskvårds förmån eller inte även om det är godkänt av Skatteverket.

Vilka muskler används vid stakning?

Du använder mycket av dina armar och axlar vid stakningen men även mycket rygg- och magmuskler används.

Lämna en kommentar