Skidorter med camping (9 campingplatser för skidsemestern)

Att campa på en skidort har blivit allt vanligare och campingplatser byggs ut på många skidanläggningar. Det är både ett billigt och mysigt alternativ. På vissa ställen finns drop-in men de flesta campingplatser vill att du bokar i förväg.

Det finns också campingar där du kan hyra plats varje vintersäsong. På de flesta skidorter med camping finns bland annat torkrum och bastu som är både praktiskt och skönt på vintern.

Skidorter med bra camping för skidsemestern är Sälen, Åre, Idre Fjäll, Vemdalen, Lofsdalen, Funäsfjället, Hemavan/Tärnaby, Dundret och Järvsö.

1. Sälen

Ett populärt ställe att vintercampa på är Sälenfjällen som ligger i Dalarna. Här har du möjlighet att vintercampa på tre stora och fina campingar där du har gångavstånd till skidbackarna.

Kläppen Camping

Innan du åker upp på Sälenfjället kommer du passera Kläppen, från Kläppens camping har du gångavstånd till både skidbacken och längdskidspår.

Säsongcampingen i Kläppen är oftast full under vintern därför är det viktigt att du är ute i god tid och bokar din plats. Det finns även möjlighet att förboka drop-in på vintersäsongen men även där måste du vara ute tid.

Här har du tillgång till ett stort och nybyggt servicehus med dusch, toalett och bastu. Behöver du handla ligger ICA butiken endast några hundra meter från campingen.

Tandådalen (Caravan club)

Caravan Club är en camping i Tandådalen med 770 platser där 52 av dom är gästplatser. Här behöver du inte använda bilen utan du kommer direkt ut i både skidbacken och i längdskidspåret. Du kan även lätt ta dig till Hundfjället med transportlift från Tandådalen.

Alla platser har tillgång till el som du betalar separat beroende på förbrukning. Här finns tre stora servicehus med bland annat toaletter, omklädningsrum, dusch, bastu, kök, tvätt- och torkrum.

Här kan du campa under hela vintersäsongen, dygn eller veckovis. Boka i god tid för att få en plats. Olika aktiviteter hålls på campingen för den som är intresserad.

Stöten Camping

En mindre och lite lugnare camping hittar du i Stöten. Stöten är perfekt om du vill ha en anläggning med många flacka skidbackar och längre åk.

Härifrån har du endast några kilometer till skidbacken i Stöten och 4mil till den norska skidorten Trysil. Där har du tillgång till både utförsåkning och längdskidspår.

Här finns det både dygnsplatser och säsongsplatser. Lättast är att ringa eller maila campingen för bokning.

I servicehuset finns toalett, omklädningsrum, kök, matplats och torkrum. Dusch finns men kostar 10kr.

2. Åre

Åre är en av Sveriges största skidorter. Inte så konstigt då det bjuds på många – och långa skidbackar – med mycket höjdmeter. Här finns även gott om ställen att vintercampa på som ligger i närheten av Åres skidbackar.

Tänk på att du endast får campa på anvisade campingplatser. Du får alltså inte campa på exempelvis parkeringsplatser, gator och i parker.

Åre camping (Såå)

Den närmaste campingen till Åres skidbackar ligger i Såå cirka 8km från Åre. Här kan du campa enstaka dagar, veckor eller stå under en hela säsong som är från 1 november till 30 april.

Du har tillgång till dusch, toalett, kök och matrum på campingen. Elförbrukningen betalar du separat eftersom det inte ingår i självaste platspriset.

Vill du inte ta bilen in till Åre går buss 155 och 157 förbi campingen.

Ristafallet camping (Undersåker)

Precis som namnet avslöjar ligger denna camping precis vid Ristafallet och Indalsälvens cirka 2 mil från Åres backar. Här campar du i ett lugnt område nära en frusen älv och vattenfall.

Det finns 30 campingplatser där de flesta platser har elanslutning. I priset får du även tillgång till dusch, toalett och kök. Du kan även hyra tvättstuga där tvättmaskin och torktumlare finns.

Platserna för vintersäsongen tar snabbt slut så var ute i god tid för en plats till vintern.

Vålågården (Södra Årefjällen)

En camping som ligger en bit bort från Åres skidbackar (3,5mil) men nära till längdskidåkning i Vålådalens fantastiska spår är Vålågården. Här finns 40 platser där 36 av dom har elanslutning.

För att campa här på vintern måste du ringa för att boka plats. Här kan du stå i enstaka dygn, veckor eller en hel säsong. I priset har du tillgång till servicehuset där det finns kök, matplats, toalett, dusch och bastu.

På campingen finns en butik och restaurang där de serverar a la carte, fika och lättare maträtter. Restaurangen har fullständiga alkoholrättigheter.

3. Idre Fjäll

skidanläggningar med camping

Ett annat fjäll som ligger i Dalarna är Idre Fjäll som även har den brantaste skidbacken i Sverige . Här finns en stor camping som ligger i gångavstånd till både backar, restaurang och matbutik. Även en camping nere i Idre by finns.

Camping Renen

På camping Renen i Idre finns det just nu 32 säsongsplatser och 10 gästplatser som kan bokas veckovis eller dagar. Idre Fjäll kommer att bygga ut campingen med ytterligare 110 platser.

Ett stort servicehus finns där du har tillgång till dusch, omklädningsrum, toalett, tvätt och torkrum. Kök och samlingsrum finns även i byggnaden.

Det går endast att förboka platser, ingen drop-in. Lättast är att boka via maila till camping@idrefjall.se.

Näsets Camping

En mindre camping som ligger nere i Idre by är Näsets camping här kan du ställa husvagn eller husbil under hela vintersäsongen. El betalar du separat efter förbrukning.

Totalt finns det 54 platser som snabbt blir fulla och det är bra att vara ute i god tid om du vill ha en plats under vintersäsongen.

Härifrån är det nära till matbutiker och restaurangen men du behöver ta bilen till Himmelfjäll eller Idre Fjäll om du vill komma åt skidbackarna.

4. Vemdalen (Vemdalens Camping)

I Vemdalen kan du campa på Vemdalens camping som ligger i Vemdalens by, campingen är öppet året runt. Härifrån är det cirka 15 minuter med bil till Vemdalens skidbackar, även Björnrike ligger på samma avstånd men åt andra hållet.

På Vemdalens camping kan du boka säsongsplats, dag- eller veckoplats, drop-in finns i mån av plats. Servicehus med bland annat toalett, dusch och kök finns.

Från campingen har du även nära till både skoterspår och Vemdalens längdskidspår. Ica ligger cirka 1,5km från campingen.

5. Lofsdalen (Lofsdalens Camping)

Vid Lofssjön i byn ligger Lofsdalens campingen med nära till matbutik, restauranger och turistinformationen.

Här kan du ställa både husvagn och husbil under vintersäsongen. Under vintern är det färre platser än vad det är under sommarsäsongen, så boka i tid innan du kommer.

Ett servicehus finns i mitten av campingen med dusch, toalett, torkrum, tvättstuga och bastu. I närheten ligger även Café gamla skolan som serverea god fika och lättare luncher. Här har du även gratis Wifi.

6. Funäsfjällen (Funäsdalens Fjällcamping)

Campa på Funäsdalens Fjällcamping som ligger på vägen till Ramundberget och Bruksvallarna, campingen ligger intill Ljusnan. Härifrån når du både skidåkningen i Funäsfjällen och i Ramundbergen/Bruksvallarna.

Till skillnad från sommaren måste du boka din campingplats innan du kommer. Här finns plats för husvagn, husbil och tält. Du har tillgång till servicehus med toalett, dusch, kök, sällskapsrum och möjlighet att tvätta finns.

Till Funäsfjällets skidspår och skidbacke är det endast 3 minuter med bil. Till Ramundberget och Bruksvallarna är det längre, en sträcka på cirka 2mil.

7. Hemavan/Tärnaby (Fjällforsens Camping)

I Hemavan kan du endast säsongscampa på Fjällforsens camping. Campingen ligger vid den östra delen av Hemavan och här har varje husvagnsplats eluttag.

Tillgång till ett servicehus med dusch, toalett, bastu och tvättstuga finns. Även wifi finns i servicehuset.

Eftersom det enbart är en säsongscamping är det viktigt att du är ute i god tid för att få en plats under vintersäsongen. Från camping är det gångavstånd till skidbackar och lift.

8. Dundret (Dundret Camping)

Precis nedanför berget ligger Dundrets camping där du kan säsongscampa hela vintern eller boka enstaka dagar/veckor.

På campingen händer även en hel del aktiviteter som passar för hela familjen att vara med på. Här har du även tillgång till ett nybyggt servicehus med dusch, toalett och bastu.

Även samlingsrum och kök finns. Campingen ligger bara några minuters promenad från liftar, restauranger och skidshop.

8. Järvsö (Järvsö Bergscamping)

Järvsös Bergscamping är Hälsinglands högst belägna camping som ligger mitt i backen med gångavstånd till det mesta – som matbutik och restauranger. Här kan du campa med husvagn, husbil och tälta.

Förutom läget har du även en vacker utsikt över Järvsö härifrån. På campingen har du tillgång till dusch, bastu, grillplats, kök. lekplats och wifi. Lättast är att boka via mail eller ringa campingen.

Järvsö är även en skidort du kan ta tåget till vilket gör det tillgängligt även om du inte har bilen med dig. Sommartid kan du sova i ett härbre här och behöver därför varken tält, husbil eller husvagn med dig.


Vad kostar en säsongsplats för husvagn?

Det kostar mellan 11.500-14.000 kronor för en vintersäsong. Priset kan så klart variera beroende på vart du campar. Det här är ett ungefärligt pris vad det kan kosta.

Tänk på att elkostnader tillkommer, elpriserna varierar även dom beroende på vilken camping du är på.

Har du campat i fjällen? Dela gärna med dig av dina bästa tips i kommentarsfältet!

Lämna en kommentar