Hur långa längdstavar ska man ha? (Komplett guide)

Längden på stavarna skiljer sig åt beroende på vilket stil du åker. Har du fel stavlängd kommer det påverka din teknik. Förutom längden ska du även tänka på materialtet och vad de har för remmar. Allt detta kommer vi att ta upp i inlägget.

Stavar är något som behövs vid längdskidåkning för att ta fart och kunna staka sig fram på flacka partier. Förutom att ge fart är stavar även bra för balansen. Men vad är egentligen en bra stavlängd för längdskidåkning?

Hur långa längdstavar du ska beror på vilken åkstil du har. Åker du klassiks stil ska de nå upp till kanten på axlarna, åker du däremot skate (fristil) ska stavarna vara längre och nå upp till öronen.

Tabell på stavlängd

Din längd (cm)Klassisk stilSkate (fristil)
150125 cm135 cm
155130 cm140 cm
160135 cm145 cm
165140 cm150 cm
170145 cm155 cm
175150 cm160 cm
180155 cm165 cm
185160 cm170 cm
190165 cm175 cm
195170 cm180 cm

Använd tabellen som utgångspunkt när du väljer längd på dina stavar.

Vad är skillnaden på stavar för klassisk stil och skate?

Den största skillnaden på stavar för klassisk stil och skate är att i skate har du lite längre stavar än vad du har när du åker klassisk stil.

Ligger du mellan två storlekar på stavar är det alltid bättre att välja den som är längre. Med en längre stav kan du enkelt justera längden genom att kapa av den en bit, än om du har en stava som är för kort.

Staven kapar du vid handtagen, ta av handtaget och kapa staven till rätt längd. Känner du dig osäker på hur du ska göra kan du alltid lämna in den till en skidbutik som kan hjälpa dig med det.

Längdstavar för klassisk stil

Skidstavar för klassik stil är kortare än vad stavar till skate är. Ett bra riktmärke är att stavarna når ungefär upp till axlarna.

Du kan också mäta ut en exakt längd på stavar genom att använda ett räknesätt. Du multiplicerar då din längd med 0,83 (exempel 165cm(din längd) x 0,83 = 136,9 cm).

Nu har du fått fram en exakt längd för dig som är 165cm lång. Åker du klassiks stil är 165cm lång ska du ha stavar som är 136,9cm.

Längdstavar för skate

Stavar för skate ska vara längre än vad stavar för klassik stil är. Ett bra riktmärke är att stavarna når upp till öronsnibbarna.

På samma sätt som du räknar ut längden på stavar för klassisk stil räknar du ut längden på stavar för skate. Men du multiplicerar med 0,89 istället exempel (165cm(din längd) x 0,89 = 146,8cm).

Här får du fram en exakt längd på stavar för skate, är du 165cm lång är ett par stavar på 146,8cm perfekt för dig. Nu är det svårt att köpa en exat längd på stavar så du får välj den längd som ligger närmast din exakta längd på stavar.

Längdstavar för barn

stavlängd barn

När du köper längdstavar till barn är det bästa att välja ett par stavar som går att justera. Det gör att du slipper köpa nya varje vintersäsong eftersom barn växer mycket och fort.

Ett enkelt riktmärke att gå efter för att få rätt längd på stavar till barn är att kolla när barnet står i sina pjäxor på skidorna och har stavarna nere i snön. Då ska stavarna nå ungefär upp till deras armhålor.

OBS! Tänk på att välja ett par stavar som är trubbiga till riktigt små barn. Barn leker och kan vifta och peka med stavarna och kan skada varandra med dom om de har spetsiga stavar.

Tabell på stavlängd för barn

Längd (cm)Klassisk stilSkate (fristil)
10075 cm80 cm
11080 cm90 cm
11593 cm98 cm
120100 cm105 cm
125105 cm110 cm
130110 cm115 cm
135115 cm120 cm
140120 cm125 cm
145125 cm130 cm

Remmar på stavar

Stavremmar sitter uppe på handtaget på stavarna och det är där du trär i din hand för att få bättre kontroll på stavarna.

Det är viktigt att du spänner åt handremmarna ordentligt runt handen det gör att du slipper hålla hårt i stavarna när du trycker ifrån och du kan åka mer avslappnat.

Spänner du inte åt remmarna ordentligt kan du få problem med axlarna. Speciellt du som åker mycket längdskidor och tränar en hel del. Remmar som går att spänna åt kallas kontrollremmar.

Klassiska remmar

De mest klassiska stavremmarna är som ett snöre du trär igenom handen. Det är inga remmar du kan spänna åt utan stavarna hänger i dina handleder, passar dig som är nybörjare och som motionerar lite då och då.

Kontrollremmar

Det här är de remmar du kan spänna åt som gör att du har bra kontroll över dina stavar och du kan slappna av mera i axlar och händer när du trycker ifrån. Passar dig som åker längdskidor ofta.

Kontrollremmar med snabblås

Med snabblås kommer du ur stavarna snabbt och enkelt utan att behöva ta av dig remmarna. Dessa stavremmar är populära i skidskytte.

Vilket material på längdstavar

Det är inte bara längden på stavarna du ska tänka på utan även vilket material du vill ha.

Stavar för längdskidåkning går att köpta i tre olika material, aluminium, komposit och kolfibrer. Där både hållbarhet, vikt och pris varierar beroende på material.

Aluminium – Hållbara

Ett par stavar i aluminium är de mest hållbara stavarna på marknaden och kanske de mest vanliga, dessutom är det de billigaste stavarna.

Stavar i aluminium passar bra för dig som är ute efter ett par enkla och hållbara stavar som inte är alltför dyra. Perfekt för dig som är nybörjare eller motionär.

Komposit (plast)

Stavar i komposit är en blandning av komposit med lite inslag av kolfiber. De är för att göra stavarna lätta men till ett billigare pris till skillnad mot stavar helt i kolfiber.

Komposit stavar är perfekta för dig som vill ha lätta stavar men inte vill lägga allt för mycket pengar. De har också lite bättre hållbarhet än kolfiber-stavar.

Kolfiber – Lättast

Kolfiber-stavar är både lätta och styva stavar och används mest av elitåkare samt tävlingsåkare. Det är de lättastes stavarna men också de stavar som är minst hållbara. De är även dyrast på marknaden.

stavlängd för längdskidor

Sammanfattning

Stavar för klassisk stil ska gå upp till axlarna medans stavar för skate ska vara något längre och nå upp till öronen.

För en exakt läng på stavar kan du multiplicera din kroppslängd med 0,83 (klassiks stil) eller 0,89 (skate). Ligger du mellan två storlekar välj de längre stavarna och är de mycket längre kan du kapa dom vid skaftet.

Övriga saker att ha koll på är du väljer stavar för längdskidor är remmar och i vilket material de är tillverkade i.

Lämna en kommentar