Skydd för skidåkning (6 Bra skydd när du åker skidor)

Skydd är ett måste i skidbacken. Sen beror det så klart på din åkstil om du måste ha alla skydd eller inte. Men vi kan vara överens om att hjälm ska alla ha.

Även om skydd för skidåkning inte är någon garanti på att klara sig skadefritt så hjälper ett skydd att göra skadan lindrigare och mindre allvarlig.

Bra skydd vid skidåkning är hjälm som skydda mot allvarliga hjärnskador, ryggskydd skyddar mot kotfrakturer, crashpants (Impact shorts), skydda knäna med rätt inställning på bindningar och goggles för att skydda ögonen.

1. Hjälm – Skyddar dig från hjärnskador

skidhjälm k2

Att använda hjälm i skidbacken är ett självklart val. En hjälm skyddar dig från allvarliga hjärnskador. Och det är ofta vi slår i huvudet när vi ramlar eller krockar med någon annan i backen.

Även om en hjälm inte är ett 100% skydd mot hjärnskakningar är det ett betydligt bättre skydd än ingen hjälm alls. Vi har själva kraschat och skadat oss i skidbacken där hjälmen har skyddat oss från allvarliga hjärnskador.

Vi rekommenderar att välja en hjälm med MIPS. En hjälm med MIPS motverkar rotationsskador på hjärnan vid en krasch och förhindrar allvarliga hjärnskador.

Skidhjälm med MIPS

Skyddar hjärnan från den roterande rörelse energin som kommer vid en krasch. Längre ner i inlägget går vi in mer på skidhjälmar med MIPS.

Skidhjälm med visir

Med en hjälm med visir slipper du ha goggles. Visiren är enkel att fälla både upp och ner och skyddar dina ögon från kyla och grenar i offpisten.

Skidhjälm med ventilation

Är du väldigt varm av dig eller aktiv i skidbacken kan det vara skönt med ventilations öppningar på hjälmen. Det är även skönt att kunna släppa ut lite värme varma vårvinterdagar.

2. Ryggskydd – Bra mot kotfrakturer

ryggskydd för skidåking
Vi använder oss av Salmons ryggskydd. Det sitter bekvämt och på plats. Man märker knappt av det.

Ett annat viktigt skydd att ha i skidbacken är ryggskydd för skidåkning. Ett ryggskydd är extra viktig om du åker mycket offpist eller om du åker i parker där skaderisken på ryggen är hög. Men även viktigt att ha i skidbacken.

På vissa skidorter är det mycket människor och nedfarter som korsar varandra viket ökar risken att krocka med andra skidåkare eller att få en skidåkare i ryggen. Ett ryggskydd skyddar dig från kotfrakturer och stötar.

Ryggskydd ska sitta bekvämt på ryggen och du ska knappt märka av det. Att åka med ryggskydd i början kan vara obekvämt men du vänjer dig snabbt. Vissa ryggskydd mjuknar när du blir varm och följer din kroppsrörelse. Vid stöt eller slag blir ryggskyddet hårt.

Det är extra bra med ryggskydd om du är nybörjare och håller på lära dig att åka skidor. Du kommer att ramla ganska mycket och skyddet kommer dämpa smällarna så det inte känns lika mycket.

Ryggskydd som väst

Det vi använder och tycker är skönast är ett ryggskydd du bär som en väst. Du stänger igen västen med en dragkedja och den sitter sen bekvämt på plats utan att flytta sig när du rör dig.

Ryggskydd med kardborreband

En enklare variant är ett ryggskydd du knäpper med hjälp av ett brett kardborreband över magen. Vi har haft den här varianten också men tycker inte den sitter lika bra på plats som en väst gör.

Ryggsäck med ryggskydd

Om du brukar använda ryggsäck när du åker skidor finns det skidryggsäck med inbyggt ryggskydd. Det kan vara ett bättre alternativ i det fallet eftersom du slipper ha både ryggskydd och ryggsäck.

3. Crashpants (Impact shorts) – Skydda rumpa & höft

Crashpants är ett bra skydd om du vill skydda lår, rumpa och höfter när du ramlar. Det passar bra om du nöter tricks eller åker mycket i parken. Du slipper också en hel del blåmärken med crashpants.

Passar också bra att ha om du är nybörjare och vill skydda dig från stötar och blåmärken. Ett par crash pants kallas även för impact shorts och det är precis vad de är ett par shorts du tar på dig under skidbyxorna.

Idag är många crash pants smidiga att bära och du märker knapp av dom. På rumpa, höfter och ibland på lår sitter skyddskuddar. Det är mjuka och formar sig efter kroppen när de blir varmt och blir hårda vid stötar och slag.

Dessutom håller dom dig varma i skidbacken, speciellt när du sitter i en kall stollift eller på snön.

4. Rätt inställning på bindningarna – Skyddar knäna

rätt inställda bindningar

Knäskador är vanligt bland skidåkare och tyvärr finns inga knäskydd som hjälper mot just knäskador. Men du kan se till att bindningar på skidorna är rätt inställda efter dig.

Med rätt inställning löser bindningarna ut sig i rätt tid om du ramlar. Åker du i ett par gamla eller lånade skidor är det viktigt att du ser över inställningarna och att de inställda efter din vikt.

Har du ett par bindningar som är fel inställda kommer de inte att lösas ut om du ramlar – du riskerar att vrida knät och dra på dig svårläkta knäskador.

5. Handledsskydd – Bra mot handledsfrakturer

Handledsskydd skyddar dina handleder mot svåra och fula frakturer på handlederna.

De skyddar inte helt mot en bruten handled men du slipper allvarliga frakturer och svåra operationer med ett handledsskydd. Brutna handleder får du oftast av att du tar emot dig med händerna när du ramlar.

Lär du dig ramla på rätt sätt så du inte tar emot dig med händerna är det också en mindre risk att du bryter handlederna. Handledsfrakturer är vanligare bland snowboardåkare än hos skidåkare.

6. Goggels – Skyddar ögonen

skydd för skidåkning skidglasögon

Att goggles är med på listan för bra skydd vid skidåkning kanske är oväntat. Förutom att de skyddar ögonen mot solljus, väder och vind är ett par goggles extra bra att ha när du åker offpist i skogen.

När du åker offpist är det ofta i en smal och tät terräng blad granar och träd. Det är lätt att få kvistar och grenar i ögonen om du åker snabbt förbi och ibland hinner du inte putta undan kvistarna.

Vi skulle rekommendera ett par goggles som är genomskinliga eller som har ett färgat glas som orange, gul eller rosa. Det gör det också lättare att se kontrasterna i snön när du åker.


Fördelar med MIPS i skidhjälmar

Tidigare i inlägget var vi inne på skidhjälmar med MIPS. Vi själva använder hjälmar med MIPS och det är något vi verkligen rekommenderar att använd.

Den största fördelen med MIPS är att ditt huvud kan röra på sig inne i hjälmen. Ett exempel är om du slår i huvudet från sidan i marken så ger en hjälm med MIPS en ”mjukare” inbromsning av slaget och din hjärna utsätts inte av samma kraft som du annars hade fått.

En MIPS hjälm är uppbygd så att skalet på hjälmen och insidan av hjälmen är åtskilda, vilket gör att insidan av hjälmen kan röra sig under självaste skalet på hjälmen.

Varför ska man ha ryggskydd när man åker skidor?

Som vi nämnde innan skyddar ett ryggskydd dina ryggkotor från frakturer. En ryggskada kan du få genom att ramla illa när du åker i parken över hopp eller på rails.

Du kan också skada ryggen när du åker offpist där det finns en hel del träd och stenar som ligger under snön som du inte ser.

Ett ryggskydd är även bra att ha när du åker i skidbackar med mycket folk och korsande nedfarter eftersom det är lätt att någon kör in i dig bakifrån eller att krocka med någon annan.

Testa så skydden får plats under dina skidkläder

När du köper skydd för skidåkningen bör du alltid testa så de får plats under dina skidkläder. Det är speciellt ryggskydd och crash pants som kan bli knöligt om jackan eller byxorna sitter tight.

Om du planerar att använda ryggskydd eller crash pants och står emellan två storlekar på jacka eller skidbyxor rekommenderar vi att ta den större storleken.

Sammanfattning – Skydd för skidåkning

  • Hjälm
  • Ryggskydd
  • Crashpants
  • Handledsskydd
  • Skydda knäna med rätt inställning på bindningar
  • Goggles

Om du gillade den här artikeln kanske du också gillar vår artikel om bra kläder när du åker skidor.

Lämna en kommentar