Bra kläder för skidåkning (8 plagg du behöver i backen)

Vad är egentligen bra kläder för skidåkning? Svaret vi ofta får är att klä oss i lager-på-lager. Men varför är det så viktigt med alla lager? Vi berättar mer om vad som är bra kläder för skidåkningen och varför.

Att klä sig rätt i skidbacken är faktiskt viktigt för att slippa frysa men också att kläderna transporterar bort fukt som svett från kroppen. Du vill också kunna röra dig i alla kläder och känna dig smidig i skidbacken.

Bra kläder för skidåkning är underställ i merinoull, skidstrumpor som håller fötterna torra och varma, värmande fleecetröja, skidjacka och skidbyxa som står emot väder och vind, vantar som värmer och buff för värme till nacke och hals.

1. Underställ (Lager 1)

Det första plagget du ska ta på dig när du åker skidor är ett underställ. Ett underställ för skidåkning ska sitta nära kroppen men inte för tight så det skaver och känns obekvämt.

Det ska heller inte sitta för löst, då tappar plagget funktionen med att transportera bort fukt från kroppen.

Underställ är det första lagret du klär dig med och fungerar som ett isolerande lager. Underställ transporterar även bort fukt från kroppen så du inte blir blöt när du svettas som i sin tur gör dig kall.

Underställ i merinoull

Ett underställ i merinoull eller ull är det bästa alternativet på ett bra och värmande underställ. Det håller dig varm i skidbacken, samtidigt som det andas bra.

Det är också det vi alltid använder när vi åker skidor. Merinoull värmer, andas och torkar snabbt. Det är även mjuk och skönt mot huden.

Nackdelen är att de är ömtåligare än underställ i exempel syntet. Men det är sällan du behöver tvätta ett underställ i merinoull eftersom de inte drar åt sig dålig lukt lika lätt som andra material. Det räcker endast med att vädra ur merinoull.

Underställ i syntet

Ett annat bra alternativ på underställ du kan ha i skidbacken är syntet. Syntet är ett stretchigare material än vad underställ i ull är.

De andas bra och torkar snabbt om det blir blött, syntet är också ett mer slittåligt och billigare material än ull.

Nackdelen med syntet är att det inte värmer lika bra som merinoull kalla dagar i backen och du behöver tvätta de oftare än merinoull eftersom de får dålig lukt snabbare.

2. Skidstrumpor

Nästa plagg att ta på sig efter understället är ett par bra skidstrumpor.

Skidstrumpor går oftast höger upp på benet, nästan upp till knäna till skillnad från ett par vanliga strumpor och sockor.

Det gör också att du får extra värme på benen och du slipper få skav mellan stumpa och pjäxa som du kan få med ett par vanliga strumpor.

Ull- & syntetstrumpor

Precis som med underställ är även skidstrumpor i ull det bästa alternativet av samma anledning att de värmer bra kalla skiddagar, håller sig fräscha längre, andas och torkar snabbt.

Vi skulle rekommendera ett par ullstrumpor som har en blandning av ull och syntetmaterial för att få en mer stretchigare strumpa. En ren ullstrumpa kännas mer stel.

3. Fleecetröja & fleecebyxor (Lager 2)

fleecetröja för skidåkning

Över understället ska du klä dig i ett värmande lager (lager 2). Ett bra värmande mellanlager är en fleecetröja eller en tröja i merinoull. Riktigt kalla dagar kan du även ha ett mellanlager på benen. Det finns byxor i fleece.

Ett mellanlager ska inte sitta tight mot kroppen som ett underställ utan lite lösare. Det är luften mellan understället och fleecetröja som värms av kroppsvärmen som i sin tur håller dig varm.

Har du ett mellanlager som sitter för tight kommer det inte in någon luft mellan plaggen som ger värme.

Fleecetröja

En fleecetröja som mellanlager värmer bra men är ändå väldigt lätt och känns inte tungt mot kroppen.

Förutom att ge värme andas fleece och torkar otroligt snabbt om det blir blött. Vi tycker bäst om att använda en fleecetröja som ett värmande mellanlager.

Fleecebyxor

Har du ett par skalbyxor som skidbyxor kan det även vara skönt med ett värmande mellanlager på benen som fleecebyxor.

Har du däremot ett par fodrade skidbyxor behöver du inte det om det inte är riktigt kalla dagar i backen. Fleecebyxor har samma funktion som en tröja i fleece.

4. Skidjacka (Lager 3)

Du behöver även en skidjacka i backen. En skidjacka ska stå emot vind och väte men ska också andas någorlunda så det inte blir blött och instängt.

Jackan är det yttersta lagret (lager 3) som är ditt förstärkningsplagg.

En bra skidjacka kan vara en skaljacka eller en fodrad skidjacka. Tänk på det måste finnas plats för eventuellt ryggskydd under skidjackan.

Vi berättar mer om de olika alternativen här under.

Skaljacka

En skaljacka är en tunnare jacka utan något foder. Oftast har de ett membran överdrag som står emot väte extra bra men som ändå andas, vanligaste membranet på skaljackor är Gore-Tex.

Fördelar med en skaljacka är att du kan använda den både när det är riktigt kallt men också under varma vårvinterdagar.

Det är lättare att justera de olika lagerna under en skaljacka. Genom att ta bort eller lägga till flera värmande lager (klädesplagg). En skaljacka är lätt och smidig.

Fodrad skidjacka

Det finns också skidjackor som är fodrade. De värmer mer än vad bara en skaljacka gör och du behöver inte klä dig i allt för många lager för att hålla värmen.

En fodrad skidjacka står också emot vind och väte bra.

En fodrad skidjacka passar bra riktig kalla vinterdagar men kan kännas varma soliga vårvinterdagar. Fodrade skidjackor är också tyngre att bära än skaljackor.

5. Skidbyxor (Lager 3)

Du behöver så klart även ett par skidbyxor när du åker skidor. Skidbyxor har samma funktion som en skidjacka. Det är det sista lagret och är det plagg som står emot väder och vind.

Även skidbyxor finns att välja som skalbyxor eller som fodrade. Ett par skidbyxor ska sitta bekvämt så du kan röra dig smidigt när du åker skidor i dom.

Skalbyxor

Precis som namnet avslöjar är skalbyxor bara som ett skal där du får jobba med olika lager under för att justera efter väder och temperatur.

De har samma funktion som en skaljacka, de har ett membran överdrag som står emot väte och vind extra bra.

De känns smidiga att åka i och är lätta att bära. Går att använda under hela skidsäsongen.

Fodrade skidbyxor

Ett par fodrade skidbyxor är extra sköna kalla vinterdagar eller när du inte är så aktiv i skidbacken.

Med ett par fodrade skidbyxor behöver du inte ha så många lager under men de kan känns varma under soliga vårvinterdagar.

6. Värmande vantar

skidkläder handskar

Förutom kläder är det viktigt med ett par bra skidhandskar när åker skidor. För att hålla dig varm i kroppen behöver du hålla händerna varma. Börjar du frysa om händerna är det lätt att börja frysa om resten av kroppen.

Vantar finns i varierad tjocklek och vissa vantar kan du även ha i olika lager precis som med kläder.

Viktigt att du även kan dra över vantarna utanpå jackan och dra åt med dragsko för att slippa få in snö. Vantar i läder/skin eller Gore-Tex är bra och slittåliga material på skidhandskar.

Fingervantar

Med ett par fingervantar är det lättare att använda händerna nästan som vanligt eftersom du har fingrarna separerade.

Det är lättare att justera utrustningen som hjälm och goggles, det är även lättare att få upp saker från fickor med ett par fingervantar än med ett par tumvantar.

Men eftersom fingrarna är separerade blir det inte lika varmt i dom som i ett par tumvantar.

Tumvantar

I ett par tumvantar får du upp värmen bättre eftersom fingrarna inte är separerad. Nackdelen är att det inte är lika lätt att använda händerna med ett par tumvantar.

Det kan bli mycket av och på med tumvantar. Trots det föredrar vi tumvantar just för att de värmer bättre.

7. Buff/Skidmask

För att slippa frysa kring hals och nacka ska du ha en bra skidmask eller buff. En buff kan du även dra över mun och näsa när det blåser kalla vindar i backen.

Buff är som en tub-formad halsduk som sitter bra på plats och som värmer nacke och hals. Buff finns att köpa i olika material som fleece, merinoull, bambu och bomull.

Vi rekommenderar en buff i fleece eller merinoull de värmer mest och blir inte lika fuktiga som bambu och bomull om du skulle ha den över näsa och mun.

8. Mössa

Vi släpper ut som mest värme från huvudet. Därför är det viktigt att hålla huvudet varmt i skidbacken.

I backen har du förhoppningsvis en hjälm på dig som är fodrad därför behöver du ingen mössa under.

Men åker du i en ofodrad hjälm kan det var skönt med en mössa under eller ha en mössa med dig när du stannar för lunch eller fika i backen, då slipper du frysa när du tar av dig hjälmen.


Kläder för att åka skidor i plusgrader

De bästa kläderna att åka skidor i när det är plusgrader är skaljacka och skalbyxor. Då räcker det med att ha ett underställ under och öppna upp ventilationen på jacka och byxor.

Du slipper bli varm och du blir inte blöt om det regnar eller om du ramlar i snön.

Kan man åka skidor i hoodie?

Ja, det kan du men det är inte ett funktionellt och värmande plagg att åka skidor i. En hoodie som oftast är tillverkat i bomull står varken mot vind eller väte.

Blir du svettig kommer plagget suga åt sig fukten, det kyler ner dig och hoodien blir tung att bära.

Det finns skidjackor som ser ut som hoodies men som är tillverkade i funktionella material som värmer, andas och vissa är även vattenavvisande.

Sammanfattning – Bra kläder för skidåkning

  • Underställ – Isolerar värmen
  • Skidstrumpor – Håller fötterna varma och torra
  • Fleecetröja – Värmande mellanlager
  • Skidjacka – Förstärkningsplagg som skyddar mot vatten och vind
  • Skidbyxor – Förstärkningsplagg som skyddar mot vatten och vind
  • Vantar – Håller händerna varma och slipp få in snö i ärmen på jackan
  • Buff – Värmer nacke, hals men kan även värma ansiktet
  • Mössa – Håller huvud och öronen varma

Om du gillade den här artikeln kanske du också gillar vår artikel om bra skydd när du åker skidor.

Lämna en kommentar