Åka skidor gravid (10 viktiga saker att tänka på)

Bokat in en skidresa och nu är du gravid? Ingen fara det är bra med fysisk aktivitet när du är gravid. Det gör att du mår bättre. Att röra på sig under graviditeten kan till och med förbygga besvär.

Du känner själv om det är något du klarar av eller inte. Om magen känns alldeles för stor och otymplig eller inte. Det är inte farligt med utförsåkning som gravid men det är saker du ska vara medveten om och ha koll på. Vi berättar mer i inlägget!

Saker att tänka på när du ska åka skidor som gravid är att välja en lugnare skidort, undvik långa resor, klä dig bekvämt, ta med nödsnacks, undvik isigt underlag, ha koll på toaletterna, välj breda backar med bra sikt, ha koll på omgivningen och undvik offpist området.

1. Välj en lugnare skidort

lugn skidort för gravid

Det är bra om du väljer en lugnare skidort om det är möjligt. Där är det inte så mycket folk. Har ni redan bokat? Ingen fara, de flesta skidorter har oftast ett lugnare område.

Undvik skidorter med mycket nybörjare

Undvik att åka till skidorter dit många nybörjare och barnfamiljer åker. Det är oftast barnvänliga skidorter där det finns mycket gröna backar.

Exempel på skidorter där det är många barnfamiljer är Lindvallen i Sälen, Romme Alpin, Idre Fjäll och Björnen i Åre.

Anledningen att skippa dessa ställen är att barn och nybörjare inte har så stor koll på hur de åker och de kan ha svårt att väja om det skulle behövas. Det blir en risk för dig att bli påkörd.

2. Undvik långa resor

bilresa som gravid

En annan viktig sak att tänka på innan du bokar in en skidresa är hur lång resan dit är. Kan du få en bekväm resa dit och hur tänker du resa? Med bil, buss eller tåg?

Ju längre sträcka du måste resa och sitta stilla desto jobbigare blir det för dig. Som gravid kan du lätt bli svullen i benen, du blir ofta kissnödig och vissa gravida har det jobbigt med illamående.

Här är det viktigt att du avgör vad du klara av och vad du har mest jobbigt med under graviditeten.

Res bekvämt

Det är inte bara själva sträckan som är viktig att tänka på utan även att du får en en bekväm resa. Att åka buss kan vara trångt och ger lite plats och utrymme.

På tåg har du bättre utrymme både på bredd och längd. Där finns även rymligare toaletter än på bussar.

Men skönast är att åka i egen bil om du har någon som kan köra. Då kan ni bestämma när ni ska stanna och gå på toa eller äta. Eller behöver stäcka på er och ta frisk luft.

3. Klä dig rätt som gravid i backen

För att få en så behaglig skidåkning i backen som möjligt utan att känna dig begränsad i rörelserna trots att du är gravid är att ha rymliga och värmande kläder som inte sitter allt för tight.

Du kanske kan låna någons större skidjacka och skidbyxor om du inte får på dig dina egna skidkläder. Kläder som har stretch i sig är de skönaste och mest följsammaste.

Håll värmen när du åker skidor

För att du ska slippa frysa i backen ska du klä dig i olika lager och efter vädret.

Börja med ett underställ närmast kroppen gärna en material blandning av merinoull och syntet det både värmer och är stretchiga till skillnad från att bara ha ull som är ett stelare och inte lika följsamt material.

Sen tar du på dig ett värmande mellanlager i fleece, det finns också som stretch. Sist tar du på dig ytterlagret som är dina skidjacka och skidbyxa.

4. Ta med nödsnacks (håller humöret i schack)

Ha alltid lite nödsnacks i fickan. Som gravid behöver du äta ofta och du kommer vara hungrig oftare. Med lite snacks blir det lite lättare att hålla humöret i schack 😉

Det kan också vara skönt att slippa gå in i värmestugor eller köa i någon toppstuga bara för att köpa något litet att äta.

Snacks kan du ta i liften eller varför inte göra en kort paus utanför backen. Packa därför med dig god matsäck att ha i backen, så kan du sitta och äta i lugn och ro. Ta även med ett sittunderlag.

Bra snacks du kan ha i fickan är nötter, torkad frukt, energibars eller någon choklad som kexchoklad.

5. Undvik isigt underlag när du är gravid

Isigt underlag i skidbacken gör det lätt kan tappa fästet i backen, vilket gör risken att ramla och slå sig större. Det är också mycket hårdare att ramla på ett isigt underlag än i mjuk snö.

Vädret har stor betydelse för vad det är för underlag i backen. Har det varit plusgrader eller regnat kvällen innan har det med största sannolikhet frusit under natten.

Men du kan istället välja att åka senare på dagen under eftermiddagen om du ser att det ska bli varmare eller om solen ligger på. Välj en backa som ligger i solläge. Ser det inte ut att att bli varmare och ingen sol. Då är det bästa att stå över den dagen och göra något annat.

Aktiviteter utanför skidbacken som gravid

Prata med din partner innan ni åker iväg på skidresan vad ni kan hitta på istället de dagar det är isigt och hårt i backen. Vi listar några saker ni kan göra tillsammans istället här under.

 • Bada, basta
 • Åka hundspann
 • Skotersafari
 • Gå på SPA

6. Ha koll på vart toaletter finns

Du kommer också upplev att du är mer kissnödig än vanligt som gravid och behöver gå på toa oftare. Därför är det bra om du har kolla på vart toaletterna finns på skidanläggningen.

De brukar oftast finnas i värmestugor, toppstugor eller i receptionen in till hotell.

Välj backar som har nära till toaletten så du snabbt kan gå på toa när du behöver. Åker du i skidbackar som ligger på andra sidan fjället kommer det att ta ett tag innan du kommer till närmaste värmestuga eller toppstuga med toalett.

7. Åk i breda backar med god sikt

Välj hellre breda backar med god sikt än smala och slingriga backar. Det kommer kännas säkrare när du får en bra överblick i backen och kan planera åkningen bättre för att slippa oväntade överraskningar som kan göra att du ramlar.

Undvik de brantaste backarna

Även om du är grym på att åka utför ska du undvika de brantaste backarna när du är gravid. Att ramla i en brant backa blir så mycket värre än i en flackare. Vänta hellre med det tills barnet är fött.

8. Ha koll på omgivningen

synliga kläder i skidbacken

Det är viktigt att du har koll på omgivningen och andra skidåkare runt omkring dig. Hur bra du än är på att åka skidor kan du inte lita på att alla andra är det.

Bara för att du ser en skidåkare komma betyder det inte att hen har sett dig. Därför är det viktigt att du är uppmärksam på omgivningen.

Ha färgglada skidkläder eller reflexväst på dig

Ett tips är att ta på dig en reflexväst eller att du har en färgglad jacka som gör att du syns när du är i skidbacken.

Det gör att du blir mer synlig och att andra skidåkare kan uppmärksamma dig bättre och risken att bli påkörd minskar.

Välj en reflexväst du kan stänga med dragkedja då slipper du att den åker upp och fladdrar vilket kan vara irriterande. Reflexväst med kardborre-knäppning har en tendens att öppna upp sig när du rör på dig.

9. Undvik offpist områden som gravid

Vi förstår om du älskar att åka offpist men undvik de områdena under graviditeten.

Många offpist områden har tät terräng av skog och du måste snabbt kunna parera och svänga, vilket kan vara svårt med en gravidmage.

Även om det är en öppen terrängen i offpisten kan det finnas överraskningar som täcks av snö som fallgropar, drops och stenar.

10. Åk inte om du är nybörjare!

Är det första gången du ska åka skidor eller var det ett tag sen du stod på ett par skidor? Då skulle vi rekommendera att vänta tills barnet är fött.

Som nybörjare eller om du är ovan att åka skidor kommer risken att ramla vara betydligt större än om du är en van skidåkare. Då är det bättre att du väntar med att lära dig åka skidor.


Är det farligt att åka utförsåkning gravid?

Nej, det är inte farligt att åka utför om du är gravid. Du känner själv vad det är du klarar av och inte klarar. Att vara ute och röra på sig som gravid har bara positiva effekter.

Kroppen förändras snabbt under en graviditet så det är viktigt att du känner efter innan för vad som funkar och inte funkar för dig.

Det är bra om du är van vid skidåkning och inte gör det för första gången. Största risken med att åka utför är fallrisken och att bli påkörd av någon annan skidåkare.

Sammanfattning – Åka skidor gravid

 • Välj en lugnare skidort
 • Undvik långa resor
 • Klä dig bekvämt som gravid
 • Ta med nödsnacks
 • Undvik isigt underlag
 • Ha koll på vart toaletterna finns
 • Åk i breda backar med god sikt
 • Ha koll på omgivningen
 • Undvik offpist områden
 • Åk inte om du är nybörjare!

Lämna en kommentar