Åka längdskidor med barn (7 Tips för en lyckad dag i skidspåren)

Ta med ditt barn ut i skidspåret och gör det till en härlig utflykt där ni får ungås tillsammans samtidigt som ni får njuta av en vinterklädd natur.

Att åka längdskidor med sitt barn är en mysig vinteraktivitet att gör ihop och de lär sig snabbt att skida fram i spåren.

När du ska åka längdskidor med barn är det bra om du förbereder innan, se över utrustningen så den är storleks anpassad till barnet, klä er efter vädret i ventilerade och varma kläder, åk korta sträckor till en början, gör det till en rolig utflykt och ta med matsäck.

1. Ha rätt utrustning

rätt utrustning för längdskidor barn

Börja med att se över hela utrustningen. Rätt längd på längdskidorna, rätt längd på stavarna och rätt storlek på pjäxorna.

Barn växer fort och oftast behöver du byta utrustningen varje vinter. Längdskidorna passar oftast i två säsonger.

Tips! Var med på skidbytardagar som arrangeras i många orter innan vintersäsongen sätter igång. Perfekt när man har växande barn!

För att få en lyckad dag i skidspåret är det viktigt att ge barnet rätt förutsättningar och det börjar med en bra utrustning. Med en bra utrustning kommer de även lära sig åka längdskidor snabbare och det kommer bli roligare att ge sig ut i spåren.

Välj vallningsfria skidor till barn

De bästa längdskidorna du kan välja till ett barn är skinskidor, det är ett par vallningsfria skidor som ger både bra fäste och glid i spåren.

Där du vanligtvis lägger fästvallan sitter i stället skin(stighud) infäst i belaget. Skinskidor är perfekta nybörjarskidor.

Kolla storleken (längd & vikt)

Det är viktigt att kolla så skidorna är anpassade efter barnets storlek (längd och vikt). Vanligaste misstaget många föräldrar gör är att köpa ett par förstora längdskidor som barnet sedan ska växa i. Undvik det!

Med ett par för långa skidor kommer det bli svårt att lära sig åka längdskidor, skidor som är för långa är svårare att hantera. Risken är att du får ett barn som inte vill åka längdskidor igen.

2. Klä barnet i varma & ventilerande kläder

Barn fryser lättare än vad vi vuxna gör därför är det viktigt att klä de i varma kläder och i olika lager som värmer, andas och är väderskyddande. Viktigt att kläderna kan andas eftersom ni kommer få upp värmen i skidspåret.

Med lager-på-lager principen kommer ni kunna vara ute länge och du behöver inte oroa dig för ett kallt barn som vill hem.

  1. (Lager 1) Underställ – Transporterar bort fukt och håller barnet torrt
  2. (Lager 2) Ett värmande mellanlager (Fleece) – Isolerande och värmande
  3. (Lager 3) Förstärkningsplagg – Står emot vind och vatten

Undvik! Kläder i bomull. Bomull varken värmer eller ventilerar. När barnet blir varmt och svettig i skidspåret kommer bomullströjan istället att suga åt sig fukten.

Det blir både fuktigt och kallt mot kroppen. Det kommer sluta med ett barn som fryser och vill hem. Läs mer i vår artikel hur man ska klä sig vid längdskidåkning.

3. Börja med att hitta balansen

Innan ni ger er ut i skidspåret för första gången är det viktigt att barnet hittar balansen på skidorna. Åk rakt fram på plattmark så kommer de snabbat hitta balansen där.

Det är också viktigt att de vet hur de kan bromsa in farten om det behövs. Lättaste och säkraste sättet att lära barn bromsa med längdskidor är att de sätter sig ner på rumpan. Undvik att bromsa med stavarna eftersom det kan ta tvärstopp och de kan istället ramla.

Eftersom du lärt ditt barn att sätta sig ner när de ska bromsa är det även bra om de lär sig ställa sig upp själva. Det är också bra om de kan ta sig upp själva när de ramlar, för de kommer ramla en del i början.

4. Välj korta och flacka spår

längdskidor med barn

Börja med att åka korta lättåkta rundor som går på plan mark. Barn orkar inte åka långa sträckor och blir snabbt uttråkade därför är det bra att välja barnvänliga skidspår som är korta.

En bra längd på skidspår är mellan 1-2km självklart beror det på vilken ålder ditt barn är i. Äldre barn klara oftast av längre turer.

Undvik spår som är backiga, det blir både jobbigt att ta sig uppför och svårt att åka nedför.

5. Gör det till en rolig utflykt

Barn har ofta dåligt tålamod och har ni inget mål med skidturen kan de snabbt tycka att det blir tråkigt och vill avsluta. Gör skidturen till en rolig utflykt istället.

Finns det något vindskydd eller eldplats i närheten av skidspåret? Ha det isåfall som ett mål att ni ska skida dit för att grilla korv.

Eller finns det någon mysig våffelstuga ni kan åka till. Att göra skidturen till ett äventyr gör att det blir både kul och spännande för barnet och de vet vad de har framför sig. Att åka längdskidor är ett fint sätt att umgås på och att upptäcka naturen.

6. Ta med matsäck

Packa med er matsäck och liggunderlag och ät någonstans längs skidspåret. Varm choklad och en ostmacka fungera alltid och är ett säkert kort. Även varma soppor är gott kalla skiddagar. Eller packa ner något annat du vet ditt barn tycker om.

Att ta med matsäck blir också en utflykt och ett mål med skidturen som vi nämnde i punkten innan. Ni kan också bestämma er för att laga pannkakor ute på antingen stormkök eller över öppen eld.

Tips! Ta alltid med någon form av snacks i fickan som du snabbt kan ta fram och som är lätt att äta om energinivåerna sjunker. Exempel på bra snacks är kexchoklad, russin eller nötter.

7. Gör skidåkningen lekfull

gör skidåkningen lekfull

Så fort ett barn lärt sig åka längdskidor tycker de att det är roligt (förhoppningsvis), det är alltid lite svårare i början innan det släpper. För att få ditt barn att utvecklas i skidspåret och tycka det är kul är det bra om ni leker fram utvecklingen.

Gör roliga banor de ska ta sig igenom med hjälp av stavar eller pinnar. De kan testa att åka utan stavar, kryp ihop och åk i nedförsbackar. Ju mer variation desto roligare är det och de kommer att utvecklas.

På så sätt kommer de automatiskt att få in balans och tyngdöverflyttning på skidorna utan att de ens tänker på att de tränar.


När kan barn börja åka längdskidor?

Vid 3-års ålder kan de som tidigast börja åka längdskidor.

Då har oftast barnet fått upp den muskelstyrka som krävs för att exempelvis bromas och ta sig framåt. De har även fått in koordinationen. Det kan så klart variera från barn till barn.

Vanligast är att barn börjar vid 5-6 års ålder. Kom ihåg att det mest är lek och korta turer som gäller med så små barn.

Åka längdskidor med barn i pulka

Planerar du att ta med dig ditt minsta barn på längdskidåkningen ska du ha en pulka som har tipp- och vindskydd. Alltså ingen vanlig pulka.

Skulle pulkan olyckligt nog kanta och tippa när ni åker längdskidor är barnet skyddat till skillnad från en pulka utan tippskydd. Barnet kan slå och skrapa upp sig rejält om det saknas tippskydd.

Vindskydd på pulka är också bra speciellt om ni ska åka längdskidor i fjällen, där kan det blåsa riktigt kalla och hårda vindar ibland. För att slippa utsätta ditt barn för det är ett vindskydd ett måste.

Åker du ensam ha koll bakåt på pulkan så du ser att barnet är kvar! Det har hänt att de ramlat ur eller klättrat ur pulkan.

Se till att ditt barn inte fryser i pulkan

Förutom en bra pulka ska du även se till att barnet har det varmt och skönt i pulkan. Klä på barnet ordentligt med kläder i olika lager eftersom de inte rör sig utan bara sitter still blir de snabbt kallt.

Se även till att de sitter på något varmt, det blir kallt underifrån. Lägg även över en gosig filt. Ta också på dom ett par skidglasögon som skyddar mot vind, bländade snö och solljus.

Sammanfattning – Åka längdskidor med barn

  • Se över utrustningen
  • Klä barnet i varma och ventilerande kläder
  • Gör det till en rolig utflykt
  • Ta med matsäck
  • Välj korta och flacka spår
  • Gör skidåkningen lekfull
  • Börja med att hitta balansen

Lämna en kommentar