Åka skidor i dunjacka (8 anledningar att inte göra det)

Måste man verkligen ha en vind och vattenavvisande skidjacka eller kan man åka i en dunjacka? En dunjacka är ju ändå varm och gosig.

Självklart kan du åka i vilken vanlig jacka du vill i skidbacken. Men det finns några saker du ska tänka på innan du väljer att ta på dig just en dunjacka i backen. En dunjacka har många fördelar som tyvärr blir nackdelar i skidbacken.

Varför du inte ska åka skidor i en dunjacka är att är alldeles för varm, står inte emot väder och vind, inte slitstark, saknar ventilationsöppningar, saknar snölås, otymplig, liten huva som du inte får över hjälmen och saknar liftkorts ficka.

1. För varm

dunjacka i skidbacken

Att åka skidor i en dunjacka kommer göra dig väldigt varm. Speciellt om du är aktiv i skidbacken och får upp värmen snabbt.

Även om det är en riktigt kall dag i backen är det bättre att du klär dig i olika lager än att ta på dig en tjock dunjacka.

Dun isolerar värme extremt bra

Dun är känt för att isolera värme extremt bra vilket är bra kalla vinterdagar. En dunjacka passar bäst när du inte är aktiv.

Utan vid lugna promenader eller när du kommer vara stilla mycket ute och behöver hålla dig varm.

2. Står inte emot blött väder

Även om en dunjacka värmer bra står de sällan emot vind och regn lika bra som en skidjacka gör. Blåser det hårt kommer det gå rakt genom jackan och du blir kall av det.

Du blir även blöt om det regnar, snöar eller om du ramlar i snö och blötsnö. Vilket är väder du kommer stöta på i skidbacken.

Isoleringsförmågan blir sämre när dunet blir blött

En dunjacka ska du alltid undvika vid blött väder. Dunet tappar mycket av sin isoleringsförmåga när det blir blött.

Risk finns även att dunet klumpar ihop sig, det tar då längre tid att torka och kan bli förstört.

Däremot klara en dunjacka av extra kallt väder och passar därför bra i torrt och kalla temperaturer, som vi var inne på innan isolerar dun värme bra. Så länge du slipper bli blöt är en dunjacka toppen.

3. Inte slitstarkt

dunjacka är ej slitstarkt

En dunjacka är inte lika slitstarka som andra skidjackor. Skulle du få en reva eller fastna i en kvist när du åker offpist finns risk att det blir hål i jackan.

Dunjackan kan även gå sönder om du ramlar i skidbacken och det är ett rivigt underlag av is och snökristaller som kan riva upp ytter-tyget på jackan.

Yttermaterialet på en dunjacka är känsligare

Yttermaterialet på en dunjacka är mycket känsligare än vad en skidjacka är som oftast har ett slittåligt material av polyester och ett membran överdrag som står emot vind och väta men som ändå andas bra.

4. Saknar ventilationsöppningar

En dunjacka eller en vanlig vinterjacka saknar oftast ventilationsöppningar som en skidjacka.

Ibland kan du bli riktigt varm i backen och för att slippa öppna upp dragkedjan fram och bli nedkyld kan du istället öppna ventilationsöppningar som sitter under armarna på jackan.

Du kan variera hur mycket du vill öppna beroende på hur varm du är.

Du blir blöt och kall inifrån

Kan du inte ventilera när du blir svettig och varm kommer fukten stanna kvar in på kroppen och du blir istället blöt och nedkyld. Därför är det bra om du kan öppna upp ventilationerna på jackan.

5. Saknar snölås

dunjacka och skidor

En annan fördel som skidjackor har men som en dunjacka saknar är snölås nere vid midjan. Ett snölås är en extra del som är insytt i jackan.

Snölåset gör det tight mellan byxa och jacka för att förhindra snö att komma in den vägen. Vissa snölås kan du även knäppa ihop med skidbyxorna för att verkligen få det att sitta bättre på plats.

Förutom att hålla snön ute ger även ett snölås extra värme. Du slipper att kalla vindar tar sig in under jackan.

Utan snölås kommer snö lättare in under jackan

Du har säkert varit med om att ramla i skidbacken och att jackan åker upp och in kommer massa kall snö mot kläderna och kroppen.

Det gör dig både blöt och kall. Med snölås slipper du det och det saknar dunjackor.

6. Otymplig

Även om en dunjacka oftast är lätt att bära så är den stor och fluffig tack vare dunet, vilket är supermysigt men inte i skidbacken.

Mindre rörlig

Det känns klumpigare att åka med en dunjacka än med en skidjacka och du blir inte lika rörlig. Visst finns det dunjackor som har mindre dun i sig och som inte är lika tjocka. Men de blir också kallare då.

7. Liten huva

Huvan på en dunjacka är inte anpassad för att få in en hjälm under. Att kunna få över en huva på hjälmen är extra skönt när det är kallt eller när det blåser riktigt hårt uppe på kalfjället.

Justerbar huva

Med en större och justerbar huva kan du se till att huvan även sitter kvar när det blåser. Du slipper hålla i den eller dra upp den över hjälmen varje gång luvan blåser av.

Kan du justera huvan på hjälmen kan du även röra huvudet åt alla håll utan att det tar emot eller att du inte ser åt sidorna.

8. Saknar liftkorts ficka

Något som är praktiskt att ha i skidbacken är en liftkorts ficka. Oftast sitter de på underarmen eller på sidan av överarmen på en skidjacka. En dunjacka snackar denna funktion.

Med en liftkorts ficka kan du lätt passera genom lift-kontrollerna utan att behöva plocka fram liftkortet varje gång.


Är dunjackor vattentäta?

Nej, de är inte vattentäta. Dunjackor ska inte användas vid regn eller blött väder om du inte kan ta på dig en regn tålig jacka över.

Som vi tog upp tidigare i inlägget så tappar dunjackan sin isoleringsförmåga när den blir blöt. Dunet riskerar även att klumpa ihop sig när det blir blött.

En dunjacka är bra vid riktigt kallt väder, torr luft och när du inte ska vara så aktiv.

Är skidjackor varma?

Ja, de är varma och ventilerar bra om du blir varm.

En skaljacka är den vanligaste skidjackan de flesta använder. Det är den mest mångsidiga jacka du kan ha. Precis som namnet avslöjar är det bara ett skal som skyddar dig från kalla vindar och från att bli blöt om det regnar eller kommer mycket snö.

Med en skaljacka kan du istället klä dig i olika lager efter temperatur. Är det kallt ute tar du på dig flera lager av funktionella kläder och är det varmare kan det räcka med bara underställströja under. Det finns även skidjackor som är lite fodrade om du vill ha en varmare skidjacka.

Varför du ska välja en skidjacka istället för en dunjacka

Ska du åka i skidbacken är en skidjacka alltid det bästa valet framför en dunjacka eller annan vanlig vinterjacka.

Av flera anledningar, även om en dunjacka värmer mer när det är kallt så kan du istället justera med olika lager under skidjacka för att slippa bli för varm eller svettig när du rör på dig.

Anledningar att välja en skidjacka:

 • Ventilation öppningar
 • Snölås
 • Vind och vattentålig
 • Smidig
 • Slitstark
 • Går att justera med olika lager under
 • Större huva där hjälm får plast under
 • Har liftkorts ficka

Läs mer i vår guide hur du klär dig rätt i skidbacken.

Sammanfattning – Varför du inte ska åka skidor i dunjacka

 • För varm
 • Står inte emot väder och vind
 • Inte slitstark
 • Saknar ventilationsöppningar
 • Saknar snölås
 • Otymplig
 • Liten huva
 • Saknar liftkorts ficka

Lämna en kommentar