Det är aldrig kul att börja frysa i skidbacken. Tyvärr är det många som gör det på grund av fel typ av kläder och material.
Vi tänkte med det här inlägget ge dig våra bästa tips på hur du håller dig varm i skidbacken hela dagen utan att behöva frysa. Vissa vanliga tips du säkert känner igen men även andra trix som kommer hålla dig varm i skidbacken.
De bästa sättet att hålla sig varm i skidbacken är med underställ i merinoull, klä dig enligt lager-på-lager, använda skidstrumpor i ull, använda förstärkningsplagg, äta och dricka varmt och använd handvärmare.
1. Använd underställ i merinoull
Att använda ett underställ i rätt material är det viktigaste för att hålla sig varm i skidbacken. Ett bra underställ för kalla dagar i backen är ett underställ i merinoull.
Även om andra material som syntet och bambu värmer så värmer de inte alls lika bra som merinoull gör.
OBS! Undvik underställ i bomull. Det värmer inte, det gör dig blöt och kall om du svettas. Det i sin tur göra gör att du börjar frysa.
Merinoull värmer bra
Ett underställ i merinoull är det underställ som kommer hålla dig varm länge i skidbacken. Merinoull isolerar värmen mot kroppen.
Till skillnad från vanligt ull är merinoull dessutom mjukare mot huden och kliar inte som ull kan göra.
Håller dig torr
Merinoull är ett material som transporterar bort fukt från kroppen om du börjar svettas. Det gör att du slipper bli blöt och nedkyld på grund av det.
Därför kommer du hålla dig varmare med ett underställ i merinoull.
2. Klä dig i olika lager
Ett av det vanligaste tipsen för att hålla sig varm i skidbacken är att klä sig i olika lager.
En kall dag är det bäst att klä sig i tre olika lager, ett underställ närmast kroppen, ett värmande mellanlager och ett väderskyddande sista lager.
Underställ (Transporterar bort fukt)
Ett underställ är inte bara till för att värma. Det är lagret som sitter närmast kroppen och ska transportera bort fukt så du inte blir blöt. Det är viktigt att understället sitter tight men ändå bekvämt.
Ett för löst sittande underställer kommer inte klara av att transportera bort fukten lika bra som ett som sitter tight.
Som vi nämnde på första tipset är ett underställ i merinoull det bästa materialet för både fukttransport och värme.
Värmande mellanlager (Isolerar värmen)
Ett värmande mellanlager kan vara en fleecetröja av olika slag, det finns både tjocka och tunna fleecetröjor. Det kan även var en tröja i ull/merinoull om du vill ha extra värme.
Ett mellanlager är till för att isolera din kroppsvärme som du släpper ut. Mellanlagret ska inte sitta tight som ett underställ utan lite lösare så det blir luft mellan understället och mellanlagret.
Det är den värmen som hamnar mellan de två lagerna som kommer hålla dig varm.
Skidjacka & Skidbyxor (Skyddar mot vädret)
Det sista och tredje lagret är en skidjacka och ett par skidbyxor. Det sista lagret är det lager som ska skydda dig från kalla vindar och från att bli blöt.
Det som oftast gör oss kalla i skidbacken är vind, snö och regn. Därför är det viktigt med en skidjacka och skidbyxor som är vind och vattentäta men som ändå andas.
Många bra skidkläder har ett membran överdrag som skyddar mot väder och vind men som ändå andas. Vanligaste membranet är Gore-Tex.
3. Ta på dig skidstrumpor i ull
Vi får inte glömma bort fötterna. Blir vi kalla om fötterna börjar vi ofta frysa om resten av kroppen och då spelar det ingen roll hur varmt klädda vi är på kroppen.
Precis som med underställ är ull det bästa materialet på ett par skidstrumpor. Ju mer ull strumporna innehåller desto mer kommer de att värma.
Vi rekommenderar ett par skidstrumpor med en blandning av merinoull och syntet för en värmande, mjuk och stretchig strumpa. Fast med en större procent merinoull än syntet.
Ull isolerar värmen bäst
En skidstrumpa i ull kommer att isolera och hålla din fötter varma hela dagen i backen. Ull eller merinoull är det varmaste du kan ha på fötterna och ett perfekt val när det är riktigt kallt i backen.
Börjar inte lukta
En annan fördel med just merinoull eller ull är att de transporter bort fukt otroligt bra som vi varit inne på lite innan.
Eftersom du inte blir blöt och fuktig på fötterna slipper du även att dålig lukt uppstår. När fukten inte kommer i kontakt med fötterna och bakterierna som finns där blir det ingen dålig lukt.
Men luktar dina pjäxor redan är det svårt att undvika dålig lukt även om du använder ull strumpor.
4. Använd rätt förstärkningsplagg
Ett annat tips för att slippa frysa i skidbacken är att använda rätt typ av skidjacka och skidbyxor. Även detta har vi varit inne på lite innan.
Det är viktigt att skidkläderna står emot väder och vind så du inte blir blöt. Att bli blöt gör dig kall snabbt. Det är också viktigt med bra funktioner på skidkläderna.
Bra funktioner på skidkläder för extra värme
En skidjacka och ett par skidbyxor ska även ha bra funktioner som hjälper till att hålla dig extra varm när det behövs, som att hålla hård vind och snö från att ta sig in under kläderna.
- Snölås – Ska finnas på både jacka och på varje byxben. Hjälper till så snö inte kommer innanför kläderna om du skulle ramla i backen.
- Justerbar huva – En huva gör att du blir extra varm kring hals, nacke och huvud om det blåser eller snöar mycket. För att inte huvan ska blåsa eller glida av är det bra om den går att justera och på så vis sitter den kvar där du vill hade den.
- Kardborreband i ärmslut – Hjälper till att göra det tight vid ärmarna så ingen snö eller kalla vindar kommer in den vägen.
5. Håll ansiktet varmt
När det blåser riktigt hårt eller när det snöar och blåser samtidigt kan det bli riktigt kallt om ansiktet, det biter rejält i kinder och näsa då.
Det är också de delar av kroppen vi kan få köldskador på om det är riktigt kallt ute. Därför är det viktigt att vi skyddar ansiktet så gott det går.
Skidglasögon värmer halva ansiktet
Ett par skidglasögon värmer otroligt skönt iallafall halva ansiktet, dessutom skyddar de ögonen från kalla vindar. Det gör också att du ser bättre i skidbacken när du slipper ögon som tåras.
Är det mulet eller mörkt ute ska du använda dig av ett par skidglasögon med oranget, gult eller rosa glas för bättre sikt.
Skidmask, balaklava eller buff
För att skydda resten av ansiktet som kinder och näsa är det bästa att ta på sig en skidmask eller balaklava. En buff fungerar även det bra att dra över halva ansiktet för extra värme.
Förutom att skydda ansiktet ger det dig även värme runt hals och nacke.
Skillnaden på en balaklava och buff/skidmask är att den sitter på hela huvudet, den enda öppningen som finns är runt ögonen. Medans en skidmask och buff endast dras upp över halva ansiktet.
6. Ta på dig en fodrad skidhjälm
Det är från huvudet vi släpper ut mest värme från kroppen och därför viktig att hålla varmt. De flesta skidhjälmar idag är fodrade och isolerade för att värma från kyla och vind när du åker ner i skidbacken.
Med en fodrad skidhjälm slipper du bära en mössa under som oftast gör att det blir klumpigt och att hjälmen inte alls sitter bra på huvudet.
Förutom att en fodrad hjälm värmer huvudet värmer det även dina öron vilket är super skönt när du åker skidor.
7. Använd handvärmare
Ett bra sätt att hålla händerna extra varma i skidbacken är med ett par handvärmare. Ett par handvärmare är både enkelt och smidigt att använda och ta med.
Så fort du tagit ut värmarna ur förpackning och de kommer i kontakt med luft sätter en värmeprocess igång.
Lägg de i skidhandsken och de blir som en värmekälla i handsken, de håller värmen mellan 6-12 timmar.
Ät & drick varmt för att hålla värmen
För att få upp värmen om du blivit kall är att äta och dricka varmt när du åker skidor. Det hjälper till att värma upp kroppen inifrån och på så sätt göra dig varm igen.
Tips på värmande dryck och mat
- Kaffe
- Te
- Varm choklad
- Glögg
- Varm fruktdryck
- Soppor
- Grytor
- Varm Blåbär- och nyponsoppa
Värm dig i värmestugan
Är det riktigt kallt och du inte får upp värmen kan du ta dig till en värmestuga och värma dig en stund.
Eller gå in på en toppstuga och passa på att luncha eller fika samtidigt som du får upp värmen.
Sitt inne en stund så du verkligen blir varm och ta av dig ytterkläderna som jacka och hjälm när du är inne. Det gör att du slipper frysa sen när du går ut till backen igen.
Håll fötterna varma i skidbacken
Fryser du lätt om fötter och tycker inte riktigt ett par skidstrumpor i ull räcker för att hålla dig varm? Då ska du läsa våra fyra tips här under.
Spänn inte pjäxorna för hårt
Det många gör är att spänna pjäxorna alldeles för hårt. Det gör att blodcirkulationen till fötterna blir sämre som i sin tur gör att du blir kall om fötterna.
Då kommer inte ett par ullstrumpor hjälpa dig så mycket med värmen.
Knäpp pjäxorna lite lösare så du kan röra på tårna lite. Det kommer hjälpa dig till varmare fötter.
Knäpp upp pjäxorna när du åker i liften
Även om du inte har spänt pjäxorna hårt men tycker ändå fötterna känns kalla kan du passa på att knäppa upp dom när du sitter i liften och röra och vika på tårna så mycket du kan.
Vi vet det är bökigt att knäppa av och på pjäxorna men det är ändå värt det om du fryser om fötterna så du kan njuta av skidåkningen i backen sen.
Fotvärmare
Precis som med handvärmare i skidhandsken finns det fotvärmare för pjäxorna.
De fungerar på samma sätt, när de kommer i kontakt med luft börjar en värmeprocess. De är små nog att kunna ha i pjäxorna utan att störa.
Skidstrumpor med värme
Vill du ta steget längre kan du skaffa dig ett par skidstrumpor med värmeslinga i. De är dyra men å andra sidan slipper du oroa dig över att ha kalla fötter.
Och du kommer garanterat vara varm om fötterna hela dagen i skidbacken. Värmeslingan i strumpan är diskret och inget du märker av förutom att du får varma fötter.
Sammanfattning – Hålla sig varm i skidbacken
- Använd underställ i merinoull
- Klä dig i olika lager
- Välj skidstrumpor i ull
- Använd rätt förstärkningsplagg
- Håll ansiktet varmt med balaklava och skidglasögon
- Ta på dig en fodrad hjälm
- Använd handvärmare