Packlista för skidresan (Komplett checklista för skidsemestern)

Äntligen dags för den efterlängtade skidsemestern i fjällen med familjen, vännerna eller med din partner. Med vilka du än reser så kommer du behöva packa med dig en hel del saker för skidresan. Har du kolla på allt du måste ha med?

I det här inlägget kommer vi ge dig en komplett checklista inför skidresan i fjällen. Så du inte glömmer något!

Packlista för skidresan är bland annat skidor, stavar, pjäxor, hjälm, skidglasögon, skidkläder som underställ, fleecetröja, handskar, skidjacka och skidbyxor. Övriga bra att ha saker är en extra ryggsäck, sittunderlag och vinterkängor.

Skidutrustning

packlista skidutrustning
 • Skidor
 • Stavar
 • Pjäxor
 • Skidglasögon

Att få med sig allt som hör till skidutrustning måste väl ändå vara det viktigaste?

Innan du packar ner skidutrustningen är det viktigt att du ser över allt ordentligt så det är rätt storlek och rätt inställt. Viktigt är att kolla så allt även är helt och inte trasigt.

Skidor – Se över inställningarna

Utan skidor blir det svårt att ta sig nerför backen. Var det ett tag sen du åkte se till att kolla så vikten är rätt inställd på bindningarna.

Att vikten är rätt inställd är viktig för att skidorna ska lösa ut sig när du ramlar. Det gör att du slipper svåra knäskador som är vanligt i utförsåkningen.

Se även till att valla skidorna och kolla stålkanterna så du får bra glid och grepp när du svänger. Det är inget du vill lägga tid på när du är på skidsemester.

Stavar – Kolla att du har rätt längd

Se över stavarna, har de fungerande remmar och är de i rätt längd? Längden skiljer beroende på hur du åker. Åker du mycket offpist ska stavarna oftast vara lite längre än om du åker i pistad skidbacke.

Tänk på! När du har pjäxor och skidor på dig blir du lite längre så lägg till cirka 5cm på stavarna.

Stavarna är viktigt att du tar med dig för balans i skidbacken men de är även sköna att ha när det kommer flacka partier så du kan staka dig fram.

Pjäxor – Testa pjäxorna och se över spännerna

För att få på dig skidorna behöver du såklart ha ett par pjäxor på fötterna. Även pjäxor är bra att se över innan du åker iväg. Speciellt om det var ett tag sen du åkte.

Testa pjäxorna hemma med dina skidstrumpor och kolla så spännerna är hela och går att spänna ordentligt.

Ett par pjäxor ska inte kännas bekväma som ett par vanliga skor. Det betyder det att de är för stora och du kommer behöva spänna åt pjäxan hårdare och hårdare under dagen. När du spänner pjäxorna för hårt får du inget blod ut till foten, det leder till att du får kalla tår och kramp i foten.

Skidglasögon – Kolla så linsenen är hel

Innan du packar ner dina skidglasögon kolla så linsen är hel, det ska inte vara någon spricka i den eller en stor repa som gör det svårt att se igenom dom. Se även över spännerna så du kan spänna åt skidglasögonen bra mot hjälmen vilket gör att de sitter bra på plats.

Skidglasögon skyddar ögonen från solen men också från den bländade snö. De skyddar även mot kyla och vind. Åker du offpist skyddar du ögonen från grenar och kvistar som kan komma mot ögonen.

Det finns olika linser på skidglasögon där de genomskinliga som är gula, orangea eller rosa ger dig bättre sikt i dåligt väder som vid snöfall och när det är lite mörkare ute. Linsen tar nämligen fram kontrasterna bättre i snön.

Har du utbytbara linser ta med båda du vet aldrig vilket väder du möter i fjällen.

Skydd

skydd skidresa
 • Hjälm
 • Ryggskydd

Det är viktigt att du använder skydd när du åker skidor. Även om du är säker på skidor finns risk att bli påkörd av andra i backen.

I offpist områden kan du krocka med träd och under fluffig snö kan det ligga stora stena och stubbar som du inte ser.

Hjälm – Se över hjälmen (sprickor, spännen & passform)

Prova hjälmen innan du packar ner den. Hjälmen ska sitta bekvämt, den ska inte sitta löst eller glappa. Kolla också så det inte är någon spricka i hjälmen då behöver du köpa en ny. En hjälm med spricka/sprickor kommer inte skydda ditt huvud lika bra vid ett smäll.

Det är också bra att se över spännerna så den går att knäppa och justera.

Hjälm skyddar dig mot allvarliga hjärnskador även om det inte är ett 100% skydd mot just hjärnskakningar så blir inte konsekvenserna lika stora som om du åkt utan hjälm.

Ryggskydd – Prova och kolla passformen

Var det länge sen du använde ditt ryggskydd är det extra viktigt att du testar det innan det fortfarande passar.

Det är viktigt att det sitter på plats när du rör på dig så det inte flyttar sig. Ett ryggskydd ska sitta bekvämt, du ska knappt märka av det när du har det på dig.

Ryggskydd skyddar mot kotfrakturer och är viktigt att använda om du åker park eller i offpist områden.

Skidkläder

packlista skidkläder
 • Underställ
 • Värmande mellanlager (fleecetröja)
 • Skidjacka
 • Skidbyxor
 • Skidstrumpor
 • Skidhandskar
 • Mössa
 • Buff/Balaklava

Efter utrustning och skydd är det dags att se över vad det är för skidkläder du behöver packa ner. Med bra skidkläder håller du dig varm och torr i skidbacken.

Ett tips är att testa alla kläder tillsammans så du känner hur det känns på. Det ska kännas bekvämt och inte skava du ska också känna dig rörlig.

Underställ – Kolla sömmar, hål & passform

Innan du packar ner understället testa så passformen fortfarande är bra och se över hela plagget. Det ska inte finns några hål, kolla även över sömmarna så de inte börjar släppa. Då finns risk att de går sönder under skidresan.

Ett underställ ska sitta skönt och inte skava någonstans mot huden. Det ska sitta tight och nära kroppen men inte så du blir begränsad i dina rörelser. När ett underställ sitter tight kan de lättare transportera bort fukten från kroppen.

Ett bra material på underställ är merinoull. Det är ett material som värmer, andas och torkar snabbt. Underställ är ett måste i packningen för skidkläder och är det första lagret du tar på dig som gör att du inte blir kall eller blöt i skidbacken.

Värmande mellanlager – Prova plagget så det passar

Ett bra värmande mellanlager är en fleecetröja som du har över underställströjan. Testa ditt mellanlager tillsammans med understället. Det är lättare att känna hur det känns då. Även här är det bra att se över plagget så inga hål eller släppta sömmar finns som behöver lagas.

Ett mellanlager ska inte sitta lika tight som ett underställ utan det ska vara lite luft mellan de två lagerna. Det är luften som blir mellan understället och fleecetröjan som värmer dig. Mellanlagret isolerar värmen.

Det räcker oftast med ett mellanlager på överkroppen. Iallafall om dina skidbyxor är lite fodrade. Har du däremot ett par skalbyxor är ett par fleecebyxor bra att packa ner också.

Skidjacka/Skidbyxor – Se över funktioner som snölås & dragkedjor

Att komma ihåg skidjackan och skidbyxorna är också en av de viktigaste sakerna efter självaste utrustningen att packa ner.

Men innan du packa ner skidjackan och -byxorna ska du prova de med alla kläder du ska ha på dig under. Det gör det lättare avgöra om de sitter bra och om du känner dig rörlig med allt på.

Andra saker som är viktig att se över på både skidjacka och skidbyxor är:

 • Ventilations öppningar går de att öppna och stänga
 • Sitter snölåset tight på jacka och byxbenen
 • Går liftkort-fickan att stänga igen
 • Kan du justera luvan på jackan och få plats med en hjälmen om det skulle behövas
 • Går det att stänga igen alla fickor
 • Fungerar alla dragkedjor och knappar på jacka och byxa

Skidstrumpor – Kolla att strumporna är hela

Se över dina skidstrumpor innan du packar ner de i väskan. Finns det hål i dom eller börjar de se slitna ut? Isåfall är det bättre att du köpet nya. Det är ingen idé att laga hål i strumpor, risken är stor att det blir skav och du vill inte riskera att de går söder på skidresan.

Ett par skidstrumpor ska vara vadlånga så de går högre upp än vad pjäxorna gör, då undviker du skav från strumpkanten. Att de är långa gör också att de värmer vaderna.

Välj ett par skidstrumpor som har en blandning av ull och syntet. Det gör att de värmer, andas och är stretchiga vilket gör att de blir lättare att få på sig men framför allt är de sköna.

Skidhandskar – Kika efter hål och slitage

Precis som alla andra plagg ska du även testa skidhandskarna och kolla så de är hela. Finns det hål/slitage, kan du dra de över jackan och fungerar dragskon på vantarna om du har sånna. Dragskon gör att du slipper få in snö i vantarna.

Finns det vanthållare? Vi föredrar vanthållare på våra skidhandskar, med vanthållare kan du snabbt och enkelt ta av och på handskarna utan att oroa dig för att tappa vantarna i backen eller från liften. De flesta skidhandskar har ett fäste där du kan trä i en vanthållare.

Behöver du nya skidhandskar ska du välja handskar som är slittåliga och som har någon form av vattenavvisande material.

Mössa

Även om du har en värmande och isolerande hjälm på dig när du åker skidor kan det vara skönt att ha med sig en mössa i skidbacken.

När du tar av dig hjälmen för att äta lunch utomhus kan det vara skönt att ta av sig hjälmen under tiden och för att slippa frysa kan det vara skönt med mössa.

Välj en mösa som packar litet och som är tillverkat i fleece eller syntet. De tar lite plats i fickan och väger knappt något till skillnad från en stickad mössa.

Buff/Balaklava

Med en buff eller balaklava slipper du glappet som blir från jackan mot nacke och hals. Draget som blir i nacken kan ge dig nackspärr dessutom gör det dig kall.

En balaklava är extra bra om du vill skydda ansiktet som haka, kinder och näsa när det är riktigt kallt ute och kalla vindar. Då är det endast ögonen som är framme och där har du skidglasögonen som värmer och ger skydd.

En buff kan du också dra över halva ansiktet när det är kallt men inte på samma sätt som en balaklava.

Skidprylar som är bra att ha

 • Skidfodral
 • Mattermos
 • Termos
 • Sitt- eller liggunderlag
 • Snabbvalla
 • Ryggsäck

Skidprylar som är bra att ha gör det lite smidigare och mysigare på skidresan. Det sätter helt klart en guldkant på skidsemestern och det är saker som kan komma till användning. Det är prylar vi uppskatta när vi åker iväg för att åka skidor.

Skidfodral – Skyddar skidorna från slitage under resan

Hur reser du till skiddestinationen? Är det med tåg, buss eller flyg? Oavsett hur du reser så behöver du definitivt ha ett skidfodral där du kan förvara dina skidor.

Med ett skidfodral blir det enklare att resa och förvara skidorna dessutom skyddar du de från slitage.

Åker du bil är det inte lika viktigt med ett skidfodral. Men vi skulle ändå rekommendera att ha det. När du packar skidor i takboxen är det lätt att de ligger och slår mot varandra under resan.

Mattermos/Termos – Ät matsäck i skidbacken

Hur bor du på skidorten? Hyr du en stuga och har möjlighet att laga mat? Då tycker vi du ska packa ner en mattermos och termos, då kan du ta med dig- och äta god matsäck i skidbacken.

Det finns inget mysigare än att äta ute i skidbacken, speciellt om vädret ser bra ut. Och det kan du göra om du packar med dig en mattermos och en termos du kan fylla med något varmt att dricka som kaffe, choklad eller te.

Liggunderlag/Sittunderlag – Slipp bli kall om baken vid pauser

För att få en mysig utelunch i backen är det skönt om du slipper sitta direkt på marken. Du blir både kall och blöt då. Därför är det bra att packa ner ett sitt- eller liggunderlag att sitta på.

Fördelen med ett sittunderlag är att det är lite och tar lite plats i packningen medan ett liggunderlag har en större yta att vara på och du kan lägga den mot exempelvis en snöhög och ha som ryggstöd.

Åker du bil och har plats tycker vi att du ska välja liggunderlag, liggunderlag har vi alltid med oss i skidbacken. Reser du med buss tåg eller flyg är sittunderlag lättare att resa med.

Snabbvalla – Bra om du har dåligt glid

Vädertet och temperaturen kan skifta i fjällen och det kan helt plötsligt bli varmt och blötsnö på vårvintern men det kan också bli kallt och frysa på.

Även om du ha förberett skidorna innan med att valla så är det aldrig fel att släng ner en snabbavalla i packningen.

Med en snabbvalla kan du snabbt och enkelt dra över skidorna om du upptäcker att du har dåligt glid i backen.

Ryggsäck – Bra för matsäck & extra kläder i backen

Ta med en lite mindre ryggsäck där du kan packa ner extra kläder som kan behövas, matsäck och snacks som kan vara bara att ha om du ska vara i skidbacken hela dagen.

Vill du inte åka runt med ryggsäcken kan du förvara ryggsäcken på hyllor i värmestugor eller på hyllor utomhus. OBS! Glöm inte bort att ta med värdesaker som plånbok, mobil och nycklar om du lämnar ryggsäcken.

Övriga saker att packa med på skidresan

 • Sängkläder
 • Handduk
 • Privata kläder
 • Vinterkängor
 • Necessär
 • Reseapotek
 • Solglasögon
 • Badkläder
 • Värdesaker

Förutom all skidutrustning och kläder som hör till skidsemestern behöver du även packa ner andra nödvändiga saker. Vi listar de övriga sakerna här under.

Sängläder & handduk – Ingår inte alltid

Hyr du stuga behöver du nästan alltid ta med dig egna sängkläder och handduk. På vissa hotell och vandrarhem kan du även där behöva ta med dig egna sängkläder och handduk.

Därför är det viktigt att du kollar vad som ingår där du hyr. Ibland kan det även kosta extra om du vill ha sängkläder och handduk på hotell.

Privata kläder – För olika tillfällen

Du kommer förmodligen inte tillbringa all tid i skidbacken. Du kanske går ut och äter på kvällarna och vill ha kläder anpassat för det.

Vill du bara ta det lugnt i stugan eller på hotellrummet efter en dag i backen kan det vara skönt att ta på sig bekväma och mysiga kläder att strosa runt i.

Vinterkängor – Undvik gympaskor i fjällen

Du kommer inte gå runt i dina pjäxor hela dagarna så ta med dig ett par vinterkängor om det inte är de du reser i.

Det största misstaget vi ser många göra när de reser till fjällen är att gå runt i sneakers/gympaskor. Vi lovar det är mycket snö i fjällen. Med ett par gympaskor kommer du bli både blöt och kall om fötterna även om du är utanför skidbacken.

Det kommer komma tillfällen när du behöver gå i djupsnö för att ta dig fram på vissa ställen. Och då är ett par gympaskor inte det bästa alternativet.

Necessär

I necessären packar du ner dina hygienartiklar som du använder, vi gör en lista med det vanligaste en necessär kan innehålla. Sen kan du så klart lägga till och ta bort saker anpassat efter dig.

 • Tandborste + tandkräm
 • Tvål/Schampoo/Balsam
 • Deo
 • Bodylotion
 • Hårprodukter + Hårborste
 • Smink
 • Ansiktsrengöring + Ansiktskräm
 • Linsvätska om du använder linser
 • Solkräm + Sol lypsyl

Reseapotek

Det är även bra att packa med ett reseapotek på skidresan. Man vet aldrig när det behövs. Även här kan du lägga till eller ta bort saker så det passar dig.

 • Värktabletter
 • Plåster/Skavsårsplåster
 • Voltaren salva
 • Allergimediciner
 • Resorb

Solglasögon

Solglasögon är bra att ta med sig speciellt under vårvintern i fjällen då solen är stark och snön bländar.

Extra skönt om du sitter utanför skidbacken på en terrass eller är på en utomhus afterski och inte vill ha skidglasögonen på även om det också funkar.

Badkläder

På många boenden finns oftast bastu, spa och bad. Därför får du inte glömma ta med badkläder så du kan nyttja detta.

Och hur skönt är det inte att bada bastu efter en dag i skidbacken? Enligt oss är det de bästa avslutet på dagen.

Värdesaker

Sist men absolut inte mist och kanske det viktigaste att ta med är så klar värdesäker. Som vi nästan alltid har med oss.

Vi listar upp de här under så får du en bättre överblick. Här kan du också lägga till eller ta bort saker för att passa dig.

 • Plånbok + Leg
 • Mobil + Laddare
 • Bokning till boendet
 • Skipass
 • Biljetter om du reser med tåg, buss eller flyg

Har vi glömt något eller har du tips på något annat som är bra att packa med på skidsemestern? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet!

Lämna en kommentar